..: Nebezpečný lom u tratě v Blansku bude oplocen :..

Blansko, foto: Václav Růžek Blansko — Zatopený lom, čistá voda, v letních měsících lákající ke koupání — mnohým lidem se okamžitě vybaví poměrně známá destinace u trati 260 nedaleko Blanska, ze které se v létě stává vyhledávané místo pro odpočinek u vody. Jedná se ovšem také o místo s hustou železniční dopravou a přestože v lomu platí zákaz koupání, zdržuje se v blízkosti tratě běžně množství lidí, kteří se vystavují nemalému nebezpečí od projíždějících vlaků. Situace došla až tak daleko, že bylo rozhodnuto celý areál lomu oplotit.

Ačkoliv místostarosta Blanska Jinřich Král souhlasí, že v lomu je pěkné koupání, jedná se podle něj o nejnebezpečnější vodní plochu v širokém okolí města. Není výjimkou, že se lidé opalují přímo na vypanelované koleji místní vlečky OTV, po níž jezdí vozy údržby, jen pár metrů od hlavních traťových kolejí 1. tranzitního koridoru. České dráhy jako vlastník lomu již nadále nechtějí riskovat a plánují příští rok prostor kolem lomu ze strany od tratě oplotit. O tomto kroku se uvažovalo již několik let, překážkou ale dosud vždy byla nepříznivá finanční situace. Místostarostva však soudí, že si lidé najdou možnost, jak plot překonat. Většina z nich si totiž neuvědomuje, že i samotným přecházením tratě porušují zákon a vystavují se nebezpečí úrazů nejen při vodních radovánkách v lomu, do kterého každý vstupuje na vlastní riziko.

Pendolino 680 ČD, lom Blansko, foto: Václav Růžek Blansko Blansko MVTV2-108, lom Blansko, foto: Václav Růžek 560.006, Blansko - lom, foto: Miloš Stloukal

Zdroj: iDNES.cz


city.elefant Poslat mail autorovi | 23.7.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP CzechDave  mail  
23.07.2009 (11:09)  
Tohle nic není. Neviděli jste to video odkudsi z Indie? Rušné tržiště, krámek vedle krámku, lidí, že by jablko nepropadlo. Najednou se ozve zahoukání, lidi urychleně stahují stánky stranou a ejhle - tržiště je vlastně městská trať, po které právě krokem projíždí osobní vlak. Ten projede, stánky opět bleskově zakrývají koleje a tržiště žije dál, jako kdyby tam vlak nikdy nebyl.
V případě Blanska selhal veřejný činitel. Pokud mají lidé zájem se tam koupat, bylo by nejrozumnější, aby tam město ve spolupráci s ČD vybudovalo koupaliště. Samozřejmě že ne na kolejích, ale na jiném přístupném místě. Vstupné a výnosy z pronájmu plochy stánkům by mohly pomoci získat vynaložené prostředky zpět. Zakazovat je vždycky jednoduché, nemusí se u toho přemýšlet.
23.07.2009 (11:06)  
Zel.am, Jan Šlezingr a spol: Já jen žasnu co někteří lidé dokáží vymyslet a obhajovat. Vaše příspěvky skutečně ani ten komentář nepotřebují. Je to soukromý pozemek a ČD si s ním mohou dělat co chtějí. Ale až tam někoho přejedou a ČD nebo jiný dopravce budou vymáhat náhradu škody, to zase bude keců o hyenismu.

M: Přečti si zákon o drahách a potom mluv o mrtvých. A na tom nebezpečném nádraží leží lidi rovnou na kolejích?

Georgo: Naprostý souhlas.

Posílal bych tam denně měšťáky s bločkama a bylo by po problému.
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
23.07.2009 (11:03)  
To SYN: Vím dobře, jak to vypadá někde u rybníka, nic proti. Ale přeci jen opalování se mezi jezdícími vlaky s tím má pramálo společného. Nevím jak velký problém by bylo postavit tam třeba dřevěné molo, nebo něco podobného. Uznejte sám, že stávající stav normální není, kdo to asi odskáče, až dráteníci při posunu někoho sejmou?
registrovaný uživatel pacey  mail  
23.07.2009 (11:02)  
TTtrain: Opravdu nemám problém zaplatit za hezké koupání. JJ ten dráteník je nepříjemnej, ale vjel mi na můj kus betonového panelu zatim jen jednou. Zvážil jsem všechna možná rizika a rači mu uhnul z cesty.
23.07.2009 (10:58)  
Zase se hádáte úplně zbytečně. Každýmu se líbí něco jiného... omFg
registrovaný uživatel SYN 
23.07.2009 (10:56)  
TTtrain: bože můj, jak jako cikánské ležení? Viděl jste někdy okolí nějakého rybníka? Já souhlasím s tím že je pěkné když existují pěkná betonová a jinak upravená koupaliště, dokonce akvaparky, ale proč jako rušit přírodní koupaliště? Každý jak uzná za vhodné, aspoň co do kvality. Osobně bych řekl že ty betonové panely jsou ještě docela solidní prostředí, pravda ty koleje to trochu kazí ale ujde to. (Aby bylo jasno, nikdy jsem se tam nekoupal, takže na tom nemám osobní zájem).
Blízkost koridoru je pravda docela nepříjemná, tam by opravdu byl na zvážení ten plot to by asi nebylo špatné. Přístup jen přes koleje je další problém, otázka je jestli existuje přiměřené řešení. Průjezd vozidel po vlečce - pokud je opravdu jednou denně tak to je snad též oboustranně snesitelné. Vlastnictví je otázka - ano kdyby to patřilo soukromníkovi který si tam z nějakého důvodu lidi nepřeje tak holt jeho právo je větší. Takhle to patří firmě kterou 100% vlastní stát, takže nemusí nutně trvat na tom že tam nikdo jiný nesmí.
Počítám že značná část problému je vyvinění se ze strany majitele, aby měl krytá záda že on (ČD) a taktéž úřady (městský) udělaly vše možné pro zamezení možnosti zranění/smrti lidí. Jinak ovšem pokud někdo je ochoten přiměřeně malé riziko podstoupit tak bych mu za každou cenu nebránil... koneckonců srovnatelné riziko většina z nás denně podstupuje když přechází přes ulici, při ton ročně několik lidí umře ale považuje se to za přiměřené a nestaví se úplně všude ploty a podchody.
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
23.07.2009 (10:51)  
To pacey: Ne, žádný další argument by neměl smysl, pokud jsi přesvědčen, že takhle je to normální, brát ti to nebudu, užívej si to, je to zdarma a hlavní je, že ty jsi spokojen. Nejsi jeden z těch, co leží na té fotce vedle dráteníků?
registrovaný uživatel pacey  mail  
23.07.2009 (10:44)  
TTtrain: Ano pak jdu domů, nebo na pivko. Není to tam na celodenní válení u vody. Když vylezu z čisté vody, tak se opravdu sprchovat nepotřebuju. Nejsem odborník, ale řek bych, že je to možná zdravější, než se osprchovat chlorovanou vodou. Ještě nějakej argument, kterej odůvodňuje Tvé přirovnání k cikánům a čuňatům?
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
23.07.2009 (10:36)  
To pacey: Ty mně skutečně bavíš, až uplynou tvoje "dvě tři hodky", tak co? Jdeš domů, viď. No a k čemu se užívá sprcha? To ti mám vážně vysvětlovat?
registrovaný uživatel pacey  mail  
23.07.2009 (10:32)  
TTtrain : na co sprchu? Nevim, jak ostatní, ale ja dvě tři hodky bez záchodu vydržím.
  1 ... 5 6 7 8 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko