..: Nádraží: rozhodnou i Brňané; brněnská ODS nesouhlasí s nezávislou analýzou :..

Ilustrační fotoBrno - Brňané dostanou letos znovu možnost říct, kde chtějí hlavní vlakové nádraží. A k dispozici budou mít výsledky analýzy, která obě navrhované polohy - „odsunutou“ a v centru - srovná. Nad nejsledovanějším brněnským tématem posledních let, přestavbou železničního uzlu, se včera poprvé v historii sešli u jednoho stolu zástupci 5 politických stran - koaličních i opozičních. A shodli se na tom, že ihned začnou s přípravou nezávislé studie obou variant.

„Analýza bude jedním z podkladů pro výsledné politické rozhodnutí. Dalším bude i zjištění, jak se staví k jednotlivým variantám veřejnost,“ uvedl radní Martin Ander, který včerejší jednání svolal. Studii zpracuje odborná firma, kterou vybere komise složená ze zástupců všech politických stran v brněnském zastupitelstvu. „V únoru by měla Rada města Brna vyhlásit výběrové řízení na zpracovatele analýzy,“ potvrdil technický náměstek primátora Ladislav Macek. V té době už musí být jasné, jaká kritéria by měli analytici u obou variant polohy nádraží posuzovat. Při včerejším jednání se politici shodli, že by mělo jít o 4 okruhy.

Ilustrační fotoStudie dá odpověď na otázku, která poloha nádraží je lepší pro lidi, kteří vlakem cestují. Zaměří se také na hledisko dopravně-technologické, tedy na to, že přestavěný železniční uzel musí vyhovovat parametrům na modernizaci železničních koridorů. Třetí oblastí pro zkoumání odborníků je ekonomika. Posoudí, která poloha nádraží bude levnější a jaké jsou u variant možnosti využít i peněz z jiných rozpočtů, než je městský. Tedy i z evropských fondů. „A další je hledisko urbanistické. Jak jednotlivé varianty otvírají možnosti pro rozvoj jižního centra města a jak do Brna zapadají,“ vysvětlil Martin Ander. Jedním z argumentů bývalého vedení města pro přesun nádraží o 800 metrů na jih byl rozvoj této části města. „Tvrdilo se, že rozvoj jižního centra bez přesunu nádraží není možný, protože tam je jakási bariéra. To ještě nestála Vaňkovka. A ta jednoznačně prokázala, že tomu tak není,“ uvedl Ander.

Občanští demokraté, kteří se z vedení města po volbách přesunuli do opozičních lavic, byli jediní, kteří na včerejší schůzce chyběli. Právě jejich strana přesun nádraží na jih velmi prosazuje. „S analýzou nesouhlasím, jsou to vyhozené peníze,“ odpověděl večer na dotaz šéf klubu zastupitelů ODS Leo Venclík. Kvůli nezávislosti studie radní doufají, že se do výběrového řízení přihlásí i firmy ze zahraničí. Výsledky analýzy budou známy v květnu, přijde na několik milionů korun. V případě odsunu nádraží se investice pohybuje ve výši 20 - 30 mld. Kč, bude-li zachováno nádraží v současné poloze, přijde rekonstrukce nádražní budovy a další úpravy na 16 mld. korun.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 10.1.2007 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
11.01.2007 (11:33)  
Druha polovina nadpisu je kouzelna:-))

D_N, mira (a jejich Brno-JMK-CR): Meli by nam Rakusane kecat do Temelina?
registrovaný uživatel Racek 
11.01.2007 (11:19)  
vrabcak: on taky koaliční návrh (alias varianta B v analýze) v podstatě je "postupná rekonstrukce současného nádraží do nové mírně posunuté podoby ... za plného provozu" :)
11.01.2007 (10:36)  
Jediné co je na současném nádraží neuspokojivé je zabezpečovací zařízení a stav kolejového svršku, což lze celkem rychle řešit. Počet kolejí nedostačuje jedině kvůli blbě konstruovanému grafikonu. Podívejte se na berlínská nádraží na Stadtbahn (např. Zoo) před dostavbou hlavního nádraží - 6 kolejí stíhalo mnohem hustší provoz, než je v Brně. Myslím, že není potřeba nic uspěchávat a postupná rekonstrukce současného nádraží do nové mírně posunuté podoby se může klidně zvládat za plného provozu.
11.01.2007 (9:07)  
to Luxian
máte pravdu, ale jde o to, že kolikrát se neustále dělají dokola analýzy, dokud nedopadnou tak, jak chtějí strany, které si analýzu nechali udělat. Sám s přesunem také příliš nesouhlasím, ale na druhou stranu bych to asi přežil. A fakt je to, že současné nádraží je ve více než neuspokojivém stavu a že je třeba s rekonstrukcí začít co nejdříve..
registrovaný uživatel Racek 
11.01.2007 (9:06)  
JnR: bohužel ani kdyby to podepsali úplně všichni. Krajské referendum podle platných zákonů nelze vypsat.

mates 111: Lidovci s ODS vládnou v kraji, který do toho taky má (okrajově) co mluvit, protože platí dopravu a přispívá i na rekonstrukci uzlu. K ODSunu se kraj ústy lidovce Juránka stavěl vždy obojace až rezervovaně, ctil však zásadu, že o koncepci uzlu rozhoduje město.
registrovaný uživatel Luxian  mail  
11.01.2007 (1:32)  
Tak "superliberální" a "antilobistická" ODS nám nesouhlasí s nezávislou analýzou a považují ji za vyhazování peněz. No, ačkoliv jakožto spíše pravicový volič (pokud vůbec budeme uvažovat v těchhle podle mě dávno překonaných intencích politického dělení) jsem s ODS čím dál tím víc znechucený. Jestli něco je NESKUTEČNÉ MRHÁNÍ PENĚZ, pak je to jakýkoliv megalomanský projekt bez předchozí nezávislé analýzy, která poměří všechna pro a proti, a to i alternativních řešení a vzájemně je porovná. Nic z toho se dosud ohledně odsunu nádraží neučinilo. Nejsem primárně proti němu, ale rozhodně nesouhlasím s jednáním ODS, které zcela evidentně sleduje jakési pofiderní postraní zájmy.
registrovaný uživatel JnR 
11.01.2007 (1:08)  
mates111: To, že ODS a KDU-Čsl nemají v Brně většinu je právě kvůli odsunu. Odsun byl v loňských komunálních volbách hlavním tématem. Výsledná radniční koalice pak byla dána odpůrci odsunu (ČSSD, Sz, Sdružení Brno 2006) a Lidovci, kteří původně chtěli být s ODS, ale když zjistili, že bez komunistů nedají většinu, tak raději zvolili jistotu koryt v koalici.
10.01.2007 (23:05)  
to JnR
Je zajímavé, že primátor Brna je člen ČSSD a že společně s touto stranou vládnou zelení a ještě tuším někdo. Po minulých volbách už ODS s lidovci většinu nemají.
A co se týká referenda souhlasím, že by mělo být uspořádáno spíše mezi cestujícími ve vlaku a ne mezi občany Brna. Na druhou stranu si zase nemyslím, že občané jsou ti, kteří dané problematice rozumí nejvíce, ale budiž...
registrovaný uživatel JnR 
10.01.2007 (19:27)  
V kraji je nepříznivá politická situace: ODS má silné postavení a KDU-ČSL nemá postoj k odsunu vyjasněný a tyto dvě strany mají většinu v zastupitelstvu i radě. Referendum by se muselo vypsat, pokud by někdo sehnal určité procento podpisů (nevím přesně kolik to je), ale při počtu obyvatel kraje to dělá úctyhodné číslo.
registrovaný uživatel mira 
10.01.2007 (19:13)  
D_N předběhl jsi mě. Přesně tak, já taky občas dojíždím do Brna a taky bych se k tomu chtěl vyjádřit.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko