..: Šetření projetí "Stůj" v Praze ukončeno, některá fakta nejasná :..

MU Praha hl.n., R 791, R 783 na jedné koleji v Novém Spojení, 29.3.12, foto: Drážní inspekcePraha — Stržená záchranná brzda, nezafungování generálního stopu, či povolující návěst na odjezdovém návěstidle. I takové byly spekulace k mimořádné události z loňského března na pražském hlavním nádraží, kde rychlík R 791 odjel ze 6. nástupiště proti návěsti "Stůj", následně pak ve své cestě rozřízl výhybku při jízdě po hrotu a zastavil až u vjezdu do tunelu Odb. Balabenka 23 metrů od protijedoucího vlaku R 783 na stejné koleji. Drážní inspekce nyní zveřejnila výslednou zprávu z vyšetřování této mimořádné události, ze které je patrné, že strojvedoucí vlaku R 791 v čase odjezdu po obdržení návěsti "Souhlas k odjezdu" od vlakové čety uvedl vlak do pohybu, ačkoliv na příslušném návěstidle pro jeho kolej byla návěst "Stůj", avšak dle jeho výpovědi volnoznak.

"Jak uvedl výpravčí v Zápisu se zaměstnancem, zadal funkci 'GENERÁLNÍ STOP', kterou záznam zařízení ReDat neregistroval. Rovněž nedošlo k odpadnutí ventilů VZ na HDV vlaků v dosahu TRS. Prodlení funkce 'GENERÁLNÍ STOP' bylo zřejmě zapříčiněno nesprávnou manipulací spočívající podle certifikované zkušebny pravděpodobně v opakovaném stisku tlačítek určených pro vyvolání funkce. Ze strany osoby řídící a organizující drážní dopravu došlo k porušení technologických postupů provozovatele dráhy pro použití radiového zařízení k zastavení vlaku, které však nebylo v příčinné souvislosti se vznikem mimořádné události a to tím, že nezastavil vlak R 791 rutinním příkazem 'STOP' nebo 'GENERÁLNÍ STOP'."

Zdroj: Zpráva o výsledcích šetření příčin a okolností vzniku mimořádné události; DIČR.

Z analýzy staničního zabezpečovacího zařízení ESA 11 vyplývá, že akustická signalizace pro obsluhující zaměstnance je při rozřezu totožná se signalizací ostatních prvků a v době vzniku mimořádné události byla ztlumena, či vypnuta. Po zaregistrování obsazení úseků za příslušným návěstidlem (Lc26b), které rychlík 791 projel, výpravčí severního zhlaví dal povel k přestavení výhybky 82 a dvojice 87/90, čímž tak zabránil jejich rozříznutí a dalšímu poškození. Nedovolenou jízdou tak byla poničena jen výhybka 84. Výpravčí zároveň prostřednictvím zařízení TRS zadal funkci "Generální stop", která však nebyla registrována. Vlak 791 zastavil až rychločinným bržděním několik metrů za vjezdem do tunelu odbočky Balabenka po spatření protijedocího vlaku R 783, jehož strojvedoucí po jeho zpozorování na stejné koleji (SK. 301) začal dávat návěst "Stůj, zastavte všemi prostředky." Zároveň v prvním voze dotčeného vlaku použil jeden z cestujících také téměř současně záchrannou brzdu, když viděl, že souprava odjížděla od nástupiště proti červené a slyšel rozříznutí výhybky. Vlak tudíž nebyl zastaven pomocí Traťového radiového systému, jak bylo krátce po události prezentováno. Zarážející je i fakt, že nebylo přesně vyhodnoceno, z jakého důvodu GS nezafungoval a pouze jen jako doměnka byla uvedena nesprávná manipulace výpravčím. Mnohdy se však jak samotní strojvedoucí, tak výpravčí nemohou pomocí TRS navzájem dovolat. Ať je to špatným pokrytím signálu, častým přelaďováním v oblasti uzlů a měst, nebo rušením způsobeným externími vlivy. Nabízí se tak otázka, co dělat v případě, kdy na okamžitém spojení výpravčího se strojvedoucím závisí bezpečnost železničního provozu.

Nicméně konstatovat lze alespoň však fakt, že přestavením výhybek výpravčím po obsazení úseků zamezil větším škodám a jejich následnému rozřezu. Celková výše škody této události byla stanovena na sumu 200 tisíc korun na infrastruktuře.

Počet mimořádných událostí, kde rozkaz k odjezdu vlaků s přepravou cestujících uděluje výpravčí postavením povolující návěsti má vzrůstající tendenci. Byť byl zaveden v době, kdy nynější dopravce České dráhy zároveň provozoval dráhu a drážní dopravu, Správa železniční dopravní cesty tento systém převzala a to zejména z ekonomických důvodů. Hlavním motivem bylo snížení počtu provozních zaměstnanců řízení provozu, převážně ve funkci výpravčích. I přes svou, v tomto ohledu, výhodnost tento krok obsahuje a přináší řadu negativních prvků a problémů zejména při mimořádnostech.

U vlaků osobní přepravy, kde odjezd obsahuje dva technologicky samostatné procesy (komerční a dopravní), jako je bezpečné ukončení výstupu a nástupu cestujících a následného dovolení odjezdu ze stanice je součinnost vlakové čety a výpravčího nezbytná, resp. je nezbytným součinitelem bezpečnosti provozu zabraňujícím selhání lidského činitele. I přes tuto prověřenou a osvědčenou metodu SŽDC, jakožto provozovatel dráhy v situacích, kdy výpravčí dává strojvedoucímu rozkaz k odjezdu postavením odjezdového návěstidla na povolující návěst, nenahradil jiným druhem zabezpečení, či příslušným opatřením, jak by se dalo očekávat.

Poslední vypravení vlaku výpravčím v žst. Praha-Radotín, foto: vitek_VPozměněny byly paradoxně však pouze postupy ve smyslu přenesení odpovědnosti na strojvedoucí samotné, což potvrzují i závěry Drážní inspekce ve vydané zprávě. "Opatření dopravce ČD, a. s., vychází při součinnosti mezi strojvedoucím a obsluhou vlaku pouze z komerčního zaměření (obsluha vlaku návěstí jen ukončení nástupu a výstupu cestujících), tj. bez kontroly, zda jsou splněny i dopravní podmínky pro odjezd vlaku. Je tak dosaženo stavu, kdy vnější forma odjezdu z místa zastavení pro nástup a výstup cestujících ze zastávky na širé trati a dopravny je totožná. Tato skutečnost navozuje možnost rutinního postupu strojvedoucího, který, ať již z jakéhokoliv důvodu, po obdržení návěsti 'Pohotovi k odjezdu' provede úkony k odjezdu vlaku a uvede vlak do pohybu, aniž by se přesvědčil o tom, zda je tento pohyb osobou řídící a organizující drážní dopravu dovolen." Tento systém je však zaveden také i u ostatních dopravců. Tudíž tak není zajištěn žádný mechanismus, který by při takové situaci eliminoval její následky. Ať jde o uzlové, či vytížené stanice, nebo dopravny s častým křižováním, zrušení výpravy vlaků výpravkou bez jakéhokoli adekvátního náhradního bezpečnostního řešení, přispívá ke zvýšenému riziku vzniku podobných událostí. Nadějí by mohl být evropský zabezpečovací systém ETCS, jehož mobilní části byly jako pilotní projekt aplikovány mezi Poříčany a Velimí na 1. tranzitním koridoru na vybraných hnacích vozidlech. Nezbytnou součástí systému by však musel být nezávislý regulační úřad, který by celý projekt zastřešoval a striktně po veškerých dopravcích vyžadoval pevně daná pravidla, jako je zejména bezpodmínečná instalace mobilní části na všechna hnací vozidla.

Zdroj: Drážní inspekce, ŽelPage


Vítek_V | 28.5.2013 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Praha Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 11      Zpráv na stránku:   
29.05.2013 (13:26)  
Záujemcom tiež odporučím ako pokračujúce čítanie niečo o poľskom vlakovom zabezpečovači SHP http://cs.wikipedia.org/wiki/SHP Tam sú na tom ešte horšie.

To vážně s tímhle jezdí v Polsku 160...? To je ještě lineární přenos kódu zlatý..

to paja.butcher

Ano, i já mám obdobný pocit už z minulých diskuzí, hlavně to že to "lidi od dráhy (zcela bez urážky)" berou "sportovně"...

Na ETCS se čekalo 20 let.. a než se masově rozšíří se bude čekat mnohem déle, jak zde bylo několikrát uvedeno.

Takže co? VNPN, které je závislé na nespolehlivém a (jak bylo také uvedeno) vymírajícím TRS/GS...? A řeší jen část potenciálních problémů...?

Takže to je ta myšlenka - ani po těch 20ti letech nic moc v dohledu a "lidi od dráhy" se zdají být v klidu..
registrovaný uživatel JOHNZ 
29.05.2013 (12:53)  
Záujemcom tiež odporučím ako pokračujúce čítanie niečo o poľskom vlakovom zabezpečovači SHP http://cs.wikipedia.org/wiki/SHP Tam sú na tom ešte horšie.
registrovaný uživatel JOHNZ 
29.05.2013 (12:48)  
paja.butcher, Athisaari: Tak ešte raz a pomalšie: Jediný problém je, že v ČR 20 rokov nikto neinvestoval (a nedovolil investovať) do vývoja niečoho poriadnejšieho (nového vlakového zabepzečovača, ktorý by toto ošetroval) preto, lebo sa čakalo na spásu v podobe ETCS.
registrovaný uživatel Koudy 
29.05.2013 (12:44)  
Ono je pak taky sranda, když by se to mechanické "cosi" prorazilo o kdejaký šutr nebo nějaký subtrát ztracený z vozu. O přejezdech ani nemluvě. Přeci jen v tom metru byly a jsou trochu jiné podmínky, na to mnozí stále zapomínají.
29.05.2013 (12:23)  
Eh, to je tedy sprcha.

Jsem laik, cestující, nadšenec, příznivce. A i když jsem jaksi z podstaty imunní vůči mediálním zkratkám, a nedůvěřivý vůči hrdinským příběhům, přijdou mi zde poodhalovaná fakta poněkud za hranicí toho, co jsem si o bezpečnosti na železnici myslel. To neříkám zklamaně ani ironicky, jen mě překvapilo, že mě to překvapilo :-)

Podle toho, co se zde lze dočíst tak v zásadě platí(omlouvám se za laický jazyk):

1. GS je pouhá mediální zkratka funkce, která je jen doplňkovou funkcí "interkomu" a ani jištěním (nula) ani výrdží (hodně kazítek po cestě) ani nepřetržitostí (pokud nikdo nemluví) ani pokrytím (řádově desítky procent sítě, neucelené úseky ani uzly) ani vlivem (řádově desítky procent HDV) to nemůže být bráno jako zabezpečovač.

2. To, zda vlak projede stůj, je závislé výhradně na kombinaci zraku a ruky fíry. A když projede, nic ho (samo) nezastaví. Tedy, pokud si toho nevšimne dispečer a při použití GS nastane vzácná shoda výše uvedených filtrů.

3. Zastavit vlak sám od sebe umí jen po řádném a několikátém neobsloužení živáku.

4. Pokud se fíra se na znamení vlakové čety "pohotovi k odjezdu" rozhodne vyjet, červená na odjezdovém mu v tom nezabrání.

5. Když se fíra zblázní a bude jen mačkat živák, může jet jak chce a nedá se ovlivnit jinak než a)přestavením výhybek kamsi b) vypnutím proudu, pokud na něj jede.
Prostě - vlak se na dálku spolehlivě zastavit nedá.

6. Existují systémy, které vizuální návěst přenesou z návěstidla až na světýlka před fírou, ale pokud na ně nereaguje (výběhem, brzdou), nestane se nic a ani to na něj nezařve. A jede se dál.

7. To tu řečeno nebylo, ale z některých zpráv DI to vyplývá: Když fíra projede Stůj a nevšimne si ho a "v dálce" vidí zelenou či žlutou (obvykle pro vlak před ním), nestane se taky nic.
Nebo jednodušeji: Když fíra projede Stůj a nevšimne si ho, nemá to vliv na chování následujících návěstidel, páč ta detekují obsazenost následujících obvodů, nikoli krizovou kombinaci "červená + projetí kolejového spínače u předchozího návěstidla)"

Trochu mi z toho vyplývá, že nejlepší zabezpečení je ono kdesi za parní trakce zmiňované mechanické cosi, co se při návěsti Stůj vysune z návěstidla do jízdního profilu a na příslušném místě to urazí jiné typizované cosi na prvním vozidle vlaku, čímž unikne tlak a zabrzdí to samo.

Nekamenujte mě, fakt. Fakt nemám iluze, nežiju na obláčku, tí míň na mediálním. Jen jsem měl o zabezpečení drážního provozu (najmě po rekonstrukcích koridorů a hromady uzlových stanic trochu lepší laickou představu:-)
registrovaný uživatel Koudy 
29.05.2013 (11:30)  
vikititor: V legislativě vidím ten nejmenší problém...
29.05.2013 (11:30)  
No nevím, když tu někdo vzpomínal na bezpečnost jiných druhů dopravy ... mě teda jako laikovi přijde, že drážní doprava je zabezpečitelná zdaleka nejsnáze (myšleno automatizovaně) a přesto se mi zdá, že tu je zhusta příspěvků o tom jak to nejde a nefunguje to a je to problém. Jdou udělat systémy co řídí rychlovlaky, plně automatická metra, přistání sond na Marsu atp. a tady jsou lidi co naznačujou, že lepší zabezpečení je prakticky nemožný (a co hůř - ty lidi jsou právě od dráhy). Já chápu, že starýho vlka novým kouskům nenaučíš.
Pokud historka nelže, tak Křižík sestrojil zabezpečovací(signalizační) zařízení pro dráhu po tom, co viděl srážku vlaků na nádraží. Tak budem trpělivě čekat, až se zase najde nějakej takovej samaritán po průšvihu?
29.05.2013 (11:06)  
Jak vidím, píšete tady dobré připomínky. Jen se obávám, že redakce ŽP není ten pravý adresát.

Mám návrh:

pojďme s tím něco udělat - pojďme bušit na dveře odpovědných lidí a orgánů. Pišme všichni stížnosti - klidně i prezidentovi a vládě. Legislativně se to musí napravit.

Bude-li nás víc, snad to pomůže.
29.05.2013 (9:42)  
Jiří Kocourek: Ještě doplním příspěvek Koudyho. "Vlakový zabezpečovač" na té lokomotivě umí jen přenášet zástupné znaky návěstidla na návěstní opakovač, které jsou kódované do kolejí a snímač je přečte. V návaznosti na to, jestli a co ukazuje, musí strojvedoucí za určitých podmínek obsluhovat tlačítko bdělosti. Když ho má obsloužit a obslouží, tak je VZ spokojen. A je úplně jedno, jaký znak ukazuje (i stůj). Když ho neobslouží, tak vlak zastaví. O něco málo víc umí slovenský Mirel, ale i tam je klidně možné jet 160 proti stůj. Takže o žádný opravdový zabezpečovač se nejedná.
registrovaný uživatel PES38 
29.05.2013 (7:06)  
CityLizard

-lokomotiva nemá signál

Tak tohle je větší problém, dalo by se to řešit jedině větším pokrytím a eventuálně systémem "není signál -> automatické brždění". Otázkou je, kolik falešných poplachů by to pak vyvolalo.


To by se víc stálo, než jelo. I na mobilu občas vypadne signál.

Cože?! Generální stop je na stejném kanále jako radiová komunikace? To znamená, že funkce tohoto kritického bezpečnostního prvku je závislá na tom, jestli si někdo s někým zrovna povídá? Jako laika mě to tedy dost zaskočilo.


Ano. Pokud probíhá komunikace, nelze předat kódovaný povel (na který vozidlová radiostanice zareaguje tím, že přeruší napájení ventilu VZ), spojení se musí nejprve ukončit a rozpadnout, což celou operci silně prodlužuje. Viz. MU Bystřička-Jablůnka.
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 11      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko