..: Potvrzeno, ČD dnes přebírá finančník Žaluda :..

Ilustrační obrázekPraha - Novým ředitelem Českých drah se opravdu stane dvaačtyřicetiletý Petr Žaluda. Příchod dosavadního ředitele pojišťovny Axa posvětila dozorčí rada v posledních lednových dnech. Žaluda se od prvního únorového dne ujímá postu předsedy představenstva i generálního ředitele. O jeho příchodu se mluvilo již od listopadu, punc definitivnosti dostal ale až nyní.

Žaluda ve funkci nahradí dosavadního ředitele Josefa Bazalu, který převzal dceřinou společnost ČD Cargo. Setrvat v obou funkcích by sice mohl, přání ministerstva dopravy ale bylo opačné. Státem vlastněný kolos se tak dočká během patnácti let své existence již sedmého ředitele.

Zajímavá je i skutečnost, že Žaluda zdánlivě nemá s železnicí nic společného. V roce 1988 sice vystudoval Vysoké učení technické v Brně, a krátce působil v brněnském Zetoru. Záhy po pádu komunistického režimu ale zamířil do Holandska, v němž přičichl k finančnictví a od té doby v něm působí. Od roku 2001 vedl pět let českou pobočku Credit Suisse Life & Pensions, po fúzi s Axou vedl další rok i ji. Podle jeho výroků lze ale usuzovat, že mu dopravní problematika není cizí. Po Praze se údajně pohybuje převážně pěšky či MHD.


Honza Beránek / JTB | 1.2.2008 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Luxian  mail  
02.02.2008 (18:29)  
Používá se tu nadmíra přirovnání - jen bych rád podotknul, že každé přirovnání nějakou měrou pokulhává a leckdy může být manipulativní.
registrovaný uživatel M 
02.02.2008 (18:15)  
Taknak asi neni uplne pochopeno, proc Zaluda do CD jde. On tam nejde budovat koridory, on tam nejde ridit vlaky, dokonce ani nejde vybirat "nova pendolina". On tam jde, aby tuhle firmu vytahl z poradnych sracek...

Kdyz budete potrebovat najit dobrou ucetni pro IT firmu, tak ten ukol sverite "ajtakovi" nebo prvotridni ucetni? Az se ta IT firma vyhrabe ze sracek a az tam zacnou fungovat nejake ucetni mechanismy obvykle v normalnich firmach, tak potom tam to ucto ten "ajtak" klidne prebrat muze...

To, co tady nekteri pisete jsou mozna myslenky o standardnim managmentu. Clanek je ale o krizovem managementu...

Jinak napriklad Martin Jahn ma VSE (a nemyslim, ze tam maji strojirenskou fakultu), v Americe studoval taky neco ekonomickeho...

Navic, byt topmanazerem jakehokoliv podniku fakt nemusi byt o tom, jestli umim utahovat srouby, jestli umim zpivat nebo jestli poznam Picassa. Je to predevsim o tom, vybrat si spravne lidi, tyhle lidi dokazat spravne motivovat a delat spravna rozhodnuti. Pravdepodobne nejlepsi skolou k tomu je vysoka ekonomicka, ale muze to byt i jakakoliv jina VS a muze to byt klidne i gympl. Potom mu staci pracovat (tak jak si vetsina lidi tady predstavuje praci) nekdy i hodinu tydne a presto udela tisickrat vice nez supervzdelany clovek z oboru, ktery ale nema na to, aby byl vudcem.

Ono, nejvetsim umenim je nekdy rict "nevim" a zeptat se podrizeneho. Vo tom to je...

Dobry priklad je taky sport a treneri. Nekteri spickovi treneri hrali fotbal na spickove urovni, nekteri na jakestakes, ale jsou take treneri, kteri neumeji kopnout do balonu. Treninky nevedou, fotbalisty klicky a kopani na branku neuci. Trneri tvori tym (tj. vybiraji si fotbalisty), pripadne tvori taktiku a hlavne tym spravne namotivovat.
Nikdo ale po nich nechce, aby dali stovku pod 11 vterin, aby meli micovou techniku Robinha nebo aby umeli posekat travnik.

BTW - kdyz chci vsazet na tenis, tak je idealni podminkou umet vsazet na fotbal nebo umet hrat tenis?
registrovaný uživatel Johny A.  mail  
02.02.2008 (13:52)  
No, je to možné, kdo ví, třeba mohl i vysudovat tu dopravní fakultu, jestli v Brně je nebo něco tomu blízkého, konec konců techniky mají i své ekonomické obory....teď teda mluvim o čvut, jak to je v Brně nevim, ale asi taky...
registrovaný uživatel happy 
02.02.2008 (13:43)  
Pan žaluda navíc vystudoval VUT v Brně,takže třeba má k technice blízko.Uvidíme,nechme hodnocení až za pár měsíců :)
registrovaný uživatel Johny A.  mail  
02.02.2008 (13:40)  
to vidím že myslíte Ťoka:-)), já zas myslim ing.Burdu, předsedu představensta..:-)
registrovaný uživatel happy 
02.02.2008 (13:37)  
Myslím generálního ředitele Skansky pana Dana Ťoka !
registrovaný uživatel Johny A.  mail  
02.02.2008 (13:37)  
Aha máte pravdu, měl jsem ale na mysli předsedu představenstva Burdu...
registrovaný uživatel Johny A.  mail  
02.02.2008 (13:36)  
Myslíte Burdu, který je ve společnosti od r. 1976?http://www.skanska.cz/
registrovaný uživatel happy 
02.02.2008 (13:34)  
generální ředitel Skansky citace:Nový generální ředitel Skanska CS Dan Ťok patří mezi nejúspěšnější české managery a dosud vedl řadu strojírenských společností působících v České republice, mimo jiné firmu ABB Energetické systémy, ALSTOM Power a byl také zemským ředitelem společnosti ALSTOM pro Českou a Slovenskou republiku. Tři roky byl předsedou představenstva a ředitelem divize obchodu firmy Jihomoravská plynárenská.

Ano z toho opravdu plyne,že je to stavař od fochu,že když vedl plynárny,strojaře atp....
registrovaný uživatel Johny A.  mail  
02.02.2008 (13:30)  
Neznám Koláře, nejsem železničář, ani zaměstnanec ministerstva dopravy, ani člen parlamentního výboru, takže konkrétní osobu neznám. Kdo by to obecně měl být a jaké vlastnosti by měl mít jsem ale už napsal...Člověk, který se v tom oboru vyzná a má v něm široký rozhled,to potřebuje k tomu, aby mohl kontrolovat své zaměstnance a SAMOSTATNĚ se mohl rozhodovat. Ekonomii by taky pochopitelně rozumět taky měl..Musí to být vyjímečná osoba, která se pochopitelně špatně hledá. Máte proti tomuhle snad něco?
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko