..: Výbuch na nádraží ve Volgogradu :..

Volgograd — Aktualizováno 30. 12. v 8.30 — Klidné nedělní odpoledne 29. prosince přerušil ve Volgogradu výbuch. Ve 12.45 místního času (8.45 GMT) došlo k výbuchu v nádražní budově. Záchranné složky měly původně nahlášeny 4 mrtvé, poslední zprávy světových agentur hovoří až o 18 mrtvých. Počet zraněných je odhadnut na zhruba 50 a postupně se zpřesňuje. Zdravotníci i záchranáři nasazují veškerou dostupnou techniku. Podle očitých svědků sanitky vjíždějí až do nádražní budovy. Někteří zranění jsou letecky převáženi do Moskvy, kde jim bude poskytnuta kvalitnější péče a uvolní se kapacity volgogradské nemocnice pro lehčí zranění. Podle informací policie se jednalo o sebevražedný teroristický atentát způsobený ženou. Ruské úřady zpřesnily, že bombu naplněnou střepinami odpálila atentátnice před detektorem kovů u hlavního vchodu na nádraží. Policie na místě našla hlavu atentátnice a pokouší se o identifikaci. Podle agentury RIA provoz dálkových vlaků na volgogradském nádraží nebyl přerušen.

Eskalace napětí v jižní části Ruska nadále roste od dob válek v Čečensku a napětí mezí místními a muslimsky orientovanými obyvateli jihu spíše vzrůstá. V říjnu se v autobuse ve Volgogradu odpálila žena z Dagestánu. 7 lidí tehdy výbuch nepřežilo, 37 bylo zraněno. Takovéto události nedávají spát ruským bezpečnostním silám před zahájením olympiády v Soči, kde budou muset zajistit bezpečnost jak sportovců, tak návštěvníků.

Další tragédie se ve Volgogradu odehrála o den později – v pondělí 30. prosince došlo k dalšímu výbuchu. Tentokrát vybuchla bomba v trolejbusu a smrtí to odneslo 15 lidí. Dalších 23 osob je v péči zdravotníků.

„Můžeme očekávat další podobné útoky,“ varoval spolupracovník ruské speciální protiteroristické jednotky Alfa Alexej Filatov.

Zdroje: ČTK/České noviny, IHNED, RIA Novosti, The Guardian, The Voice Of Russia


Vlad Poslat mail autorovi | 29.12.2013 (11:58)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Rusko


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Alex7 
30.12.2013 (12:01)  
V článku je zmínka o bezpečnostních detektorech - to jsem netušil, že se tato vymoženost dostala i na nádraží

Já jsem bezpečnostní rámy zažil v Kislovodsku, když se chystal nastoupit na rychlík. Ono když před cca. 10 lety vybuchla električka (Pjatigorsk), tak se to dá pochopit.
30.12.2013 (11:06)  
Proč jsou například Indonéští muslimové celkem v pohodě?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_terrorist_incidents_in_Indonesia - víc k vašemu brainfartu nemá smysl dodávat.

a nemyslím si, že to bude důsledek multikulti politiky, ale spíše důsledek klimatických změn, které se v Evropě dějí a s tím související hospodářské potíže.

ROTFLMAO! http://www.thereligionofpeace.com/quran/023-violence.htm
30.12.2013 (10:08)  
Indi: Jednak jsem přesvědčen, že moje představy jsou docela přesné, jednak, kde jsem se jmenovitě zmínil o křesťanství, že jste ho z mého argumentu vypíchl?

To je hlavním problémem všech teistů. Chápou svá osobní náboženství jako jaksi správnější a opodstatněnější než ta ostatní, ve skutečnosti stejně nepodložená a pověrečná jako ta jejich. Dokáží až zázračně hledat nedostatky na těch druhých, přičemž je nevidí na tom svém. Jak velmi chytře poznamenal Stephen F. Roberts: Oba dva jsme ateisté, já jen věřím v o jednoho boha méně než vy. Když pochopíte, proč odmítáte všechny ostatní možné bohy, pochopíte, proč já odmítám toho vašeho.

Jinak, že (váš) Bůh dal lidem svobodnou vůli? Prý ano, zato ty výhrůžky a tresty, jakými lidi odrazuje od jejího používání. Někde jsem četl, že když lidé poprvé daru svobodné vůle využili, mělo to pak za následek cosi jako vyhnání z ráje, ztrátu nesmrtelnosti a tak něco.
30.12.2013 (9:54)  
bartik09: Ovsem nejsem presvedcen, ze CityLizard nam chtel sdelit, ze nekteri verici vrazdi, stejne jako nekteri ateiste - cili to zrejme o nabozenstvi vubec neni...

Tak to jste to pochopil zcela správně, protože tak jsem to taky doopravdy nemyslel. Ano, jednotliví ateisté vraždí, kradou, znásilňují, anebo taky nevraždí, nekradou, neznásilňují.... Zrovna tak jako fašisté, katolíci, islámisté, technaři... Pokud ale někdo páchá zločiny jako jednotlivec, bez ohledu na svoji ideologii (nebo absenci ideologie), pak je také za tyto zločiny jako jednotlivec odpovědný a sám si ponese následky. A hlavně, není předmětem této debaty.

Ovšem náboženské a pseudonáboženské (napadá mě například Severní Korea) ideologie, i když třeba primárně násilí nehlásají, berou člověku možnost samostatného rozhodování, rozumného zhodnocení situace, a učí ho stavět víru a příkazy "vyšší moci" nad vlastní úsudek a svědomí. A to právě v sobě nese ohromné riziko manipulace do čehokoliv. A i u těch "mírumilovných" ideologií nemusí být otázkou jestli, ale spíš kdy toho někdo zneužije.

Opravdoví ateisté, hodní toho jména (tedy ne ateisté stylu "do kostela nechodím, ale něco přece být musí", jakých je u nás většina), si naopak ze všech vlastností cení především rozumného úsudku, kritického a analytického myšlení, schopnosti povznést se nad své nedokonalé emoce a nad první dojem, a nedělat ukvapené závěry před zhodnocením a pochopením všech argumentů. Dokáží si vyslechnout každou teorii, a zní si vybrat dobré a zahodit zlé, vybrat si rozumné a zahodit pověry a lži. Neradi přijímají ideologické výkřiky jako celek, jako hotovou věc.

Takové lidi je pak podstatně těžší (neříkám, že nemožné) přimět k neopodstatněným činům ať už ve jménu Abrahámova boha, Hitlera, Alláha nebo předsedy Maa.

-----------------------------
Jinak další výbuch ve Volgogradu. Upřímnou soustrast a podporu všem zúčastněným.
registrovaný uživatel Indi  mail  
30.12.2013 (9:25)  
CityLizard:... vedou své ovečky k poslušnosti a k potlačení toho největšího, čím jsme jako lidský druh byli obdařeni - zdravého úsudku a racionálního uvažování... - hm, Vaše představy o křesťanském náboženství jsou poněkud, poněkud nepřesné :) Kritické myšlení se s křesťanským náboženstvím (pomineme-li nějaké obskurní sekty) přeci nijak nevylučuje, Bůh dal lidem svobodnou vůli. Absence kritického myšlení např. u českých katolíků je kvantitativně zhruba stejná jako u českých ateistů, pohříchu velká, nikoli však způsobená vírou.
Promiňte za offtopic :)
30.12.2013 (9:18)  
Já nemám rád, když někdo obviňuje náboženství, přičemž o něm moc neví a myslím si, že zde ani nikdo nečetl Korán. Je to hlavně o lidech. Musíme si uvědomit, jaká je podstata člověka, rozhodně to není přirozeně mírumilovný tvor a pokud k tomu přidáte různé kulturní vlivy a prostředí, ve kterém ten člověk vyrůstá, stačí pak už velice málo, aby udělal něco takového a náboženství samo o sobě na to nemusí mít vliv. Proč jsou například Indonéští muslimové celkem v pohodě?
Křesťané se taky chovali hovadsky a barbarsky, přitom kdyby se chovali tak, jak to chtěl Ježíš, tak zde mohl být ráj na zemi. Proč nebyl a není? Zase je to jenom o lidech, o jejich blbých interpretacích a jejich chtíči po moci. Já jsem přesvědčen, že až blízký východ padne na zadek, tak se od Islámu postupně odvrátí a tato oblast projde další transformací, snad k lepšímu. Tohle samozřejmě čeká i Evropu, my ale padneme na zadek trochu jiným způsobem a nemyslím si, že to bude důsledek multikulti politiky, ale spíše důsledek klimatických změn, které se v Evropě dějí a s tím související hospodářské potíže. Dále to bude potravinová a surovinová krize. Co myslíte, že se stane, když potraviny a ropa budou za 20 let několikanásobně dražší a mzdy porostou jen minimálně? I v Evropě si zaděláváme na velkej problém, jenom to zatím tolik nevnímáme, i když v Řecku nebo Španělsku už své zkušenosti mají.
Abych byl i pozitivní, tak musím říci, že mě potěšila zpráva, že na Islandu přerušili výstavbu dálnice kvůli skřítkům a elfům. Sakra, to je země, kde chci žít.
30.12.2013 (8:34)  
Vlad: Ovsem nejsem presvedcen, ze CityLizard nam chtel sdelit, ze nekteri verici vrazdi, stejne jako nekteri ateiste - cili to zrejme o nabozenstvi vubec neni...
30.12.2013 (8:24)  
Vlad: To je asi stejné, jako byste řekli: "Rómové kradou." Kradou, ale jen někteří. Určitě ne všichni.
Stejně tak by byla jen částečná pravda, kdybych řekl: "Železničáři nosí modré trenýrky." Nosí je jen někteří, určitě ne všichni.

Dovolim si rozsirit vasi argumentaci: "Ateiste vrazdi." Vrazdi, ale jen nekteri. Urcite ne vsichni.
30.12.2013 (8:21)  
Detekční rámy jsou běžné třeba na čínských nádražích. Kvůli tomu se před vstupní halou tvoří dlouhé fronty, takže až přijde terorista, odpálí se ještě před nádražím a mrtvých bude jak u Stalingradu.
30.12.2013 (7:45)  
Obávám se, že ochota lidí páchat zlo ve jménu myšlenky nesouvisí s náboženstvím. Je spousta atheistů, kteří půjdou s davem se svým idolem. A nejsem si jist, zda to tak docela souvisí se vzděláním. Jak tady čtu některé komentáře, ochota zabíjet pro libovolnou vlastnost je hojně rozšířena a lítost se často omezuje jen na zbývající skupiny.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko