..: Policie prověřuje údajnou neregulerní zakázku Českých drah :..

Logo ČD (eShop), foto: Atolix (www.cd.cz) Praha — Vybrané zakázky Českých drah začala prověřovat policie. Zaměří se především na kontrakty dopravce s poradenskou společností BNV Consulting, přičemž prověřování se pravděpodobně nevyhne ani ředitel společnosti Petr Žaluda. Šetření se týká konkrétní zakázky, která měla být uměle rozdělená do tří, aby se zamezilo organizování výběrového řízení. Tímto činem by bylo vedení společnosti podezřelé z porušování závazných pravidel hospodářského styku a při správě cizího majetku.

Podle ČTK je již policie připravena podat návrh dokumentu o sdělení obvinění. Otázkou je prozatím možné propojení případné kauzy na ředitele drah. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek však informaci o údajně chystaném obvinění šéfa Českých drah nepotvrdil. Ani mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová nepotvrdila, že by byl podezřelým přímo Žaluda. „Já mohu pouze potvrdit, že se prověřuje způsob zadávání veřejných zakázek ze strany Českých drah, a že toto prověřování není zatím vedeno proti žádné konkrétní osobě. A protože je to teprve v prověřování, nebudeme poskytovat žádné bližší informace."

Žaluda údajně podepsal zakázky, které měly totožné plnění v jeden den. Podle detektivů se ale jedná o jednu zakázku, která byla účelově rozdělena na tři, aby každá z nich nepřekročila zákonem stanovenou částku dva miliony korun, a nemuselo být vypsáno řádné výběrové řízení, jak uvedlo Rádio Česko. Žaluda je tímto podezřelý, že protiprávně zvýhodnil jednu společnost a nedal možnost ucházet se o tendr jiným.

Podle rádia se zakázky týkají personálního, procesního a organizačního auditu na generálním ředitelství drah. „Důvěryhodný zdroj z bezpečnostních kruhů, který si přál s ohledem na citlivost případu zůstat v anonymitě, přitom zmiňuje podezření, že celková cena zakázky byla vyšší než skutečné náklady," uvádí se dále v původní informaci Rádia Česko.

Dnes již odvolaný šéf dozorčí rady Českých drah Zdeněk Žák rádiu potvrdil, že považuje kontrakt za pochybný a dále řekl: „Pokud si na Českých drahách vydržujeme tak nákladný management, který se tváří jako odborníci na danou věc, tak pak bych očekával tyto služby od managementu. Takže minimálně je považuji z tohoto důvodu za úplně zbytečné. Druhá rovina, ještě smutnější, je potom ta, jestli ta konkrétní zakázka přinesla efekty. A obávám se, že to v tomto případě rozhodně nemůžeme říci."

Zdroj: České noviny


Aleš Macura | 29.6.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
29.06.2009 (21:25)  
Od FRKa pro oponenty:
Pan Žaluda nastoupil do funkce GŘ a po krátkém čase oznámil v týdeníku Železničář, který je tiskovým orgánem holdingu ČD, že ani netušil, jak je složité ufinancovat osobní dopravu. Zde si kladu otázku, co věděl o ekonomice ČD před nástupem do funkce?
Vše mi připomíná to, jako kdybych já po zkušenostech s PC hrami na výpravčího se najednou stal vyšší mocí výpravčím (i když jsem profesně elektrotechnikem), bez jakýchkoliv praktických zkušeností a odborných zkoušek a argumentoval tím, že je mi řídící práce v železniční dopravě koníčkem a mám teoretickou průpravu u PC.
Výpravčí, strojvedoucí, revizní technik, atd. musí mít zkoušky pro danou profesi, byť před tím absolvovali vysokou školu patřičného směru. Generální ředitel a další vysocí funkcionáři ČD ale zasednou po svém jmenování za pracovní stůl a pojednou zjistí, že věci jdou poněkud jinak, než si představovali a případně jim bylo prezentováno. A to mi nejvíce vadí, že jim chybí průprava. Nářky v týdeníku Železničář a v dalších periodikách jsou už vlastně jen nářkem nad tím, že si minuli povoláním.
A pokud někdo používá neslušná slova, znamená to, že nejen neuznává názory druhých, ale navíc mu chybí slušné vychování.
FRK
registrovaný uživatel M 
29.06.2009 (21:02)  
V nedelu dopoledne na Prime. Ale jinej herec:)
registrovaný uživatel kubam 
29.06.2009 (19:39)  
Petr112: toho mi ani nepřipomínej...vždycky jsem se celej týden těšil na další díl a teď ho přestanou dávat! :-)
29.06.2009 (18:23)  
To jsou ale hádanky, jak z Herkula Poirota. Uvidíme kdo se přizná.
29.06.2009 (17:36)  
Uf, obávám se, že ať je pan generální jaký je, tak asi jen těžko změní něco, co je tu už dlouho bohužel zažité, jako je mrhání financemi apod. Snaha je sice fajn, ale na úkor čeho nebo koho? Zatím mi to přijde, že spíše provozu a řadových zaměstnanců, bez kterých, ač se mnozí budou divit, se jezdit moc nedá.
registrovaný uživatel M 
29.06.2009 (13:53)  
Proc Hasek bral predsedu CMFS, kdyz mohl trenovat v Emiratech za podminek, o kterych je sroko urazka mluvit jako o (pouze) kralovskych? Proc nekteri lide uci, kdyz vsude jinde muzou mit vyssi plat?

Frku, clovek tvyho typu tohle nikdy nedokaze pochopit - abys pochopil nutkani nekterych lidi, tak musis byt na jejich miste. A ty mas k mistu topmanazera tak daleko jako ja k odbornikovi na muskaty...

Dvakrat sem videl porad na CT s tema investorama... Jeden chlapec je tam nakej byvalej (mimo jine) z Telecomu nebo co a ted nedela nic, jenom proste utraci to, co driv vydelal (frk by asi rekl nakradl). Vsechno co k zivotu potrebuje ma, vic asi uz nechce, pricemz nemyslim, ze kdyz by prisel nekam do firmy "ja tady chci delat reditela", tak by ho vsude vyhodili. Proste dela, co ho bavi. Tenhle hraje tenis, Zaluda dela do vlaku, Schwarzenberg politiku, jenom Farkac je nasranej...

PS: Jak clenstvi v EU souvisi s vlastnectvim? Jako kvuli clenstvi mam ve fotbale fandit Portugalsku? Senilnim by internet meli zakazat...

Pozn.: Timto Zaludu nejak neobhajuju, ac priznavam, ze mi je sympaticky. Kdyz ho zavrou, tak ho zavrou. Skoda ze nezavreli ty, co udelali ty "vyhodne" smlouvy o pendolinech treba
registrovaný uživatel kubam 
29.06.2009 (13:04)  
Žaluda je podle mě nejlepší ředitel, co byl...Možná se jen nelíbí někomu, kdo byl zvyklej si tam cosi šolichat a teď už to tak nejde! Myslím, že spíš by se měli prošetřit bývalí ředitelé a manageři, kteří mívali dvě auta, odměny i když si je nezasloužili, páč si ztrátu nějak nenápadně zalepili...Žaluda konečně aspoň řekne, tady proděláváme, tohle děláme špatně, tohle nebude a tak...snad to dobře dopadne...
registrovaný uživatel DJ 
29.06.2009 (12:52)  
FRK: Je potřeba si položit odpověď - Žaluda říkal, že to je pro něj velká výzva a na zhoršení platových podmínek nehledí.
To, že jsme víc než 5 let v EU, znamená, že nemáme být hrdí na to, že jsme Češi? Co národní hrdost Francouzů, Britů, nebo třeba Řeků? (všichni jsou v EU/ES několik desítek let)

(No vida, teď tu jsou zase řeči o tom, že Žaluda bere dvakrát míň než na předchozí pozici. A to bylo keců o tom, že bere strašně moc peněz a určitě si to nezaslouží... To se už nemůže nikomu zavděčit...)
29.06.2009 (12:44)  
FRK) No to ani nemusíte. ;) Citace totiž vypadý tak, že se označení jako citace a uvede se odkud, že?
29.06.2009 (12:38)  
AD-Josef Petrák:
Prázdné výkřiky byly v týdeníku Železničář. Jen jsem je ocitoval. Připomínám následující formulaci ŽP: Komentáře vyjadřují názory čtenářů. A já jsem vyjádřil jen svůj názor.
FRK
PS: Dále s Vámi nehodlám diskutovat.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko