..: V Ústeckém kraji hrozí další redukce vlakových spojů :..

Ilustrační obrázekUstí nad Labem - Méně vlaků bude jezdit od příštího grafikonu v Ústeckém kraji. S Českými drahami se na tom dohodl Krajský úřad v Ústí nad Labem, který plánovanou redukci spojů až o 15 % odůvodňuje snižováním nákladů. Starostové místních obcí s podobným krokem ovšem nesouhlasí - říkají, že lidé vlakové spojení nutně potřebují.

V regionu se přitom nejedná o první podobné rušení spojů. V porovnání se situací před několika lety mají dnes obyvatelé k dispozici o desítky spojů méně. Ústecký hejtman Jiří Šulc argumentuje tím, že se jedná pouze o zrušení neefektivních a málo využívaných spojů. Postižené obce ale protestují. Již nyní je na mnoha místech železniční provoz oproti minulým rokům sotva poloviční, přičemž mnoho místních využívá právě vlak pro dojíždění do škol nebol zaměstnání.

O tom, které spoje budou definitivně zrušeny, by se mělo rozhodnout v září. Krajský úřad obce ujišťuje, že v rozhodování bude zohledňovat jejich stanoviska. Starostové ovšem tvrdí, že zatím se jich nikdo neptal. Kraj navíc musí vyřešit tzv. souběhy, kdy na mnoha trasách dotuje souběžnou železniční, autobusovou, a případně i tramvajovou dopravu, což odporuje evropským normám a pro kraj může znamenat sankce.

zdroj: Česká televize


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 9.7.2007 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby Jízdní řád

Další z regionu ČR Ústecký


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 11      Zpráv na stránku:   
10.07.2007 (23:23)  
autobusy jsou fraška. když někam jed jedině vlak. proč lidé stavěli tratě ? odpovím si sám aby jsme je mohli zrušit . protože soukromníci a politici se chtějí napakovat a tenhle kapitalismus nás spasí
registrovaný uživatel Precla 
10.07.2007 (23:07)  
Ony ty vztahy mezi kraji, mezi lidmy sou docela vyhrocený.. Bydlím na střídačku v Praze u táty a v Tišnově ( 32 km od Brna) u mámy.. Praha je takovej stát ve státě.. Pražáci sou tak trochu namyšlení a moc se o okolí nezajímaj, pokud tam zrovna nejedou za dovolenou.. Brňáci sou zase vysazení oproti Pražákům.. Ve třídě slyším denně v průměru 1X za hodinu veselou ironickou narážku na Prahu "tam se to dělá líp" :).. Je to zajímavý :)
Složení třídy ( SOŠ Kuřim) 30% Brno, 35% Tišnov, 35%zbytek. Já jako Tišnovo - Pražák rejpu do Brna.. Brňáci rejpou do Prahy a Tišnováci zase nemaj rádi Brňáky.. Myslím si, že v týhle republice je "tak trochu" každej nějak proti něčemu vysazenej.. =)
Yop a abych dodal.. tak zase vesničky na Tišnovsku zase říkaj " Tišnováci, ti si myslí, že když sou z města, tak sou borci :D ...
registrovaný uživatel gapa 
10.07.2007 (21:57)  
A pokud by o někoho ten článek o "výhodnosti" autobusové dopravy zajímal, tak tady je odkaz www.dopravni.net/view.php?cisloclanku=2007061503 - text je stejný jako v novinách
registrovaný uživatel gapa 
10.07.2007 (21:38)  
Miroslav Zikmund: Ano, ano... jezdili nám tu krásné ekobusy DPÚK, spoje které byly málo obsazené byly zajištěny malými vozidly SOR...vlaky jezdily. A nyní? Vlak nejezdí, lázeňští hosté (z Mšeného-Lázní) se nemají skoro nikam dostat (např.do 7 km vzdálené Budyně se o víkendu nedostanou), autobusy nahradily staré (a velké, neekologické )autobusy z Německa, které jezdí i na linkách, kde je hodně slabá doprava. TO SI OPRAVDU ÚSTECKÝ KRAJ POLEPŠIL... BTW v sobotním Deníku Litoměřicka je zajímavý článek o "výhodnosti" autobusové dopravy.
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
10.07.2007 (20:10)  
MZ: Presne tak, take jsem to videl! A navic se jizdne lidem zvedlo o 30% a ubylo spoju. Proste hovada!
10.07.2007 (19:39)  
Doporučuji naklikat http://www.ceskatelevize.cz/ a ve vysílání "on–line" Události v regionech (19.35) na ČT 1. Tam škodolibě sděluje Šulc, jak se ukládají mastné pokuty dopravcům za to, že tam jezdí ojetými šunkami, což je v rozporu se smlouvou. Např. Severočeská dopravní a.s. jezdící do Petrovic používá nízkopodlažní ojeté Mercedesy, kde jsou stále něměcké nápisy pro cestující …
10.07.2007 (18:57)  
Racek: Zastavení provozu na trati a tím její zánik jako dlouhodobý efekt podřizovat současnému stavu vozového parku mi přijde velice krátkozraké. Srovnání 810 s novými i autobusy je sice obrazem současného stavu, ale není to zrovna fair. Co bylo uděláno pro obměnu vozového parku na regionálních tratích a co na silnicích, je zřejmé. To, že jsme si dlouhodobou politikou autobusy takto zvýhodnili, nemůže být důvodem k jejich další unfair preferenci. Beru zavedení autobusů návazně k vlakům, je to logické a cíle mimo tratě jinou možnost nemají. Ale nahrazovat jimi vlaky proto, že nejsme schopni si za cenu, kterou jsme si vlastním působením takto zvýšili ("ruka trhu" zde působí v negativním smyslu jako setrvačník), není prozíravým krokem.
registrovaný uživatel mah 
10.07.2007 (18:38)  
mily Honziku, zamysli se trosku, pokud je to mozne, nez neco kvaknes. Bez Prahy by byla cela CR tam kde je dnes, ale bez celeho zbytku CR by Praha byla v pr.... Jedna vec je cislo HDP, kde se vykazuje, ale druha, kde opravdu vznika. Mam tim na mysli tu skutecnost, ze velke mnozstvi firem je registrovano v Praze, a tam se dle soucasnych pravidel vykazuje prijem a zisk, ale ve skutecnosti ten zisk vznika nekde jinde (z tech nejznamejsich napr. CEZ, CD, RWE, O2,..).

Jsi naprosto krasna ukazka toho, ze buran neni ten kdo zije na vesnici, ale ten, kdo se tak chova a projevuje. Jedna novinka pro tebe - buranem muze byt i ten, kdo ma adresu Vaclavske nam. 1
registrovaný uživatel kozel  mail  
10.07.2007 (17:43)  
V Ústeckém kraji je jasná autobusová lobby podporovaná jejich př...lym hejtmanem....
registrovaný uživatel milan 
10.07.2007 (17:42)  
Nerad vstupuju do politické debaty, ale našel jsem pár čísel. Jsou to údaje z roku 2004:
HDP (http://vdb.czso.cz/vdbtab/tabdetail.jsp?cislotab=RgU_0602&stranka=0&razeni=ta&kapitola_id=5)
HDP Praha : 664 302 mil. Kč
HDP ÚK : 182 577 mil. Kč (= 27,48% HDP Prahy)
Příjmy (dle rozpočtů, procentuální zastoupení dotací v příjmech je v celé republice podobné; HMP: http://www.praha-mesto.cz/(3kei04a51lrogtfjfpsavojg)/zdroj.aspx?typ=4&id=3272&sh=1941838750; ÚK: http://www.kr-ustecky.cz/rozpocet2004/komentar.html)
Příjmy Praha : 29 198 610,7 tis. Kč
Příjmy ÚK : 7 562 688 tis. Kč ( = 25,9% příjmů Prahy )
Přeberte si to každý sám... Podle mě to jednoznačně vyvrací tvrzení jednoho zamindrákovaného Pražana, že dotují nás "burany". Podotknu, že jsem taky z takové větší vesnice (řekne pražák), nebo z města (řeknu všichni ostatní), z Brna
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 11      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko