..: České dráhy čelí trestnímu oznámení kvůli oddílům pro ženy :..

Interiér vozu B v designu Najbrt, foto: České dráhy Praha — České dráhy ve svých vlacích poměrně nedávno zavedly novinku ve vyhrazení některých speciálních kupé ve vozech druhé třídy – kromě místa pro invalidy nyní najdete také oddíl klidový nebo pro ženy. Právě poslední jmenovaný se stal v poslední době terčem mediální pozornosti a kritiky. Dopravce nyní čelí trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu diskriminace skupiny lidí, které podalo Občanské sdružení Unie otců a Aleš Hodina, šéfredaktor portálu Střídavka. Argumentují tím, že „…tímto způsobem dochází k posilování obrazu mužů bez rozdílu jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících, před kterými je nutno ženy chránit. Takový obraz mužů bývá ve společnosti někdy účelově vytvářen a zneužíván.“ Někteří s jednáním sdružení souhlasí, jiní ne. Dámské oddíly vyvolaly negativní reakci ve společnosti a zastínily tak i snahu o zvýšení bezpečnosti v nádražích a ve vlacích komplexně, kdy dráhy nedávno vybraly pro ostrahu svých obchodních prostor agenturu Securitas. České dráhy potvrdily svou inspiraci dámských oddílech u Rakouských spolkových drah, které byly zavedeny před 15 lety. "Výroky, které Unie otců použila v trestním oznámení, jsou vytržené z kontextu," komentoval obvinění mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zajímavost budí i další ze služeb, tzv. klidový oddíl, který se nachází v blízkosti oddílu pro matky s dětmi do 10 let.

Zdroj: ŽelPage, Střídavka.cz, idnes, Respekt


Dominik Jaroš | 16.2.2012 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 12      Zpráv na stránku:   
16.02.2012 (22:49)  
Finrod Felagund: To se ovsem dostavame o uroven vys a mozna prave v tom je jadro pudla... Ja nejsem pro tu dnes tolik prosazovanou "rovnopravnost". Proste (temer) v kazdem druhu jsou samci a samice a kazdy ma nejakou ulohu a nektere rozdily, ktere priroda vymyslela, prinejmensim jeste dlouho (nastesti?) smazat nedokazeme.
16.02.2012 (22:21)  
Arctio, já souhlasím s tím, že ženy si zasloužily osvobození od patriarchátu. Jenže to si zaslouží i muži! Starý řád nutí oběma pohlavím jisté role - a já se ptám, proč jen z titulu toho, že jsem se narodil jako muž (věc, kterou jsem nemohl ovlivnit), mám být brán jinak? Jednou jsme rovnoprávní občané. Chcete plat stejný jako muž na dané pozici? Máte na něj plné právo. Ovšem dejte plné právo i mužům na to, chtít stejnou ochranu od profesionálů, jakou vyžadují ženy. Platí stejně za jízdenku, platí podobné (často vyšší ;)) daně. Vaše argumentace je jen snahou zachovat sobě výhody z nového i starého řádu. Trochu pokrytectví, nemyslíte?
registrovaný uživatel mib2 
16.02.2012 (21:52)  
Nemohu se nepřipojit do diskuze. Berte můj příspěvek jako jakési logické cvičení, určené tak trochu i pro zasmání.

Dámská kupé ve vlacích nejsou gentlemanstvím, ale podnikatelským záměrem ČD. Gentlemanem jsem, pokud pustím ženu na židli, na kterou si mohu sednout, nikoliv, když ženu "pustím" na židli, na kterou si sednout mám zakázáno. Stejným principem se alespoň já, nevím jak druzí, necítím být gentlemanem tím, že ženu pustím na dámské WC.
Ani od mužů na GŘ ČD to gentlemanství není, ti toho ve vlaku příliš nestráví, nelze tudíž předpokládat, že to jsou jejich místa, která laskavě ženám uvolnili.
Co se týče mužů agresorů, můžeme diskutovat o tom, zdali je více agresivních mužů nebo žen, první bude nejspíše pravdou. To, že muži bývají agresoři, ještě není relevantním důvodem k tomu, aby bylo jako s agresorem zacházeno se mnou. Těm z vás, kteří jsou ochotni se smířit s tímto uvažováním o sobě, chci popřát hodně odvahy ke změně, sám jsem kdysi podobných bludů dopouštěl na sobě.
Jak ale správně někdo z diskutujících podotkl, o muže agresory vlastně nejde. Což není tím lepší, naopak:

"Oddíl pro dámy nabízí ženám a dívkám jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací o průběhu cesty. Některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži,“ vysvětlil Šťáhlavský.

Počítám, že si mluvčí ČD dal tuto větu autorizovat, vezmu ji tedy jako bernou minci. Segregace se provádí na základě toho, že některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži. Tato kupé navíc, přeme se, zdali oproti ostatním, nabízí krom výhody nebýt v prostoru s někým, s kým je jim nepříjemně, ženám dostatek informací o průběhu cesty. Patrně by tyto výhody v jiných kupé míti nemohly - a tato zbylá kupé jsou pro muže. Možná je to věcí názoru, ale podle mě to diskriminační je. (Pro ty, kteří argumentují záchodem - Od WC se to liší tím, že muži svá WC mají, a ženská WC jistě nenabízejí důkladnější vyprázdnění).

Citace předpisu je velmi důležitá, a je v rozporu s praxí, kterou zaznamenali jiní pod některým z předešlých článků zde diskutující cestující. Jsem velmi zvědav, jak se předpis bude dodržovat, pokud po česku, tedy v dámském kupé jeden osamocený muž, nezbývá, než se zasmát.

Rovněž dementi pana Šťáhlavského je k smíchu - najednou nejde o vynikající nápad ČD, skvělou službu cestujícím, úžasný tah, jak dostat bojící se ženy do vlaku, ale o požadavek obchodních partnerů. Zjevně dost dobrý důvod k nezákonnému kroku (nechci předjímat, nejsem právník, jen mi toto dementi přijde tím nesmyslnější), ještě že nejezdí vlaky ČD do Saúdské Arábie.

No a ještě osobnější názor - pro případ, že by se ČD zcela vzdaly (asi v duchu jiného skvělého okolními státy vnuceného podnikatelského nápadu) vykazování nevhodně se chovajících a agresorů z přepravy, bych pro mě blízké ženy, jejichž život a zdraví jsou mi drahé, dámská kupé uvítal - pokud by nabízela bezpečí, nikoliv jen jeho pocit.
Žalobu bych nepodával, byť mě to lehce irituje, zas takové drámo to není.
registrovaný uživatel Arctia 
16.02.2012 (21:08)  
Svata prost(o/a)to. To uz skutecni muzi vazne vyhynuli a byli nahrazeni takovouhle ubrecenou priteplalou karikaturou s "Unii otcu" v cele?
16.02.2012 (21:04)  
Říkám, že je špatně obojí, ale to s tím vlakem je horší. Proč? Protože zatímco být na boardu (nevím, jak se to řekne česky, právo jsem studoval v angličtině) není něco, co je veřejnosti normálně přístupné a nejde o něco, co by si někdo - tím spíš že od státem vlastněného podniku - kupoval, je to ještě snesitelné, byť podle mě hloupé. To s tím vlakem je ale nejen hloupé, to je sprosté podobně, jako dělat oddíly pouze pro bílé. Vsadil bych se, že by se Vám většina občanů ČR podepsala pod to, že je jim nepříjemná ve vlaku přítomnost Romů. Budete dělat speciální kupé, kam Romové nesmějí, v rámci služeb zákazníkům? A kdo bude příště? Židé, Vietnamci, homosexuálové? Tohle prostě není cesta, kterou by se mělo jít.
16.02.2012 (20:31)  
Finrod Felagund: Jo, takze kdyz 4 mista z 10 MUSI obsadit pouze zeny, tak je to logicke a spravne, a kdyz 12 mist ze 300 MOHOU obsadit pouze zeny, tak je to kravina, diskriminace, blbost, na zalobu? Mimochodem mam dojem, ze vas nikdo nepovazuje za osobu, ktera muze ohrozovat vic, nez kdokoliv jiny...
16.02.2012 (17:51)  
Tady v Norsku je genderově velmi vyrovnaná společnost (kdo má chuť si přečíst allmenaksjeloven - zákon o akciových společnostech, pochutná si - povinné minimálně 40% zastoupení žen na boardu), ale takovouhle kravinu (přidávám se ke kolegovi rpetovi) by si NSB nevymyslely a kdyby ano, měly by - právem - na krku žalobu jako mají ČD. Tohle je naprosto očividná diskriminace a já se cítím uražen jako potenciální cestující tím, že jsem považován jen na základě mého pohlaví za osobu, která může obtěžovat nebo ohrožovat. Navíc - já se taky mám právo bát různých pochybných existencí, ne? Tak proč taky nemám právo na vyhrazené kupé? Ostatně i ženy umějí obtěžovat; posledně jedna taková zlatozubá ve vlaku z Ústí do Prahy... a proti té by ženské kupé nepomohlo ani těm ženám.
16.02.2012 (16:07)  
Navrhuji Ghándího nenásilný odpor. Jako chlap si ve vlaku automaticky sedat do těchto oddílů. Buď se na mě dámy budou tvářit příjemně, což není špatné, nebo budou mít kecy, v tom případě si z nich půjde hezky dělat sranda. A třeba i vypadnou, takže tam nakonec třeba budou samý chlapi :-)
16.02.2012 (16:01)  
Úprava v SPPO, která mluví o přednostním obsazování míst a nikoli o vyhrazení/zákazu vstupu do vyhrazených oddílů, má zajímavé účinky.

Na jedné straně nemá zdaleka takový diskriminační potenciál. K diskriminaci můžů (a nikoli samostatně cestujících žen - ale co je to "nesamostatně cestující žena", pokud jí není pět?) efektivně dochází až v případě, kdy po vyhrazeném místě zatouží příslušnice privilegované skupiny. Autoři novinky na straně ČD se tak možná vyhnou aplikaci § 402 Trestního zákona, což je poněkud škoda, protože tam je dolní hranice pět let basy a ta by jim rozhodně neuškodila.

Na druhé straně to znamená, že pokud se ve vlaku skutečně vyskytne chlípný agresor, nejlepší místo, kam si může sednout, je právě kurník. Vykázat jej odtamtud nebude možné, dokud nebude plný, a do té doby má vyšší pravděpodobnost, že tam jednak polezou o svou béééézpečnost se třesoucí dámy, jednak nepolezou normální chlapi, kteří by mu mohli v případě potřeby vyjasnit situaci z ruky do úst. Průvodčí tam nějakou ochranku taky dělat nebude...Ráj! Akorát nastane legrace, až se v tom kupé s tímhle cílem sejdou dva voyeuři, dva onanisté, jeden exhibicionista a jeden neukojený násilník...
registrovaný uživatel Sim 
16.02.2012 (14:57)  
Papezstejsi nez papez?
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko