..: Provoz lokomotiv řady 750.7 z produkce CZ LOKO bude zahájen :..

750.701-5 ČD DKV Praha PJ Praha-Vršovice, foto: Martin Nezdara Praha — Spalovací motor Caterpillar 3512C HD, elektrický přenos výkonu, výkon 1 550 kW, maximální rychlost 100 km/h a váha 72 tun – přesně takové jsou základní parametry nových modernizovaných lokomotiv řady 750.7. Národnímu dopravci je od začátku ledna 2011 dodává českotřebovská společnost CZ LOKO. Od modernizovaných strojů řady 753.7 pro ČD Cargo se liší především dosazeným spalovacím motorem, a tedy i hodnotou výkonu. Nové lokomotivy budou dodány do Prahy a následně nasazovány dle upravených oběhů především na rychlíky z Prahy do Českých Budějovic přes Beroun, kde nahradí již zastaralou řadu 749. Pro zajímavost – východní kolegové ve stejné době úspěšně dokončili realizaci prototypu nové řady 757 ZSSK, která taktéž vychází z původních lokomotiv řady 750.

S dodáním prvních dvou strojů z devatenáctikusové série dojde k nasazení na vybrané výkony v režii strojvedoucích DKV Praha. Zácvik českobudějovických strojvedoucích by měl totiž proběhnout až později. Stroje jsou dodány na základě kontraktu v hodnotě 678 milionů korun, který České dráhy podepsaly v průběhu roku 2010. Dodávka je financována leasingem od společnosti ING Lease.

V pátek 7. ledna se na pražském hlavním nádraží (nástupiště 1A) uskuteční křest lokomotivy 750.701 a její slavnostní předání objednateli. Zároveň budou představeny rychlíkové vozy řad BDs a B, které jako první prošly sériovou revitalizací interiéru. Na křest naváže tisková konference, jež se uskuteční ve Vládním salonku na 1. nástupišti. Stroj 750.701 se poprvé s cestujícími vydá na cestu tentýž den, a to na R 1248 (Praha hl.n. odjezd 11.40) a R 1253 (České Budějovice odjezd 15.07). Postupem času se pak začlení do upraveného turnusu, kde se bude střídat s lokomotivami řady 749. Ty by měly být na těchto spojích po dodání zbývajících modernizovaných strojů zcela nahrazeny.

Detail spojení 750.701 a vozu řady A, foto: VHoLokomotiva 750.701, foto: VHoDetail lokomotivy 750.701, foto: VHo

757.001 ZSSK – důkladnější modernizace

Stroj 757.001 ZSSK, foto: Jožo MichalkoSlovenští kolegové vzali modernizaci lokomotiv řady 750 po svém a výsledkem je daleko důkladnější projekt modernizace, než ten český. Nové stroje řady 757 ZSSK by měly mít dieselový motor Caterpillar, trakční výkon 1260 kW, úpravy podle nových norem TSI, zásadní snížení hlučnosti, nový interiér stanoviště, vytápění a klimatizaci stanoviště, nárazníky s účinnějšími deformačními prvky, pružinovou brzdu namísto vřetenové a další moderní prvky. Zásadní novinkou jsou tři mezistěny, které značně sníží úroveň hluku na stanovišti. Na bočnicích bychom marně hledali tradiční kulatá okna strojovny. Všechny pomocné pohony jsou elektrické. Nový je taktéž bezolejový kompresor Knorr. Kromě zmíněných úprav je dosazena elektronická diagnostika vozidla, dávkované pískování, příprava na dálkové řízení, vnější kamerový systém, automatický regulátor rychlosti (ARR) a také řídící kontrolér DAKO, stejný jako na lokomotivě Škoda 109E (380 ČD). V nejbližší době by měl být stroj 757.001 přepraven na ZŽO Cerhenice a podrobit se náročnému schvalovacímu procesu. První testovací jízdu prototypu z produkce ŽOS Zvolen zdokumentovali tento týden kolegové ze serveru Railtrains.sk. Stejně jako v případě ČR, i na Slovensku projekt modernizace dieselové lokomotivy pro osobní dopravu přichází po sérii rekonstrukcí příbuzných řad pro nákladní dopravu, konkrétně v podobě řady 756, modernizované v licenci CZ LOKO.

Související odkazy: Rychlíky Praha - Beroun - České Budějovice (včetně nového řazení ve variantě)

Zdroj: ŽelPage, Railtrans.sk, České dráhy


Dominik Jaroš | 5.1.2011 (17:30)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 13      Zpráv na stránku:   
07.01.2011 (14:05)  
(nejen) Aleš Liesk. a rychlosti nad 100 km/hod:

Ne, že bych nutně požadoval Vmax 120 km/hod u vlaků rychlíkové linky přes Příbram, ale myslím, že může nastat situace, kdy se toto může sakra hodit v momentě, kdy se budou honit minutky, aby vyšel proklad s plzeňskými rychlíky mezi Prahou a Zdicemi, resp. v delším časovém horizontu, aby svazek Ex-170 a R-200 dokázal jet v prokladu s R-170 na trati 171. O tom, že se třeba jednou najdou peníze na optimalizaci 171 a bude se do Radotína jezdit ze Smíchova 120 km/hod, bych zatím pomlčel.

Podobně si 120 km/hod lze (za předpokladu, že jednou někdo poladí zabzař) představit v úseku Trhové Dušníky - Dominikální Paseky (kde by mělo stačit překonfigurovat jeden oblouk a u zbývajících dvou poladit převýšení a přechodnice) či Písek - Putim (vyhovující po korekci jednoho oblouku a úpravě přechodnic a převýšení u dalších oblouků dokonce na 130-140 km/hod) a ve výhledu na celém úseku (jen s pár propady) Protivín - České Budějovice.

Byť jsou tato zrychlení u Příbrami a Písku vázána i na komplexní obměnu svršku, prodloužení přibližováků, ... tak jsou poměrně levným řešením, jak získat pár minutek a uvolnit si ruce při sestavě grafikonu.

Tedy dočasně 750.7 na rychlících přes Příbram řešením jsou, ale konzervují situaci (proč někde zrychlovat ze 75 rovnou na 120, když stejně dopravce nedisponuje vozidly rychlejšími než 100 km/hod) a v momentě, kdy se ukáže, že grafikon R-200 (resp. jejich průjezd po 171) půjde rozumně sestavit jen s vozidly s rychlostmi nad 100 km/hod, to bude muset šupajdit o dům dál.

Druhá věc je, jaká bude životnost těchto mašin a v jakém horizontu se dočkáme zmíněných infrastrukturních změn. Ale to je na křišťálovou kouli ...
07.01.2011 (13:56)  
Slovenští kolegové vzali modernizaci lokomotiv řady 750 po svém a výsledkem je daleko důkladnější projekt modernizace, než ten český.
No zas takový rozdíl to asi nebude.

Nové stroje řady 757 ZSSK by měly mít dieselový motor Caterpillar, trakční výkon 1260 kW, nový interiér stanoviště, vytápění a klimatizaci stanoviště,
Což má 750.7 taky...

úpravy podle nových norem TSI, zásadní snížení hlučnosti, nárazníky s účinnějšími deformačními prvky, pružinovou brzdu namísto vřetenové a další moderní prvky. Zásadní novinkou jsou tři mezistěny, které značně sníží úroveň hluku na stanovišti. Všechny pomocné pohony jsou elektrické. Nový je taktéž bezolejový kompresor Knorr, vnější kamerový systém
Tohle my nemáme

Na bočnicích bychom marně hledali tradiční kulatá okna strojovny.
A to je nejdůležitější :-)))), ty tam máme!!! Tudíž 750.7 je brejlovec, a to plnokrevný, 6-okenní...

Kromě zmíněných úprav je dosazena elektronická diagnostika vozidla, dávkované pískování,
To máme taky, výpis poruch a diagnostiku dokonce umíme standardně zobrazit i na jiném/z jiného vozidla soupravy.

příprava na dálkové řízení,
Tady máme nejen přípravu, ale přímo dálkové řízení podle UIC 556 a WTB a dle NVL

automatický regulátor rychlosti (ARR)
Bez urážky, o kvalitách Zvolenského ARR mám jisté pochybnosti. Naše 750.7 je vybavená nejen ARR (dle slov fírů ze zkušebních jízd "to chodí stejně jako na peršinkách"), ale i cílovým brzděním a optimalizátorem jízdy - kompletní AVV.

a také řídící kontrolér DAKO, stejný jako na lokomotivě Škoda 109E (380 ČD).
Ten je u nás taky stejný.
07.01.2011 (13:25)  
Polonia> zvýšenou maximální rychlost alespoň na 120 km/h ....
A na co? Kolik máme nezadrátovaných tratí s rychlostí nad 100 km/h? Myslím, že ani jednu.

Honza tvs Otázka je, zda není požadavek nepřetržitého kódování pro ryhlost vyšší než 100 přehnaný, třeba v Německu se na takových tratích běžně jezdí rychleji.
Drobná nouance: v Německu se sice nekóduje, ale je tam Indusi. Což je, připusťme si to, lepší než samotné kódování.

Forbach mi bude vadit jen ten motor z dovozu.
A nebude vám vadit, že procesory v řídicím systému jsou dovezené odněkud z Asie?
Při troše dobré vůle by se sice daly oprášit počítače ze Slušovic...

Mr.T Jedinou vadou na kráse projektu je, že není upraven pro dálkové řízení z řídícího vozu.
Myslíte, že ty UIC zásuffky na čele jsou pro sradu hlodavcům?

Sim Neni mi vubec jasne, jak nekomu muze vychazet provoz 81x 2,5krat drazsi nez klasika ... asi jsem z fyziky zakladni skoly neco spatne pochopil.
Zkuste k fyzice přibrat i ekonomii. Taková údržba třeba 3 regionoh může vyjít dráž než údržba jednoho brejlete.
07.01.2011 (13:17)  
240.025
Nevhodnost je záležitost interiéru, možná se hodí ještě jedno WC, ale nechápu proč prakticky nikdo nedokáže pochopit, že pán je zákazník a může si objednat do Desira klidně postel s nebesy


Kdybyste listoval v diskusi trošku hloub, našel byste zmínku, kolem schvalování a výběrek zmíněných jednotek jsem se nějaký čas motal, takže jste s tímhle vysvětlováním trochu na špatné adrese...;) To ovšem znamená, že mám určitou představu, co je možné a kolik by to stálo. No a podle mého názoru se klasická desira v jakémkoli provedení nad regionální standard se po Česku budou stěží prohánět. Stačí takhle?
07.01.2011 (11:03)  
Nemáte někdo tušení, jaký je další osud vykuchaných motorů 230 z brejlovců a také trakčních dynam.
FRK
07.01.2011 (10:30)  
JTB: Jakmile potřebujeme 200 míst, pak to celé už dává smysl:
a) 750+3xB = 195 tun, vyšší měrný výkon a celková cena okolo 50 milionů i se sterilizovanými vozy
b) 2xDesiro = 177 tun, horší jízdní dynamika, nevhodnost na 200km trasu a cena okolo 150 milionů


Srovnáváte NEBE A DUDY, místo prašivýho brejlovce si tam hoďte Herkula a 3 Bmz a jste někde jinde... tohle je demagogie béček a brejlovců :(, kam jsme se to dohrabali...
Nevhodnost je záležitost interiéru, možná se hodí ještě jedno WC, ale nechápu proč prakticky nikdo nedokáže pochopit, že pán je zákazník a může si objednat do Desira klidně postel s nebesy :-)))
07.01.2011 (10:26)  
Honzok: sedačka je záležitost dopravce, nikdo nebude nasazovat místní Desira na dálkové linky. Když bude dopravce chtít, klidně z Desira udělá Orient expres. A takový celkový cenový rozdíl při použití lepších sedadel nebude... holt jste neviděli nic jiného než německou alternativu pro vozy 810+010+010 a regionální charakter. Velmi mile mě překvapil interiér Stadleru rakouské GKB, který byl stavěn na 80 minutovou jízdu, sedadla byla vysoká, pohodlná, měla opěrky na ruce a "uši". Takže prosím zanechte v trapu teorii že béčko je pohodlnější než desiro...
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
07.01.2011 (10:15)  
josef Novák: Nejspíš jsi jen nepochopil psaný text, ale to se v afektu stává. Myslel jsem to tak, že jediný pádný argument pro vratné soupravy, totiž zkrácení doby potřebné pro obrat (když de facto žádná není), je u většiny výkonů, na kterých jezdí velké mašiny, lichý. Časový odstup mezi odstoupením od jednoho vlaku a přistavením na vlak druhý je totiž dostatečný pro obrat mašiny... Snad už je to vysvětleno dostatečně.

A ano, všechny rekonstrukce brejlovců mají zásuvky dálkového řízení, nevím kde kdo přišel na opak.
07.01.2011 (10:06)  
Ad Mr.TJedinou vadou na kráse projektu je, že není upraven pro dálkové řízení z řídícího vozu.

Ale ten nový Brejlovec je vybaven pro dálkové řízení z řídícího vozu.

Martin Gril:nekdo vzpomina vsespasne ridici vozy, i kdyz jejich potreba na vlacich, tahnutych klasikou, postrada smysl diky dostatecne dlouhym casum na obrat.

A jak můžou být u klasických souprav kratší obraty,když řídící vozy nejsou ?Ten tvůj argument postrádá smysl.Nová vozidla se samozřejmě vyrábějí tak,aby šla ovládat z řídícího vozu(750.7,řada 380),nebo se upravují starší lok.754 pro ČD.
registrovaný uživatel Sim 
07.01.2011 (8:38)  
Martin Grill > o zalohach nepochybuju ... jenze tezko muze byt jako zaloha pouzita masina, co nekde tahne rychlik. Takze Na rychlik poslat jednotku a masinu pouzivat v pripadech problemu... Ano, v takovem pripade je investice do repase lokomotivy hur opodstatnena, ale celkove by to melo vyjit porad lepe.
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 13      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko