..: Živá dopravní cesta vznikne - odbory podepsaly memorandum :..

Pavel Dobeš, foto: MDČR Praha — Většina z železničních odborových organizací podepsala ve středu 3. srpna memorandum, které z jejich strany dává souhlas se vznikem tzv. živé dopravní cesty. Movitý majetek stejně jako 9.500 ze současných zaměstnanců dopravce České dráhy díky tomu mohou být 1. září převedeni pod Správu železniční dopravní cesty, kde budou zajišťovat řízení dopravy na železnici. Dokument podepsali také ministr dopravy Pavel Dobeš a zástupci ČD a SŽDC. Panuje tak shoda nejen na převodu zaměstnanců, ale podařilo se i zachování platových výhod definovaných kolektivní smlouvou ČD. ČD naproti tomu požadují úplatný převod – vyrovnání zaměstnanců a jejich výstroje má činit 396 mil. korun.

Řízení drážního provozu musí vykonávat nezávislá statní organizace tak, aby nemohlo docházet k upřednostňování konkrétního přepravce,“ vysvětluje nutnost tohoto kroku tiskový mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský. Jeho slova podtrhuje i žaloba Evropské komise z května minulého roku, kdy se Česká republika dostala do šetření z důvodu nedostatečné liberalizace železniční dopravy a slabého aplikování tzv. prvního železničního balíčku EU. V rámci něj je požadováno oddělení dopravců od správce infrastruktury a řízení dopravy. K vyčlenění zaměstnanců řízení dopravy mělo původně dojít k 1. červenci, ale proces zastavily odbory svými požadavky na zachování výhod plynoucích právě z kolektivní smlouvy ČD. Ministerstvo dopravy na realizaci převodu pracovalo už pod Vítem Bártou, který ale zároveň sledoval protichůdný projekt tzv. železničního holdingu. Do něj plánoval sloučit jak ČD, tak SŽDC. Projekt holdingu dříve kritizovali i nestátní dopravci ze Sdružení železničních společností. V době, kdy holdingy v Rakousku (ÖBB) a Německu (DB) jsou šetřeny EK, by to pro Českou republiku znamenalo drahou zpětnou reorganizaci podniku, sankce a mezinárodní ostudu. Podle mluvčích SŽS ani neexistuje ekonomické zdůvodnění výhodnosti takového projektu.

Přestože je ministerstvem dopravy komunikována shoda nad projektem ŽDC, Svaz Odborářů Služeb a Dopravy (SOSaD) Jaromíra Duška může ještě zamíchat kartami. Např. člen generální rady SOSaD Jiří Rokos komentoval ustanovení memoranda velmi nelichotivě. Tato organizace nepatří k signatářům dokumentu.

Zdroj: Ministerstvo dopravy, Sdružení železniční společností, ŽelPage


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 4.8.2011 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa Podniky

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Sim 
08.08.2011 (16:32)  
Staňa Kulatý > a tady muze nastat dalsi paradox - vlak s vyssim zpozdenim bude v nasledujici stanici zastavovat (= jizda do odbocky) zatimco ten s mensim ji bude projizdet.

Pripadne takova Avala s nekolikahodinovou sekerou se setka v pardubicich s vlakem z Polska ci Slovenska jedoucim temer vcas ... pritom logicky se lidi snazi jezdit tim, co ma pravidelne zpozdeni nejmensi (pokud je na vyber).
08.08.2011 (16:02)  
Sim: Pojede ten, který má vyšší zpoždění:)
registrovaný uživatel Sim 
08.08.2011 (11:48)  
tarten > to je relativni, pro me je zpravidla rychlejsi vytukat tech cca 10 znaku na mobilu a nejake 2 minuty pockat nez jit do trafiky... ale fakt je, ze sms jizdenka neresi problem mimoradnosti - musi byt uz pred nastupem do vozidla a kdyz vozidlo neprijede (vcas), je problem.

Ohledne prednosti vlaku ... muze treba nastat i docela "komicka" situace, kdy v ramci stejne kategorie vlaku se setkaji dva - jeden s esem standardnim, druhy se zrychlenym. Teoreticky je vse jasne, 140 je vic nez 120 ... ale co kdyz se jedna o trat s maximalkou kolem stovky, navic s nekolika pomalymi, ze kterych je potreba se svizne rozjet? Pokud budou oba vlaky srovnatelne tezke, paradoxne to diky prevodu prosvizni rychleji ten pomalejsi...
registrovaný uživatel tarten 
08.08.2011 (0:08)  
Joska Holibajda: Takovou "službu" mám zadarmo prakticky ve všech autobusech, které nejsou povinně místenkové.
Vy možná. Pokud autobusák v PIDu prodá normální jízdenku, je dražší.

V MHD se to alespoň začíná řešit pomocí SMS-jízdenek.
I SMS jízdenky jsou dražší - o cenu esemesky. A teoreticky i o čas, o který je potřeba esemesku poslat dřív než "štípnout".
registrovaný uživatel hasitobur  mail  
07.08.2011 (7:32)  
A není náhodou SC jen obchodní značka ČD? Pendolino je jinak uvedeno jako vlak IC.
R.U.R. > Nemáš tak docela pravdu. Zavedením nějakých podmínek zabráním dopravcům, aby si svůj vlak povýšili jen proto, že to je pro ně výhodné.
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
06.08.2011 (21:51)  
Ad SC: no pokud byste posuzovali kategorii vlaku na základě toho, jak rychle jede a jak často staví, tak z toho stejně opět vyjde, že SC má mít přednost před IC. To že SC označíte jako IC a IC jako Ex nás nikam neposune...
06.08.2011 (20:26)  
Tak jsem pátral a vypátral jsem houbelec. Nic, co by řešilo to s tím SuperCity, jsem nenašel. Vypadá to teda, že ten vyzobnutý drobeček může být fakt problém. Snad to teda vyřeší.

Tak a končím. Jdu se zase věnovat důležitějším věcem....
registrovaný uživatel VencaM 
06.08.2011 (20:21)  
->Joska Holibajda
Zase na dráze často pracují rozumní lidé, takže třeba v případě těch 2 minut by se to dalo i odůvodnit. I když dnes jsem učinil zajímavou zkušenost s chcíplým Ešusem, která u mě podkopala důvěru v některé vyšší řídící zaměstnance dráhy.
Oproti onomu článku 187 existují i vyjímky. Třeba v příměstské dopravě je mnohdy zakázáno předjíždět rychlíkem osobní vlaky, které jsou zpožděné, přestože by to podle předpisů být mělo. V tomto případě jde o to, že když zastavíme zpožděný osobní vlak aby ho předjel rychlík, tak ten osobák sekneme natolik, že nestihne včas obrátit a nakope to pravidlo na celé trati.

Jinak se přiznám, z předpisu jsem to neopisoval, nýbrž jsem použil funkci ctrl+c z elektronické verze. V.
06.08.2011 (19:25)  
Ona ta značka SC není vázána na klopidlo. Pokud místo Pendolina pojede náhradní souprava s rychlostí 140, pořád bude mít přednost před Jančurovým vlakem se stejnou rychlostí. Jelikož je to SUPERCITY.

Ještě bych chtěl podotknout, že důsledné dodržování předpisu může někdy být horší než jeho porušení. Např.:
Kdesi uprostřed trati 220 jede R Linz-Pha (včas) a opačným směrem R Pha-CB (10 min. zpoždění). Každý výpravčí ví, že když ten mezistátní nabere 5 minut zpoždění, tak se nic nestane. V Benešově odjíždí první přípoj až za deset minut a do Prahy se dá těch 5 minut v pohodě dohnat. Ale když zpozdíme ten vlak do Budějc, tak ten už nic nedožene a zpozdíme s ním zároveň i přípoje v Táboře a ve Veselí.
Nicméně předpis hovoří jasně: mezistátní vlak má přednost.

EDIT:
Je to jen fiktivní situace, nemám přehled o současném GVD na této trati. Jen pro ilustraci.

Ještě dotaz na současné výpravčí:
Pokud mám na jednokolejné trati dilema, zda zpozdit osobák o 15 minut, nebo ho pustit a zpozdit kvůli němu protisměrný rychlík o 2 minuty, co nařizuje předpis?
06.08.2011 (17:28)  
Ale vždyť to je dávno ošetřeno. Přečti si prosím ještě jednou článek 187. z předpisu D2. VencaM si dal tu práci a komplet ho celý přepsal (ne jako já-lenoch líná), tak ať si alespoň může říct, že to nedělal zbůhdarma:-)

Například Jančura, pokud má loko na 140, prostě MUSÍ počítat s tím, že bude předjížděn apod. Pokud si myslí něco jiného, tak je to ještě větší ...... než jsme doufali.
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko