..: Nebezpečný lom u tratě v Blansku bude oplocen :..

Blansko, foto: Václav Růžek Blansko — Zatopený lom, čistá voda, v letních měsících lákající ke koupání — mnohým lidem se okamžitě vybaví poměrně známá destinace u trati 260 nedaleko Blanska, ze které se v létě stává vyhledávané místo pro odpočinek u vody. Jedná se ovšem také o místo s hustou železniční dopravou a přestože v lomu platí zákaz koupání, zdržuje se v blízkosti tratě běžně množství lidí, kteří se vystavují nemalému nebezpečí od projíždějících vlaků. Situace došla až tak daleko, že bylo rozhodnuto celý areál lomu oplotit.

Ačkoliv místostarosta Blanska Jinřich Král souhlasí, že v lomu je pěkné koupání, jedná se podle něj o nejnebezpečnější vodní plochu v širokém okolí města. Není výjimkou, že se lidé opalují přímo na vypanelované koleji místní vlečky OTV, po níž jezdí vozy údržby, jen pár metrů od hlavních traťových kolejí 1. tranzitního koridoru. České dráhy jako vlastník lomu již nadále nechtějí riskovat a plánují příští rok prostor kolem lomu ze strany od tratě oplotit. O tomto kroku se uvažovalo již několik let, překážkou ale dosud vždy byla nepříznivá finanční situace. Místostarostva však soudí, že si lidé najdou možnost, jak plot překonat. Většina z nich si totiž neuvědomuje, že i samotným přecházením tratě porušují zákon a vystavují se nebezpečí úrazů nejen při vodních radovánkách v lomu, do kterého každý vstupuje na vlastní riziko.

Pendolino 680 ČD, lom Blansko, foto: Václav Růžek Blansko Blansko MVTV2-108, lom Blansko, foto: Václav Růžek 560.006, Blansko - lom, foto: Miloš Stloukal

Zdroj: iDNES.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 23.7.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
23.07.2009 (10:25)  
For pacey: Jestli ti nevadí válet se na betonu, tak předpokládám, že drobnosti jako WC, nebo sprcha ti také nechybí. No každému co jeho jest...
registrovaný uživatel pacey  mail  
23.07.2009 (10:22)  
TTtrain: Přeplněné koupaliště, kde se opravdu nedá hnout, natož plavat Ti přijde kulturní? Přírodní nádrže, kde je povoleno koupání, ale dno nevidíš ani v 20cm hloubce Ti přijde taky kulturní? Nepraktické okolí lomu plně kompenzuje průzračná voda, kterou široko daleko jen tak nenajdeš! No tak ležím na betónu, no bóóóže..
registrovaný uživatel stoupa  mail  
23.07.2009 (10:15)  
Souhlas s TTrain. Cokoliv se tam stane, muže za to majitel - lhostejno zda ČD, nebo "Správa". Nepřiměřené riziko pro majitele. Nekulturní "válení se na panelech vlečky"
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
23.07.2009 (9:40)  
To je fakt síla, válet se na panelech v kolejišti jako čuně. Opravdu kulturní zážitek. Proč stavět plot? Pokud je to součástí nádraží, tak má jistě každý platnou jízdenku, pokud ne zaplatí pokutu. Pokud místo není součástí nádraží, jedná se o uzavřený prostor a tudíž se tam nikdo nemá co válet. Vypadá to jako cikánské ležení někde v Rumunsku.
23.07.2009 (9:31)  
Navrhuji nasadit obrovské čerpadlo. Bude po koupání, podnikatelé vlastnící placené koupaliště zajásají. Kdy už si tenhle národ zvykne že se za všechno platí.
23.07.2009 (9:11)  
Navrhuji kompromisní a přesto účelné řešení: Postavit plot mezi vlečkou a zatopeným lomem, kde by zbyl úzký pruh z panelů a břeh. Je sice hezké, že pozemek vlastní ČD, ale stará se o něj? Tady každý něco vlastní a to už by se pomalu člověk ani nehnul z domu. ČD by naopak mohly vybírat vstupné a tím si vydělat nejen na to oplocení. Nejasně ovšem z článku prosvítá cosi o nebezpečnosti koupání v lomu jako takovém, to by pak záleželo na zvážení.
23.07.2009 (9:06)  
AD M nebezpečný je právě přístup k lomu přes koleje.
23.07.2009 (9:03)  
pacey: podľa aktuálneho výpisu z katastra to stále vlastnia ČD (ak sa to teda nezmenilo za uplynulých pár dní)

Jan Šlezinger et al: tu pozorujem zaujímavý postup pri tvorbe názorov. Čo na tom, že je to pozemok vo vlastníctve ČD, ktoré majú plné práve s ním urobiť, čo len chcú; že nikdy nebol určený na kúpanie; že sa nachádza na vlečke kde jazdia stroje; že je v tesnej blízkosti koridoru, cez ktorý sa len tak prechádza. Hlavne, aby sa ľudia mali kde kúpať, že...
23.07.2009 (9:01)  
naroznej - jedině že riskneš skalní svah. To je ale nebezpečnější než ty panely...
23.07.2009 (8:48)  
No já , nevím.... vím o vhodnějším podloží při ležení u vody , než jsou betonové panely a koleje.
Není z jiné strany přístup lepší ??
  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko