..: Šetření projetí "Stůj" v Praze ukončeno, některá fakta nejasná :..

MU Praha hl.n., R 791, R 783 na jedné koleji v Novém Spojení, 29.3.12, foto: Drážní inspekcePraha — Stržená záchranná brzda, nezafungování generálního stopu, či povolující návěst na odjezdovém návěstidle. I takové byly spekulace k mimořádné události z loňského března na pražském hlavním nádraží, kde rychlík R 791 odjel ze 6. nástupiště proti návěsti "Stůj", následně pak ve své cestě rozřízl výhybku při jízdě po hrotu a zastavil až u vjezdu do tunelu Odb. Balabenka 23 metrů od protijedoucího vlaku R 783 na stejné koleji. Drážní inspekce nyní zveřejnila výslednou zprávu z vyšetřování této mimořádné události, ze které je patrné, že strojvedoucí vlaku R 791 v čase odjezdu po obdržení návěsti "Souhlas k odjezdu" od vlakové čety uvedl vlak do pohybu, ačkoliv na příslušném návěstidle pro jeho kolej byla návěst "Stůj", avšak dle jeho výpovědi volnoznak.

"Jak uvedl výpravčí v Zápisu se zaměstnancem, zadal funkci 'GENERÁLNÍ STOP', kterou záznam zařízení ReDat neregistroval. Rovněž nedošlo k odpadnutí ventilů VZ na HDV vlaků v dosahu TRS. Prodlení funkce 'GENERÁLNÍ STOP' bylo zřejmě zapříčiněno nesprávnou manipulací spočívající podle certifikované zkušebny pravděpodobně v opakovaném stisku tlačítek určených pro vyvolání funkce. Ze strany osoby řídící a organizující drážní dopravu došlo k porušení technologických postupů provozovatele dráhy pro použití radiového zařízení k zastavení vlaku, které však nebylo v příčinné souvislosti se vznikem mimořádné události a to tím, že nezastavil vlak R 791 rutinním příkazem 'STOP' nebo 'GENERÁLNÍ STOP'."

Zdroj: Zpráva o výsledcích šetření příčin a okolností vzniku mimořádné události; DIČR.

Z analýzy staničního zabezpečovacího zařízení ESA 11 vyplývá, že akustická signalizace pro obsluhující zaměstnance je při rozřezu totožná se signalizací ostatních prvků a v době vzniku mimořádné události byla ztlumena, či vypnuta. Po zaregistrování obsazení úseků za příslušným návěstidlem (Lc26b), které rychlík 791 projel, výpravčí severního zhlaví dal povel k přestavení výhybky 82 a dvojice 87/90, čímž tak zabránil jejich rozříznutí a dalšímu poškození. Nedovolenou jízdou tak byla poničena jen výhybka 84. Výpravčí zároveň prostřednictvím zařízení TRS zadal funkci "Generální stop", která však nebyla registrována. Vlak 791 zastavil až rychločinným bržděním několik metrů za vjezdem do tunelu odbočky Balabenka po spatření protijedocího vlaku R 783, jehož strojvedoucí po jeho zpozorování na stejné koleji (SK. 301) začal dávat návěst "Stůj, zastavte všemi prostředky." Zároveň v prvním voze dotčeného vlaku použil jeden z cestujících také téměř současně záchrannou brzdu, když viděl, že souprava odjížděla od nástupiště proti červené a slyšel rozříznutí výhybky. Vlak tudíž nebyl zastaven pomocí Traťového radiového systému, jak bylo krátce po události prezentováno. Zarážející je i fakt, že nebylo přesně vyhodnoceno, z jakého důvodu GS nezafungoval a pouze jen jako doměnka byla uvedena nesprávná manipulace výpravčím. Mnohdy se však jak samotní strojvedoucí, tak výpravčí nemohou pomocí TRS navzájem dovolat. Ať je to špatným pokrytím signálu, častým přelaďováním v oblasti uzlů a měst, nebo rušením způsobeným externími vlivy. Nabízí se tak otázka, co dělat v případě, kdy na okamžitém spojení výpravčího se strojvedoucím závisí bezpečnost železničního provozu.

Nicméně konstatovat lze alespoň však fakt, že přestavením výhybek výpravčím po obsazení úseků zamezil větším škodám a jejich následnému rozřezu. Celková výše škody této události byla stanovena na sumu 200 tisíc korun na infrastruktuře.

Počet mimořádných událostí, kde rozkaz k odjezdu vlaků s přepravou cestujících uděluje výpravčí postavením povolující návěsti má vzrůstající tendenci. Byť byl zaveden v době, kdy nynější dopravce České dráhy zároveň provozoval dráhu a drážní dopravu, Správa železniční dopravní cesty tento systém převzala a to zejména z ekonomických důvodů. Hlavním motivem bylo snížení počtu provozních zaměstnanců řízení provozu, převážně ve funkci výpravčích. I přes svou, v tomto ohledu, výhodnost tento krok obsahuje a přináší řadu negativních prvků a problémů zejména při mimořádnostech.

U vlaků osobní přepravy, kde odjezd obsahuje dva technologicky samostatné procesy (komerční a dopravní), jako je bezpečné ukončení výstupu a nástupu cestujících a následného dovolení odjezdu ze stanice je součinnost vlakové čety a výpravčího nezbytná, resp. je nezbytným součinitelem bezpečnosti provozu zabraňujícím selhání lidského činitele. I přes tuto prověřenou a osvědčenou metodu SŽDC, jakožto provozovatel dráhy v situacích, kdy výpravčí dává strojvedoucímu rozkaz k odjezdu postavením odjezdového návěstidla na povolující návěst, nenahradil jiným druhem zabezpečení, či příslušným opatřením, jak by se dalo očekávat.

Poslední vypravení vlaku výpravčím v žst. Praha-Radotín, foto: vitek_VPozměněny byly paradoxně však pouze postupy ve smyslu přenesení odpovědnosti na strojvedoucí samotné, což potvrzují i závěry Drážní inspekce ve vydané zprávě. "Opatření dopravce ČD, a. s., vychází při součinnosti mezi strojvedoucím a obsluhou vlaku pouze z komerčního zaměření (obsluha vlaku návěstí jen ukončení nástupu a výstupu cestujících), tj. bez kontroly, zda jsou splněny i dopravní podmínky pro odjezd vlaku. Je tak dosaženo stavu, kdy vnější forma odjezdu z místa zastavení pro nástup a výstup cestujících ze zastávky na širé trati a dopravny je totožná. Tato skutečnost navozuje možnost rutinního postupu strojvedoucího, který, ať již z jakéhokoliv důvodu, po obdržení návěsti 'Pohotovi k odjezdu' provede úkony k odjezdu vlaku a uvede vlak do pohybu, aniž by se přesvědčil o tom, zda je tento pohyb osobou řídící a organizující drážní dopravu dovolen." Tento systém je však zaveden také i u ostatních dopravců. Tudíž tak není zajištěn žádný mechanismus, který by při takové situaci eliminoval její následky. Ať jde o uzlové, či vytížené stanice, nebo dopravny s častým křižováním, zrušení výpravy vlaků výpravkou bez jakéhokoli adekvátního náhradního bezpečnostního řešení, přispívá ke zvýšenému riziku vzniku podobných událostí. Nadějí by mohl být evropský zabezpečovací systém ETCS, jehož mobilní části byly jako pilotní projekt aplikovány mezi Poříčany a Velimí na 1. tranzitním koridoru na vybraných hnacích vozidlech. Nezbytnou součástí systému by však musel být nezávislý regulační úřad, který by celý projekt zastřešoval a striktně po veškerých dopravcích vyžadoval pevně daná pravidla, jako je zejména bezpodmínečná instalace mobilní části na všechna hnací vozidla.

Zdroj: Drážní inspekce, ŽelPage


Vítek_V | 28.5.2013 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Praha Česká republika (celá)


  1 ... 6 7 8 9 10 11      Zpráv na stránku:   
28.05.2013 (15:50)  
neček: Tady máte naprostou pravdu, po českých kolejích se pohybuje spousta vlaků zejména motorové trakce (a to i u ČD, a.s., typicky některé nerekonstruované motorové vozy ř. 810, u soukromých "motoráčkových" dopravců jsou to prakticky všechna vozidla), která vůbec nejsou možná zastavit generálním stopem a jediné jejich spojení s výpravčím/dispečerem je často pomocí běžného mobilního telefonu, což mi přijde dost nedostatečné (pokrytí signálem, baterie..).
registrovaný uživatel SYN 
28.05.2013 (15:34)  
Ze zprávy DIČR:
V čase 15:10:39 hodin je registrován pokus o spojení výpravčího s vlakem R 791, které se neuskutečnilo.

Rozumím tomu dobře že "komunikační zařízení" sloužící k přenosu kritických informací pro bezpečnost provozu nebylo schopné uskutečnit spojení přestože body pokoušející se komunikovat byly v postavení přímé viditelnosti na vzdálenost řádově 1000m??

Nezaregistrování zadání funkce „GENERÁLNÍ STOP“ záznamovým zařízením ReDat bylo dle vyjádření certifikované zkušebny zřejmě zapříčiněno nesprávnou obsluhou funkce „GENERÁLNÍ STOP“ – opakovaným stiskem tlačítek určených pro vyvolání funkce.

To fakt myslí vážně? On jako existuje pokyn jak přesně vyvolat Generální stop, a tento postup je z nějakého zvráceného důvodu natolik specifický že reálně nastává situace kdy se poučená osoba pokouší tento účinek vyvolat, nicméně se jí to nedaří?? Proboha PROSÍM, zveřejněte to tu někdo jakej ten postup vyvolání má být, ať vidíme co je to za paskvil!

Jinak celá zpráva na mě technickými reáliemi a kulturou dodržování pravidel působí zhruba tak jako v letectví (v poslední době poměrně četné) zprávy SAAICD o vyšetřování MU v Súdánu...

A s tím že se (stále!) někdo nechá "vypravit" vlakovou četou - neměla by jaksi frekvence takových událostí dost drasticky klesat s časem? Jako kolik desetiletí na to budeme asi potřebovat aby si to odvykli, jednu generaci nebo i víc??

A technická - nebylo by skoro nejjednodušší naroubovat na HDV nějaký optický systém s kamerou který by při rozjezdu ze zastavení (možná i jindy) kontroloval "volno" rozeznáváním obrazu? Když už to dneska začínají montovat do osobáků?? O kameře s nepřetržitým záznamem okolí nemluvě, to už má v osobáku pomalu i "stará Blažková"...
28.05.2013 (15:32)  
Pozoruju, že nejen já jsem měl o bezpečnosti na dráze idealistické představy.
Nicméně napadá mě pár myšlenek :
1) předně by mě zajímalo, kdo za tu funkčnost generálního stopu jak je tu popisovaná nese zodpovědnost, jestli zadavatel nebo zhotovitel, ale tak i tak je to na přesdržku. Souhlasím s názorem, že takovéhle tlačítko má být velký klobouk, na který se prostě praští a je hotovo. Ano pak se občas stane "nehoda" (např. se nouzově odstaví Dukovany když někdo zavadí o špatný tlačítko zadkem), ale je to lepší než, když se stane opravdová nehoda. Protože s tímhle stavem se zdá, že se na tu opravdovou nehodu čeká.

2) pokrytí signálem - nejsem odborník ani na drážní komunikaci ani na bezdrátové komunikace obecně, ale pokud je problém pokrýt signálem Praha hl.n. (navíc když celé severní zhlaví je nové), tak pán Bůh s námi a zlí pryč!

3) neumím si moc dobře představit jak by vlakvedoucí kontroloval návěstidlo např. v Brně hl.n. nebo jiných výrazně obloukových stanicích (a to nemluvím o návěstidlech mezi kolejema - např. Praha hl.n.). To by bylo daleko větší spartakiáda než teď když musí přejít peron jen aby dal signál strojvedoucímu. Plus by to sebou neslo další miliony výjimek (pro stanice kde nejsou návěstidla u peronu atd.)
28.05.2013 (15:22)  
A.L.: kódování po 3 minutách vypíná, pokud je na odjezdovém/cestovém návěstidle Stůj.
To tolik žere, že se musí už po třech minutách vypínat? Opětovná aktivace "té krabičky", která porovnává kód, proběhne jak?
28.05.2013 (14:59)  
Ostatní to zde již sice napsali přede mnou, ale dvě věci mě opravdu zarážejí:

1. Pouze standardní zvukový signál při rozříznutí výhybky? Při takovémhle prů*eru bych čekal mnohem výraznější varování a možná i automatickou aktivaci GS, pokud dispečer včas nezareaguje.

2. Nepokrytí signálem chápu (i když je to hodně nemilé), ale GS nemusí fungovat v důsledku chybné obsluhy?! Takhle důležité zabezpečovací zařízení, které se navíc používá vždy v krizových situacích, ve spěchu a stresu, by snad mělo být takzvaně "blbuvzdorné" - tedy zmáčknu červené tlačítko a všechno stojí, ne?

Nejsem železničář, takže se všem zasvěceným omlouvám, pokud píšu úplné hlouposti. Ale důvěru v bezpečnost na železnici ve mě tato zpráva opravdu nevyvolala...
registrovaný uživatel neček 
28.05.2013 (14:54)  
NĚCO K Gen.Stopu.
Dnes jsme v situaci,kdy na I.a II.žel. koridoru se pohybují vlaky bez možností zastavení pomocí GS.Jsou to vlaky,které jezdí pod rádiovou sítí GSM-R,kdy vrámci 2.etapy provozního ověření má tato síť GS nefunkční.Bylo by zajímavé,jak by postupovaly šetřící orgána v případě podobné MU,u vlaků přihlášene do sítě GSM-R.V současné situaci vládne na tratích SŽDC nebývalý zmatek,kdy strojvedoucí je přihlášen v síti GSM-R(dle příslušného seznamu vlaků) a výpravčí ho loví na TRS.Nevím,kde se stala chyba,ale děje se taka je to určitě špatně.
28.05.2013 (14:24)  
J.Kocurek: zda zabezpečovač lokomotivy zaznamenal jízdu proti stůj, či nikoliv.
Údajně na Wilsoňáku není přenos kódu z návěstidla na stanoviště strojvedoucího. Což mi přijde jako neskutečná bezpečnostní díra, pokud je to tak. K čemu pak ten zabezpečovač na lokomotivě je, když se "ta krabička" o projetí stůj nedozví, aby se "rozbzučela" a následně spustila rychlobrzdu.

Jenže ona ta krabička funguje poněkud jinak (ona se vůbec nezajímá o zánik kódu, je to pouze "kombinační automat", co žije jen a pouze přítomností), nehledě na to, že i ve stanicích, kde kódování je, se po vjezdu na staniční kolej kódování po 3 minutách vypíná, pokud je na odjezdovém/cestovém návěstidle Stůj.

J. Hovorka: aby vlaková četa hlídala čas odjezdu a v čase odjezdu zavřela dveře (zablokování) a dala signál k odjezdu. Nastoupí a uzavře poslední dveře. Po rozsvícení signálu na návěstidle před strojvedoucím ten zkontroluje zavření dveří na palubní desce, zkontroluje, že má postavenu vlakovou cestu a povolení k odjezdu a uvede soupravu do pohybu.
Však teoreticky to takhle mělo proběhnout (snad až na tu kontrolu zavření dveří na pultu).

"spartakiádijní" výkony vlakových čet,
Trochu mixujete dvě věci: pokud dveře zavírá vlaková četa, tak je kdokoliv zase klidně otevře, protože se jedná o centrálně nezajištěné dveře (a bez signalizace strojvedoucímu). Pokud ale dveře ovládá strojvedoucí, tak od nich má i kontrolku, a jím zavřené dveře opravdu už neotevřete (leda až zvenku za jízdy ;-)

Malé zastávky na znamení

To myslíte jako návěstidlo před zastávkou? Kdo to zaplatí? A kdo poučí cestující, kdy nejpozději musejí zmačknout to tlačítko, aby vlak ještě stihl zastavit? (jednou jsem ve vlaku se ZnZ zažil, jak to paní zmačkla v půlce peronu a stráááášně se divila, že to vlak neubrzdil...)

Běžné zastávky by měly základní návěst nepovolující jízdu
Je zastávka, za které zastavují na znamení jen některé vlaky, "běžná" či nikoliv? A jak to souvisí s problematikou odjezdu proti Stůj?
28.05.2013 (14:18)  
OK, takže je to už přes rok, co se nehoda stala. Její příčiny byly zúčastněným jasné záhy poté, co se stala. Jsou na místě dva dotazy:

1. Odlišil už někdo ty zvukové indikace ESA?
2. Vymyslel výrobce TRS jednodušší způsob aktivace GS?
28.05.2013 (13:47)  
Ale pánové.Vlaková četa žádný vlak NEVYPRAVUJE! Výprava je provedena buď návěstí odjezd danou výpravkou, nebo odjezdovým návěstidlem. Plnou zodpovědnost za správné provedení všech dopravních úkonů při výpravě vlaku návěstidlem má strojvedoucí. Vlaková četa mu návěstí souhlas k odjezdu pouze sděluje, že jsou splněny všechny podmínky za které zodpovídá.
registrovaný uživatel BigDye 
28.05.2013 (13:43)  
Doporučuji diskutujícím přečíst přímo vyšetřovací zprávu. Většina z toho, co tu požadujete, je mezi doporučeními.
  1 ... 6 7 8 9 10 11      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko