..: Němečtí strojvůdci se dohodli na koletivní smlouvě :..

Ilustrační obrázek Berlín - Po nekonečných deseti měsících plných stávek a nejistoty přichází na německé železniční síti období klidu. Zdejší strojvedoucí se totiž po tvrdém vyjednávání konečně dohodli se svým zaměstnavatelem na nové kolektivní smlouvě, která jim přinese kratší pracovní doby a vyšší platy. Do 1. března tohoto roku se jejich platy pravděpodobně zvýší o osm procent. Mezi 1. zářím 2008 a 1. únorem roku 2009 pak dojde k růstu o další tři procenta. Dále dostane každý ze strojvedoucích přibližně 800 € (téměř 21.000 korun), a to za již odpracované přesčasy.

Průměrný roční plat strojvedoucího pracujícího u největšího německého drážního dopravce, Deutsche Bahn, se nyní pohybuje v částkách okolo 33 000 €, což je přibližně 884 000 Kč. Podle tvrzení představitelů zdejší odborové organizace strojvedoucích (GDL) a samotných drah (DB) by měla být smlouva podepsána koncem ledna. Chvíli poté by měly být peripetie kolem ní ukončeny téměř nadobro. "Zbývající otevřené body dokážeme rychle vyřešit," tlumočila postoj podniku personální šéfka DB Margret Suckalová.

Nejistota kolem této smlouvy cloumala s železniční dopravou našeho západního souseda již delší dobu, konkrétně od jara roku 2007. Problémy vyvrcholily především na podzim, kdy proběhlo několik dlouhodobých, časově neomezených stávek dotýkajících se osobní i nákladní dopravy. Za strojvedoucími v nich stála především GDL, která má přibližně 34 000 členů převážně ze spolkových zemí bývalého východního Německa. Naopak odborové svazy GDBA a Transnet, sdružující ostatní drážní zaměstnance, souhlasily s navýšením v hodnotě 4,5%, jež navrhly samy DB. Úspěch profesní odborové organizace strojvedoucích v Německu každopádně nezjednoduší kolektivní vyjednávání na příští rok.

Zdroj: ČeskéNoviny.cz


Samir Lepara | 24.1.2008 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
24.01.2008 (12:51)  
Tam i u nas neco malo nad celostatnim prumerem, tj. nekde v tretine vydelavajicich lidi. Nic vic, ale ani nic min.

Nebo ne?
24.01.2008 (12:43)  
No v ČR to nebudu 300 tis. hrubého ročně.Jen při větším množství přesčasů to bude něco přes.
registrovaný uživatel Mates 
24.01.2008 (12:15)  
maj platy jako nasi strojvudci :-D

kolik maj u nas ? zajima me konecna cista castka co dostane na ruku .. tedy vcetne priplatku, dani atd
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko