..: České dráhy opět nabízí středoškolská stipendia :..

750.701-5 ČD DKV Praha PJ Praha-Vršovice, foto: Martin Nezdara Praha — České dráhy pokračují v hledání talentů mezi studenty základních a středních škol. I letos nabízejí stipendijní program ČéDés, který si klade za cíl přivést do firmy nové provozní zaměstnance a je určen pro žáky 9. ročníků základních škol a studenty partnerských středních škol. Stipendisté zařazení do programu získají několik výhod – pravidelný měsíční finanční příspěvek, jízdné po ČR ve vlacích ČD zdarma nebo bezplatné ubytování v domově mládeže. Po dokončení studia ČD garantují absolventovi zaměstnání na dobu minimálně pěti let výměnou za nemožnost odchodu k jinému zaměstnavateli. Nejprve je však nutné odeslat přihlášku spolu s motivačním dopisem (do 28. 2. 2015) a uspět při ústním pohovoru i zdravotním vyšetření, což není vždy úplně snadné. Přihláška je ke stažení na webu Českých drah.

Zdroj: České dráhy


Dominik Jaroš | 5.2.2015 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
09.02.2015 (0:26)  
DJ: Reseni je jake? Zbavit vsechny lidi svepravnosti? Na ty skoly se urcite da prihlasit i mimo tento program (pocitam). Kdo nechce, tak te nabidky vyuzit nemusi. Tohle je uz ultrapakarna. Kdyz si to bude muset kazdej zaplatit sam, tak se bude rvat. Kdyz je moznost si to nechat zaplatit, tak se bude rvat. Takze hlavne aby se rvalo a vsechno byl problem...
registrovaný uživatel 753006 
08.02.2015 (21:25)  
ad Pikehead: Ne, mě o iluze nepřipravíte, já jen že nějak se nám nedostává do DKV šikovných elektromechaniků, elektroniků a zámečníků, či i jiných profesí, které opravují lokomotivy a vozy se nějak nedostává a jejich věk se nějak příliš blíží důchodovému, zato se nám dostává ČDes studentů, kteří jaksi vědí, že je prostě zaměstnat musíme, ať jsou jakkýkoliv. Aneb je pro mne přínosem absolvent ČDes, který dělal V06 na pošestý (tj jsme ho několik týdnů živili zbytečně), pak nám rok odjezdil a odešel k soukromému dopravci? To myslím že není žádná velká výhra.
ad M: Ne nevzali, naopak vidím dnes a denně co k nám za materiál chodí a jak se jim vede. Tím nechci hanit všechny slušné studenty SPŠ dopravních, ale Ti by na tu dráhu šli i bez ČDes.
08.02.2015 (20:21)  
DJ, a není to tak, že se ke vrácení stipendia vlastně zavazují rodiče, když jejich dítko nesplní podmínky? ;-)
registrovaný uživatel DJ 
08.02.2015 (19:26)  
V diskusi se trochu přehlíží, že program není jen pro deváťáky, ale i pro studenty 1-3 ročníků partnerských středních škol (viz odkaz v článku). Tipoval bych, že odtud vzejde i většina účastníků programu.
Pro ně už poklesávají výhody, neboť např. nemohli jezdit vlakem "zdarma" již od 1. dne studia SŠ.

je to jen nabídka. Ergo pokud se někdo zavazovat nechce, tak ho k tomu nikdo nenutí a nemusí tu zdlouhavě vyjadřovat, jaká je to blbost. Určitě je na světě lépe tím, že tato nabídka existuje (např. kombinace jinoch z chudé rodiny se zájmem o dráhu...).
Ale ovšem. Půjčky/úvěry jsou také jen nabídka. A mnoho chudých rodin v nich nalezne pomoc. Jenom si člověk říká, proč se dá uvázat k půjčce až od 18 let věku, zatímco uvázání se ke "splácení" jinou formou se dá provést ve věku již mladším.
registrovaný uživatel M 
08.02.2015 (17:50)  
753006 - copak, nevzali?:-)
08.02.2015 (17:50)  
Přátelé, možná jste přehlédli: je to jen nabídka. Ergo pokud se někdo zavazovat nechce, tak ho k tomu nikdo nenutí a nemusí tu zdlouhavě vyjadřovat, jaká je to blbost. Určitě je na světě lépe tím, že tato nabídka existuje (např. kombinace jinoch z chudé rodiny se zájmem o dráhu...).

Článek říká maximum toho, co říkají samotné ČD, o omezení na strojvedoucí se tam nikde nemluví:
http://www.ceskedrahy.cz/kariera/stipendijni-program-cedes/jak-ziskat-stipendijni-program/-990/

V diskusi se trochu přehlíží, že program není jen pro deváťáky, ale i pro studenty 1-3 ročníků partnerských středních škol (viz odkaz v článku). Tipoval bych, že odtud vzejde i většina účastníků programu.

753006: Nechci vás připravovat o iluze, ale mašinfíra-řemeslník skončil v civilizovaných zemích s koncem parní trakce. To, že za totáče byl element "udělej si sám" všudypřítomný, bo nic nefungovalo, jak mělo, je součástí smutné historie naší země.
registrovaný uživatel 753006 
08.02.2015 (11:32)  
Stipendijní program ČDes je jedna velká krávovina. Zbavit se lemplů z ČDes, kteří na poosmé dělají odborné zkoušky je tragédie, jinde by je člověk už dávno vyrazil a oni mají skoro jistotu, že to jednou udělají. Když bude někdo mít zájem jít dělat fíru, tak ho vezmou všude i bez ČDes, protože jich je a bude nedostatek. Bohužel dráha nepochopila, že lepší by bylo udělat ČDes pro šikovné řemeslníky, jako třeba zámečníky, elektromechaniky apod, prostě vyučené řemeslo, které se dnes těžko shání. Ze šikovného zámečníka či elektromechanika strojvedoucího také uděláte. Z lempla od ČDes, co si myslí že bude řídič lokomotivy, neuděláte ani toho zámečníka.
registrovaný uživatel DJ 
08.02.2015 (10:16)  
2. Ono se nejak vi, ze tady u tohoto zavazku nefiguruje i podpis zakonneho zastupce?
Předpokládám že ano, ale z hlediska důsledků pro (v tu chvíli) nezletilého to nehraje roli.
Pohled zákonných zástupců může být zkreslen tím, že pro ně jde mj. o finanční úsporu. Ale co to znamená (ve všech důsledcích) pro osobní budoucnost jejich (v tu chvíli) nezletilého potomka, si nemusejí uvědomit.

Kdyz nezletilec neco koupi v obchode, tak jeho rodic taky asi nema pravo na vraceni penez s oduvodnenim, ze smluvni ujednani je neplatne, protoze s tim nesouhlasil
Když je to za přiměřenou cenu, tak ne.
Je otázkou, zda by prodali/měli by prodat v obchodě něco 15letému s tím, že se tím uvazuje na 4 + 5 let dopředu (například se splácením; nejvhodnějším přirovnáním by bylo "teď mu to v obchodě dali zadarmo, ale proti závazku, že za 4 - 9 let bude v tom kšeftě pracovat za pultem a nesmí jít pracovat nikam jinam).
registrovaný uživatel M 
08.02.2015 (10:04)  
Ty podpisy
1. Neni pravda, ze cokoliv plati az od 18 let. Podpisy plati i u mladsich s tim, ze jde o veci dostatecne pochopitelne pro jejich vek (ano, netvrdim, ze tohle je nutne ten pripad)
2. Ono se nejak vi, ze tady u tohoto zavazku nefiguruje i podpis zakonneho zastupce?

Jinak
1. Rekneme, ze je to soukroma skola, ktera nabizi stipendium. Nejak moc nechapu, co je spatneho na tom, ze za to stypko neco chce. Stipendia se proste plati
2. Kdyz nezletilec neco koupi v obchode, tak jeho rodic taky asi nema pravo na vraceni penez s oduvodnenim, ze smluvni ujednani je neplatne, protoze s tim nesouhlasil
registrovaný uživatel PepaN 
08.02.2015 (9:35)  
Misha: jistě, ale to jsou výjimky, když se na pozici strojvedoucího něco nepovede...
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko