..: Policie prověřuje údajnou neregulerní zakázku Českých drah :..

Logo ČD (eShop), foto: Atolix (www.cd.cz) Praha — Vybrané zakázky Českých drah začala prověřovat policie. Zaměří se především na kontrakty dopravce s poradenskou společností BNV Consulting, přičemž prověřování se pravděpodobně nevyhne ani ředitel společnosti Petr Žaluda. Šetření se týká konkrétní zakázky, která měla být uměle rozdělená do tří, aby se zamezilo organizování výběrového řízení. Tímto činem by bylo vedení společnosti podezřelé z porušování závazných pravidel hospodářského styku a při správě cizího majetku.

Podle ČTK je již policie připravena podat návrh dokumentu o sdělení obvinění. Otázkou je prozatím možné propojení případné kauzy na ředitele drah. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek však informaci o údajně chystaném obvinění šéfa Českých drah nepotvrdil. Ani mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová nepotvrdila, že by byl podezřelým přímo Žaluda. „Já mohu pouze potvrdit, že se prověřuje způsob zadávání veřejných zakázek ze strany Českých drah, a že toto prověřování není zatím vedeno proti žádné konkrétní osobě. A protože je to teprve v prověřování, nebudeme poskytovat žádné bližší informace."

Žaluda údajně podepsal zakázky, které měly totožné plnění v jeden den. Podle detektivů se ale jedná o jednu zakázku, která byla účelově rozdělena na tři, aby každá z nich nepřekročila zákonem stanovenou částku dva miliony korun, a nemuselo být vypsáno řádné výběrové řízení, jak uvedlo Rádio Česko. Žaluda je tímto podezřelý, že protiprávně zvýhodnil jednu společnost a nedal možnost ucházet se o tendr jiným.

Podle rádia se zakázky týkají personálního, procesního a organizačního auditu na generálním ředitelství drah. „Důvěryhodný zdroj z bezpečnostních kruhů, který si přál s ohledem na citlivost případu zůstat v anonymitě, přitom zmiňuje podezření, že celková cena zakázky byla vyšší než skutečné náklady," uvádí se dále v původní informaci Rádia Česko.

Dnes již odvolaný šéf dozorčí rady Českých drah Zdeněk Žák rádiu potvrdil, že považuje kontrakt za pochybný a dále řekl: „Pokud si na Českých drahách vydržujeme tak nákladný management, který se tváří jako odborníci na danou věc, tak pak bych očekával tyto služby od managementu. Takže minimálně je považuji z tohoto důvodu za úplně zbytečné. Druhá rovina, ještě smutnější, je potom ta, jestli ta konkrétní zakázka přinesla efekty. A obávám se, že to v tomto případě rozhodně nemůžeme říci."

Zdroj: České noviny


Aleš Macura | 29.6.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
29.06.2009 (12:30)  
FRK) (a) V právním řádu ČR platí presumpce neviny! (b) Zkuste být konkrétnější. Prázdné výkřiky nepatří do diskuse, viz pravidlo 2 pod formulářem pro psaní komentářů. Děkuji za pochopení. ;)
29.06.2009 (12:27)  
Je třeba si položit otázku, proč pan Žaluda odešel z místa, kde měl dvojnásobný plat na pracovní pozici, kde je plat jen poloviční. Podle jeho vyjádření v týdeníku Železničář prý proto, že se jedná o ryze českou firmu s názvem České dráhy, sloužící obyvatelům České republiky. (Jak vlastenecké pohnutky v době, kdy je ČR již více než 5 let v EU). Možná, že je vše ale jinak...
FRK
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko