..: Na automaty chce výjimku, je to prý služba pro cestující :..

Ilustrační obrázekChomutov - "Hraní na automatech zpříjemňuje cestujícím čekání na vlak," zní argument provozovatele snack baru na chomutovském vlakovém nádraží. Od města žádá, aby mu byla udělena výjimka na provoz herních automatů, jenž je od začátku letošního roku omezen městskou vyhláškou na dobu od 14 do 22 hodin. „Došlo tím k omezení našich služeb cestujícím ČD,“ píše ve své žádosti jednatel společnosti, která podnik provozuje. Svou snahu opírá také o tvrzení, že nádraží leží mimo obytnou zónu města, takže od případných hráčů nehrozí narušování veřejného pořádku. „Provoz výherních automatů neslouží stálým hráčům, ale cestujícím, kteří si krátí čekání na vlak,“ píše se v dopise. Šance na získání výjimky je ale podle všeho mizivá.

Žádostí se budou zabývat zastupitelé, kteří jako jediní mohou výjimku udělit. Museli by ale vyhlášku změnit. Dá se však spíš předpokládat, že žádost zamítnou. Negativně se už k ní vyjádřili radní; a také úředníci z ekonomického odboru považují důvody společnosti za neopodstatněné. „Povolení výjimky z provozování výherních hracích přístrojů by strhl lavinu žádostí jednotlivých provozovatelů,“ dodává v materiálu určeném pro zastupitele Jan Mareš, vedoucí odboru ekonomiky na chomutovském magistrátu.

zdroj: Chomutovský Deník


Adys Poslat mail autorovi | 5.4.2008 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu ČR Karlovarský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel stoupa  mail  
06.04.2008 (10:15)  
Zatím mohu pouze potvrditi, že tam, kde hrací automaty se nacházejí, stoupá hustota "méně přizpůsobivých" občanů. Já jsem o odsun automatů "na periférii dění", co nejdál od nádraží, zastávek, škol atp.
O riziku "nespravedlivých her" se rozepisovat nehodlám. A ono kdesi zde jsoucí přirovnání k bordelům je platné. Ne je zakazovat. Vymistit mimo hlavní oblasti dění, mimo oblast, kde chci mít lad, klid, pořádek a snižovat (eliminovat) nekonformnost.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
06.04.2008 (9:55)  
M: ano, majitel by si měl rozhodnout o tom, jak bude jeho hospoda vypadat, když si ji otevře ve svém domě, nebo někde ve měste, kde je hospod pět po sto metrech a já si můžu vybrat. Ale když je to nádražka, tak by měl být zájem drah, aby ta hospoda k něčemu vypadala, a pokud není přednosta gambler, tak by mohl chtít mít solidní restauraci pro "svoje zákazníky", čili cestující veřejnost, ne? Když to bude v oddělené místnosti, stejně jako kuřácké prostory, tak ať si tam má další oddělené místo, kde může dýlovat perník, a další oddělené místo plné lehkých žen, pokud to legálně protlačí. Mě šlo o to, že (třeba se to fakt změnilo) jsem spíš vídal ty tiutiu bedny v jednom koutě jedné velké místnosti, kde byly i stoly a výčep, a o to, že když je to nádražka, čekal bych restauraci pro občerstvení cestujících, a ne hernu. Když to bude herna, prosím, do herny nechodím na oběd. Ale když je to restaurace, a navíc nádražní, tak ať je to restaurace. A tady by už měl zájem majitele "ať si v té hospodě dělá co chce" narážet na zájem drah "ať je v prostorách nádraží kulturno".

Když budu ve městě, můžu si vybrat, do které restaurace půjdu, když je jich tam pět v jedný ulici. Ale když jsem na nádraží a mám půl hodiny na přestup a chci si dát pivo, půjdu do nádražky. A s tím by měly dráhy počítat a nějak rozumně ty nádražky usměrňovat do kulturna. Není něco jako "podnikání v prostorách nádraží podléhá povolení drah"? Potom by měly dráhy v zájmu veřejnosti striktně vyžadovat oddělení prostor. A bude-li mít majitel restaurace solidní kulturní prostředí pro cestující, kteří se chtějí skutečně občerstvit, ať si vedle za zavřenými dveřmi klidně ty automaty má, ne?

Taková malinká analogie: představ si, že jsi majitel drah. Co chceš mít, špinavá nádraží, na nichž spí bezdomovci, u stánku postávají místní ztracené existence s lahváčema, a místo nádražky je zahulená herna, kam si místní chodí naházet nějakou tu pětku, anebo čisté prostory, lavičky, na něž se cestující nebojí sednou, ve stánku si koupí bagetu anebo půjdou do restaurace, kde si v klidu daj guláš a pivo? A ty jako cestující veřejnost, chceš spíš variantu jedna (bezdomovci, zahulené herny) anebo variantu dvě (čisté lavičky a solidní restaurace)? Bavíme se o nádražích, místech určených k cestování.
registrovaný uživatel M 
06.04.2008 (2:37)  
Heh, tak aspon muzes byt sunfreedome na svuj nick pysny a neudelal jsi mu ostudu:-)
U Dale Coopera (vlastne u nikoho, jeho nasledovnici jen potvrdili, ze takhle to ma byt a u toho skoncili) jsem nejak nenasel argument - jen ze je neco na miste, ale proc? Tak snad casem...

VIkin - jeste nevznikl takovy automat, ktery by z cloveka udelal zebraka. Toho ze sebe udela jen ten clovek sam. Chces-li svet bez zebraku, tak zakaz lidi. Kdyby ty automaty fungovaly na podvodnem principu, tak nereknu ani popel, ale jak funguji je vsem uplne jasny.
Kdyz vsadim celou svou vyplatu na Stastnych 10 nebo na Sparticku nebo se necham den vozit taxikem nebo si koupim 10 kilo prosciutta, tak dosahnu uplne stejneho efektu - budu bez penez a stejnak tohle zakazane neni, pritom potencionalni riziko je stejne
registrovaný uživatel M 
06.04.2008 (2:34)  
Chary - ale o tom, jak bude vypadat jeho hospoda (tj. jestli to bude spinava dira plna tiu-tiu beden nebo to bude bufet s rizkama nebo to bude michelinska restaurace) by si mel rozhodnout snad ten, komu ta hospoda patri, ne? Ja bych chtel, aby v me oblibene hospode meli Zero (podobnost s tim, ze ty chces kulturni prostredi), ale muzu maximalne majitele pozadat, aby to odebirat, tezko ho k tomu muzu nejak nutit a muze byt tisickrat jasne, ze kdyz by prodaval Zero, tak mu stoupnou trzby...

Co se tyce te oddelene mistnosti, tak to myslim dnes uz plati (teda stejne jako ty oddelene mistnosti pro kuraky...)

S druhym odstavcem souhlasim a to beze zbytku. Ten clovek ma urcite s nekym smlouvu o pronajmu. Ty a ja treba taky muzeme chtit na nadrazi restauraci na jidlo, nekdo jiny muze chtit automaty a je na majiteli, at se rozhodne. Pricemz soucasne plati, ze by mel dostat pozehnani od majitele budovy na tema, co tam mit muze - tj. jestli mu to pronajali jen tak, at si dela co chce (a pak at tam ma treba bordel) nebo jestli mu to pronajali s konkretnim ucelem ("krmit" cestujici).

Treti odstavec, take souhlas. A opet je to o tom "vztahu" - CD (pripadne mesto, jakozto majitel budovy) a zakaznik. Pokud CD (mesto) nebudou chtit automat, tak ho tam nedaji, resp. to smluvne zakazou.

S poslednim odstavcem uz ale nesouhlas... Pokud tam nekdo kouri a nekdo boucha do automatu, tak zjevne jsou i taci, kdo to chcou delat a je na majiteli hospody, aby rozhodl koho tam chce vic. Proste jak s tim Zerem - kdyz u nas bude jen jedna hospoda a tamni hospodskej bude chtit tocit jenom pivo a kdyz nealko, tak poradne sladky, tak ano, on je tam panem a ja nemam zadne pravo mu prikazovat, at to Zero prodava. Z pohledu zakaznika to muze byt tisickrat spatne, ale ta hospoda proste patri tomu majiteli a nezbyva nez to respektovat. Stejne se muzeme vztekat i nad tim, ze prodava pivo za 40 a ne za 20. Notorik si to pivo stejne koupi a ja nebudu moct, protoze je moc drahy. Budes nutit hospodskyho, at zlevni nejakym narizenim nebo nedej boze zakonem? Verim, ze ne (alespon ty ne)


Jiri Vosecek - jake duvody jsou ty duvody recene? Prosim jeden duvod, proc to zakazat. A pokud to zakazes treba z duvodu, ze te to odpuzuje od navstevy takoveho podniku, tak mi prosim vyargumentuj to, ze uplne stejne te od navstevy jineho podniku muzou odradit ceny (pochybuju, ze chodis na obed do Allegra...). Mel by existovat zakon na maximalni ceny piti a jidel, aby te vyssi neodrazovaly od vstupu?
06.04.2008 (2:26)  
Dale Cooper: Nemíchám jablka a hrušky, to jen Vy tomu asi úplně nerozumíte. Jde o to, že prostor jakékoliv hospody je majetkem dotyčného vlastníka, a proto si tam může dělat co chce. Je tedy jedno, jestli tam bude mít automaty nebo ne, povolí nebo zakáže cokoliv. Stát není maminka, která nám říká, co máme nebo nemáme dělat - jestli si zruinujeme život na automatech, je to jen a jen naše vina, stejně jako rakovina plic (krom pasivního kouření, samozřejmě) aj. Ale to je všechno se vším a hrozně komplexní. Pokud to chcete vysvětlit, resp. znát můj názor, tak mimo tuto diskusi.
06.04.2008 (0:58)  
Ještě stále je na Hlavním nádraží v Praze ten koutek s kobercem a "Výherníma" automatama? Na tom velice exponovaném místě, kde by se hodily jiné věci?

Automat není výherní a ač jsem člověk myslící svobodně, zakázal bych to klidně zákonem, z důvodů již řečených.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
06.04.2008 (0:21)  
M: (samozřejmě lze hned argumentovat, že mě nikdo nenutí tam chodit, ale je-li to třeba jediná nádražka, moc na výběr není) - chci-li si jako cestující čekání na vlak/přestup zpříjemnit např. posezením nad čajem či pivem, nedejbože si tam budu chít dát něco k jídlu, čekám u toho nějaké kulturní prostředí. V místnosti, kde se neustále ozývá tiu-tiu-tiu-ťumťum-cink cink tiu tiu ťum cink si to fakt neužiju. Pokud náruživý hráč u toho vyskakuje, buší a volbou "správných" slov vzývá boha hazardu k lepší náklonnosti, je požitek zaručen. Je to jako s kouřením - do oddělené uzavřené místnosti. Až si budu chtít zahrát, půjdu do herny a ne do restaurace, ne?

Spíš než nějaký zákaz kvůli hazardnosti jako takové bych to viděl na zájem města a drah na spokojenosti občanů a cestující veřejnosti mj. poskytováním kulturního prostředí. Zákaz kouření na vybraných místech platí, tak vymáhat dodržování. Nějaký řád stanice (osoby obecně otravné budou vykázány atd.) též existuje, též vymáhat dodržování. Nádražku mít, ale kulturní. Chci si posedět, napít a najíst se, a nechci, aby mi k tomu u vedlejšího stolu nějakej otrapa hulil pod nos a naproti další otrapa bušil do automatu. Když si chci zahrát, jdu do herny, když si chci dát kafe a cigáro, opět jdu do nádražky, ale do vyhrazené kuřácké sekce, protože nechci nekuřáky svým ohavným zlozvykem bezcitně omezovat. Na peronu jsou lavičky, tak abych se nebál na ně posadit.

Možná by bylo fajn považovat takové věci jako běžnou součást služby veřejnosti a zákazníkům (z mých daní se přeci platí mj. i zametání chodníků, čili extrapolovat na čisté lavičky, fungující záchody a příjemné nádražky), a ne jen dej peníze, tu máš lístek, nalez do béčka a vystup si. Okolo se radši nedívej a na záchod rovnou zapomeň. V nádražce dej peníze, tu máš pivo, a že ti hulí pod nos a hlučí automatem, nezájem.

Bohužel to naráží na neohleduplnost těch, co obtěžují druhé, a na bezcitnost těch, kteří to dopustí, v duchu "ten nekuřák negembler si to pivo stejně dá a ty automaty si v tý zahulený místnosti stejně vyslechne, nemá kam by jinam šel, je tu jen jedno nádraží, jedna nádražka, a já jsem tu pánem."
registrovaný uživatel M 
06.04.2008 (0:00)  
Prosim jeden duvod, proc to zakazat (pokud bude dusledne platit, ze hraji jen starsi 18 let)? Ze to lidi privede na pokraj bankrotu? Mno, to muze obchodovani s akciemi taky, stejne tak HomeCredit a jejich vyhodne uroky.
Jak automaty, tak uvery, tak akcie, tak (aktivni) koureni, tak chlast, tohle vsechno dela clovek dobrovolne a nad 18 let by si mel uvedomit, co je pro nej idealni. Pritom nic z toho zakazane neni (krome te regulace automatu).

Pozn.: Fakt netvrdim, ze ten barman rika pravdu (tj. ze to chce kvuli cestujicim)
Pozn.2: Verte, ze opravdu velmi velmi dobre vim, co znamena prodelat spoustu penez, asi lip nez drtiva vetsina z vas, takze mi nezkousejte psat neco ve stylu, jestli mam predstavu, co je to prohrat apod., protoze vim setsakramentsky dobre. Presto to bylo moje dobrovolne rozhodnuti (stejne jako treba skakat bungee, coz je taky o drzku...)

Prazak - jo, presne neco takovyho mne napadlo taky (a vztahuje se na to ta poznamka 1:-))
registrovaný uživatel XYZH  mail  
05.04.2008 (23:29)  
To je ale dobrej vůl! To tam rovnou může otevřít bordel nebo postavit kur*y na peron a taky to bude služba pro mr**chtivý cestující. :-DDDDD
05.04.2008 (22:30)  
Tak teď nevím, jestli se začít smát nebo uronit slzu........
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko