..: Nová sekce v galerii :..

tramvaj 51, San Francisco, foto: BBvK Vlak jede do vozovny Vokovice. Kolikrát jsem jen slyšel tuto větu. A vždy jsem si v duchu dodal – no ano, vlak. Jede po kolejích, skřípe na výhybkách, poslouchá návěstidla, dodržuje jízdní řád, tak je to vlak. Paní či pánovi za pultem se neříká strojvedoucí, ale řidička či řidič, není to lokomotiva v pravém slova smyslu, a nespinká v depu, ale ve vozovně. Přesto všechno se mu ale říká vlak. Vozí především pasažéry, ale občas i nějaký ten náklad, v dřívějších dobách pak kropil ulice či pomáhal u požárů, vozil stěrk, uhlí a dokonce i nebožtíky. Umí být pěkně dlouhý a leckde se dokonce dělí o koleje s „dospělými“ soupravami, jinde se s nimi dokonce zkřížil do podoby vlakotramvají. Proč ho tedy nebrat jako vlak?

Vážení přátelé, uživatelé galerie. Ačkoliv se dnes v anglosaských zemích slaví Halloween, svátek strašidel, vy se děsit nemusíte, že jste ve vašem prohlížeči zadali špatnou adresu. Jste dobře na ŽelPage a ty tramvaje jsou tu také správně. Rozhodli jsme se obohatit zdejší galerii novou sekcí, Ostatní kolejová vozidla, což budou především tramvaje a (pozemní kolejové) lanovky.

Třídění bude velmi podobné tradičnímu složení galerie s tím, že česká a slovenská síť je rozdělena podle měst a zbytek světa podle zemí. Pokud máte ve svých archivech zajímavé a netradiční záběry z tramvajových (a lanovkových) provozů z celého světa nebo z obou tuzemsek, a chcete se o ně podělit, neváhejte. Jelikož míst, kde ve světě jezdí tramvaje, je nemálo, pokud máte takový záběr, který nelze zařadit do předem připravených kategorií (které najdete v běžném vkládacím dialogu), stejně jako u zbytku galerijního katalogu, napište si o vytvoření příslušné kategorie třeba přímo mně vzkazem, nebo libovolnému správci galerie, nebo rovnou sem pod tuto zprávu.

Váš tým galeristů.


Chary Poslat mail autorovi | 31.10.2019 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Svět


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
05.11.2019 (10:49)  
zirecek: Na stejném místě najdeš i možnost shlédnout finanční stav transparentního účtu Spolku, aby bylo zřejmé, jestli by to šlo nebo nešlo.
Z aktuálního stavu konta je na první pohled jasné, jak si na tom subjekt stojí, že? Budoucí platby (třeba tisk kalendáře apod.) není třeba brát do úvahy.
Změny a vylepšení nezávisí jen na stavu konta, ale hlavně na tom, jestli to je ochoten a schopen udělat někdo, ať už zevnitř či zvenku. Bez znalostí toho, jak web vznikal, jak je postaven a jak a co by bylo možné, děláš účet bez hostinského.

Stejně jako to, že řadový člen má spíše komunikovat se správci fotogalerie a nikoliv s vedoucím celého Spolku.
To je názor vycházející z toho, že nemáš ponětí o tom, jak web funguje. Měl bys jim napsat. Dostal bys mnohem fundovanější odpověď než ve zdejší diskusi.

Tvrzení o promazání diskuse se zakládá na čem?
05.11.2019 (10:33)  
Žireček & Topič: Necítím se být povolaný, abych atakoval předsednictvo vašeho spolku. Doporučuji kouknout např. na www.wedos.cz, neomezený hosting za 120 Kč/měsíc vč. HTTPS. Takže nemusí se jednat o nějakou horentní sumu za změnu. WP šablonu lze buď sehnat free, nebo pokud s tím má někdo zkušenosti, může ji udělat, nebo se holt musí zaplatit někdo, kdo to trochu umí. Ale neznamená to nutně zruinování spolkové kasy. Ale práce s tím bude, to jo.

PS: Diskusní vlákno je dostatečně dlouhé na to, abyste si v rámci spolku na určitá témata sedli. Do toho vám opravdu nemůžu zasahovat. V případě dotazů ale jsem k dispozici. Ale vzhledem k aktuálnímu pracovnímu i rodinnému vytížení nechci rozjíždět zbytečně něco takhle velkého ze své iniciativy. Nemám na to prostě ani čas...
05.11.2019 (10:18)  
362-153:
Na stejném místě najdeš i možnost shlédnout finanční stav transparentního účtu Spolku, aby bylo zřejmé, jestli by to šlo nebo nešlo.
Konkrétní drobné návrhy na změny, vylepšení webu jsem zde psal, ale Chary promazal diskuzi. Stejně jako to, že řadový člen má spíše komunikovat se správci fotogalerie a nikoliv s vedoucím celého Spolku.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
05.11.2019 (9:58)  
362-103: Rozklikni si v levé liště Kontakty - Spolek a zkus napsat předsedovi Ing. Zdeněku Michlovi a webmasterovi Lukáši Kohoutovi. Ti by Ti mohli situaci objasnit mnohem zevrubněji. Děkuji za snahu a zájem. :-)
05.11.2019 (9:41)  
Topič: Tomu rozumím, že příspěvek pod článkem nic nezmění.

Prozraďte mi prosím, kdo jsou ty kompetentní osoby? Volím tuhle cestu k otevření diskuse. Pokud bude ze strany kompetentních osob zájem, nemám problém ukázat back-end některého ze svých webů, popř. kdokoliv si může prohlédnout stránky www.wordpress.org a www.wordpress.org/plugins a vidět, jaké možnosti tohle řešení má. Samozřejmě při rozsahu ŽP asi bude potřeba koupit nějaký lepší plugin na galerii, ale spousta věcí se dá udělat s pluginy zadarmo.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
05.11.2019 (9:33)  
362-153: Ale ať neuteče to podstatnější z méno předchozího příspěvku. Zamýšleli jste se jako členové redakce nad aktualizací webu resp. jeho technické stránky?

Přečti si můj diskusní příspěvek z 31.10.2019. Adresuj své připomínky kompetentním osobám. Komentáře pod článkem nic neposunou, bohužel. :-)
05.11.2019 (8:51)  
Chary: Na procesu jako takovém není špatně nic! To jsem asi nenapsal úplně srozumitelně. Jste výběrová galerie, tak nejde brát vše za každou cenu.

Vycházel jsem ze svých zkušeností, ale to je mnoho mnoho let, třeba 10-12 let. Ano, byl tam komentář "moc zelené", ale to už tam byly další dva palce dolů. Tak jsem to upravil a přišel další palec a konec. Nemluvě o tom, že tenkrát na cílené dotazy reagoval třeba 1 hodnotitel z 5, řekl bych, že řada z tehdejších hodnotitelů už ani není uvedena mezi galeristy. Musí se nechat, že po letech jsem to zkoušel znovu, to jsem si dokonce mailoval s jedním z galeristů, to bylo super.
Ale dobře, chápu, je tady proces zaběhlý, máte to v oku a v ruce, takže cokoliv na tom měnit asi nemá smysl, zvlášť je-li vás na to jen pár.

Ale ať neuteče to podstatnější z méno předchozího příspěvku. Zamýšleli jste se jako členové redakce nad aktualizací webu resp. jeho technické stránky? Nyní z 95 % prohlížím ŽP na mobilu a věru nejsem z toho nadšen. Neustále zvětšování, zmenšování textu, přesouvání... Prostě: Čert vem schvalovací proces fotek (už jsem ambice na to mít fotku na ŽP vzdal před mnoha lety), ale pro běžného návštěvníka jako jsem já je nonresponzivita webu nepříjemná, ne-li až odrazující. Jakákoliv změna na jiný redakční systém bude bolestivá a pracná, ale jak WordPress, tak jiné redakční systémy se vyvíjejí, tedy jsou průběžně aktualizovány, takže po technické stránce web nezastarává. Nemluvě o tom, že změna vzhledu je poměrně jednoduchá, provede se jen výměna šablony. Přívětivost pro (potenciálního) čtenáře může přinést nové a nové návštěvníky, kteří mohou přinést nové podněty, náměty, příspěvky apod. A jak psali už jiní přede mnou. V konkurenci Flickru a FB asi bude muset galerie nabídnout ještě nějakou "přidanou" hodnotu v podobě informací, zajímavostí apod. Stálý flow návštěvníku a život na webu je cestou, jak web udržet, popř. i formou např. kvalitní a tématické placené inzerce (byť by to bylo třeba pár korun) vydělat na provoz webu, jeho rozvoj, rozvoj aktivit apod. Když dělám nějaký web, dělám ho přesně s tímhle záměrem. Buď je to prezentace firmy, nebo si na sebe web musí vydělávat sám. Toť můj názor.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
05.11.2019 (0:30)  
362-153: Počkejte, počkejte, moment, moment, o čem že to mluvíte? :-)


Když vám přistane denně třeba stovka fotek, není možné psát např. "Obloha by chtěla o kousek víc domodra, o 0,5°se to kácí, chtělo by to lepší ořez apod."


Ne, tak to není. Ke každé fotce se píše seznam problémů, které dotyčný správce v danou chvíli vidí jako klíčové. Někdy je to fialová obloha, někdy špatný ořez, kácení, volba místa, násvit, a tak dále, a tak podobně, viz. články fotoškoly, šotošturc atd.

Prostě je to 3x palec dolů a hotovo.

Ne, není. Viz výše. Vždy se píše, proč je to špatně. Pokud správce souhlasí s předchozím komentářem svého kolegy, nemusí třikrát dokola psát "kácí se to".

Avšak z pozice začínajícího fotografa je to špatně.

Co přesně je špatně na tom, že se autorovi dá jednoduchá zpráva o tom, co je na fotce špatně, tj. že je fialová obloha, nebo že se to kácí, nebo že si vybral špatné místo, špatnou dobu, špatnou kompozici...? Co je na takových jednoduchých vodítkách špatně?

Dále nezapomínejte, že schvalovací proces umožňuje diskusi, čili autor se může se správci nesouhlasit. Nebo se může ptát, když to teda je blbě, co s tím má dělat. Znáte to, líná huba, holý neštěstí. Může se ptát, jestli to jde opravit dodatečně, a jak. Může se pídit po tom, jak to tedy má napříště udělat jinak, lépe. To všechno může. Někteří to dělají a dostává se jim rad v množství větším než malém. Jiní mlčí a zkouší loterii. Jiní mlčí a nezkouší nic. Co přesně je špatně na tom, vést s autory diskusi o dané fotce v rámci schvalovacího procesu a postupně je dotahovat, někdy velmi pracně, k uspokojivému výsledku?
registrovaný uživatel Nechic  mail  
04.11.2019 (13:26)  
Na ŽP jsem snad nikdy nešel z mobilu pokud to nebylo kvůli řazení nebo odkazu na babitron a to bylo v roce 2008-10. Jestli mi tu něco přijde trochu za zenitem tak spíš rozlišení fotografií. Ale to asi je o úložišti.
04.11.2019 (12:47)  
Dovolím si také komentář, jakožto člověk zcela nezúčastněný, a tudíž nezatížený interpersonálními konflikty a problémy. ŽP z mého pohledu má několik problémů.
Prvním je technická zastaralost webu. Zcela upřímně, prohlížet ŽP na mobilu je "wopruz", technická podstata webu je stále někde v roce 200*, chybí mobilní verze pro prohlížení, což řadu čtenářů odradí hned na začátku. Existuje spousta opensource redakčních systémů, které umožní provozovat web snadněji, moderněji a elegantněji, např. WordPress. Podívejte se např. na Railpage.net, tato stránka "frčí" na WP. Nemluvě o tom, že redakční systém mají v sobě pokročilé editory textu (často konfigurovatelné), takže i redakční práce by se výrazně zlepšila, snáze by se psaly uživatelské příspěvky a komentáře.
Dalším problémem je systém schvalování fotografií. Všechny vaše argumenty chápu. Když vám přistane denně třeba stovka fotek, není možné psát např. "Obloha by chtěla o kousek víc domodra, o 0,5°se to kácí, chtělo by to lepší ořez apod." Prostě je to 3x palec dolů a hotovo. Naprosto chápu z pozice editora. Avšak z pozice začínajícího fotografa je to špatně. Jen tím, že se schvalovací proces změní, zapojí se do něj víc lidí, s tím, že to bude více interaktivní, máte možnost "vychovat si dorost". Dnes má relativně kvalitní foťák (byť na mobilu) spousta lidí (a dětí). Tak proč fotek tady spíš ubývá? Ale chápu, že ve třech lidech se takováhle "fotoškola" dělat zkrátka nedá.
Neposledním problémem je pro mě malý pohyb na webu. Málo aktualit. I kdyby to bylo typu: Zítra pojede zvláštní parní vlak do Berouna a jízdní řád v textu..

Takže asi tak. Osobně opravdu velký problém vidím v nonresponzivitě webu, která působí nepřívětivě pro uživatele mobilních zařízení.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko