..: Most Malá Hrabovka patří minulosti :..

Demolice pilíře na Hrabovce, foto: Josef Petrák Praha - Po více než stoletém dunění vlaků se v sobotu 9. května 2009 definitivně uzavřela historie menšího ze dvou legendárních žižkovských mostů, známých z mnoha filmů, nostalgických povídek a vyobrazení. V rámci závěrečných fází výstavby Nového spojení byl snesen a rozmontován poté, co čtyři roky od vytrhání kolejového svršku ještě sloužil jako provizorní vozovka pro silniční stavební techniku, pracující na dokončování východního zhlaví hlavního nádraží a přilehlých staveb.

Zůstane jen na fotografiích a filmech

Demontáž trvala tři dni a probíhala při uzavírce dotčené křižovatky. Nejdřív byla 230tunová, 42,5 metru dlouhá mostní konstrukce z roku 1992 (původní "most s nohou" z roku 1872 byl téhož roku kvůli havarijnímu stavu nahrazen) podepřena, rozdělena na tři kusy a poté velkými jeřáby vyjmuta ze svých lůžek a přenesena do prostoru bývalého depa. Tam ji dělníci rozebrali na devět menších dílů, které budou znovu použity pro jiný most (zřejmě v Kutné Hoře). Nakonec došlo na zděné pilíře, které uvolnily prostor kolem dosud velmi stísněné křižovatky. Zatímco východní pilíř v budoucnu zcela ustoupí novému chodníku, západní zmizí jen částečně. V neděli večer, po dokončení úklidu, byl obnoven provoz na silnici a Žižkov přišel o jedno ze svých charakteristických zákoutí.

Zatímco železniční fandové a milovníci historie zamačkávají nostalgickou slzu, radovat se naopak mohou chodci, pro něž v bezprostředním okolí nebylo moc místa, a nájemci divadla Ponec, nacházejícího se v těsné blízkosti železniční trati na úpatí Šibeničního vrchu. Již za starých dob, kdy se v bývalé válcovně nacházelo legendární kino, byli diváci rušeni od filmového zážitku projíždějícími vlaky; toho se již nyní bát nemusejí. V současných dobách zůstalo prostranství kolem historické budovy velmi stísněné, což demontáž mostu částečně napravila. Divadelníkům se mj. poprvé otevřel pohled na Karlín, stejně tak příchozí od prostranství mezi Negrelliho viaduktem a starými kasárnami konečně spatří Šibeniční vrch v malebném panoramatu s typickými činžáky.

Husitská ul., Praha, Hrabovka a Nové spojení, foto: Josef Petrák Demolice pilíře na Hrabovce, foto: Josef Petrák Divadlo ponec - Hrabovka, foto: Josef Petrák Demontované mostní díly Hrabovky, foto: Josef Petrák

Zdroj: Technet, Regiony24


NIcKON Poslat mail autorovi | 15.5.2009 (17:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2      Zpráv na stránku:   
19.05.2009 (19:53)  
To marfy 11:
Zatím nic jistého, most z Hrabovky jede do Záboří.
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
17.05.2009 (20:41)  
Žižkov bez mostu, to budu těžko snášet, pamatuji si ještě ten původní, pod kterým se "protahovala" tramvaj. Díky za foto, neměl jsem čas jít si udělat pár záběrů na památku. Ačkoliv mám k tomuto serveru určité vnitřní výhrady, kritizovat zpoždění u tohoto článku je opravdu velmi slaboduché.
17.05.2009 (11:46)  
Bych snad jen opravil nepřesnost v článku, ta konstrukce byla totiž nejdříve na místě podepřena opěrami a rozebrána na tři díly, které jeřáby postupně přemístily do prostor bývalého depa. Tam pak měly být rozebrány na devět menších dílů.

Nemáte někdo odkaz na bližší informace o tom původním mostu s nohou? Nějak jsem to nikde nevygůglil.
16.05.2009 (16:56)  
Nevíte náhodou někdo, jak to bude s tím obloukem v K. Hoře, na který by ten most měl pravděpodobně přijít? Alespoň něco přibližného,jestli už bylo něco schváleno a tak podobně. Díky.
16.05.2009 (10:00)  
Most v Podbabě, téměř nový, vlečka do teplárny zmizela.
registrovaný uživatel city.elefant  mail  
15.05.2009 (23:43)  
kolik podobných mostů je v praze eště, myslím stejně "mrtvých" jako tenhle po otevření Nového spojení :)
15.05.2009 (23:40)  
Nove spojeni je moc pekne
registrovaný uživatel vrbam 
15.05.2009 (21:18)  
Jaký bude osud toho druhého mostu a celé zrušené trati pod Vítkovem?

Kdysi (rok 2008) říkali, že tam chtěji udělat cyklostezku.
15.05.2009 (19:12)  
To JnR:
Tam bude cyklostezka, v současné době probíhá na mostě oprava mostovky pro připravovanou cyklostezku.
registrovaný uživatel JnR 
15.05.2009 (18:48)  
Jaký bude osud toho druhého mostu a celé zrušené trati pod Vítkovem?
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko