..: České dráhy čelí trestnímu oznámení kvůli oddílům pro ženy :..

Interiér vozu B v designu Najbrt, foto: České dráhy Praha — České dráhy ve svých vlacích poměrně nedávno zavedly novinku ve vyhrazení některých speciálních kupé ve vozech druhé třídy – kromě místa pro invalidy nyní najdete také oddíl klidový nebo pro ženy. Právě poslední jmenovaný se stal v poslední době terčem mediální pozornosti a kritiky. Dopravce nyní čelí trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu diskriminace skupiny lidí, které podalo Občanské sdružení Unie otců a Aleš Hodina, šéfredaktor portálu Střídavka. Argumentují tím, že „…tímto způsobem dochází k posilování obrazu mužů bez rozdílu jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících, před kterými je nutno ženy chránit. Takový obraz mužů bývá ve společnosti někdy účelově vytvářen a zneužíván.“ Někteří s jednáním sdružení souhlasí, jiní ne. Dámské oddíly vyvolaly negativní reakci ve společnosti a zastínily tak i snahu o zvýšení bezpečnosti v nádražích a ve vlacích komplexně, kdy dráhy nedávno vybraly pro ostrahu svých obchodních prostor agenturu Securitas. České dráhy potvrdily svou inspiraci dámských oddílech u Rakouských spolkových drah, které byly zavedeny před 15 lety. "Výroky, které Unie otců použila v trestním oznámení, jsou vytržené z kontextu," komentoval obvinění mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zajímavost budí i další ze služeb, tzv. klidový oddíl, který se nachází v blízkosti oddílu pro matky s dětmi do 10 let.

Zdroj: ŽelPage, Střídavka.cz, idnes, Respekt


Dominik Jaroš | 16.2.2012 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel kobros 
18.02.2012 (18:25)  
www.stridavka.cz
Jsem proti damskym kupe, ale Vas nazor na svet nesdilim. Nelibi semi, ze me zahrnujete do sveho videni sveta.
Jsem proste toho nazoru, ze nekdo v CD vymyslel nejaky marketingovy tah a vubec ho nedomyslel. Vysledek je ten, ze apriori se predpoklada, ze muzi jsou nasilnici a co se zen tyce, tak pro zenu, ktera v damskem kupe bude, udelali v CD z hlediska bezpecnosti medvedi sluzbu.
18.02.2012 (17:20)  
Děkujeme všem za podporu naší snahy o to, aby tzv. rovnoprávnost neznamenala jen výhody pro ženy, jak chtějí feministky. Nejmarkantněji se to projevuje při svěřovaní dětí do péče, kde v pojetí feministek jde veškerá rovnoprávnost stranou.

Prosíme, pokud budete mít jakoukoliv zkušenost s vykázáním muže ze segregačního kupé, nebo s diskriminací v řízení o svěření dítěte do péče, napište nám: info@stridavka.cz
registrovaný uživatel tarten 
18.02.2012 (16:26)  
mib2: prohledával jsem internet a

Není přeci tak těžké to najít. Dejte ten citát "jde o rozšíření služeb cestujícím, které zavádějí postupně v různém rozsahu různé evropské železnice“ do googlu a vypadne vám jediný odkaz: http://ekonomika.idnes.cz/drahy-zavadeji-specialni-kupe-jen-pro-zeny-inspirovaly-se-v-cizine-1d3-/ekonomika.aspx?c=A120204_1727561_ekonomika_zep

Na stránkách ČD jsem k tomu ani já nic nenašel, když nepočítám segregaci v lůžkových vozech.

Navíc ženy dnes sami říkají, "jsme stejně silné jako muži, máme na stejně náročnou a kvalifikovanou práci, stejná z toho vyplývající společenská postavení."

Říkáte, že to říkají "ženy". Hmm... které? Druhou polovinu jistě leckteré ano, ale první...?

Jinak jistě, přepaden může být kdokoli. Ale tady nejde ani tak o nějaké loupeže (i když možná trochu také), ale o obtěžování. A to se ženám stává nepoměrně častěji.
registrovaný uživatel mib2 
18.02.2012 (14:56)  
Tak si zkusím druhé kolo logického cvičení -
Možná se shodneme, možná ne, ale mým názorem je, že nárok na jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací by neměl být určen privilegovaným. A pokud ano, nechť tedy lepšími službami v lepší třídě, odůvodněně příplatkem.
Možná se shodneme, možná ne, ale mým názorem je, že pokud mi je s někým nepříjemně na základě jeho příslušnosti k rase, vyznání, pohlaví nebo skupině obyvatel, a dožaduji se abych byl před těmito nepříjemnými pocity chráněn, jsem rasista. Pokud by někdo takovým mým požadavkům ve vidině zisku vyhověl, může mu to přinést peníze, ale na tom, že je to diskriminace, to nemění vůbec nic.
Stará dogmata říkala, že správný muž se má umět ochránit sám, kdežto slabší žena má být správnými muži chráněna. Z pozice tohoto bych se také mohl cítit gentlemanem, když si na dámská kupé nestěžuji. Jenže z této pozice je také okradený, zmlácený nebo i znásilněný muž chápán jako slaboch, žena jako oběť. A to si já nemyslím. Navíc ženy dnes sami říkají, "jsme stejně silné jako muži, máme na stejně náročnou a kvalifikovanou práci, stejná z toho vyplývající společenská postavení." Je třeba rozlišit, co je rovnost a rovnoprávnost - muži a ženy si rovni nebudou nikdy, jsme jiní, ale práva máme mít stejná. Tyto věci jsou vždy otázkou společenské shody. Ale emotivně mi jde o to, že pokud by byl ve vlaku přepaden můj samostatně cestující syn, bratr, otec nebo já, tak mi vysvětlení, že na bezpečí neměli nárok, protože ženám by s nimi bylo nepříjemně, velmi, ale opravdu velmi irituje.
K tomu výroku pana Šťáhlavského - pokud někdo v jednom vyjádření napíše, že služba vznikla na základě vlastního průzkumu trhu a není to jednostranným rozhodnutím Českých drah, tak alespoň já z toho usuzuji, že jde o naprosto příkladnou ukázku alibismu, a směju se, ano, za břicho se popadám. Všimněte se přitom prosím toho, že neřeším, kdo je tu k smíchu, ale co - výrok pana Štáhlavského mi prostě k smíchu přijde. Na druhou stranu, může to být i nepříjemná pravda - tedy ČD říkají "Vymysleli jsme to my, ale sami to zrušit nemůžeme." Tartene, nicméně, protože jsem měl touhu napsat a nabídnout vlastní komentář, prohledával jsem internet a ani na stránkách ČD (tam nebylo dokonce vůbec nic) jsem nic jiného než níže mnou citovanou větu nenašel - mohl byste sem dát nějaký odkaz?
Ale i jinak, nepřijde vám to nesmyslné - v tom kupé mohou sedět muži, ale pokud je tam jeden muž, zbytek prázdný, jak tedy docílí samostatně cestující žena, aby neseděla s mužem, když si nemůže nárokovat celé kupé? Asi to stejně zbude na nějaké gentlemanství, sebrat se a odejít - "ano madam, chápu, že je vám se mnou nepříjemně, odcházím..." Oldřich Nový to říkával jinak.

Edit: chtěl jsem ještě dodat, že si myslím, že pocit ohrožení může mít zcela odůvodněně i dvaceti, třiceti, čtyřicetiletý muž. To, že muž může být také přepaden, není dle mě otázka jeho slabosti.
18.02.2012 (14:29)  
Jen se bojím,aby vznik "ženských" oddílů nebyl ve svém důsledku roven výsledku jako vagony s oddíly pro rodiny s dětmi...

A to kde v drtivé většině vlaků najde klid poutník od "jako na potvoru řvoucích,megahyperaktivních dětí"? Vždy ve vagoně pro rodiny s dětmi! :-)

A teď mne kamenujte!
18.02.2012 (9:14)  
tarten: se ženy nemohou zbavit jistého odůvodněného(!) pocitu ohrožení
Odůvodněný pocit ohrožení může mít i jedenáctiletý kluk. Zavedeme kvůli tomu oddíly pro samostatně cestující chlapce ve věku 10-15 let?
Je Regiojet pozadu, když žádné dámské oddíly nemá? Není pozadu. Dokáže si totiž zajistit bezpečnost v celém vlaku a to je mnohem víc než pár "bezpečných" kupé v podání ČD.

EDIT: Děti mohou samostatně cestovat vlastně už od 6 let, takže opravuji: Oddíly pro samosatatně cestující chlapce ve věku 6-15 let.
18.02.2012 (2:27)  
rpet

upřímně? Bojím se toho ... dřív nebo později to přijde...

M.U.
registrovaný uživatel rpet  mail  
18.02.2012 (0:12)  
@ Martin Utajený
bychm pomalu nedošli do Británie, kde budou zanedlouho povinné kvóty na zaměstnávání ve vrcholných managmentech stejným počtem mužů a žen.

pocty stejne nebudou... premier cameron navrhl zvyseni kvoty na povinnych 30% zen v exektuvnich organech spolecnosti, jestli to projde, se uvidi cca pristi rok ;)

ale alespon uz ted diky kolegovi Finrod Felagund vime, odkud cameron cerpal inspiraci :)
registrovaný uživatel hnatikk  mail  
17.02.2012 (20:50)  
Spíš by mě zajímalo jak bude taková průvodčí řešit transexuála co si tam dřepne..:)
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
17.02.2012 (19:04)  
Haha, to budu nadšenej, až si odskočím na záchod a někdo mi mezitím zlikviduje kufr :-D Velká část cestujících si bere s sebou na záchod příruční zavazadlo, ale ještě nikoho jsem tam neviděl táhnout kufr nebo lyže :-)
  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko