Praha — Služba ČD Restaurant s příchodem nového jízdního řádu 2013/2014 změnila menu, ale také ceny některých klasických nabídek. JLV, dodavatel cateringových služeb pro vlaky Českých drah, už přes rok zařazuje do menu sezónní pokrmy. Tentokrát však sáhl i do stálic jídelního lístku a také mírně zvýšil ceny. Od neděle potkáte jídelní či bistro vozy drah na více soupravách, např. mezi Prahou a Žilinou, nově také na EuroCity Avala z Prahy do Bělehradu. Zatím bez podrobností zůstává asi nejzajímavější novinka — možnost předobjednání jídel do vlaku SC Pendolino v eshopu — která měla být spuštěna už dnes.
Po roce se vrátil Zakarpatský boršč se zakysanou smetanou. V rámci zimní nabídky se na palubě objeví grilované vepřové koleno podávané s čerstvým křenem, hořčicí a pečivem, kuřecí stehno à la bažant s krupicovými noky a salát Waldorf z ledového salátu, jablka, ořechů, řapíkatého celeru a majonézy. Jako dezert jsou pak nabízeny povidlové vdolečky s tvarohem a šlehačkou.
Změny stálé nabídky se nevyhnuly žádné z částí. U snídaní budou na výběr všechny teplé nápoje z menu, když doposud bylo možné vybírat jen mezi kávou a čajem. K menu bude vždy ošatka se třemi druhy pečiva. Základní snídaně proto zdražila o 20 korun. Teplé předkrmy (pečená šunka s vejci a toasty se šunkovou omeletou a zeleninou) zdraží o stejnou částku. Dřívější ledový salát s rukolou byl nově nahrazen paštikou z kuřecích jater s brusinkami a pečivem a mezi předkrmy byla z hlavních jídel přesunuta Pražská omeleta „sandwich“. U hlavních jídel a minutek se ceny nijak nemění, pouze místo dřívějších farfalle jsou nově v nabídce pappardelle s tomaty, lilkem, cuketou, žampiony a parmazánem ve verzi bez a s kuřecím masem. Minutky pak nově tvoří kuřecí nudličky s pórkem, cibulkou a žampiony na karí Madras, s jasmínovou rýží a vepřová pečeně s restovanou cuketou a špenátem na slanině, opékané brambory. Dřívější zeleninové saláty jsou nově nahrazeny těstovinovým salátem se sýrem Cottage, rukolou, špenátem a ořechovým vinaigrette za o třetinu vyšší cenu.
Cena dezertů byla také mírně zvýšena a sjednocena na 45 korunách. K sladkému menu bude stejně jako u snídaní možné zvolit libovolný teplý nápoj z nabídky, ne jen cappuccino, jak tomu bylo do soboty. Řadu teplých nápojů nově rozšíří latté macchiato. Koňak Hennessy se bude nabízet v objemu 5 cl místo dřívějších 3 cl. Rozšířen byl i vinný lístek a klesly ceny některých značek vín.
Od neděle 15. prosince 2013 mělo být spuštěno již dříve avizované předobjednat jídla při koupi jízdenky. Přesné podmínky služby, včetně možných omezení však dosud nebyly publikovány a eshop Českých drah funkci ještě v neděli ráno nenabízel. Podobnou službu před pár dny spustil i dopravce RegioJet. Původně sliboval předobjednávky jídel už od září 2012, ale k realizaci došlo až v prosinci 2013, kdy umožňuje přikoupení zvláštních snídaňových menu do vybraných spojů z Havířova i Prahy a nelze zvolit nic z palubního menu.
Zdroj: Jidelnivozy.cz
Takže já se na cestu těším - je fajn, že tam bude zase něco nového. Super!
To zname... A cena taky nesedela, co?:)
VS
Neměly by být tyhle (placené?) PR články nějak zvlášť označené? Není to v ČR stále ještě povinnost, ale měla by to být přinejmenším slušnost.
Mozna jedno psal Bohumil a druhe Stejskal, jine vysvetleni nemam:-))
P.S.: Žádná tiskovka, ani raut nebyla.
M: Běžná Schweinshaxe stojí tak 12, 13, prostě do 15 EUR (čili podobně jako u ČD-JLV), ale o peníze teď nejde (nevidím důvod, aby byly jídelní vozy stravovnou pro socky) - v Mnichově je to koleno z prasete (kůžička, sulc, masíčko, kost a kloub) přes celý talíř, ne něco velikosti vrabce (to se na to používají nějaká trpasličí vietnamská prasátka nebo to jde ze selat?). Dtto "pečená žebra v pikantní marinádě", no ta žebra tam fakt jsou v množném čísle (celá dvě - resp. čtyři přeražená napůl, tak 50g masa). A dát do guláše oblohu s hlávkovým salátem, univerzální "nastavovák" kdejakého pajzlu? To je ovšem "gastronomie" závodní jídelny v Kolbence.
Ale jo, někomu to stačí.
Rekl bych, ze to se da rict obecne o CD...
Stalo se mi už, že personál JV za Pardubicemi ukončil objednávky s tím, že do Prahy bude uklízet a balit, aby pak mohl odejít rychle domů.
To samé se snídaněmi - jednou dostanu chleba, jindy rozpékané pečivo. Jednou konévku čaje, jednou malý šálek. Jednou marmeládu ve skle, jednou malou plastovou vaničku z Makra. Je to loterie, jak píše Juraj, ať se JLV snaží jak se snaží.
Jinak ale samozřejmě pozoruji v poslední době velké změny k lepšímu, jen tak dál.
Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.
- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.