..: Švýcarské železnice a vlaky :..

Ilustrační obrázekKomerční sdělení - Vlak je ve Švýcarsku - navzdory hornatému terénu - nejpřirozenějším způsobem dopravy. Už když do země přiletíte, zjistíte, že obě nejdůležitější letiště v zemi - Curych a Ženeva - mají vlastní nádraží. A když do vlaku nastoupíte, můžete si celkem dlouze vybírat, jakým způsobem si přejete cestovat.

Chcete-li až nadbytek místa pro nohy, široká (v některých vlacích dokonce v kůži vyvedená) křesla a méně spolucestujících, zvolte první třídu. Stačí-li vám prostě jen čisté, klimatizované prostředí a obyčejná čalouněná sedadla, jeďte druhou třídou. I když bývá plná, místo k sezení najdete.

Ilustrační obrázekDvěma třídami možnost volby zdaleka nekončí. V první třídě můžete v některých vlacích zvolit cestu takzvaným panoramatickým vozem s obrovskými okny, zakrojenými až do střechy pro lepší výhled na vysoké štíty Alp podél kolejí. Jiné vagony se zase výborně hodí k práci: připomínají jakési pojízdné kanceláře s koženými křesly, skříňkami a výsuvnými stolečky na počítač.

Ve druhé třídě si lze vybrat třeba mezi dětským oddílem (a caparti se tu nudit rozhodně nebudou, na palubě totiž nechybějí skluzavky či prolézačky) a takzvaným ruheabteilem neboli tichým oddílem. Tady se nemluví, netelefonuje a mlčí tu i palubní rozhlas.

Alpami také křižuje spousta takzvaných vyhlídkových vlaků, většinou pomalých zubaček, v jejichž případě cílem je sama cesta. Doptáte se na ně pod názvy Glacier Express, Bernina Express, Golden Pass, Gornergratbahn či Jungfraubahn. Zvlášť za slunečného počasí stojí kterýkoli z těchto vlaků za svezení!

Na východě Švýcarska můžete přejet Alpy z Churu do italského Tirana vyhlídkovým vlakem Bernina Express.

Máte-li zájem, nabízíme další informace: Švýcarský dopravní systém, Klasické panoramatické vlaky

Navíc pro období 1. října až 23. prosince 2008 je možné si zakoupit Swiss Pass v akční nabídce - pro 1. třídu za cenu 2. třídy!. Jedná se o 4 a 8 denní Swiss Pass pro jednotlivce nebo Swiss Saver Pass pro 2 – 5 osob. Bližší informace na zeleznice@cedok.cz, telefon 224 197 619, 224 197 264

Autor: Petr Čermák, redaktor MFdnes
Ilustrační obrázek


Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 31.8.2008 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Komerční sdělení

Další z regionu Švýcarsko


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
31.08.2008 (13:49)  
Tohle je prosím můj názor,nikoli vnucované dogma:nemůže být lepší způsob příspěvků pro provoz NAŠEHO serveru,než je tento. Jednak je nevtíravý a nevnucuje se a hlavně 1)má souvislost s tématem,na rozdíl od reklam třeba v televizi,2)mimo věcí,naprosto jasných a známých se můžeme dovědět i něco,co je velmi zajímavé,ale často obtížně a složitě vyhledatelné-např.obrázky Glacier Expessu a podobně.
31.08.2008 (10:55)  
A já měl pocit, že zde jde především o článek o Švýcarsku a ne o způsob financování žp :(
registrovaný uživatel taz 
31.08.2008 (10:37)  
Ajemgud, tím spíš je příspěvek vítaný :-)
registrovaný uživatel MirekM  mail  
31.08.2008 (10:21)  
Ajemgud: Souhlas, akorát asi mBank nemá účet, který by si mohlo založit občanské sdružení.
31.08.2008 (9:33)  
taz - tak jsem koukal na ten účet ŽP, mno, jenom na poplatcích za příchozí platby dali v srpnu 145Kč. :(
Zlatá mBank. :)
31.08.2008 (9:21)  
K tématu vlaků ve Švýcarsku - existuje někde na netu ucelený přehled všech "horských" úseků železnice ve Švýcarsku a dále přehled i veškerých "místních horských" tratí? (mám na mysli ty různé tramvaje do hor, zubačky atd..)
Příští rok bych totiž s měsícem dovolené a patřičným obnosem v kapse chtěl vyrazit na celoměsíční železniční cestování po Švýcarsku s ambicí projet co nejvíce těchto železničních zajímavostí, nicméně postupně to po jednom vyhledávat je více než obtížné.. :(
registrovaný uživatel Petr Lux  mail  
31.08.2008 (3:31)  
Babilon: To je spirálový viadukt v Brusiu... Tam bych se chtěl jednou moc podívat.
registrovaný uživatel taz 
31.08.2008 (2:20)  
Sdružení má transparentní účet vedený u Raiffeisenbank číslo 2483863001/5500, kdo chce přispět, nic mu nebrání, :-)
31.08.2008 (1:08)  
Odkud je ten první ilustrační obrázek?
registrovaný uživatel Qaws 
31.08.2008 (0:33)  
Mně tento typ reklamy nevadí a naopak tuto formu i vítám. Jak bylo jinde řečeno, je to aspoň tematicky laděný. A pořád lepší, než kdyby tu na každým kousku blikal jinej nesmysl.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko