..: Skončí pravidelné změny času? :..

Vintage Table or Mantel Clock, foto: Jorge Royan Praha — Stalo se už téměř tradicí, že si na ŽelPage dvakrát ročně přečtete přehled vlaků, které při změně času ze středoevropského na letní středoevropský a zpět někde hodinu počkají a nebo pojedou až s hodinovým zpožděním. Když se začtete do komentářů, zjistíte, že zdaleka ne všichni jsou těmito změnami nadšeni a raději by nic neměnili. Do teď neměli moc možností, co pro to udělat. Během letošních prázdnin se ale rozběhla celoevropská podpisová akce, která požaduje projednání střídání času v unijních orgánech. Potřebují mít minimálně jeden milión podpisů z celé Evropské unie. Podle platné unijní legislativy musí nasbírat podpisy minimálně v sedmi zemích a je stanoven i minimální počet pro jednotlivé země – pro Česko to je 16 500, pro Slovensko pak zhruba 7500.

Table clock with an armillary sphere, Lyon, foto: Marie-Lan Nguyen Podpis pod iniciativu Pouze jeden čas můžete připojit na standardních petičních arších, které budou u dobrovolníků (převážně ve velkých městech) a nebo prostřednictvím registrace na webu. Při elektronické registraci se ale připravte na to, že po vás bude vyžadováno uvedení některých údajů: adresa, e-mail, číslo telefonu a číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Důvodem je nutné ověření podpisu (a vyřazení těch „falešných“). Při předložení nepravých podpisů by organizátorům hrozila až půlmilionová pokuta od Evropské komise.

Změna času byla na našem území uplatněna poprvé za první světové války, kdy jsme byli ještě součástí Rakouska-Uherska, a skončila v roce 1918. Podruhé tomu bylo opět v dobách válečných – byl nepřetržitě zaveden od 1. dubna 1940 do 4. října 1942 a pak v letních měsících v letech 1943 až 49. Potřetí jsme se k němu vrátili v dobách „energetické krize“ v roce 1979. Bylo ustáleno pravidlo, podle kterého se letní čas zaváděl poslední březnový víkend a končil poslední zářijový víkend. Vše se mění – i pravidla, takže od roku 1996 je letní čas o měsíc delší – až do posledního říjnového víkendu.

Table Clock, foto: Walters Art Museum Jedním z nejznámějších bojovníků proti změnám času byl pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Poprvé se ozval premiérovi Lubomíru Štrogalovi a prezidentu Gustávu Husákovi již v roce 1981. Pokračoval pak i později a obracel se také na prezidenta Václava Havla. Jako pekař pociťoval změny na sobě, když každý den tři hodiny po půlnoci začínal svou práci pekaře, aby byly ráno rohlíčky obzvláště vypečené: „Vadí mi, když se pak mám probouzet ve dvě jen proto, že si někdo myslí, že časovým posunem ušetří.“ Zrušení času se nedožil, zemřel v roce 2009.

V jeho boji pak pokračoval profesor vysokého učení technického v Brně Zdeněk Kolíbal, expert na robotiku. Jako vědec připravoval analýzy, rozbory a fakta. „Podle jedné z evropských komisí letní čas vadí jen čtyřiceti procentům lidí. Jen? To přece není málo. Kvůli jednomu nekuřákovi se také musí na veřejnosti omezit kuřáci, i když jsou ve většině,“ říkal. Najdou se ale i další. Současným nejviditelnějším bojovníkem je senátor Petr Šilar (KDU-ČSL), který podporuje i nyní probíhající podpisovou akci.

Moscow Kremlin's Spasskaya Tower, foto: Stan Shebs V Evropě neposouvají čas na Islandu, v Rusku, Bělorusku, v části Grónska a na norských ostrovech Jan Mayen a Špicberky. I když i tady mohou nastat změny. Někdejší prezident Ruska Dimitrij Medveděv zrušil střídání času v roce 2011, ale prezident Vladimír Putin již sepsal zákon, který by vše vrátil do starých kolejí. Argumentuje tím, že údajně až 55 % lidí chce, aby se čas znovu posouval. Ruská energetika si zase myslí, že střídáním času ušetří až 17 % energie. Zřejmě nemají k dispozici měření Pražské energetiky, podle kterých je úspora elektrické energie pouze v období okolo rovnodennosti v rozsahu jednoho procenta, v letních měsících nemá letní čas na spotřebu elektrické energie v podstatě žádný vliv.

Ale narazíte i na názory z lékařské oblasti. Přechod času způsobuje komplexní narušení rytmů našeho těla. Tam jsou s největší pravděpodobností věrohodné důvody pro spouštěče infarktu. Při přechodu na letní se posouvá čas o hodinu dopředu, takže čas určený na spánek je kratší. A to vede k zvýšenému riziku srdečních příhod. Ale na podrobnější výzkum Evropská komise zatím nevypsala asi žádný grant.

Pokud chcete podpořit zrušení střídání běžného a letního času, připojte se k podpisu petice.

Zdroje: Český rozhlas, ČTK/České noviny, Euractiv, EuroZprávy, iDNES, Kardiochirurgie, Wikimedia Commons [1], [2], [3], [4]


Vlad Poslat mail autorovi | 27.8.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   
29.08.2013 (13:48)  
tak klidně může v létě do práce dobrovolně chodit o hodinu dřív,
A pojede mu třeba autobus tak, aby dojel do práce "na pátou"?

Jenže v časovém pásmu je od středu rozdíl maximálně půl hodiny
Opravdu? Jste si jist, že časové pásmo všude měří 15° a nikde více?

Tisice let se žilo podle toho, jak vychází slunce.
Samozřejmě. Pak se vymyslely hodiny a nařídilo se vstávání na šestou (sedmou, osmou) ať je zima nebo léto. Letní čas je alespoň maličký návrat k přírodě - v létě se vstává dříve, v zimě později.
Náš mladej, když byl ještě malej, se budil taky se svítáním. V zimě OK, v létě mor (pro nás). Jemu to tak vyhovovalo - je světlo, tak se o mě zajímejte :-))) No a kočka fungovala podobně, nažrat chtěla půl hodiny až hodinu před východem slunce. Nejhorší to bylo okolo rovnodennosti, v létě pak člověk ještě usnul.
Já bych byl proto, aby se zavedl Modifikovaný staročeský čas (u původního StčČ začínal den západem slunce, tak ať den začíná 6 hodin před východem slunce a tedy východ bude vždy v 6.00 :-)

těm, kterým pravidelná změna času nepůsobí potíže... A těm, kterým změny času vadí
A co ti, kterým vadí neustálý posun vstávání vůči východu slunce? Nebo jsou všichni roboti pracující podle nějakého fiktivního času?

zrušit hloupý zvyk stojí práci...
Bezpochyby, ale LČ "hloupý zvyk" není :-)))))

ale krávy v JZD majó
Podle mýho je to v tom JZD blbě ošéfovaný. To je v zimě dojej za hluboký tmy a v létě naopak 2 hodiny po východu slunce? Nebylo by lepší je dojit každý den ve stejný čas VZTAŽENÝ KE SLUNCI, tj. třeba hodinu po východu? Nebo krávy vědí, že je šest hodin a tak bude dojení?

Já na sobě vidím, jak je člověk uvázaný na hodinky a vadí mu, když musí vstávat "v šest", i když je světlo, ale nevadí mu vstávat "v osm", i když je tma. Když jsem třeba v Londýně, tak si nechávám SE(L)Č a při vstávání mám pocit, že jsem spal o hodinu dýl. Naopak třeba ve Finsku si hned našteluju VE(L)Č, abych neměl pocit, že vstávám o hodinu dřív. Člověk se cítí trochu nedospalej (z počátku), ale říká si "však jsem spal do sedmi".
29.08.2013 (11:01)  
Posunuje se to protože většině lidí vyhovuje
Mohl byste dát odkaz na nějaký relevantní průzkum, podle kterého to většině lidí vyhovuje? Nebo si to jenom myslíte?
registrovaný uživatel LapiCB  mail  
29.08.2013 (10:34)  
To je zase duchaplná debata. Posunuje se to protože většině lidí vyhovuje, že je v létě "dýl" vidět. To dýl je daný tím že vstanou dřív, ale protože je světlo, nevadí to.
Jestli má někdo tak špatnej biorytmus, že dvě hodinové změny ročně ho rozhodí na měsíc, měl by si dojít k doktorovi, není to normální.
Podle vaší demagogie by taky mohla začít vadit časová pásma. Vždyť přece v době počítačů je to strašně nepraktický a co maj dělat ti, co žijou na hranicích takových pásem? poledne by bylo na poledníku v Londýně a to by byl jedinej platnej čas. Vždyť je to jen číslo, tak co. Vstávalo by se třeba v 17:00, oběd v 1:00, konec směny 3:00 a večeře v 7:15. A konečně by v tom přestal bejt bordel jako teď.
28.08.2013 (22:09)  
tenzor: z toho by se kupodivu nezbláznili úředníci, mírně snad jejich biorytmus. Ale 7:30 to by se zbláznili občani a dost. Vím dost o čem mluvím. Klidně jeden čas ()letní či zimní, ale také jednu úřední hodinu.
registrovaný uživatel tenzor 
28.08.2013 (20:32)  
SYN: ja samozrejme chapu ze je potreba to udelat podle vetsiny (ted je otazka, kdo je ta vetsina :) ), akorat mi prijde daleko rozumnejsi v pripade, ze se vetsina shodne na tom, ze je lepsi mit v lete (ehm, rijen.. ;) ) odpoledne o hodinu vic svetla, ze se napr. urady budou otevirat uz v sedm, doprava zacne jezdit o hodinu drive apod. misto absolutne globalni zmeny. Pripadne, pokud vetsina rekne, ze celorocni letni cas je cool, pak je opet rozumnejsi rict, ze urady budou od 7mi a ne od 8mi atd. Mam ale takovy pocit ze by proti te pracovni dobe od 7 rvalo dost lidi a mezi nimi dost mozna i spousta tech, kteri jsou pro letni cas :)
Mimochodem, pri tomhle pristupu by se dalo udelat i nejake prechodne obdobi kvuli minimalizaci problemu a lepsimu prizpusobeni lidi, napr. od listopadu do brezna se zacina v 8, v dubnu a rijnu 7:30, od kvetna do zari v 7. Pravda, tam uz by asi nastal problem s dopravou, protoze nejde menit jizdni rady kazdy mesic, ale v pracovnich dnech je na hodne tratich a trasaach v ramci integrovanch systemu stejne pulhodinovy takt.
28.08.2013 (14:31)  
Astartoth: Správná odpověď, CityLizard už byl tou dobou na nohou. To je tak, když v šest hodin už musí být na svém pracovišti, odpočatý a plný sil. Kdyby bylo po jeho, ještě by tou dobou sladce spinkal. :D

M 152.0 Souhlasím, mít v létě světlo už ve čtyři ráno je pro většinu lidí zbytečné, a v zimě je to taky jedno - to zase máte tmu furt, ať šoupete s hodinami jak chcete.

Ale zato na podzim a na jaře je to rozdíl. Když má být ráno světlo v šest nebo až v sedm, to už je docela znát.

Ale jak už jsem říkal, byl bych více než spokojen s jakýmkoliv rozumným časem, jen kdyby byl stálý.
28.08.2013 (13:02)  
Zajímavé je, že skoro všechny vyšinuté časové pásma mají poledne později. Jen málo území má poledne "upravené" před 11.30. Čína u Vladivostoku má 11:15 a na hranici s Tadžikistánem je až v 15:06. Na léto a zimu si nehrají, Peking má celoročně poledne v 12:15 (takový symbolický čas) V Pobaltí na Z pobřeží měli za dob CCCP poledne v 14:35. Nevím, kde jsou jiné extrémy, snad za polárním kruhem na severu, ale tam je jim východ a západ slunce dost ukradený, na ten jim stačí výpočet na dny a ne hodiny. Například Norsko u Murmansku má 10:58. Ale pokud tam cestujete v létě, tak je to vlastně přesně ve 12. A v zimním čase slunce nezahlédnete.
registrovaný uživatel M 152.0  mail  
28.08.2013 (10:17)  
Pokud by byl celoročně ponechán SELČ, tak bych proti tomu nic neměl. Pokud by ale i přes léto měl platit SEČ, tak mi přijde jako nesmysl - na co mi bude, že ve 4 ráno už bude světlo? Stačí přece okolo páté. Důsledkem toho by pak slunce zapadalo už okolo 20. hodiny. A já myslím, že je, hlavně přes léto, lepší, když je vidět déle.
28.08.2013 (9:11)  
Ja bych eurostarovi nenadaval. Je asi zvykly, ze ho v zaostalem kraji na Madarsko-Polskych hranicich pravidelne bicuje jeho madarsky pan. A ted, kdyz je zrovna ve meste a tento horsky prostacek se dostal k internetu...

Tenzor (ad Spanelsko): no uplne nelzu, rekneme, ze jsem si to dvacet minut pribarvil.
Zde fakta: Vigo, mesto uz nad Portugalskem, http://www.kurzy.cz/pocasi-ve-spanelsku/vigo/ .Na strance v odkazu najdete i astronomicke poledne v 14:36! Pravda letniho casu. Takze i v "zimnim" case maji Vigsti poledne o pul druhe :))) (Stranka funguje pro hodne svetovych mest!!! Vyhledavaci policko nahore vpravo. Autiste, kteri musi pozrit obed v konjunkci nejvyssi posice slunce a rucicek sjednocenych na dvanactce vyzkousi a zaplacou :)) )

Boro: asi uz City lizard vstal. To mi pripada pravdepodobnejsi, nez ze jeste nespi.
28.08.2013 (6:59)  
CityLizard: přispívat v 5:36 - to vypadá na parádní biorytmus .-)
  1 2 3 4 5 ... 10      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko