..: Srážka vlaků v Číně si vyžádala přes 40 mrtvých :..

Lůžková jednotka CRH1E, foto: ANR2008Wenzhou — Ve východočínské provincii Zhejiang pokračuje vyšetřování tragické srážky vlaků, při niž v sobotu večer zahynulo 43 lidí a dalších 211 osob bylo zraněno. Ke kolizi dvou vysokorychlostních souprav došlo na přibližně 20 metrů vysokém viaduktu mezi městy Hanzhou a Fuzhou. Vlak D301, vedený jednotkou CRH2E, narazil zezadu do stojící soupravy CRH1B spoje D3115, která na mostě zastavila pravděpodobně po zásahu blesku. V důsledku srážky vykolejilo celkem šest vozů, strojvedoucí druhé soupravy zahynul na místě. Z tragédie překvapivě vyvázl čtyřletý chlapec, po desítkách hodin pátrání navíc záchranáři našli naživu batole. Čínské úřady mezitím spustily intenzivní vyšetřování nejhorší železniční nehody od roku 2008, kdy po srážce dvou vysokorychlostních vlaků zahynulo 72 lidí. O místa už přišli tři vysocí funkcionáři státních drah, včetně provinčního tajemníka komunistické strany při železniční společnosti.

Vláda přesto čelí ostré kritice za nezvládnutou implementaci vysokorychlostní železniční dopravy, která se v Číně rozvíjí raketovým tempem. Megalomanské stavební projekty, u nichž je oficiální propagandou často vyzdvihováno dokončení v řádu let před termínem, podle kritiků nesplňují potřebná bezpečnostní opatření. Nově otevřený koridor mezi Pekingem a Šanghají jen v posledních měsících zaznamenal několik vážných výpadků napájení; vedení ministerstva železnic navíc v současnosti čelí obviněním z korupce při plánování a výstavbě nejdelší vysokorychlostní sítě světa.

Zdroje: The Times of India, Al Jazeera, Los Angeles Times


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru , pesna | 25.7.2011 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Čína


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Web 
29.07.2011 (13:05)  
Raquac: V tom článku pak ale píšou, že pravděpodobnější verze od "insiderů" je vyřazení zabzař bleskem a najetí na telefonické dorozumívání...
registrovaný uživatel cocik 
29.07.2011 (12:49)  
Intenzita letnich bourek v tehle oblasti se s tema ceskyma neda srovnat - ted uz jsem si zvyknul, ale kdyz jsem ji zazil poprve, tak jsem si malem striknul do trenek - blesky kazdych nekolik sekund, bylo to jak delostrelecka palba. Kazdopadne vzdycky me pri bourkach prekvapi jedna vec, a sice to, ze nikdy ani na chvili nevypadla elektrika. Z tohohle duvodu tem teoriim o blesku moc neverim, spis to vypada na tradicni bordel.
registrovaný uživatel taz 
29.07.2011 (10:29)  
Já teda nevím, ale po zásahu blesku bych spíš čekal, že elektrické zařízení spíš úplně fungovat přestane.
Pokud by k tomu došlo u nás, a zab. zař. by bylo mimo provoz, návěstidla s pochybnou návěstí nebo zhasnutá jsou jednoznačně návěstí "stůj".
Spíš to vypadá tak, že je potřeba v rámci stranického úklidu rychle všechno korektně "vyřešit" (zamést pod koberec).
registrovaný uživatel Raquac 
28.07.2011 (18:52)  
Vyrobcem nestastneho zabezpecovaciho zarizeni je pekingsky vyzkumny ustav pro konstrukci ridici a komunikacni techniky - uz se pry omlouvaji na svem webu. Vice zde: http://www.railwaygazette.com/nc/news/single-view/view/signal-failure-suspected-in-wenzhou-crash.html
registrovaný uživatel Luxian  mail  
28.07.2011 (17:40)  
Mě jen fascinuje, že je to už asi po čtvrté, co se dočítám, že došlo k nějaké negativní události v provozu VRT v Číně vlivem úderu blesku.
Tak buď mají v Číně mnohem větší hustotu blesků, než jinde ve světě (což je z meteorologického hlediska blbost), nebo tam nemají proti bleskům patřičnou ochranu (což je možné), nebo je to jen prostě propagandisticky nejneškodnější způsob, jak se vymluvit z Čínského šlendriánu (připadá mi nejpravděpodobnější).
28.07.2011 (17:14)  
"Design flaws were found in the signal light equipment at the Wenzhou South Station ... and the dispatchers did not send any warnings. And that's what caused the train crash," čili nějaká chyba či opomenutí v návrhu zabezpečovačky. Po resetu bleskem všade zelená.

http://www.cbc.ca/news/world/story/2011/07/28/china-train-crash-design-flaws.html
28.07.2011 (16:17)  
Asi něco jako halda v Moravanech, náhlý zmizení vlaku na širý trati .. http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/240290-na-semaforu-svitila-zelena-pak-prisla-srazka-cinske-rychlovlaky-ohrozeny.html?ref=boxD akorát to asi nebylo pískem, spíš bych řek že jim ten blesk "vynuloval" počítadlo náprav.
registrovaný uživatel tenzor 
28.07.2011 (15:36)  
A vi uz se pricina nehody? V nasich novinach se zatim clovek docetl jen to, ze ke srazce doslo kvuli vypadku proudu, coz jen ukazuje uroven inteligence nasich novinaru, ale o nicem nevypovida.
registrovaný uživatel tenzor 
28.07.2011 (15:29)  
SergeS
25.07.2011 (9:18) Offtopic: Astartoth - lidi z Titanicu ještě dopadli v uvozovkach dobře, v SSSR v 80. letech na černím moři se srazil vyletní parnik s pěti sty lidi na palubě a nákladní loď s barvou ... špatná konstrukce druhé způsobila, že barva vytekla na hladinu, a lidi v tom sajratu zahynuli i přesto, že měli zachranné čluny ( mj. těch byl nedostatek, protože čast byla rozkradena )

Tak to je jako radio Jerevan :)
Jestli myslite Nachimova, tak tam bylo vic nez 1 200 lidi a prezily jich 2/3 PRESTOZE nemeli zachrane cluny (nebyl cas je spustit). Nedokazu si predstavit, na co by umreli v clunech, to ta barva byla tak prudce toxicka nebo ziravina? V pripade Titanicu zahynulo 70% lidi a z tech, kteri nebyli v clunech, prakticky 100%, tady asi 35%. Takze kdybych si mel vybrat, tak Titanic rozhodne ne.
26.07.2011 (15:08)  
Té cenzuře věřím. I tomu, že se některé věci dělají nekvalitně aby to bylo rychle a aby se ušetřilo. Pod kašláním na bezpečnost si představuju, že se třeba posouvá s mostem nad tratí, vlaky dole se ani nezpomalí a ten most jim spadne.....ale to vlastně nebylo v číně, ale v jiné zkorumpované zemi.
Ale že tam nemají celkem moderní fail-safe zabzař, to se mi vážně nezdá...vážně by mě zajímalo jak to bylo, je ale možné, že se to díky ten cenzuře nikdy nedozvíme. Že by třeba byl zabzař mimo provoz (protože je nespolehlivý, bývá často) a jezdilo se na nouzový režim...? To už by znělo realističtěji...
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko