..: České dráhy čelí trestnímu oznámení kvůli oddílům pro ženy :..

Interiér vozu B v designu Najbrt, foto: České dráhy Praha — České dráhy ve svých vlacích poměrně nedávno zavedly novinku ve vyhrazení některých speciálních kupé ve vozech druhé třídy – kromě místa pro invalidy nyní najdete také oddíl klidový nebo pro ženy. Právě poslední jmenovaný se stal v poslední době terčem mediální pozornosti a kritiky. Dopravce nyní čelí trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu diskriminace skupiny lidí, které podalo Občanské sdružení Unie otců a Aleš Hodina, šéfredaktor portálu Střídavka. Argumentují tím, že „…tímto způsobem dochází k posilování obrazu mužů bez rozdílu jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících, před kterými je nutno ženy chránit. Takový obraz mužů bývá ve společnosti někdy účelově vytvářen a zneužíván.“ Někteří s jednáním sdružení souhlasí, jiní ne. Dámské oddíly vyvolaly negativní reakci ve společnosti a zastínily tak i snahu o zvýšení bezpečnosti v nádražích a ve vlacích komplexně, kdy dráhy nedávno vybraly pro ostrahu svých obchodních prostor agenturu Securitas. České dráhy potvrdily svou inspiraci dámských oddílech u Rakouských spolkových drah, které byly zavedeny před 15 lety. "Výroky, které Unie otců použila v trestním oznámení, jsou vytržené z kontextu," komentoval obvinění mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zajímavost budí i další ze služeb, tzv. klidový oddíl, který se nachází v blízkosti oddílu pro matky s dětmi do 10 let.

Zdroj: ŽelPage, Střídavka.cz, idnes, Respekt


Dominik Jaroš | 16.2.2012 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 8 9 10 11 12      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tarten 
16.02.2012 (2:17)  
No to je vážně komedie!

Na jednu stranu hodnotím krok ČD velmi dobře, protože sám znám dámy, které byly otravovány užvaněným smrdutým režijkářem a musely se ho zbavit přesedáváním. Nejsou jediné takové, a tak ten "vynález" opravdu může pár cestujících vrátit do vlaku, i když jsou v tom ČD zřejmě nevinně a upekly to ÖBB s DB. Na druhou stranu je zajímavé i to, že to někdo dal k soudu, bude to zajímavý (=srandovní?) proces, při kterém třeba dojde i k nějakému tomu překvapení, jako že vocaď pocaď.
registrovaný uživatel EC 174  mail  
16.02.2012 (1:47)  
Po přečtení nadpisu jsem chvilku uvažoval, jestli dnes není silvestr nebo apríl. No a není, tak tedy řeknu svůj názor.

Obdivuji starosti těch lidí, kteří mají čas zabývat se tím, zda se v nějakém vlaku nachází ten či onen oddíl, vymezený pouze pro určitý segment cestujících.
Na druhou stranu, když se zamyslím - označení "oddíl pro dámy" skutečně dělá z mužů tak trochu netvory, kteří tím vlakem jedou jen proto, aby obtěžovali co nejvíce dam. Proč tedy nejsou také oddíly pro muže, aby to bylo spravedlivé? Navíc mi to přijde trochu komické. Jako by ty Rakouské i České dráhy neměly víc mnohem závažnějších problémů, než vymezovat oddíly pro ženy. :-)
registrovaný uživatel koyot 
16.02.2012 (1:26)  
1) Jsem muž :D 2) Taky se mi to nelíbí, chci také jezdit v klidu a v bezpečí, nikoho neobtěžuji a naopak jsem často obtěžován otravnými, páchnoucími a jinak odpudivými spolucestujícími (muži i ženami)... ČD zase vymýšlejí blbosti, namísto aby řešili skutečný problém, kterým je bezpečnost v celém vlaku, raději řeknou my jsme borci, protože jsme vyčlenili jedno kupé pro ženy, ve kterém stejně nejsme schopni zajistit bezpečnost :D Jinak můj osobní postřeh z nočních rychlíků je, že ženy si stejně sedají k mužům, kteří vypadají seriózně, raději, než aby seděli sami... (Bavím se samozřejmě o kupé)
registrovaný uživatel Pendolino006  mail  
16.02.2012 (0:29)  
Taky su chlap a absolutně nechápu o co jim jde ?!?! Podle mě je to dobrý nápad...
  1 ... 8 9 10 11 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko