..: Grandi Stazioni by chtěla opravit pražské Masarykovo nádraží :..

Praha Masarykovo nádraží Praha — Praha Masarykovo nádraží je možná blíže rekonstrukci. Majitel nemovitosti, České dráhy, má v současné době smlouvu s konsorciem Masaryk Station Development (MSD), která však zřejmě nepovede k dokončení projektu. Sdružení již mělo zahájit opravu výpravní budovy za částku asi 100 mil. korun, dosud však vůbec nezačalo. O toto nádraží se ale začala zajímat česká pobočka italské firmy Grandi Stazioni, která si již od Českých drah vyžádala informace o aktuálním stavu a možnostech případné spolupráce. Nádraží opravu nutně potřebuje — minulý rok byl stav střechy dvorany označen za kritický a musela být nouzově podepřena. Rekonstrukce by mohla podle drah začít na jaře příštího roku.

Tu komplikují smlouvy dohody uzavřené roku 2008 s developerským konsorciem MSD, které však nedávno opustil hlavní investor ING Real Estate. Zbývající dvě firmy, SUDOP a Morávka Centrum, se marně snaží dohodnout s ČD na dalším postupu. Samy nemají dostatek financí na realizaci původních plánů. V návrhu je mimo jiné odprodej pozemku podél ulice Na Florenci těmto investorům; vyinkasované peníze by pak byly drahami zpětně investovány do oprav. MSD však požadovanou cenu 450 mil. korun nechce akceptovat, hlavně kvůli stavební uzávěře a nedořešenému územnímu plánu Prahy. Dráhy se snaží zrušit alespoň smlouvu na opravu výpravní budovy, která zároveň obsahuje povolení rozsáhlé stavební činnosti na okolních pozemcích.

Firma Grandi Stazioni v České republice působí jako investor rekonstrukce budovy pražského hlavního nádraží. Minulý rok dokončila opravu nádražní budovy v Mariánských Lázních s náklady asi 90 mil. korun. Obě nádraží bude po opravě 30 let komerčně využívat. Firma vyhrála také soutěž na opravu nádraží v Karlových Varech; jeho opravu dosud nezahájila s odkazem na velmi dezolátní stav a uvažuje odstoupit od smlouvy.

Zdroj: ČTK/Finanční noviny, ČT24, Aktuálně.cz, E15 [1] [2] [3], Finance.cz


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 29.7.2010 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel ReActor  mail  
29.07.2010 (9:14)  
jenom mi přijde divné, proč ČD investuje do oprav a modernizace nádraží. Vždyť je tu hrozba od MD, že o ně přijde a spadnou pod SŽDC.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko