..: PKP Cargo přebírá společnost AWT Transport :..

AWT 753.7, foto: Honzinus Vizualizace: Dennis Hűbsch Ostrava — Polský nákladní gigant PKP Cargo v rámci svého rozšiřování ve střední a východní Evropě odkoupil 80 % akcií dopravní skupiny AWT. Osmdesátiprocentní podíl tento druhý největší evropský nákladní dopravce odkoupil od společnosti BMM, která spravuje český majetek Zdeňka a Michaely Bakalových, za 103,2 milionů eur (v přepočtu 2,9 miliard korun). Dvacet procent akcií zůstává nadále v držení podnikatele Reného Holečka, který dříve vlastnil firmu Čechofracht, jež byla skupinou AWT pohlcena. „Je to historický okamžik pro PKP Cargo i pro celou skupinu PKP a zároveň jedna z největších transakcí při koupi zahraniční společnosti polskou firmou za několik posledních let,“ uvádí v tiskové zprávě Adam Purwin, předseda představenstva PKP Cargo. Tato nákladní odnož polských státních drah již uvažovala o fúzi s českým dopravcem ČD Cargo, z čehož ale nakonec sešlo. Společnost je obchodována na Varšavské burze. Tuto transakci však ještě musí schválit antimonopolní úřady zemí, ve kterých si dopravci navzájem konkurují, tedy Česka, Polska, Slovenska či Německa. Ke schválení by mělo dojít v první polovině roku 2015.

Zdroj: Hospodářské noviny, motejlek.com


Adam Vanting Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 2.1.2015 (11:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nákladní doprava

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
06.01.2015 (9:08)  
Kubajz:
Canadian National Railway Co, Market Cap 62b USD, http://web.tmxmoney.com/quote.php?qm_symbol=CNR
East Japan Railway Company, Market Cap 3 554b USD,
http://www.boerse-frankfurt.de/en/equities/east+japan+railway+co+ag+JP3783600004

Rád bych nabídl Deutsche Bahn, ale tam to bylo politicky a odborově citlivé téma, tak se IPO zařezala.

Obchodování akcií a obchodování dluhopisů snad umíme rozlišit. :) To by se mohlo tvrdit, že na Pražské burze lze koupit České dráhy nebo LEO Express. Nejde, jen jimi emitované dluhopisy (= peníze).
registrovaný uživatel Kubajz 
06.01.2015 (0:29)  
@Josef Petrak:
Vetsina burz umoznuje zalistovat akcie v ruznych urovnich. Ujistuji vas, ze si klidne muzete zalozit Zelpage a.s. a nechat si ji na nejnizsi urovni zalistovat ve Varsave, Vidni, Frankfurtu nebo Londyne. Staci kdyz zaplatite bankam, burze a pripadne nejakym auditorum.

Kdyby CDC chtelo, muze byt "zitra" na burze taky. Myslim, ze vsechny nezbytne nutne nalezitosti plni bez problemu, mimo jine kvuly dluhopisum, ktere se jen tak mimochodem "obchoduji" napriklad ve Frankfurtu. Podle vasi logiky bych mozna mohl zkusit tvrdit, ze CDC je lepsi nez PKPC, protoze Frankfurt je vyznamnejsi trh nez Varsava. Ale nebudu, protoze dluhopisy CD jsou na te absolutne nejnizsi urovni, takze to o CD taky nic nevypovida.

Mozna by bylo lepsi z burzy vytahnout nejaka cisla a pouzit je jako argument. Priznam se, ze nevim jestli trzni kapitalizace cca 23B CZK je dobra nebo spatna. Je na burze i nejaky jiny zeleznicni dopravce z EU nez PKPC pro srovnani? Ja o zadnem nevim.

@Kobros:
Ano, IPO muze byt levny zdroj penez. To ale mohou byt take dluhopisy ala CD. PKPC chtelo IPO v rozmezi 59-74 PLN, dostali 68, takze asi jsou celkem spokojeni. Budoucnost ukaze jak s temi penezi nalozi - ctvrtina toho co ziskali je ted fuc :-o.
05.01.2015 (13:16)  
Jiří Hovorka: To nepopírám. Bavili jsme se o něčem jiném a to o tom, jak je na tom dobře/špatně ČDC a porovnávali to se stavem PKPC. Obchodování na burze považuju za významný benchmark. (Pozn. osobně používáme Fio e-Broker :) když už jsme u toho.)
05.01.2015 (12:41)  
Josef Petrák - myslím si, že i v ČR je dostatek brokerů nabízejících akcie Varšavské burzy. Prostě kdo má zájem, najde si...
04.01.2015 (21:19)  
J. Petrák: Však to jsem nepsal... :-)
Ale třeba se jednou bude PKP Cargo obchodovat i na US burzách... :-) Třeba čínské GSRC tam lze koupit :-)
04.01.2015 (21:09)  
Martin99: Ono se ČDC obchoduje na NYSE či NASDAQ? :)
A ano, existují silné firmy, co na burze nejsou, např. Dell, který se v roce 2014 vykoupil z trhu.
04.01.2015 (20:56)  
Kubajz má pravdu.
Na burzách u nás i v Londýně se obchodovalo také třeba Bakalovo NWR a dopadlo neslavně vlivem poklesu cen uhlí a jeho nadbytku ...

Ale jinak nic nebrání tomu, aby si kdokoliv z vás koupit akcie PKP Cargo...........
Stejně tak dnes není problém se poměrně snadno stát "spoluvlastníkem" takových společností jako Union Pacific, CSX nebo Canadian Pacific. Stačí si založit u nějakého brokera účet a pak si klidně můžete koupit jejich akcie na americké burze přes chytrý telefon......
registrovaný uživatel kobros 
04.01.2015 (20:37)  
Kubajz: ze se nejaka firma obchoduje na burze je v prve rade super pro tu firmu. Ziska totiz kapital velmi za levno, levneji nez z uveru.
04.01.2015 (16:11)  
Kubajz: Aby se firma na burzu dostala, musí mít dobré výsledky, jinak investory nezaujme. :)
registrovaný uživatel Kubajz 
04.01.2015 (13:14)  
To, ze je nekdo na burze, jeste ani zdaleka neznamena, ze je super. A uz vubec to neznamena, ze je lepsi nez nekdo kdo na burze neni.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko