..: Výbuch na nádraží ve Volgogradu :..

Volgograd — Aktualizováno 30. 12. v 8.30 — Klidné nedělní odpoledne 29. prosince přerušil ve Volgogradu výbuch. Ve 12.45 místního času (8.45 GMT) došlo k výbuchu v nádražní budově. Záchranné složky měly původně nahlášeny 4 mrtvé, poslední zprávy světových agentur hovoří až o 18 mrtvých. Počet zraněných je odhadnut na zhruba 50 a postupně se zpřesňuje. Zdravotníci i záchranáři nasazují veškerou dostupnou techniku. Podle očitých svědků sanitky vjíždějí až do nádražní budovy. Někteří zranění jsou letecky převáženi do Moskvy, kde jim bude poskytnuta kvalitnější péče a uvolní se kapacity volgogradské nemocnice pro lehčí zranění. Podle informací policie se jednalo o sebevražedný teroristický atentát způsobený ženou. Ruské úřady zpřesnily, že bombu naplněnou střepinami odpálila atentátnice před detektorem kovů u hlavního vchodu na nádraží. Policie na místě našla hlavu atentátnice a pokouší se o identifikaci. Podle agentury RIA provoz dálkových vlaků na volgogradském nádraží nebyl přerušen.

Eskalace napětí v jižní části Ruska nadále roste od dob válek v Čečensku a napětí mezí místními a muslimsky orientovanými obyvateli jihu spíše vzrůstá. V říjnu se v autobuse ve Volgogradu odpálila žena z Dagestánu. 7 lidí tehdy výbuch nepřežilo, 37 bylo zraněno. Takovéto události nedávají spát ruským bezpečnostním silám před zahájením olympiády v Soči, kde budou muset zajistit bezpečnost jak sportovců, tak návštěvníků.

Další tragédie se ve Volgogradu odehrála o den později – v pondělí 30. prosince došlo k dalšímu výbuchu. Tentokrát vybuchla bomba v trolejbusu a smrtí to odneslo 15 lidí. Dalších 23 osob je v péči zdravotníků.

„Můžeme očekávat další podobné útoky,“ varoval spolupracovník ruské speciální protiteroristické jednotky Alfa Alexej Filatov.

Zdroje: ČTK/České noviny, IHNED, RIA Novosti, The Guardian, The Voice Of Russia


Vlad Poslat mail autorovi | 29.12.2013 (11:58)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Rusko


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
30.12.2013 (0:12)  
Sopko: Ty rámy a kamery tam taky nejsou pro naši bezpečnost ale pro naše sledování.
registrovaný uživatel arj 
30.12.2013 (0:04)  
jsem zažil rámy před nástupem do TGV, ale normálně na nádražích skoro nikde

Ve Španělsku jsou (už skoro 10let) bezpečností rámy u vstupu na "rychlíková nástupiště" ... i když ty výbuchy tehdy byly v předměstském (S-Bahnovém) vlaku.
A v ex-SSSR zjevně taky, já jsem je zažil v Taškentu i Samarkandu při vstupu do jejich VR Talga.

Od zahájení provozu jsou i v nádražích Eurotunnelu, ale zažil jsem jak v Bruselu, tak Londýně nástup bez kontroly (ale to bylo před 2005, nevím jak dneska)
registrovaný uživatel Nechic  mail  
29.12.2013 (22:26)  
Hlavní problém je, že dřív se s tímhle typem útoků nikdy nepočítalo. Vždycky se počítalo s tím, že útočník z útoku chce vyjít živý. Pokud je cílem někoho zabít se a vzít co nejvíc lidí sebou, tak je prakticky nemožné se tomu ubránit.
registrovaný uživatel Sopko 
29.12.2013 (22:11)  
V článku je zmínka o bezpečnostních detektorech - to jsem netušil, že se tato vymoženost dostala i na nádraží. U nás pokud vím podobná zabezpečení na dráze vůbec nejsou. Jednou jsem zažil rámy před nástupem do TGV, ale normálně na nádražích skoro nikde.
Bohužel jak se ukazuje to podobným neštěstím nezabrání.
29.12.2013 (22:07)  
Jirka F. tak ale zase veľmi málo katolíkov je presvedčených o tom, že je správne ísť vypaľovať protestantské kostoly či fyzicky napádať pravoslávnych veriacich, áno sú proti homosexuálom ale je to postoj, na ktorý majú právo pokiaľ im nijak fyzicky neublížia. A čo islam?? Čo je to za náboženstvo?? Kresťanstvo má v sebe odpúšťať svojim vinníkom či dať hladným najesť a smädným napiť, budhizmus má v sebe úctu k akémukoľvek životu..islam má v sebe iba násilie ako šáríja mečom a prorokovu pedofíliu a neúctu k ženám prekračujúcu hranice mučenia a týrania...
29.12.2013 (21:51)  
Borovička: Co mají společné české církevní restituce s tím dnešním výbuchem ve Volgogradu?

Pánové zvažte, jestli je nutné psát komentáře za každou cenu na tuto smutnou událost....
29.12.2013 (18:34)  
A ještě bych se jednou vrátil k tomu internování a vytlučení z hlavy, jak píše Jirka F. Kdyby to jen šlo tak snadno (než mě někdo obviní z náboženské nesnášenlivosti, myslel jsem to sarkasticky). Jak píše Borovička, některé společnosti se o to pokusily. Ale s jakým výsledkem!

Víru totiž bezmyšlenkovitě přijmout možné je, a do určité míry i do té hlavy natlouct. Ale ateismus nejde nikoho naučit, ani ho k němu přinutit - k němu lze jedině dospět a pochopit jej.

Můžete se pokusit lidi k ateismu lámat, ale ti pak přinejmenším "uvěří v to, že v nic nevěří", a uznáte sami, že to s ateismem nemá co dělat a že je to vlastně úplný nesmysl. Odtud také všechny ty nacizmy, stalinizmy, maoizmy a podobné ideologie. Ono jen proto, že to nemá svého neviditelného boha ještě neznamená, že to svého druhu "náboženství" není.

Zkrátka jedinou cestou, jak se těchto nemocí ducha zbavit, je duševní růst a prozření každého jednoho z nás. Když se ale tak dívám, mám strach, že společnost se ubírá opačným směrem...
29.12.2013 (18:11)  
Problém je, že ve VŠECH náboženstvích doutná duch nekontrolovaného fanatismu a extrémismu V Česku tu máme jen slabý odvar nezákonných tzv. restitucí. Jen málokterá společnost se odhodlala to zlikvidovat nekompromisně.
29.12.2013 (18:03)  
Jirka F. Díky, že jste mě vložil do úst svůj vlastní názor, ale ne, podle mě nejste magor. Možná že jste inteligentnější a duševně zdravější než já. Nebo taky ne, to nevím.

A zrovna tak neházím všechny věřící do jednoho pytle, jak se mi snažíte vnutit. O věřících v mém příspěvku nepadlo ani slovo - jednotliví věřící totiž mohou být tak dobří nebo špatní, jako kdokoliv jiný - zato jsem odsoudil náboženství jako takové.

Téměř všechna náboženství (alespoň z těch "mainstreamových") totiž vedou své ovečky k poslušnosti a k potlačení toho největšího, čím jsme jako lidský druh byli obdařeni - zdravého úsudku a racionálního uvažování. Nutí je následovat ničím nepodložené instrukce, které je velmi snadné překroutit tak, jak se samozvaným vůdcům hodí, a při sebemenší stopě pochybností či nevůle je plnit obvykle hrozí věřícím nějakým strašným, nadpozemským trestem. Stává se tak nejlepším nástrojem k manipulaci s důvěřivými, nekritickými masami, cestou, jak je donutit k něčemu tak hroznému, čeho by člověk, používající místo víry svědomí, nikdy nebyl schopen.

Křesťanství v posledních stoletích téměř bezvýhradně tohoto druhu násilí nepoužívá, ale jako praktikujícího katolíka se vás dovolím zeptat: Kdyby otec František, zástupce vašeho boha na tomto světě, prohlásil, že jediným způsobem, jak dosáhnout spasení, je spáchat jedno z těch zvěrstev, která ve vašem příspěvku zmiňujete, byl byste toho schopen? Nebo byste se odvážil vzdorovat vůli všemohoucího a riskovat tak věčná muka pekelná? Omlouvám se, jestli se vás ta otázka dotkla, ale vězte, že mě tato myšlenka neznepokojuje v souvislosti s věřícími o nic méně.

A nakonec, že se k manipulaci lidí dá použít i jiných metod? Samozřejmě dá. Každá fanatická a nepodložená víra je nebezpečná, ať je postavena na bohu, nebo ne. Ovšem, to že náboženství není jediné zlo světa, z něj ještě nedělá zlo o nic menší.

DannyfromCZ: Popsal jste to velice hezky. A právě to jsou důvody, proč Islám samozřejmě nefalšovaným náboženstvím JE.

Vlad: Pravda, vyjádřil jsem se nepřesně. Místo v civilizovaných zemích jsem spíš měl napsat mezi civilizovanými lidmi, mezi slušnými lidmi, či možná mezi lidmi, kteří se mohou lidmi nazývat. Nebo nějak tak. Ale myslím, že moji myšlenku chápete.
29.12.2013 (17:18)  
@Vlad: "Někteří lidé mají islám jako své náboženství, ale jen někteří věřící jsou ochotni se ovázat výbušninou a jít se odpálit do veřejných prostor mezi lidi, které nikdy nepoznali, kteří neznají je."

A zbytek to zcela nekriticky schvaluje. Poučné: https://www.youtube.com/watch?v=j9sP9Jmnupw

Jinými slovy, sorry, žádný umírněný islám neexistuje. Cikány raději nebudu komentovat.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko