..: FOTO: Twindexx Vario DB - ten, kdo má nahradit ícéčka :..

Bombardier Twindexx Vario pro DB – nástupce klasických IC vozů na InnoTrans 2014, foto: Juraj KováčBerlín — Klasiky jsou mrtvé, řekly si Německé dráhy. Co zbývá z kdysi všudypřítomné řady Bimz? Dnes jezdí na lowcostových spojích Berlín – Hamburk a běžné RIC vagony už mají své dny rovněž sečteny. V roce 2010 Deutsche Bahn rozhodly, že vrstvu dálkové dopravy, která nezapadá do vysokorychlostní sítě ICE, převede na netrakční jednotky, konceptuálně podobné rakouským railjetům. V situaci, kdy původně plánované vlaky ICx nebyly dostupné včas, nakonec Německé dráhy v lednu 2011 podepsaly kontrakt na 27 vratných souprav, složených z lokomotivy Bombardier TRAXX P160 AC2 a netrakčních patrových souprav TWINDEXX Vario. A právě tyto jednotky mají na berlínském InnoTransu premiéru.

Příměstské InterCity

Jak už bylo zmíněno, dálkový Twindexx je od počátku tak trochu provizorium – nahrazuje jiné zamýšlené vozidlo, které ale dosud reálně není k dispozici, a tak žádná ze stran neviděla důvod projekt zbytečně prodražovat dalším vývojem a úpravami. Pohled na finální jednotku je tak poněkud překvapivý: nebýt typického IC nátěru Deutsche Bahn, vlastně by se na pohled ničím nelišila od sesterského modelu pro DB Regio, který už dnes obsluhuje třeba linku z Berlína do Frankfurtu nad Odrou. Odlišnosti a specifika tady samozřejmě jsou – třeba v podobě dalších zavazadlových polic nebo jiného provedení sedadel – ve své podstatě se ale pořád díváme na upravenou příměstskou jednotku. A na mnoha místech je to znát.

Netrakční jednotka Bombardier Twindexx Vario pro DB Fernverkehr, foto: Juraj Kováč Vedle sebe: představy o dálkové dopravě u DB (Twindexx) a FS-TI (Frecciarossa), foto: Juraj Kováč V mnoha ohledech se Twindexx klasickým vozům podobá, v máločem je ale předčí, foto: Juraj Kováč Interiér dálkového Twindexxu víceméně odpovídá regionální verzi, jen s drobnými úpravami, foto: Juraj Kováč Určení pro dálkové trasy naznačují spíše detaily, jako třeba zavazadlové police, foto: Juraj Kováč

Není časté, aby cestující ve vozidle dálkové dopravy narazil na tolik nestandardně umístěných sedadel. Nesourodé skupiny, proluky, chybějící místa… nic z toho by člověk v rychlíkovém vozidle nečekal; a přesto se klidně může stát, že několikasetkilometrovou cestu absolvuje otočen o 90 stupňů ke směru jízdy. Bezbariérový nástup, široké dveře, místo pro kola i vstřícnost k vozíčkářům jsou nepochybně obrovskou výhodou oproti stárnoucím klasickým UIC vozům. Tyto výhody jsou ale vykoupeny spoustou podivností pro cestující. Ale možná jen opravdu začíná platit, že cokoliv mimo vysokorychlostní dálkovky je jen „lepší S-Bahn“, a podle toho budou vypadat i příslušná vozidla.

Hezké, byť kompromisní

Odhlédněme teď od tradiční debaty „patráky nepatří do dálkové trasy“ a podívejme se na konkrétní charakteristiky bílého Twindexxu. Prvně, DB ve většině případů nahradí vratnou soupravu další vratnou soupravou, jen tato bude ucelená a v zásadě standardizovaná. K takovému modelu ostatně časem dospěli Španělé (Alaris, Alvia…) i Rakušané (cityjet), a nakonec výhledově se touto cestou někde chtějí ubrat i České dráhy. Co se ale stane, když klasické InterCity nahradí takto kompromisní vozidlo třeba na trase Drážďany – Frankfurt/M.? Celou mnohahodinovou cestu v klasickém IC dnes už patrně v celé trase absolvuje málokdo; zkusit si to ale na sklápěcí sedačce u schodů, to si už asi rozmyslí úplně každý.

Netypické uspořádání interiéru jednotky Twindexx Vario DB, foto: Juraj Kováč Spodní podlaží řídicího vozu Twindexx je překvapivě strohé co do sezení, foto: Juraj Kováč I horní podlaží Twindexxu dokáže překvapit několika prvky…, foto: Juraj Kováč Někdy sedadlo záhadně chybí, nebo jen nevyšlo místo podélně…, foto: Juraj Kováč Jindy se extra místo uplatní alespoň pro zavazadla, foto: Juraj Kováč Rodinný oddíl v řídicím voze Twindexxu je oddělen skleněnou přepážkou, foto: Juraj Kováč 

Nic z toho samozřejmě neznamená, že by Twindexxy nedokázaly klasické vozy v provozu nahradit. Na generační obměnu je nejvyšší čas a samotná síť klasických InterCity vlaků je v Německu dlouhodobě spíše na ústupu, ruku v ruce s modernizací a zrychlováním celé sítě. Mezikrok před příchodem ICx ale nebude bez ústupků, které mohou pocítit jak cestující, tak i provoz. Soupravy třeba nepočítají s možností palubního občerstvení, snad vyjma samoobslužných automatů, zatímco maximální rychlost vlaku je omezena na 160 km/h v porovnání se současnými 200 km/h, pokud to zrovna infrastruktura dovoluje. Bude zajímavé sledovat, jak Twindexxy do dosud relativně konzervativní dálkové dopravy u našich západních sousedů zapadnou.


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 24.9.2014 (1:34)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu Německo


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
24.09.2014 (12:49)  
Ikkyu: Je to tak, podélně se sedí dole proti držákům na kola (tři sklopky) i nahoře v oblasti nade dveřmi (na krytu pohonu). Celkem je to deset pevných míst, z toho je osm určeno pro těhotné ženy a starší cestující. Je to jen v řídícím voze a jen kvůli jeho účelu a uspořádání, nic jiného v tom není.

Zdeněk Štěpánek a další: Kdesi jsem slyšel, že to mají být vlaky pro takové výkony, kde se často zastavuje, takže se to nevyplatí rozjíždět na 200 km/h. Naroubováno na české poměry by to byly "zastávkové rychlíky", obsluhující např. Přelouč, Choceň, Ústí n/O apod. Proto tato konfigurace, víceméně odvozená z vozidel DB Regio. Klasický rychlík v Německu prakticky nepotkáte, všechno buď zdegenerovalo na RE či IRE, nebo upgradovalo na IC. Uspořádání soupravy je samozřejmě variabilní, mezi sebou je to pospojováno klasicky šroubovkou, takže vozy lze přidávat - pět vozů v soupravě je objednaný základ. Výška nástupní hrany je buď 600 do spodního patra nebo 1100 do mezipatra (to navíc s pomocí elektricky ovládaného sklopného schůdku). Výsledek - buď se nastupuje dolů nebo po schodech nahoru.
registrovaný uživatel thingie  mail  
24.09.2014 (12:24)  
Ale ICx přece není netrakční jednotka, to má být normální EMU.

A jako já nevím, ale co tady chybí? :)
registrovaný uživatel Sim 
24.09.2014 (12:14)  
Predpokladam spravne, ze tyhle pulpusky jsou sice vedeny jako jednotky, ale v realu je to stavebnice podobne variabilni, jako treba esusy?

Pokud ano, pak se nabizi otazka, nakolik jsou tyto vozy provozovatelne pouze jako ucelena jednotka s konkretni radou lokomotivy, resp. jestli je i v tomhle nejaka variabilita; je treba komunikacni protokol pro rizeni lokomotivy postaven na nejakem bezne rozsirenem standardu, nebo to ma neco "vnitropodnikoveho", podobne jako treba SiViC/RailJet?

Proc se ptam ... v souvislosti se sousedni reportazi se nabizi otazka, ktere reseni je flexibilnejsi. Zda pulpuska, ktera mozna umoznuje i jine nez ve fabrice prednastavene razeni a pouzivani, nebo standardizovane RIC vozy jako objednava RegioJet, ktere velmi pravdepodobne budou raditelne i do vratnych souprav v pripade, ze by se "vyskytl" spravny ridicak a masina, co si s nim bude rozumet.
24.09.2014 (12:10)  
Částečně souhlasím s Jiřím Bajerem, že na provedení vozů pro DB Regio už nebylo moc co zlepšovat. Už před téměř deseti lety se jezdilo z Berlína do Rostocku v regionálce soupravami RE160, tj. vratná souprava na 160 km/h s klimatizací, automaty na občerstvení, policemi na velká zavazadla... a stavělo to často v půlhodinových intervalech, takže tam žádná dálková vrstva vlastně nebyla potřeba (a tehdy tam ani nebyla).
U bezbariérovosti vozů je problém, že v Německu jsou často vysoká nástupiště (ve stanicích kde staví IC tím spíš), tyto vozy se pak stávají hlubokopodlažními a je nutné překonat schod, stejně jako u klasických vozů, akorát dolů. Sedačky kolmo ke směru jízdy se dají brát tak, že v plném vlaku si cestující může sednout buď na ně, nebo si nesedne vůbec, ale jinak se mi tam také moc nelíbí. Sedadla na pohled nevypadají moc pohodlně a také bych uvítal záclonky nebo rolety, ale ty myslím nejsou ani v klasických IC vozech DB.
registrovaný uživatel Antony 
24.09.2014 (12:09)  
no urcite lepsi nez cesky smejd city elefant. jsme holt pokusni kralicy skody pred prodejem na vychod
registrovaný uživatel ikkyu 
24.09.2014 (11:46)  
Jiří Bajer: podle fotek se mi zdá, že trojice sedadel bokem k jízdě je ve spodním i horním patře.
Jinak by mě zajímalo, jak je na tom Škodovka se svou vratnou soupravou pro Německo? Od té doby, co vyhráli výběrko, jakoby se nad tím zavřela voda.
24.09.2014 (10:19)  
Divím se, že i precizní němci dávají místa pro invalidy (hůře pohyblivé) nad schody a nikoli do nízkopodlažní části.
24.09.2014 (9:13)  
No, v porovnání s RJ to žluťák vyhrává s velkým přehledem.

Tohle je fakt regionální jednotka s pár úpravama.

Ale je fakt možný, že s tím DB počítaj, že zanedlouho pořídí něco lepšího a tohle jen přelakujou a posunou o třídu níž.
24.09.2014 (8:56)  
A mne se to (z fotek) libi vic nez ten vagon regiojetu. Pusobi to mnohem vzdusneji a prostorneji. Na druhou stranu uznavam, ze na ceske cestujici rozhodne vic zapusobi ten televizni vagon... Taky bude ten regiojeti asi levnejsi...
24.09.2014 (8:19)  
Chlapi, nepište ty články v noci, jejich kvalita tím trpí :-( Budu citovat a doplňovat:

podívejme se na konkrétní charakteristiky bílého Twindexxu.
Ucelená souprava je tvořena celkem pěti vozy tří různých typů; na InnoTransu je představen vždy jeden vůz od každého typu, tedy třívozová souprava. Jsou to:
1) Řídící vůz druhé třídy pro 59 cestujících a šest jízdních kol
2) Vložený vůz druhé třídy s místy pro 113 cestujících
3) Vložený vůz první třídy s kapacitou 70 míst, v tomto článku není vůbec představen!!!
Vlak tedy nabízí celkem 398 míst ve druhé třídě a 70 v první třídě. Celá netrakční souprava má délku 134,47 metru.

nebýt typického IC nátěru Deutsche Bahn, vlastně by se na pohled ničím nelišila od sesterského modelu pro DB Regio
A přesně toto si DB Fernverkehr objednalo. Ono už klasické vozy pro DB Regio jsou dost pohodlné, takže stačilo doplnit vybavení pro cestování na delší vzdálenosti, udělat první třídu s pohodlnými koženými sedadly v uspořádání 2+1 s roztečí 1000 mm a vyměnit dekor na dřevo. (Plus tisíc dalších optimalizací konstrukce, kvůli kterým se všechny vozy kreslily znovu.)

Celou mnohahodinovou cestu v klasickém IC dnes už patrně v celé trase absolvuje málokdo; zkusit si to ale na sklápěcí sedačce u schodů, to si už asi rozmyslí úplně každý.
Toto řešení je nevyhnutelné ve víceúčelovém oddíle v řídícím voze. Jde pouze o tři sedadla v celé soupravě, takže proč ten povyk? Zapomněli jste zmínit, že souprava má rezervační systém, takže si stačí koupit místenku a máte pokoj ;-)

Soupravy třeba nepočítají s možností palubního občerstvení
Jděte se opravdu kouknout ještě na tu první třídu ;-) Počítá se s rozvozem občerstvení na místo, zázemí pro cateringové vozíky je na prvním představku naproti WC.

... a přesto se klidně může stát, že několikasetkilometrovou cestu absolvuje otočen o 90 stupňů ke směru jízdy. Bezbariérový nástup, široké dveře, místo pro kola i vstřícnost k vozíčkářům jsou nepochybně obrovskou výhodou oproti stárnoucím klasickým UIC vozům. Tyto výhody jsou ale vykoupeny spoustou podivností pro cestující.
A také konstrukcí řídícího vozu, který je jako jediný v soupravě uzpůsoben pro přepravu vozíčkářů či jinak tělesně postižených, cyklistů, matek s dětmi atd. Nezapomeňte na fakt, že takový vůz má nízký vstup a tím je dáno uspořádání sedadel nad pohony dveří. 471 má prakticky totéž. Podélně orientovaná místa jsou navíc vyhrazena pro postižené (až na dvě).

Fotografie té "buňky" v řídícím voze nahoře není oddíl první třídy, ale "rodinný oddíl" (Familienabteil) - viz piktogram na dveřích v příčce.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko