..: Víkendová změna času ovlivní dálkové noční vlaky :..

Vlak v nočních Pardubicích, foto: Martin Straka Praha — V noci ze soboty 24. na neděli 25. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3.00 hod. posunou o hodinu zpět. Tato změna ovlivní i dálkové noční vlaky projíždějící územím České republiky. Nabízíme vám souhrnný přehled dotčených vlaků, a to i na území Slovenska. České dráhy doporučují všem cestujícím, kteří se přes noc chystají cestovat, aby si aktuální odjezdy vlaků ověřili na lince kontaktního centra ČD, další možností je využít aplikaci pro mobilní telefony Můj vlak. Cestující využívající noční vlaky na Slovensku se pak mohou informovat v kontaktním centru ZSSK.

Vlaky Českých drah

  • R 406 Chopin v trase Vídeň – Varšava: vlak ve stanici Bohumín a odjede ve 03:18 hod. SEČ.
  • R 407 Chopin v trase Varšava – Vídeň: vlak vyčká ve stanici Bohumín a odjede ve 02:14 hod. SEČ.
  • R 443 Bohemia v trase Praha – Humenné: vlak vyčká ve stanici Ostrava-Svinov a odjede ve 02:46 hod. SEČ.
  • EN 444 Slovakia v trase Košice – Praha: vlak vyčká ve stanici Bohumín a odjede ve 02:10 hod. SEČ.
  • EN 445 Slovakia v trase Praha – Košice: vlak vyčká ve stanici Bohumín a odjede ve 02:37 hod. SEČ.
  • EN 476 Metropol v trase Budapešť – Berlín pojede z důvodu výluky v úseku Brno hl.n. – Kolín odklonem přes Havlíčkův Brod. Vlak vyčká ve stanici Kolín na náhradní autobusovou dopravu ze stanice Pardubice hl.n. Po přestupu cestujících z náhradní dopravy může spoj v úseku Kolín – Praha hl.n. pokračovat s náskokem. Případné vyčkání vlaku na přechod SEČ bude zajištěno až ve stanici Praha hl.n.
  • EN 477 Metropol v trase Berlín – Budapešť: vlak vyčká ve stanici Brno hl.n. a odjede ve 03:15 hod. SEČ
Změnou času budou ovlivněny také čtyři další vlaky, které začínají nebo končí v České republice a v okamžiku přechodu na SEČ se nacházejí za hranicemi:
  • R 442 Bohemia v trase Humenné – Praha: vlak vyčká ve stanici Čadca a odjede ve 02:09 hod. SEČ.
  • EN 456 Phoenix v trase Praha – Berlín s přímými vozy do Oberhausenu a Curychu: změna času na SEČ proběhne u přímých vozů Praha – Oberhausen v úseku Berlin Hbf – Bielefeld, u přímých vozů Praha – Zürich v úseku Halle Hbf – Frankfurt (M) Süd.
  • EN 457 Phoenix v trase Oberhausen – Praha: změna času na SEČ proběhne u přímých vozů Oberhausen – Praha v úseku Bielefeld – Berlin Hbf.
  • EN 459 Canopus v trase Curych – Praha: změna času na SEČ proběhne v úseku Frankfurt (M) Süd – Halle Hbf.

LEO Express

Změna času se bude týkat i spoje číslo 1350 dopravce LEO Express. Tento spoj na trase Košice – Praha odjede z Košic ve 23:14 SELČ, přijede do Žiliny, kde vyčká hodinu do odjezdu v čase 02:30 SEČ.

Slovensko

Na Slovensku budou ovlivněny dva vnitrostátní noční vlaky:
  • R 1614 Zemplín v trase Humenné – Bratislava: vlak vyčká ve stanici Ružomberok a odjede ve 02:13 SEČ.
  • R 615 Zemplín v trase Bratislava – Humenné: vlak vyčká ve stanici Žilina odjede ve 02:32 SEČ.

Zdroj: České dráhy, Železničná spoločnosť Slovensko, LEO Express


miropiro | 23.10.2015 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá) Slovensko (celé)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
26.10.2015 (8:14)  
Ve třísměnném provozu, kde se každý týden pootočím o 8 hodin, s dobou vstávání a chození spát dle osobních potřeb a nejen domácích prací (aneb po noční v 8 ale i ve 13 hodin) mě nějaká hodina 2x za rok už nemůže rozházet :)
Změny času mi vyhovují, minimálně díky světelným podmínkám.
26.10.2015 (6:41)  
Hele, váš problém není s tím kdy vychází slunce, ale s tím, ze pracujete od devíti do pěti a ještě vám to připadá ok, protože "jste světoví". Pak není divu, že vás brzky západ slunce tak štve. Přitom kdybyste pracovali od šesti do dvou jak bylo ještě nedávno běžné, byli byste naprosto ok (já vím, to je ale hrozně zpátečnické/komunistické/doplňte co chcete...). Čili radši mrvit denní režim všem obyvatelům, než chodit dřív do práce.

Zajímalo by mě, kam by si měli zimní a letní čas posouvat Skandinávci, asi o půl roku...
registrovaný uživatel Honza  mail  
26.10.2015 (1:24)  
Lenže "spravny" čas je práve ten zimný a ak by som sa mal riadiť celý rok podľa zimného tak radšej stále meniť.

Ne, to teda není. Správný čas je správný čas. Zimní se nepoužívá. Já jsem pro zavedení celoročního letního. Mělo by to více výhod. V zimě by bylo o hodinu dýl vidět, v létě by nevycházelo Slunce tak brzo a v zimě by bylo ráno dýl tma. Úplně ideální.

A mimochodem, do roku 1979 se žilo celoročně na normální čas a vadilo to? Pamětnici, pište jaké to bylo.
25.10.2015 (20:37)  
Ano letní čas byl zaveden již dříve, ale vždy jen na chvilku. Trvale ale opravdu neplatí 60let
25.10.2015 (20:10)  
Letní čas byl zaveden i za I. války, takže už před (skoro) 100 lety ;-)
25.10.2015 (18:40)  
Každoroční letní čas byl v Československu zaveden v roce 1979
To si pamatuji to mi bylo 30.let, ale to není 60.let jak psal eurostar.
25.10.2015 (17:18)  
na to, že se čas posouvá 60let jsi přišel jak
přítelkyně wikipedie uvádí:
Každoroční letní čas byl v Československu zaveden v roce 1979.
Letní čas byl zaveden v důsledku úsporných opatření za druhé světové války. V českých zemích (tehdy v Protektorátu Čechy a Morava) fungoval nepřetržitě (!) od 1. dubna 1940 až do 4. října 1942, dále pak v letních měsících let 1943–1949. Na přelomu roku 1946 (1. prosince 1946 – 23. února 1947) byl zaveden také tzv. zimní čas, kdy byl čas posunut o jednu hodinu dozadu – tento opačný posun je zřejmě světovým unikátem.
25.10.2015 (14:53)  
eurostar
Mi je absolutně jedno, co si myslíš o USA (já je taky nemám rád), nechápu, proč odpovídáš na můj argument naprosto irelevantním způsobem.

Víš, Česko, potažmo i Slovensko, je krajinou, kde se podobně jako v USA pracuje. Podobně jako USA jsme v geografických šířkách, které mají extrémní rozdíly v délkce dne v létě/zimě. A podobně jako USA i my máme zaveden zimní/letní čas. Určitá ztráta produktivity a peněz se tudíž může stát i u nás (a dle mého se stává, jen nevím o žádných studiích/datech, které by to potvrdily/vyvrátily).
registrovaný uživatel eurostar  mail  
25.10.2015 (10:52)  
DaliborK:
To ako myslis vážne ze obhajujes svoj názor na základe ekonomických strát USA ??? S prepáčením s...m ti na cele USA ! USA si takéto straty bohato kompenzujú provokovanim konfliktov po celom svete a ozobracovanim každého z nás pomocou kríz či expandujucich nadnárodných korporacii ktorým ide len o maximálny zisk. Tu už je OT ale ak stavias svoje domnenky na takýchto vyplodoch, tak sa radsej zdrž komentárov.

K tým meetingom, mimochodom každý deň v práci ich mám niekoľko s ľuďmi doslova z celého sveta kde treba brať ohľad na rôzne časové posuny a zmena letného času na zimný a naopak je len detail. Vsetko je to len o krátkej príprave a zistení okolnosti s ktorými počítaju modernene meetingove programy (cisco webex napr.)

Co sa tyka tvojho argumentu ze na zmenu na letný čas trpí veľa jedincov... Ja napríklad trpim keď sa mení na zimný a rozhodne nie som jediný. Už aj tak skracujuci sa deň je ešte o hodinu kratší. Lenže "spravny" čas je práve ten zimný a ak by som sa mal riadiť celý rok podľa zimného tak radšej stále meniť. V našich končinách by to znamenalo v letných mesiacoch príliš skóre rána a skóre západy slnka. A myslím že na toto by trpelo viac jedincov napríklad v lete spať a vonku o 2:30 svetlo a krátke ešte aj letné večery. Slovensko a Česko nie sú krajiny ktoré oplyvaju blahobytom, priemerný Slovák nemá 30 dní dovolenky a necestuje 3krat ročne na dovolenku. Priemerný Slovák sa teší aspoň na to leto povecsine s jednou krátkou dovolenkou a na dlhé horúce dni s rodinou či priateľmi. Zimný čas v lete by bol pre neho oveľa vecsi psychický zasah plný depresií a úzkosti ako spomínana zmena zimného času na letný na ktory sa predsa vždy všetci tešíme. Takže je to jasné a logické, treba meniť !
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
25.10.2015 (10:40)  
miropiro, a co přesně je za problém s příchodem dětí do škol? V naší časové zóně byl dnes úsvit od 6:06 (východ Slovenska) až po 8:03 (západ Španělska). Prostě máme nějakou zvyklost, které říkáme čas a holt v zimě je kratší den, v létě delší.

Neměl by se měnit čas každý měsíc, aby slunce vycházelo vždy v 6? Mně přijde depresivní, když (i s aplikací letního/zimního času) vychází slunce po celý rok vždy jinak, mezi cca 4:51 a 7:57 (namátkou jsem vybral Čihošť).
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko