..: Nebezpečný lom u tratě v Blansku bude oplocen :..

Blansko, foto: Václav Růžek Blansko — Zatopený lom, čistá voda, v letních měsících lákající ke koupání — mnohým lidem se okamžitě vybaví poměrně známá destinace u trati 260 nedaleko Blanska, ze které se v létě stává vyhledávané místo pro odpočinek u vody. Jedná se ovšem také o místo s hustou železniční dopravou a přestože v lomu platí zákaz koupání, zdržuje se v blízkosti tratě běžně množství lidí, kteří se vystavují nemalému nebezpečí od projíždějících vlaků. Situace došla až tak daleko, že bylo rozhodnuto celý areál lomu oplotit.

Ačkoliv místostarosta Blanska Jinřich Král souhlasí, že v lomu je pěkné koupání, jedná se podle něj o nejnebezpečnější vodní plochu v širokém okolí města. Není výjimkou, že se lidé opalují přímo na vypanelované koleji místní vlečky OTV, po níž jezdí vozy údržby, jen pár metrů od hlavních traťových kolejí 1. tranzitního koridoru. České dráhy jako vlastník lomu již nadále nechtějí riskovat a plánují příští rok prostor kolem lomu ze strany od tratě oplotit. O tomto kroku se uvažovalo již několik let, překážkou ale dosud vždy byla nepříznivá finanční situace. Místostarostva však soudí, že si lidé najdou možnost, jak plot překonat. Většina z nich si totiž neuvědomuje, že i samotným přecházením tratě porušují zákon a vystavují se nebezpečí úrazů nejen při vodních radovánkách v lomu, do kterého každý vstupuje na vlastní riziko.

Pendolino 680 ČD, lom Blansko, foto: Václav Růžek Blansko Blansko MVTV2-108, lom Blansko, foto: Václav Růžek 560.006, Blansko - lom, foto: Miloš Stloukal

Zdroj: iDNES.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 23.7.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 9      Zpráv na stránku:   
23.07.2009 (15:01)  
oplotit co nejdřív a vstup jen pro režijkáře :-)
registrovaný uživatel M 
23.07.2009 (14:57)  
Jan Šlezingr Vstup na soukromý majetek bez souhlasu majitele je nepřípustný
Jako hele, kazdej pozemek nekomu patri a v penezence teda balik souhlasu nemam:-)

Vlak maniak - to je prave ten problem - tady nikdo nic neriskuje a to tve "brzy" trva uz pekelne dlouho
23.07.2009 (13:52)  
Musím reagovat na reakce na mé názory:
a) Ano, jsem skalní příznivce přírodního koupání. Chodím se koupat do rybníků, přehrad a lomů. Nepotřebuji tam ani sprchy (vysprchuji se doma) ani záchody (dojdu si doma, nebo v lese)

b) Ctím zákony a soukromé vlastnictví. Vstup na dráhu je nepřípustný. Vstup na soukromý majetek bez souhlasu majitele je nepřípustný

ALE

Nechápu proč lom drží ve vlastnictví České Dráhy. Zatímco důležitější věci ČD prodaly (nemovitosti), drží si v majetku nesmyslný lom, který měl být dávno v majetku města, které mohlo ve spolupráci s "dráhou" upravit přistup k ke koupání do zákonné podoby a vybírat tam desetikorunu pro plavčíka, nebo jej nechat zdarma na vlastní nebezpečí. Lidé se tam prostě koupat chtějí a nevím, proč by jim mělo být v tomto bráněno.
Nechci žít v zemi, kde je vše oploceno a za peníze. Nejsem žádný anarchista. Ctím zákazy - ale ty musí být smysluplné.

PS. V Blansku jsem se nikdy nekoupal. Jen obhajuji právo lidí z Blanska chtít se tam koupat. Neobhajuji nikoho, kdo porušuje zákon.
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
23.07.2009 (13:49)  
Možná by stačilo panely vyndat a štěrk okolo kolejí zalít něčím voňavým :-)
23.07.2009 (13:30)  
No já bych to bral hned pro focení ale je tu obrovské nezbezpečí.Teď by si lídé(hazardéři)měly ujasnit co je pro ně přednější jestli super koupání nebo život.Doufám že se mnou bude te souhlasit, žr podle mě brzy tam někdo přijde k úrazu.Nechci malovat čerta na zeď.S pozdravem Vlak-maniak
registrovaný uživatel M 
23.07.2009 (13:18)  
Zda se zda, ze hreb do hlavy trefil Karel Dobry

milos - nase nazory jsou prakticky totozne. Akorat, ze ty jsi jej uvedl slovy "nevnucuji je" a vesel ses na radek...
23.07.2009 (13:16)  
Mno, koupu se tam asi 30 let a doufám, že ten nesmyslný plot nebude moc drahý, protože ho stejně všichni budou ignorovat.

Před koridorizaci se tu koupávalo ještě 3x více lidí, pak to zkurvili do současné podoby a místo toho, aby se v těch mracích miliard, co se tu proinvestovalo, našlo pár milionů na šraňky. Zato Pendolino tu za ty prachy jezdí kvůli stahovačce nenaklápěcíma tuším 75.

Takže vášniví diskutéří, kteří tu nikdy nebili, nemohou vědět, že:
1) drážní vozidla tu jezdí tak pomalu, že nebezpečí je malé. Oplotit by se dle mého názoru měly spíše stošedesátkové úseky:-)
2) mraky lidí, jak je na fotce, je tu pár dní v roce, od září do května nikdo
3) voda je tak čistá, že žádnou sprchu nepotřebuje. Společně s přírodním koupalištěm v Lulči se dle mého názoru jedná o nejlepší koupání v jihomoravském kraji. Kdo si chce připlatit za prochlorované a prochcané městské koupaliště či akvapark, tak má samozřejmě možnost:-)
registrovaný uživatel M 
23.07.2009 (13:14)  
MZ - taky si myslim, ze nikdo... Jde o to, ze tam nikdo nikdy pod vlakem neskoncil (skocit pod nej muze, to jo, ale to jaksi muze kdekoliv), takze Hruskoviny typu "az tam nekoho prejedou" jsou celkem mimo misu. Nekoho nekde prejet muzou totiz kdekoliv a navzdory tomu jaksi vsude ploty nejsou.
Jo kdyby se tam jezdilo 160, tak to by bylo jina. Jenomze to by tam pravdepodobne nebyli ani ti lidi. Vlak, kterej si to sine rychlosti, ze se na nej da naskocit nikomu zjevne vrasky nedela a pokud to nebude sebevrah, kterej pod ten vlak skocit chce, tak si pod nej nikdo lehat nebude.
No ale jasne - posleme tam mestaky, oplotime, udelame zakaz. Ti lidi jsou totiz silene nebezpecni a pravidelne zpusobuji kolaps dopravy na cele Morave. Zavrel bych je az zcernaji (nebo aspon na leto:-)
23.07.2009 (13:04)  
Parcelní číslo: 452/6
Katastrální území: Blansko 605018
Způsob využití: dobývací prostor
Druh pozemku: ostatní plocha

Vedlejší železniční trať:
Parcelní číslo: 452/1
Katastrální území: Blansko 605018
Způsob využití: dráha
Druh pozemku: ostatní plocha

To tučné je důležité, pokud se chceme bavit o Zákonu o drahách a jeho porušení - nedovolený vstup na trať. Lom, koupaliště (ale i ta vlečka!) nejsou v KN vedeny jako dráha. Mapa viz: http://jdem.cz/bsza3, takže pokud by policista pokutoval lidi za nedovolený vstup na dráhu, ikdyž jsou na kolejích, tak by to zřejmě bylo "Zneužití pravomoci veřejného činitele". Pro správní řízení by bylo důležíté to, co je v KN a nikoliv, že tam leží pojížděné koleje. To že je parcela v majetku fy. České Dráhy a.s. ježtě neznamená, že na tento pozemek se automaticky nahlíží jako na Dráhu (ostatně provozovatelem dráhy je SŽDC) a tudíž by měl být vstup zakázán.
Edit: Jo, byl sem si tam jednou zaplavat (nikdy jsem neležel na těch vlečkových kolejích, kdyby mě chtěl někdo z něčeho obviňovat). Narozdíl od Brněnské přehrady tam člověk vidí vlastní nohy, když stojí ve vodě. Lom je zatopený podzemním pramenem, na který kdysi dávno narazili při dobývání kamene. Mimochodem jaká je pravděpodobnost, že mě při plavání ve vodě srazí vlak?
23.07.2009 (12:55)  
O tomto lomu se již mluví dlouho.Koupání je tam široko daleko nejlepší.Že za betonovým ohradníkem jezdí vlaky rychlostí70km/ to si již místní zvykli.Pardon 6x denně tam profičí 90 km/h modrý zázrak ČD.Na vlečce,kde se leží,dráteníci vyjedou ráno(to tam nikdo není)a vrací se kolem 14 hod zpět.To se jim uvolní cesta.Na vlečce se stejně může jet jen 5km/h.A jsme u problému.Koupaliště v Blansku zeje prázdnotou,kdežto v lomu je narváno.Místní podnikatelé tlačí na radnici,aby lom zavřela.Prý je to nebezpečné,ale za celou dobu,zde nedošlo k jedinému úrazu od projíždšjících vlaků.Zato v Blansku městě u přejezdu bývá někdo přejetý co chvíle.
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko