..: Policie prověřuje údajnou neregulerní zakázku Českých drah :..

Logo ČD (eShop), foto: Atolix (www.cd.cz) Praha — Vybrané zakázky Českých drah začala prověřovat policie. Zaměří se především na kontrakty dopravce s poradenskou společností BNV Consulting, přičemž prověřování se pravděpodobně nevyhne ani ředitel společnosti Petr Žaluda. Šetření se týká konkrétní zakázky, která měla být uměle rozdělená do tří, aby se zamezilo organizování výběrového řízení. Tímto činem by bylo vedení společnosti podezřelé z porušování závazných pravidel hospodářského styku a při správě cizího majetku.

Podle ČTK je již policie připravena podat návrh dokumentu o sdělení obvinění. Otázkou je prozatím možné propojení případné kauzy na ředitele drah. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek však informaci o údajně chystaném obvinění šéfa Českých drah nepotvrdil. Ani mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová nepotvrdila, že by byl podezřelým přímo Žaluda. „Já mohu pouze potvrdit, že se prověřuje způsob zadávání veřejných zakázek ze strany Českých drah, a že toto prověřování není zatím vedeno proti žádné konkrétní osobě. A protože je to teprve v prověřování, nebudeme poskytovat žádné bližší informace."

Žaluda údajně podepsal zakázky, které měly totožné plnění v jeden den. Podle detektivů se ale jedná o jednu zakázku, která byla účelově rozdělena na tři, aby každá z nich nepřekročila zákonem stanovenou částku dva miliony korun, a nemuselo být vypsáno řádné výběrové řízení, jak uvedlo Rádio Česko. Žaluda je tímto podezřelý, že protiprávně zvýhodnil jednu společnost a nedal možnost ucházet se o tendr jiným.

Podle rádia se zakázky týkají personálního, procesního a organizačního auditu na generálním ředitelství drah. „Důvěryhodný zdroj z bezpečnostních kruhů, který si přál s ohledem na citlivost případu zůstat v anonymitě, přitom zmiňuje podezření, že celková cena zakázky byla vyšší než skutečné náklady," uvádí se dále v původní informaci Rádia Česko.

Dnes již odvolaný šéf dozorčí rady Českých drah Zdeněk Žák rádiu potvrdil, že považuje kontrakt za pochybný a dále řekl: „Pokud si na Českých drahách vydržujeme tak nákladný management, který se tváří jako odborníci na danou věc, tak pak bych očekával tyto služby od managementu. Takže minimálně je považuji z tohoto důvodu za úplně zbytečné. Druhá rovina, ještě smutnější, je potom ta, jestli ta konkrétní zakázka přinesla efekty. A obávám se, že to v tomto případě rozhodně nemůžeme říci."

Zdroj: České noviny


Aleš Macura | 29.6.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
01.07.2009 (21:25)  
To má být jako omluva Žaluda? Generální ředitel musí v první řadě umět nastavit systém. Pokud ani pět nebo kolik paraf od různých oddělení včetně právního nezaručuje, že se nepodepisuje pod tunel, tak to je prostě jeho odpovědnost, ze které se nemůže vyvlíct.
01.07.2009 (19:03)  
Uvědomte si, že generální ředitel takto velké firmy je ve skutečnosti „podpisový stroj", který ve své podstatě - při tom množství různých podepisovaných dokumentů - „neví" co podepisuje. O tom, co vlastně podepisuje, se dozvídá z krátké anotace připojené ke spisu nebo krátkého výkladu šéfa kanceláře, který chodí s poštou k podpisu. Pokud „nejvyšší" dostane k podpisu spis opatřený parafami zpracovatele, vedoucího oddělení, ředitele příslušného odboru, ředitele právního odboru, jednoho nebo dvou náměstků, pak nemá důvod pochybovat o tom, že spis je bezvadný. Takže za takové situace dokáže šikovný zpracovatel ve „spolupráci" se svými nadřízenými vpašovat k podpisu i mnohé velice škodlivé věci ... Tím spíše, když náměstci nejsou z „oboru" a zase jen věří svým podřízeným. Z hlediska podpisového řádu je částka 2 miliony velmi nízká na to, aby se „nejvyšší" spisem podrobněji zabýval.
Důvod pochybovat o tom, že všechno je „OK" nemá ani šéf ředitelské kanceláře, který nosí spisy k podpisu. Na to, aby „nejvyšší" nebo jeho „kancléř" studoval podrobně jednotlivé spisy a dával si je logicky „dohromady", tak na to prosím zapomeňte. Ono stačí, abyste každý spis týkající se jednotlivých částí dali k podpisu den po dni a „nejvyšší", i kdyby chtěl, tak ztratí pojem o souvislostech.
Spis prostě musí podepsat generální ředitel jako statutární orgán společnosti. Pokud není „nejvyšší" přítomen, tak se „pošta" dělá s náměstkem, který je pověřen zastupováním. A je vymalováno. Pak se souvislosti ztratí zcela.
Pravda, někdy se „ucho utrhne" a „nejvyšší" si podrazu všimne ... a dotyčný pak nemilosrdně letí ... I takový případ znám...
Pro dokreslení - takhle to funguje i na ministerstvech, v sekretariátech velkých politických stran apod.
registrovaný uživatel M 
30.06.2009 (18:14)  
Jo takto, OK...
Holt, zname - prilezitost dela zlodeje:)
30.06.2009 (17:23)  
M: Vypíchl jsem to naopak jen jako zajímavost, že lidé, kteří před tím pracovali u docela význačných soukromých firem, po nástupu k ČD nebo DP pracují stylem, jako by odjakživa pracovali ve státní správě. Kšeftíčky, kamarádíčci, víra, že stačí za desítky milionů lakovat věci na růžovo, když nejsou peníze na podstatu atd. Skoro to vypadá, že zadání pro jejich výběr bylo stejné.
registrovaný uživatel M 
30.06.2009 (15:10)  
Jak docela vhodna - potrebuji k obchodovani s AUS$ mit statnice z australskyho dejepisu? Ne... V zavislosti na obchodni strategii dokonce nepotrebuju znat hlavni mesto, jejich platebni bilanci, nic. Pokud to budu hrat na stadni chovani a ze kurz (v kratkem obdobi...) vicemene nesouvisi s realnou ekonomikou, tak bude hrat roli jen to, jaky jsem pastyr stada.
Abych dokazal sazet na kriket, tak jsem kriket v zivote nemusel videt, natoz hrat, nemusim znat jedineho hrace. Pokud bude strategie zalozena na sledovani urcitych ukazatelu, tak bude zalezet jen na tom, jak tyhle ukazatele dokazu cist, resp. jak to cte stado.
Ropa? No zbyvajici mnozstvi bude asi to posledni, co bude hrat roli. Jinak to bude opet neco o tom stadu...

Kdybych mel nejakou firmu, do ktere bych hledal reditela. Vybral bych si Jahna nebo Romana? No to si kurva piste, ze vybral (jasne, jednani o platu by asi byla narocna:-))
Vybral bych si Jahna nebo Romana, aby by usili oblek nebo vyklepali naraznik? Ne, nevybral, i kdyz by mne to stalo o pul mega (pul giga:) mesicne min, protoze o tom nic nevedi...

Pokud by sef firmy mel mit vzdelani v oboru nebo tak neco, tak to jsou krizovi manazeri asi nejaci polobohove, co maji Ing.a v padesati oborech. Nebo ze by jejich ukolem nebyl vyvoj novinek na trhu a maji zcela jine ukoly?
registrovaný uživatel SYN 
30.06.2009 (13:35)  
Ona tu byla řeč o vedení účetnictví? Tak to potom jo, tam žádnou zvláštní znalost oboru nepotřebuje. Nicméně jsem měl dojem že se tu bavíme o vrcholovém managementu. Tam by jaksi přiměřená znalost oboru a firmy kterou řídím byla docela vhodná ne? Jako ne že by tam musel projít všechno od píky ale zase dojít někam kde to absolutně neznám, v oboru o kterém nevím nic - tomu bych se pokud možno vyhnul.

Jinak různé úřední zkoušky a školení - pro mě je to forma jak někdo prokazuje že má přiměřené znalosti v oboru a že tedá mám obstojnou šanci že s ním mám dobrou šanci že to co vytvoří bude fungovat. Bouhužel u manažerů se něco takového moc nedá použít (potvrzení že je dobrý manažer)...
registrovaný uživatel M 
30.06.2009 (9:27)  
Abys byl architekt, tak musis mit skolu pro architekty. Abys delal ucetnictvi v projektantske firme, tak ale architekturu studovat nemusis.

Nebo si mam myslet, ze kdyby Roman nestudoval prava a kdyby pred nastupem do CEZu pracoval 10 let nekde v eneregetice, tak by CEZ mohl vydelavat 2x tolik, co vydelava ted?

PS: Ja mluvim o skutecnem prodavani australskych dolaru, nikoliv jejich malovani, coz je rozdil:)
registrovaný uživatel SYN 
30.06.2009 (6:55)  
M: no ono to nebude tak jednoduchy, podle teto logiky je jedno jestli jsem nekdy stal na moste, staci kdyz ho umim dobre namalovat a muzu byt projektantem... jenze se obvykle pozaduje abych schopnost projektovat mosty prokazal docela dlouhym studiem a statni zkouskou. A stejne tak u tech manazeru by jiste bylo fajn kdyby sve schopnosti napred nejak prokazovali, ovsem to je asi dost nerealne toto objektivne prokazovat, sice existuji VS a zkousky ale to je jen takovy teoreticky zaklad, zbytek uz je holt nadani a praxe.
No ale ted me tak napada ze i ve vetsine ostatnich povolani tomu tak byva?? Hm...
A taky je asi podstatne tezsi sehnat nekoho kdo bude rozumne zkouset top managery, jelikoz ten nekdo by musel stat jeste o tridu nad nimi (ale takovych lidi je velmi malo a asi se na nejake zkouseni vyprdnou).

Jo a jinak - u triku "rozepsat to na sodovky" by si chlapci meli minimalne pohlidat aby to nedali vsechno v jeden den, ze? Takze zakladni neopatrnost, mozna se jim vymsti - dobre jim tak.
registrovaný uživatel M 
30.06.2009 (0:32)  
Ty vole, zase pruprava... Je to sakra management, nejsou to mistri na dilne...
Uplne zhave vidim, jak se treba krizovi manazeri rok zaucujou ve spolecnosti, ktera je najala...
V zivote jsem nehral kriket, ale to mi nebrani v tom vsadit si na nej. V zivote jsem nebyl v Australii, ale to mi nebrani prodavat australskej dolar. V zivote jsem nemel v ruce ropu, ale to mi nebrani ji nakupovat.
Co je podstatne je - jestli umim sazet na kriket, jestli umim prodavat AUS$ a jestli umim nakupovat ropu.

No a uplne nejpitomejsi priklad - abych delal ajtaka v JZD, tak na to nepotrebuju mit doktorat ze zemedelky...


Railpic - z jake jine sfery nez soukrome mely do vedeni obchodni spolecnosti prijit lide? Od policie? Z armady?
29.06.2009 (23:12)  
Jistý FrK udělá úkrok stranou a celá diskuze uhne od podstaty.
Mně připadá zajímavá podobnost s pražským DP. Tam taky ve všem radí BNV Consulting managementu, který přišel nedávno ze soukromé sféry. Tam se taky vyhazují desítky milionů ma "marketing" přes podezřelé společnosti. A i tam to konečně vyšetřuje policie.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko