..: Švýcarské železnice a vlaky :..

Ilustrační obrázekKomerční sdělení - Vlak je ve Švýcarsku - navzdory hornatému terénu - nejpřirozenějším způsobem dopravy. Už když do země přiletíte, zjistíte, že obě nejdůležitější letiště v zemi - Curych a Ženeva - mají vlastní nádraží. A když do vlaku nastoupíte, můžete si celkem dlouze vybírat, jakým způsobem si přejete cestovat.

Chcete-li až nadbytek místa pro nohy, široká (v některých vlacích dokonce v kůži vyvedená) křesla a méně spolucestujících, zvolte první třídu. Stačí-li vám prostě jen čisté, klimatizované prostředí a obyčejná čalouněná sedadla, jeďte druhou třídou. I když bývá plná, místo k sezení najdete.

Ilustrační obrázekDvěma třídami možnost volby zdaleka nekončí. V první třídě můžete v některých vlacích zvolit cestu takzvaným panoramatickým vozem s obrovskými okny, zakrojenými až do střechy pro lepší výhled na vysoké štíty Alp podél kolejí. Jiné vagony se zase výborně hodí k práci: připomínají jakési pojízdné kanceláře s koženými křesly, skříňkami a výsuvnými stolečky na počítač.

Ve druhé třídě si lze vybrat třeba mezi dětským oddílem (a caparti se tu nudit rozhodně nebudou, na palubě totiž nechybějí skluzavky či prolézačky) a takzvaným ruheabteilem neboli tichým oddílem. Tady se nemluví, netelefonuje a mlčí tu i palubní rozhlas.

Alpami také křižuje spousta takzvaných vyhlídkových vlaků, většinou pomalých zubaček, v jejichž případě cílem je sama cesta. Doptáte se na ně pod názvy Glacier Express, Bernina Express, Golden Pass, Gornergratbahn či Jungfraubahn. Zvlášť za slunečného počasí stojí kterýkoli z těchto vlaků za svezení!

Na východě Švýcarska můžete přejet Alpy z Churu do italského Tirana vyhlídkovým vlakem Bernina Express.

Máte-li zájem, nabízíme další informace: Švýcarský dopravní systém, Klasické panoramatické vlaky

Navíc pro období 1. října až 23. prosince 2008 je možné si zakoupit Swiss Pass v akční nabídce - pro 1. třídu za cenu 2. třídy!. Jedná se o 4 a 8 denní Swiss Pass pro jednotlivce nebo Swiss Saver Pass pro 2 – 5 osob. Bližší informace na zeleznice@cedok.cz, telefon 224 197 619, 224 197 264

Autor: Petr Čermák, redaktor MFdnes
Ilustrační obrázek


Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 31.8.2008 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Komerční sdělení

Další z regionu Švýcarsko


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
05.09.2008 (17:55)  
Napriklad pro mne tento clanek byl hodne prinosny a vubec mi nevadi, ze je to sveho druhu reklama. Ono dobre udelana "informativni" reklama neni nic spatneho, muze cloveku i pomoci.
registrovaný uživatel M 
02.09.2008 (21:12)  
Zajimave - uz jsem hodnekrat videl na sedackach lezet i belochy, kteri klidne mojli byt narodnosti ceske. Ale jinak nic proti rasismu nemam:-))
registrovaný uživatel JK ml. 
02.09.2008 (20:56)  
Bernina Expresem z Churu do Tirana jsem měl tu čest tam i zpět. Švýcaři na téhle dráze vozí kde co potřebného pro život horských vesniček. Jinak s Lego-echnikem jsem si v jiném švýcarském vlaku v Kinderabteilu hrál i já (tehdy 18let)Vagon pro matky s dětmi a takhle vybavený....no uznejte u nás vůz pro matky s dětmi letité béčko, kde musíte nejprve z kupé vystrnadit snědého občana neurčité státní příslušnosti, abyste si mohli alespoň s dětmi sednout.... (i když nutno uznat že i u nás se v tomto lecos zvolna zlepšuje....Ale jsem zvědav, jestli se dětského koutku vybaveného podobně jako ve švýcarsku dočkáme třeba na pendolinech....dobře to byl pokus o trapný vtip:-)
02.09.2008 (13:59)  
Jako o.s. můžete mít účet u kterékoliv banky. My už pár let s úspěchem používáme Fio. Tím jí nechci dělat reklamu :) ale pouze upozorňuji na banku bez poplatků, která nedělá takové obštrukce jako mBank.
02.09.2008 (10:57)  
Účet si může založit předseda, nebo jednatel O. S. jakožto fyzická osoba. Vzhledem k tomu, že O. S. není výdělečná organizace a nejedná se o podnikatelský subjekt, není potřeba mít podnikatelský účet.
01.09.2008 (23:03)  
JK, sovětské ženě jsem se musel hodně zasmát... To bych asi také emigroval.
registrovaný uživatel JK ml. 
01.09.2008 (9:54)  
MZ:Táta s mamkou u něj byli letos na dovolené. Velmi doporučuji návštěvu. Viděl jsem tátovy záběry z videokamery, kde pan Stejskal večer při víně mírně pod vlivem, odpovědel na otázku proč emigroval slovy:" Voni mě s....i už dlouho, ale když jsem na šalině v Brně viděl transparent s nápisem: Sovětská žena v dopravě náš vzor, to jsem už nevydržel a za tři dny jsem byl v Luzernu". Jak říkám stojí to tam za návštěvu :-)
31.08.2008 (19:41)  
Ajemgud >

U stanice / výhybny Obermatt (trať na Engelberg) provozuje penzion česky mluvící majitel Jarda Stejskal, původem občan ČSSR. Dřevěná chaloupka se jmenuje Berghaus Klondike. Do Luzernu to máte asi 40 minut vlakem, jezdí co hodinu.

Podrobnosti neznám, nikdy jsem toho pohostinní nevyužil.
Možná by některý "návštěvník" mohl upřesnit.
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
31.08.2008 (17:29)  
babilon & Petr Lux I já mohu projetí vřele doporučit, letos v létě jsem tu možnost měl a hodně na ní vzpomínám.
registrovaný uživatel gapa 
31.08.2008 (17:17)  
babilon & Petr Lux projetí viaduktu u Brusia mohu vřele doporučit. Je to nádherné, jako vlastně celá trasa Bernina expresu. Zažil jsem sluníčko, vjelo se do tunelu a na druhém konci mlha a mrholení... Něco fotek se nalezne zde : http://www.dopravni.net/gallery.php?akce=galerie_ukaz&galerie_id=69

michawel & Ajemgut při svých cestách jsem nepotřeboval také žádný komfort - jde přeci jen o pouhé přespání. Využíval jsem pro změnu youthhostely - www.youthhostel.ch .
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko