..: České dráhy symbolicky odškodní cestující za zpoždění a nepohodlí :..

Elektrická lokomotiva ř.150, foto: Josef Petrák Praha — Vysoká zpoždění či různé mimořádnosti doprovázejí železniční dopravu prakticky po celý rok. Cestující se může setkat například s vozem, který má porouchanou klimatizaci nebo s vozem nižší úrovně, než která je v současnosti na vlacích vyšších kategorií požadována. To vše bez nároku na jakékoliv odškodné; tomu je však zřejmě konec. Ačkoliv České dráhy nemají ze zákona povinnost odškodňovat cestující při výraznějším zpoždění vlaků nebo snížené kvalitě služeb ve vnitrostátní přepravě, od 20. září dopravce spustí nový pilotní projekt, díky němuž bude možné získat odškodnění za zpoždění nebo nepohodlí ve vlacích vyšších kategorií. Opatření se vztahují na šest oblastí souvisejících s přesností vlaků a jejich kvalitou. Zatímco u spojů EuroCity a InterCity bude mimořádnosti kompenzovat při zpoždění nad šedesát minut voucher v hodnotě 50 korun, resp. nad 120 minut v hodnotě 100 korun, u vlaků nadstardardní kategorie SuperCity bude poškozený odškodněn již při zdržení, které přesahuje půl hodiny. V takovém případě na vás čeká vrácení plné výše ceny rezervace, tedy 100, resp. 200 korun.

Tento nový projekt Českých drah má však jeden háček – odškodnění se týká pouze při zpožděních a mimořádnostech, které vzniknou důvodem výhradně na straně dopravce. Cestující tak nemá nárok například na kompenzaci zpožděného vlaku, jehož zdržení vzniklo v zahraničí nebo při nehodách, usmrcení osob v kolejišti, vichřicích a povodni. Stejně tak v případě zpoždění způsobeného jiným subjektem, například při poruše zabezpečovacího zařízení či závadě na trati, za kterou zodpovídá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Vlaky kategorie InterCity a EuroCity
ZpožděníVýše odškodnění
60 a více minut50 korun
120 a více minut100 korun
Další případyVýše odškodnění
Absence vozu 1. třídy50 korun
Nefunkční klimatizace *100 korun
Vlaky kategorie SuperCity
ZpožděníVýše odškodnění
30 a více minut100/200 korun **
Další případyVýše odškodnění
Nasazení náhradní soupravy100/200 korun **
Nefunkční klimatizace *100 korun
  • * V zimním období je uvažováno nefunkční topení. Odškodnění bude vyplaceno pouze v případě, že nebylo možné využít jiného vozu s funkčním topením/klimatizací.
  • ** Uvažována je plná cena místenky (200 korun obyčejná, 100 korun pro držitele slevy In–zákazník/Rail+).

Lokomotiva řady 372 v čele mezinárodního spoje, foto: topič Všichni cestující bez ohledu na kategorii vlaku a výši zaplaceného jízdného budou mít nárok na zajištění dopravy v případě ujetí posledního přípoje. V takové situaci České dráhy zajistí dopravu do cílové stanice buď náhradním vlakovým spojem, náhradním autobusem nebo umožní cestujícím využít spoje jiného dopravce. V takovém případě budou cestujícímu proplaceny náklady za cestu s jiným dopravcem. V mimořádných situacích tak lze dojet do svého cíle například i taxíkem. V současné době dráhy proplácejí také odškodné v mezistátní dopravě dle nařízení Evropské unie. Jedná se o kompenzace ve výši 25 % ceny mezistátní jízdenky v hodnotě nejméně 16 eur (cca 400 korun) při zpoždění nad 60 minut a 50 % z ceny mezistátní jízdenky v hodnotě nejméně 8 eur (cca 200 korun) při zpoždění nad 120 minut.

Nicméně o výši kompenzace za zpoždění a další mimořádnosti v dopravě lze vést dlouhé diskuze. Přivádí nás k tomu nejen fakt, že německý dopravce DB Bahn odškodnil své cestující po kolapsu ve vozech s nefunkční klimatizací částkou ve výši 500 eur, ale také to, že nařízení Evropského parlamentu a rady ze dne 23. října 2007 o právech a povinnostech cestujících v železniční dopravě (str. 7, články 17, 18) jasně říká, že cestující může požadovat – bez ztráty práva na přepravu – od železničního dopravce odškodné ve výši jedné čtvrtiny ceny jízdního dokladu při výši zpoždění 60 a více minut, resp. poloviny ceny jízdného při zpoždění, které přesahuje 120 minut. Článek 18 dále říká, že v případě zpoždění nad šedesát minut se cestujícímu nabídne zdarma například jídlo a občerstvení v množství odpovídajícím čekací době, pokud je ve vlaku nebo ve stanici k dispozici nebo může být za přiměřených okolností dodáno. Bohužel naši legislativci využili možnosti, kterou jim dává článek 2., odstavec 4. a udělili na průhledném a nediskriminačním základě výjimku na dobu nejvýše pěti let, kterou lze obnovit pouze jednou na dobu nejvýše pěti let. Takže nám, cestujícím, nezbývá nic jiného, než čekat, čekat, čekat.

Související články: Kterak Česko železničním eurozměnám utíká

Zdroj: České dráhy


Dominik Jaroš | 31.8.2010 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
31.08.2010 (0:53)  
M: Procentuelně vyjádřeno 0,nic. Takže ČD se teď papírově mohou rovnat západu, ale v praxi odškodnění nedostane prakticky nikdo.
Kromě chcíplé lokomotivy a poruše na voze mě prakticky nic nenapadá.
31.08.2010 (0:52)  
když chcípne krysa nebo taurus, bude to chyba čd:)?
registrovaný uživatel thingie  mail  
31.08.2010 (0:26)  
Přiznám se, že na tom chápu akorát to, že za určitých velmi specifických případů (počítá se aspoň neschopná lokomotiva?) mám nárok na nějakou poukázku na něco. Hm. Zajímavé.
registrovaný uživatel M 
31.08.2010 (0:25)  
Mozna je tam zahrnuto i to, ze bude fungovat cirkulace vzduchu (cili nikdo se neudusi), ale bude tam teplo nebo zima. Takze bude moct jet, ale bude snizeny komfort
31.08.2010 (0:24)  
SuperCity je jednotka z tlakotěsných vozů a ta případě poruchy klimatizace nesmí přepravovat cestující, takže žádné odškodnění za nefunkční klimatizaci, jedině za jízdu na stojáka ve voze kde klimatizace jde, nebo za náhradní soupravu :)
registrovaný uživatel M 
31.08.2010 (0:21)  
Zaujala mne ta absence vozu 1.tridy - vraci se i rozdil v jizdnem (ktere muze byt i vic, nez tech 50 korun)?
Nemluve o tom, ze mezi treba "Amz" a "A" je taky docela rozdil, ackoliv to na omluvu neni:)

Celkove je to omluvne docela "lidove"; abych tak rekl. Kdo dnes ma hodinovou mzdu 50 korun... A nejpodstatnejsi vec - kolik procent zpozdeni (ve statistikach) je zhruba zavinene CD?
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko