..: První mezinárodní spoje ČD s internetem na palubě :..

Wi-fi připojení k internetu, foto: Vítek_V Praha — Po spojích SC Pendolino, D1 Express a nových regionálních vlacích RegioPanter a RegioShark rozšiřují České dráhy možnost připojení k internetu pomocí Wi-Fi i do dalších spojů. Nově je tak ve zkušebním provozu spuštěno připojení v 1. třídě vlaků EC 274/275 Jaroslav Hašek (Praha - Bratislava - Budapešť) a Ex 144/145 Landek (Praha – Ostrava – Žilina). Připojení u těchto vlaků je zajištěno jen na území České republiky. Některé z těchto vozů pocházejí ze souprav D1 Express, odkud byly vyřazeny pro malou poptávku po 1. třídě. Ale již v příštím roce by se měl počet spojů s možností připojení začít dále zvyšovat. A to jak díky dodávkám nových souprav, které jsou potřebným zařízením vybaveny přímo z výroby, tak postupným dosazováním do již provozovaných vozidel. Za tímto účelem má být v první polovině roku 2013 vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele potřebného vybavení; ten pak po jeho uzavření (předpoklad v druhé polovině roku 2013) provede dosazení potřebné techniky do vybraných vozidel Českých drah. Ty plánují potřebnou technologií osadit na 400 vagonů klasické stavby, například řady Bee238 či Bmz241.

Zdroj: České dráhy


JiříK. | 28.12.2012 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
31.12.2012 (18:14)  
Jiri Vosecek: zabezpecena by mela byt idealne vrstva sitova i aplikacni, nicmene aplikace pracujici s citlivymi daty pouzivaji pro login nebo pro celou relaci zabezpeceny protokol https, tzn. zabezpecuji aplikacni vrstvu. V pripade odposlechu na sitove vrstve pak "utocnik" vi stejne houby. To, ze vidi nezabezpecene prenosy, napriklad co si ctu na netu, nebo prispevky odeslane na zelpage, je mi osobne uplne jedno... :)
31.12.2012 (2:47)  
M: Není úplně bezpečné se přihlašovat k mailu apod. na kterékoliv otevřené WiFi síti. Nejde o přečtení mailu co právě odesílání, ale o zjištění hesla k mailu atd.
registrovaný uživatel M 
31.12.2012 (0:01)  
Ja teda nevim, ale co mate s tou (ne)bezpecnosti? Ne kazdej dela nutne v rezimu naprosteho utajeni. V praci posilam maily, pripadne neco na webu. Pokud mi to nekdo bude chtit "ukrast", tak to ukradne tak jako tak. Jestli mu ten email typu "potrebuji poslat to a to" poslouzi k milionum, tak prima, rad delam lidi stastnyma:)
registrovaný uživatel Lkprak 
30.12.2012 (22:21)  
Jabkin: ano, wi-fi ve vlacích, autobusech, MHD atd. bych viděl hlavně pro zábavu a aktivity typu Facebook, Youtube, přečtení iverzí novin apod. Což ale bohatě stačí, aby i dlouhá cesta rychle utekla. A o to tu myslím hlavně jde.
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
30.12.2012 (21:55)  
Láďa Mlynařík: Trošku souhlas, ale dneska už není pomalu kam uniknout a těch opravdu hluchých míst bez jakéhokoliv signálu se najde minimum. Před několika lety jsem viděl wi-fi na zahraničních vlacích, připadalo mi to tehdy úžasné, nicméně byla za peníze a případné připojení bych asi ani dostatečně nevyužil při noční cestě. Wi-fi v českých vlacích je fajn(občas jsem trochu použil),ale nemyslím si,že by ji zas až tolik lidí využilo skutečně jen pro práci, protože pokud někdo musí být neustále připojen kvůli práci, jistě se bude připojovat bezpečněji. A k tomu všudypřítomnému záření - stačí si najít wi-fi v místě bydliště a člověk se diví,totéž restaurace a obchodní centra i nádraží - pokrok těžko zastavíme a snad se tím nezničíme :)
registrovaný uživatel M 
30.12.2012 (18:01)  
Co mobilni signal, radiove vlny, televize? Jako ironie by to bylo dobry, ale to strasny je, ze tohle nekdo asi fakt mysli vazne...
registrovaný uživatel Lkprak 
30.12.2012 (17:50)  
Láďa Mlynařík: váš postoj Vám neberu, naopak ho svým způsobem oceňuji, jenže prostě smiřte se s tím, že míst nepokrytých signálem GSM, wi-fi a kdo ví čeho ještě bude čím dál míň. Pokud se nic dramatického nestane, je otázka pár let, než bude wi-fi síť dostupná ve všech vlacích, autobusech, MHD, už nyní se jí plošně pokrývají některá celá města, prázdninové kempy atd. atd. Takový je prostě vývoj.
30.12.2012 (17:12)  
Pod článkem se rozběhla docela zajímavá diskuze:)
Protože zrovna jezdím denně do práce po té "konkurenční" trati z prahy do pardubic s logem Wi-Fi jsem se již setkal.
Napadlo třeba někoho, že ne každý si chce nechat cestou do práce a zpět "vyzářit díru do hlavy"?
Jezdím pravidelně v 7.42 tím EC Hašek, na kterém je ve zkušebním provozu a v 1. třídě Wi-Fi nasazena (nějaký vůz Apee, nově Aee, jezdí obden).
Zatím to řeším využitím druhé třídy, kde díky bohu Wi-Fi nehrozí. V přídadě, že ji nasadí do 400 vozů jak se píše v uvedeném článku, tak se bude samozřejmě jednat o všechny vozy Bee/Bmz, Aee a jejich klony. Potom budu nucen jezdit klasickým vozem A na rychlíku v 7 51. Byť se mi tím cestování o pár minut prodlouží.
Tím nikoho nekritizujim, je to jen reakce na nějaké výkřiky od jistých zde diskutujících - ne všichni mají z tohoto "pokroku" radost;) A v mém případě by to mohlo do budoucna znamenat i opuštění vlaku na každoděnní dojíždění. Byť někteří asi bez Wi-Fi nechodí ani spát, já jsem naopak rád za každý prostor kde tohle (a jiné "vymoženosti" dnešní doby) nestraší.
30.12.2012 (15:34)  
bartik09: ... nepouziva notebook nebo tablet za jizdy vice nez 25 % cestujicich
Jinými slovy: Téměř 3/4 cestujících používá notebook. To je, trofám si říct, valná většina.
30.12.2012 (15:18)  
Edmont Dantes: To kecáš. :) Na konci 90. let byla většina vozů 2. třídy na IC/EC Praha - Olomouc bez klimatizace, ale umě na lidi nasadili placebo ve formě oken, které nešlo snadno otevřít. :) Klimatizace se dosazovala až kolem let 2008-2010.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko