..: České dráhy čelí trestnímu oznámení kvůli oddílům pro ženy :..

Interiér vozu B v designu Najbrt, foto: České dráhy Praha — České dráhy ve svých vlacích poměrně nedávno zavedly novinku ve vyhrazení některých speciálních kupé ve vozech druhé třídy – kromě místa pro invalidy nyní najdete také oddíl klidový nebo pro ženy. Právě poslední jmenovaný se stal v poslední době terčem mediální pozornosti a kritiky. Dopravce nyní čelí trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu diskriminace skupiny lidí, které podalo Občanské sdružení Unie otců a Aleš Hodina, šéfredaktor portálu Střídavka. Argumentují tím, že „…tímto způsobem dochází k posilování obrazu mužů bez rozdílu jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících, před kterými je nutno ženy chránit. Takový obraz mužů bývá ve společnosti někdy účelově vytvářen a zneužíván.“ Někteří s jednáním sdružení souhlasí, jiní ne. Dámské oddíly vyvolaly negativní reakci ve společnosti a zastínily tak i snahu o zvýšení bezpečnosti v nádražích a ve vlacích komplexně, kdy dráhy nedávno vybraly pro ostrahu svých obchodních prostor agenturu Securitas. České dráhy potvrdily svou inspiraci dámských oddílech u Rakouských spolkových drah, které byly zavedeny před 15 lety. "Výroky, které Unie otců použila v trestním oznámení, jsou vytržené z kontextu," komentoval obvinění mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zajímavost budí i další ze služeb, tzv. klidový oddíl, který se nachází v blízkosti oddílu pro matky s dětmi do 10 let.

Zdroj: ŽelPage, Střídavka.cz, idnes, Respekt


Dominik Jaroš | 16.2.2012 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tarten 
17.02.2012 (17:18)  
Elias is best:
EU do toho nekecá.

Radek_01:
Ženy to neuráží. Vítají to nebo se jim zdá jedno kupé málo.
Uráželo by to zřejmě feministky amerického střihu.

Rád bych si během práce odskočil třeba na záchod, aniž bych se musel bát, že své věci už neuvidím... Připadá mi trapné táhnout se na záchod s notebookem.

Podle smluvních podmínek nesmíte opustit své zavazadlo. Opuštěné zavazadlo může také být zlikvidováno. Je to divné a nepříjemné, ale po 11/9 všichni tak trochu zešíleli. Ta likvidace se moc nepraktikuje...

M: to s tou prednosti v celem vlaku jsi vycetl kde?

Patrně to (už) neplatí. Možná to nebylo ani v podmínkách ale jen jako doporučení, už nevím.
_____________
Jinak všem frikulínům, co se bijí za teoretický ždibec svobody, hlavně pro sebe, a co se cítí uraženi tím, že se ženy nemohou zbavit jistého odůvodněného(!) pocitu ohrožení, říkám: Já si přeji, aby má manželka, matka, dcera i známá mohla cestovat v kupé pro dámy, když jede sama.
17.02.2012 (16:47)  
esrever

tak ať je nakojí ... co s tím má společného kupé ... cítit se blbě můžu ve vagonu stejně jako na náměstí ...

M.U.
17.02.2012 (16:40)  
M

Píšete...

U pracovniho pohovoru se (zen) udajne nesmi ptat na rodinny stav nebo deti. Ja teda nevim uplne presne proc, mozna to odkazuje na "jina postaveni" v LPS, ale asi to tak bude.

Protože normální podnikatel by ji nezaměstnal. Dítě je nemocné a Matka hned je s ním doma a firma má problém. Já se sice nesmím zeptat, ale taky ji nemusím zaměstnat. Musíte hledat takovou, která dnes ráda řekne nemám děti a nebudete mít problém. Stát totiž sociální politiku přenáší na firmy a tím na kapitalisty, kteří investovali svůj kapitál do svých firem. Bankrot Vám totiž nikdo z vlády nezaplatí, a ztrátu odepisujete 18 let, jen Vás ženou do nastavení, které pro Vás a Vaši investici může být likvidační ... je to taková malá socializace zisku, bez možnosti kapitalizace ztráty.

Až v této zemi to bude bez socialismu tzn ... Byla si s děckem doma, firma přišla o mega tak státe zaplať ... pak se nikoho ptát nemusím a nebudu

M.U.
17.02.2012 (15:40)  
Kupé pro ženy je v ČR naprostá kravina. Díky tomu půjde balit ve vlacích těžko nabalovat. Když si představím situaci, že jsem se rozhodl ve vlaku nějakou holku oslovit, ale jediná holka zrovna sedí v kupé pro ženy, tak to dost naštve. A aby se ženy cítily bezpečněji? Od toho tu jsou přece velkoprostory, ne?

Na druhou stranu, EU nám do toho nemá co kecat.
17.02.2012 (15:31)  
Mě jen překvapuje, že to neuráží samotné ženy. Vždyť tím samy sebe označují za nesamostatné, nesebevědomé a neschopné chudinky...

Btw, když už ČD chtějí zlepšit bezpečnost, co třeba zavést vagóny s nějakou formou dohledu pro samostatně cestující. Rád bych si během práce odskočil třeba na záchod, aniž bych se musel bát, že své věci už neuvidím... Připadá mi trapné táhnout se na záchod s notebookem. Věřím, že takový vagón by pak poskytoval výše uvedené skupině žen více než jen imaginární pocit bezpečí. Ale to by vyžadovalo více práce než jen vytisknout pár cedulek...

Když se nad tím zamyslím, tak vrchol mého obtěžování a agresivity patrně spočívá v nabídnutí pomoci při manipulaci se zavazadly. Stydím se za tyto své prohřešky a slibuji nápravu. I když je mi jasné, že nemám naději zmizet z černé listiny železničních násilníků.
registrovaný uživatel Praha hl. n.  mail  
17.02.2012 (14:11)  
Občanské sdružení Unie otců a Aleš Hodina - jako pardon, ale větší hovadinu jste opravdu udělat nemohli.
17.02.2012 (13:58)  
M: Máte na mysli ty oddíly označené "Pro cestující s dětmi do 10 let. Ženy s kojenci mají přednost"?

Kde tam vidíte diskriminaci? Děti mají evidentně jiné potřeby, samy zpravidla nejezdí, za jejich izolaci se tu vcelku důvodně vyslovuje kdekdo, a ženy s kojenci můžou potřebovat...bingo! kojit!
registrovaný uživatel M 
17.02.2012 (13:13)  
Mimochodem, uz tady nekolikrat padlo, ze klidovy oddil je pobliz oddilu "detskeho", coz je zjevne blbost, ale na jeste vetsi blbost neupozornil nikdo a navic to ukazuje na neskutecne kretenstvi te unie otcu.
Uz X let jsou ve vlacich (bez jakekoliv povsimnuti nasich bulvarizujicich medii, natoz nejakych polointeligentu) oddily pro matky s detmi. Uz to tam citite? Matky s detmi. Kdyz teda pominu, ze nikde neni treba oddil pro singles nebo bezdetne**, tak kde je oddil pro otce s detmi? A jak je mozne, ze toto cela leta nikomu nevadilo a stale nevadi. Toto opravdu ukazuje pouze na to, ze Milos Zeman se ve svych soudech o novinarich nemylil ani v nejmensim...

**Ono i s tema detma je to fakt s hvezdickou. U pracovniho pohovoru se (zen) udajne nesmi ptat na rodinny stav nebo deti. Ja teda nevim uplne presne proc, mozna to odkazuje na "jina postaveni" v LPS, ale asi to tak bude. Proste matky deti nesmi byt diskriminovane (a zeny kolem 30 bez deti jeste mene a jestli je takova praxe, tak to se jaksi asi nedozvime...). Ale ve vlaku (ale asi to neni jenom tam, ono ostatne tehotne matky taky maji nejake vyhody treba), ejhle, zadne rovne postaveni neni, matky s detmi jsou "dulezitejsi", nez zeny bez deti.

Ja si nestezuji, soucasny stav mi neprijde vylozene spatny, jenom se snazim poukazovat na ten znamy "problem" bileho zdraveho vetsinoveho muze kolem tricitky. Ten nema zadnou vyhodu, vsichni ostatni nejakou vyhodu maji na jeho ukor. Cast je dana nejakou slusnosti, cast jsou totalne anti-cokolivnimi zakony, ktere nedelaji nic jineho, nez prave nici ty rovne prilezitosti. Ale jinak jsou si vsichni rovni...
Tedy mozna to neni kolem 30, mozna treba kolem 40, ale princip jsem snad vystihl. V teto rovine ten odpor proti tomuto chapu. Akorat mi lehce prijde, ze ti "bozi bojovnici" (idealne ti co psali o koncentracich treba) by si mohli najit mnohem zasadnejsi problemy na stejne tema, nez zrovna tohle
registrovaný uživatel M 
17.02.2012 (12:57)  
tarten - to s tou prednosti v celem vlaku jsi vycetl kde? Ve stejnem predpisu, kde se pise, ze se pousti do dveri? Tak to pocitam, ze sexualni obtezovani a rovna prava zen budou hned dalsi odstavec, ze?:-))
17.02.2012 (11:55)  
Je to diskriminace ... souhlasím ...

Kdyby byli moudří, uděljí i kupé jen pro muže ... , pokud by byl stejný počet kupé pro ženy a pro muže nikdo by je žalovat nemůže.

Tartene

Ženy nemají nikde přednost a je to tak správné. Pokud se rozhodneš pustit kohokoli sednout je to jen tvé rozhodnutí. Nyní je třeba se jasně postavit proti feminizaci naší země, abychm pomalu nedošli do Británie, kde budou zanedlouho povinné kvóty na zaměstnávání ve vrcholných managmentech stejným počtem mužů a žen.

Myšelno bez odpovědnosti vlády za kvalitu a myšleno jako ochranu vlády proti žalobě při případném krachu. Nedávno vyšlo najevo, že postavená dálnice okolo obydlí byla stavěna tak, aby ochránila nějaké čolky a lidi a jejich zájmy při posuzování nikoho nezajímaly. Tak tam přesně jdeme, máme to každý pod zády

M.U.
  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko