..: Vítkovice Doprava představila lokomotivu na zemní plyn :..

703.821, Vítkovice Doprava (Veletrh Czech Raildays 2010), foto: Josef Petrák Ostrava — Unikátní modernizaci malého hnacího vozidla představila v úterý 15. června 2010 na mezinárodním veletrhu Czech Raildays 2010 firma Vítkovice Doprava, člen skupiny Vítkovice Machinery Group. Stroj řady 703.8 vznikl modernizací původní dieselové lokomotivy řady 703 úpravou pohonu na zemní plyn (CNG). Jedná se o první lokomotivu s tímto pohonem v České republice; prototypový stroj 703.821 vznikl ve vítkovickém závodě během let 2009 a 2010. Na projektu se podílejí kromě Vítkovice Doprava také Výzkumný ústav železniční (VÚZ) a ČD Cargo. Během slavnostního představení stroje byl oznámen vstup čtvrtého partnera, Českých drah. Stroj je určen pro lehký posun na vlečkách a dopravu lehkých vlaků.

Video: Slavnostní uvedení lokomotivy do provozu

Video: Náhled do strojovny i na exteriér stroje

Představení prototypu 703.821, Vítkovice Doprava (Veletrh Czech Raildays 2010), foto: Josef Petrák Prototyp je vybaven spalovacím motorem TEDOM TG 250 AV. Trvalý výkon stroje je 180 kW, který je přenášen hydrodynamicky. Maximální rychlost 40 km/h. Výhodou nového pohonu je především ekologická stránka. Vozidla na zemní plyn produkují výrazně méně škodlivin než vozidla s klasickým pohonem. A to nejen dnes sledovaných škodlivin – oxidů dusíku, oxidu uhelnatého, uhličitého, pevných částic, ale také i karcinogenních látek. Prototyp vykazuje také menší hlučnost jak v kabině strojvedoucího, tak v exteriéru. Při maximálních otáčkách byly naměřeny hodnoty 74, resp. 80 dB u rekonstrukce proti 83, resp. 92 dB u původního stroje. Lokomotiva čeká na povolení Drážního úřadu ke zkušebnímu provozu.

Čtvrtý člen vývojového týmu, České dráhy, již avizovaly zájem o tuto technologii. Náměstek pro osobní dopravu Antonín Blažek uvedl, že dráhy uvažují o přestavbě lokomotiv řady 714 na pohon zemním plynem. Ty by našly uplatnění jako ekologičtější stroje pro provoz na tratích, kde jsou provozovány nyní. Sloužily by k tažení souprav složených z vozů lehké stavby.

Zdroj: Vítkovice Doprava, České dráhy; foto: Josef Petrák, video: Tomáš Vrabec


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 16.6.2010 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Koudy 
16.06.2010 (16:03)  
Tak koukám, že zelený flašky u DÚ neprošly :D
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko