..: Drážní inspekce viní ze smrti poprvé ČD :..

Ilustrační obrázekPraha - Zatím nikdy v historii samostatných ČD nebyly dráhy shledány vinými ze střetu člověka s vlakem. Až nyní. Loni o Vánocích srazil dvaačtyřicetiletou ženu v Brandýse nad Orlicí rychlík, když přecházela mezi nástupišti. Podle Drážní inspekce výpravčí vlak do stanice vůbec neměl pustit. V předchozích dnech již ŽelPage informovala, že podle závěrů DI je stanice nebezpečná. Nyní ale volí inspekce ještě tvrdší slova a obvinila samotné ČD.

"Vyšetřování jsme uzavřeli jako jednoznačné pochybení Českých drah,“ citoval server iDnes.cz mluvčího Drážní inspekce (DI) České republiky Zdeňka Neusar. "Za existenci Drážní inspekce si nevybavuji žádný další případ, kdy by vina za usmrcení osoby po sražení vlakem ve stanici byla na straně železnice," dodal Neusar.

Drážní inspekce funguje od začátku roku 2003. V tomto případě její vyšetřování mělo za cíl určit příčinu neštěstí. "Zodpovědnost konkrétních osob už není v naší kompetenci," upřesnil Neusar.

K události došlo loni 26. prosince kolem sedmé hodiny večer. Žena a její dvanáctiletá dcera vystoupily v Brandýse z osobního vlaku, který přijel od Chocně. Ze vzdálenější koleje přecházely k nádražní budově po dřevěném přechodu. Povrch byl ale namrzlý a dívka na něm uklouzla. Její matka položila tašky, které dosud nesla, pomohla dceři vstát a vyvedla ji mimo koleje. Když se ale vracela do kolejiště pro zavazadla, porazil ji rychlík ze směru od Ústí nad Orlicí."Podle vnitřních předpisů Českých drah nesmí výpravčí pustit vlak po bližší koleji, pokud je jiný na té vzdálenější,“ říká Neusar.

České dráhy pochybení svých zaměstnanců vylučují. Podle jejich mluvčího Ondřeje Kubaly to potvrdil ověřovací pokus. "Podle závěrů našich inspektorů bylo nástupiště dostatečně osvětlené, vlak, kterým cestující přijeli, už ze stanice odjel a všichni cestující kolejiště opustili. Paní se bohužel do kolejiště vrátila a nereagovala na výstražné znamení lokomotivy vlaku EC, který ji následně srazil. Podle vyjádření strojvedoucího měla čas kolejiště opustit,“ říká Kubala. Případem se nyní zabývá policie i Drážní úřad. Dojde-li úřad k závěru, že České dráhy porušily předpisy, může jim udělit pokutu až deset milionů korun.

Doplněno 17:30:

Zveřejněný protokol o nehodě se však s verzí o dostatku času na opuštění kolejiště neshoduje. Stejně tak odporuje výpovědi o dostatečně osvětleném kolejišti. Posuďte sami:

  • Porovnáním časů zastavení, 19:13:49 a rozjezdu Os 5029, 19:14:26 hod, a času střetnutí EC 278 s osobou, 19:16:10 hod, byla zjištěna doba pro výstup poškozené, chůzi po nástupišti a přechod přechodu v km 266,049 v délce 104 - 141 vteřin. Vzhledem k vzdálenosti k přechodu a okolnostem (doprovod dítěte, zavazadla, odjíždějící osobní vlak, námraza na neposypaném přechodu, pád na přechodu) je tato doba nedostatečná. (Časy jsou uvedeny po započítání korekce vzájemného posunu časových základen zúčastněných záznamových zařízení).
  • Na přechod v km 266,049 není ze vzdálenosti 1 m od dveří dopravní kanceláře vidět.
  • Při nočním osvětlení nejsou osoby na nástupišti I v blízkosti přechodu v km 266,049 vidět. Přechod v km 266,049 se při nočním osvětlení nachází ve stínu mezi světelnými kužely osvětlení instalovaného na nástupišti II.

Úplné znění vyšetřovacího protokolu.

zdroj: iDnes.cz


Honza Beránek / JTB | 29.8.2007 (17:39)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Pardubický


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel tenzor 
29.08.2007 (22:31)  
Jo a jinak pokud mas obe usi v poradku, tak bys mel okamzite vedet z ktereho smeru (tedy aspon priblizne) zvuk prichazi (pokud to neni v prostorach kde se snadno odrazi apod.)
registrovaný uživatel tenzor 
29.08.2007 (22:28)  
mah: prvni vec co udela clovek s prumernym pudem sebezachovy pokud stoji v kolejisti a houka na nej vlak je ta, ze z toho kolejiste sakra rychle vypadne. A jinak rychle rozhlednuti je zalezitost tak vteriny, pokud to nekomu trva 10 vterin, tak by bez opatrovnika vubec nemel vychazet ven!
registrovaný uživatel mah 
29.08.2007 (22:27)  
vousac: no ale ta pani tam evidentne jeste byla, jeste nestacila odejit
29.08.2007 (21:54)  
Pokud vlak s přepravou cestujících odjede a vystoupivší cestující přejdou přes úrovňový přechod (mimoúrovňovavý tam není) tak by do kolejiště,kde není žádný vlak pro přepravu cestujících neměli vůbec vstupovat. A pokud se vystoupivší cestující domnívá,že ke vstupu má důvod(taška na druhém peronu),měl by si vyžádat souhlas od pracovníka stanice.Zásadou přece je-není tam vlak pro cestující,nemá cestující v kolejišti co dělat(bez souhlasu odpovědného pracovníka stanice).
registrovaný uživatel mah 
29.08.2007 (21:51)  
sova: prvni, co udela kazdy clovek, na ktereho zacne neco troubit nebo houkat, tak stuhne a zacne hledat, odkud to prislo (vyjimkou jsou jen situace, kdy chodec leze zamerne pred auta a predpoklada, ze ho nekdo vytroubi) - takze onech tebou zminovanych dostatecnych 10s je setsakra kratkych
a jentak mimochodem, nadrazi patri CD

nevim, jak v Brandyse nad Orlici, ale ve vsech stanicich bez nastupist byva zvykem upozornovat na projizdejici vlaky
registrovaný uživatel zaosai  mail  
29.08.2007 (21:24)  
Sova : Pokud se v plné rychlosti objeví od Třebové vlak,tak nemáš šanci utéct.
registrovaný uživatel Sova 
29.08.2007 (21:05)  
Nevim jak to tam vypadá,ale přece to nemůže být až takový paskvil aby neviděla 10sekund dopředu to blížící se EC a hlavně aby ho neslyšela několik sekund dopředu a pokud vidím nebo slyším že na mě jede vlak tak si pořádně pohnu z těch kolejí(kdyby to přece jen byl takový paskvil tak sorry no)
A kromě toho fakt že je ta stanice jak tu píšete tak strašná tak za to nemůže ČD,ale SŽDC,protože té ta stanice určitě patří...
registrovaný uživatel PES38 
29.08.2007 (21:02)  
Já bych do toho ČD netahal, když tam stojí vlak, dá se předpokládat, že tam budou lidi. Ale dvě minuty po odjezdu už MUSÍ KAŽDÝ, KDO TAM STRKÁ RYPEC, POČÍTAT S TÍM, ŽE HO MUŽE NĚCO SEJMOUT!!!
29.08.2007 (20:28)  
tomu říkám novinařina jako řemen, jen tak dál...
29.08.2007 (19:57)  
http://zpravy.idnes.cz/mluvci-drazni-inspekce-bude-hostem-idnes-cz-fe2-/domaci.asp?c=A070829_160041_domaci_hos

Zaosai: Mně z té zprávy plyne, že před matkou šla dcera a ta uklouzla na přechodu, matka pustila tašky ještě na nástupišti(mezi kolejemi) a šla dceři pomoci, poté, co dceru dostala z přechodu za tu kolej, se přes stejnou kolej se vrátila pro tašky na nástupišti a když s nima konečně šla znovu přes tu kolej, tak jí smetlo écéčko. Problém je, jaktože ty dvě osoby plácající se téměř dvě minuty v kolejišti u přechodu nikdo neviděl! Je tu ještě jedna možnost, že by totiž vystoupily na opačnou stranu a přecházely přes koleje až po odjetí osobáku. On je totiž zřejmě ani nikdo neviděl vystupovat. Na druhou stranu byla ale tma a ke všemu dotyčný přechod je neosvětlený (skrytý ve stínu mezi dvěma světelnými kužely).
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko