..: Šetření projetí "Stůj" v Praze ukončeno, některá fakta nejasná :..

MU Praha hl.n., R 791, R 783 na jedné koleji v Novém Spojení, 29.3.12, foto: Drážní inspekcePraha — Stržená záchranná brzda, nezafungování generálního stopu, či povolující návěst na odjezdovém návěstidle. I takové byly spekulace k mimořádné události z loňského března na pražském hlavním nádraží, kde rychlík R 791 odjel ze 6. nástupiště proti návěsti "Stůj", následně pak ve své cestě rozřízl výhybku při jízdě po hrotu a zastavil až u vjezdu do tunelu Odb. Balabenka 23 metrů od protijedoucího vlaku R 783 na stejné koleji. Drážní inspekce nyní zveřejnila výslednou zprávu z vyšetřování této mimořádné události, ze které je patrné, že strojvedoucí vlaku R 791 v čase odjezdu po obdržení návěsti "Souhlas k odjezdu" od vlakové čety uvedl vlak do pohybu, ačkoliv na příslušném návěstidle pro jeho kolej byla návěst "Stůj", avšak dle jeho výpovědi volnoznak.

"Jak uvedl výpravčí v Zápisu se zaměstnancem, zadal funkci 'GENERÁLNÍ STOP', kterou záznam zařízení ReDat neregistroval. Rovněž nedošlo k odpadnutí ventilů VZ na HDV vlaků v dosahu TRS. Prodlení funkce 'GENERÁLNÍ STOP' bylo zřejmě zapříčiněno nesprávnou manipulací spočívající podle certifikované zkušebny pravděpodobně v opakovaném stisku tlačítek určených pro vyvolání funkce. Ze strany osoby řídící a organizující drážní dopravu došlo k porušení technologických postupů provozovatele dráhy pro použití radiového zařízení k zastavení vlaku, které však nebylo v příčinné souvislosti se vznikem mimořádné události a to tím, že nezastavil vlak R 791 rutinním příkazem 'STOP' nebo 'GENERÁLNÍ STOP'."

Zdroj: Zpráva o výsledcích šetření příčin a okolností vzniku mimořádné události; DIČR.

Z analýzy staničního zabezpečovacího zařízení ESA 11 vyplývá, že akustická signalizace pro obsluhující zaměstnance je při rozřezu totožná se signalizací ostatních prvků a v době vzniku mimořádné události byla ztlumena, či vypnuta. Po zaregistrování obsazení úseků za příslušným návěstidlem (Lc26b), které rychlík 791 projel, výpravčí severního zhlaví dal povel k přestavení výhybky 82 a dvojice 87/90, čímž tak zabránil jejich rozříznutí a dalšímu poškození. Nedovolenou jízdou tak byla poničena jen výhybka 84. Výpravčí zároveň prostřednictvím zařízení TRS zadal funkci "Generální stop", která však nebyla registrována. Vlak 791 zastavil až rychločinným bržděním několik metrů za vjezdem do tunelu odbočky Balabenka po spatření protijedocího vlaku R 783, jehož strojvedoucí po jeho zpozorování na stejné koleji (SK. 301) začal dávat návěst "Stůj, zastavte všemi prostředky." Zároveň v prvním voze dotčeného vlaku použil jeden z cestujících také téměř současně záchrannou brzdu, když viděl, že souprava odjížděla od nástupiště proti červené a slyšel rozříznutí výhybky. Vlak tudíž nebyl zastaven pomocí Traťového radiového systému, jak bylo krátce po události prezentováno. Zarážející je i fakt, že nebylo přesně vyhodnoceno, z jakého důvodu GS nezafungoval a pouze jen jako doměnka byla uvedena nesprávná manipulace výpravčím. Mnohdy se však jak samotní strojvedoucí, tak výpravčí nemohou pomocí TRS navzájem dovolat. Ať je to špatným pokrytím signálu, častým přelaďováním v oblasti uzlů a měst, nebo rušením způsobeným externími vlivy. Nabízí se tak otázka, co dělat v případě, kdy na okamžitém spojení výpravčího se strojvedoucím závisí bezpečnost železničního provozu.

Nicméně konstatovat lze alespoň však fakt, že přestavením výhybek výpravčím po obsazení úseků zamezil větším škodám a jejich následnému rozřezu. Celková výše škody této události byla stanovena na sumu 200 tisíc korun na infrastruktuře.

Počet mimořádných událostí, kde rozkaz k odjezdu vlaků s přepravou cestujících uděluje výpravčí postavením povolující návěsti má vzrůstající tendenci. Byť byl zaveden v době, kdy nynější dopravce České dráhy zároveň provozoval dráhu a drážní dopravu, Správa železniční dopravní cesty tento systém převzala a to zejména z ekonomických důvodů. Hlavním motivem bylo snížení počtu provozních zaměstnanců řízení provozu, převážně ve funkci výpravčích. I přes svou, v tomto ohledu, výhodnost tento krok obsahuje a přináší řadu negativních prvků a problémů zejména při mimořádnostech.

U vlaků osobní přepravy, kde odjezd obsahuje dva technologicky samostatné procesy (komerční a dopravní), jako je bezpečné ukončení výstupu a nástupu cestujících a následného dovolení odjezdu ze stanice je součinnost vlakové čety a výpravčího nezbytná, resp. je nezbytným součinitelem bezpečnosti provozu zabraňujícím selhání lidského činitele. I přes tuto prověřenou a osvědčenou metodu SŽDC, jakožto provozovatel dráhy v situacích, kdy výpravčí dává strojvedoucímu rozkaz k odjezdu postavením odjezdového návěstidla na povolující návěst, nenahradil jiným druhem zabezpečení, či příslušným opatřením, jak by se dalo očekávat.

Poslední vypravení vlaku výpravčím v žst. Praha-Radotín, foto: vitek_VPozměněny byly paradoxně však pouze postupy ve smyslu přenesení odpovědnosti na strojvedoucí samotné, což potvrzují i závěry Drážní inspekce ve vydané zprávě. "Opatření dopravce ČD, a. s., vychází při součinnosti mezi strojvedoucím a obsluhou vlaku pouze z komerčního zaměření (obsluha vlaku návěstí jen ukončení nástupu a výstupu cestujících), tj. bez kontroly, zda jsou splněny i dopravní podmínky pro odjezd vlaku. Je tak dosaženo stavu, kdy vnější forma odjezdu z místa zastavení pro nástup a výstup cestujících ze zastávky na širé trati a dopravny je totožná. Tato skutečnost navozuje možnost rutinního postupu strojvedoucího, který, ať již z jakéhokoliv důvodu, po obdržení návěsti 'Pohotovi k odjezdu' provede úkony k odjezdu vlaku a uvede vlak do pohybu, aniž by se přesvědčil o tom, zda je tento pohyb osobou řídící a organizující drážní dopravu dovolen." Tento systém je však zaveden také i u ostatních dopravců. Tudíž tak není zajištěn žádný mechanismus, který by při takové situaci eliminoval její následky. Ať jde o uzlové, či vytížené stanice, nebo dopravny s častým křižováním, zrušení výpravy vlaků výpravkou bez jakéhokoli adekvátního náhradního bezpečnostního řešení, přispívá ke zvýšenému riziku vzniku podobných událostí. Nadějí by mohl být evropský zabezpečovací systém ETCS, jehož mobilní části byly jako pilotní projekt aplikovány mezi Poříčany a Velimí na 1. tranzitním koridoru na vybraných hnacích vozidlech. Nezbytnou součástí systému by však musel být nezávislý regulační úřad, který by celý projekt zastřešoval a striktně po veškerých dopravcích vyžadoval pevně daná pravidla, jako je zejména bezpodmínečná instalace mobilní části na všechna hnací vozidla.

Zdroj: Drážní inspekce, ŽelPage


Vítek_V | 28.5.2013 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Praha Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 11      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Koudy 
29.05.2013 (15:19)  
tak si strojvedoucí zvukovou signalizaci vypne
Nevypne, nejde to (leda by snad aktivně "rozmlátil" houkačku)!

Trošku mi to připomíná nehodu v Mohelnici - kdyby si strojvedoucí aspoň nebyl jistý nebo přiznal nepozornost.
V Mohelnici (pokud se bavíme o najetí pošty na konec uhlí) ale fíra jel opravdu kolem výstrahy a za nehodu nemohl. Za to, že tam ta výstraha byla, mohl výpravčí, který nedodržel postupy pro jízdu na telefoniku.
29.05.2013 (14:50)  
Aleš Liesk. Že každé bezpečnostní zařízení musí mít způsob, jak ho v případě poruchy vyřadit z činnosti.
Co byste (jako strojvedoucí) dělal v případě, že by se zabzař porouchalo (a tedy trvale otevřelo rychlobrzdný ventil) a nebyla by žádná možnost tuhle díru do HP ničím uzavřít?


Pokud ovšem nouzově obejdu zabzař, čekal bych někde velké červené světlo (obrazně), které mě důrazně upozorňuje na to, že vlak není chráněn. Jinak se mi snadno může stát, že zapomenu a neštěstí je na světě.
registrovaný uživatel Leinad 
29.05.2013 (14:41)  
Jako zájemce mě překvapilo pár věcí, i když něco podobného už sepsal Ahtisaari.
1) Mediálně publikovaný GS je ve skutečnosti jenom zpráva, která zastaví některé vlaky v okolí mající správně naladěnou radiostanici(kterou musí strojvedoucí ve městech často přelaďovat, aby míň vnímali trať), pokud zrovna nikdo nekecá a rand()==random(). Ve vlaku, který má správnou radiostanici, to může strojvedoucí deaktivovat několika způsoby(zavření kohoutu, špatné naladění, kecání.) Navíc to má neergonomické ovládání a školený výpravčí udělá překlep tak, aby to nezafungovalo.
Čekal sem, že to bude umět aspoň to, co nouzové zastavení v metru (červená na návěstidlech, odpojení trakce.)
2) Ve vlaku je krabice, která někdy má informaci o projetí červené, i když se kódování často vypíná. Má to na strojvedoucího pípat, ale jelikož to pípá při běžných situacích(zastavení u červené,...) tak si strojvedoucí zvukovou signalizaci vypne. Vlak to nezastaví.
Jestli se nemýlím, tak ARS v metru při "průšvihu" neodbaveném tlačítkem bdělosti vlak zastaví, stejně tak když je volno a strojvedoucí zmáčkne tlačítko bdělosti "bezdůvodně".
A jelikož se čeká na svaté ETCS, nebude se to měnit.
3) Strojvedoucí projel červenou a říká, že měl volno. Trošku mi to připomíná nehodu v Mohelnici - kdyby si strojvedoucí aspoň nebyl jistý nebo přiznal nepozornost.
4) Rozjezd ze zastávky na trati a ze stanice/výhybny vypadá stejně, akorát strojvedoucí (ne)musí sledovat návěstidlo. Překvapuje mě, že hlavně u Os běžně zastavujících na zastávkách nejsou průšvihy častější. Řešení paradoxně není vrátit výpravčí, ale zvýšit odpovědnost strojvedoucích.
registrovaný uživatel MaF 
29.05.2013 (14:29)  
JOHNZ: Tak teď jsem se zrovna trochu ztratil v prvním odstavci.Prečo to tam neni som písal Teď nevím, co by mělo být to "to", co "tam" není? Možná to byla odpověď na dotaz někoho jiného?

A k té poslední větě druhého odstavce (v závorce): Sice píšete "generálny stop" v uvozovkách, ale popisovaná funkce tomu GS odpovídá, ne? Takže jak, to co popisujete bude (je) součástí ETCS L2 u nás, nebo ne?

A do třetice, u toho nouzového hovoru píšete "v dosahu", s ohledem na charakter GSM by "v dosahu" znamenalo celou síť, tj. celou ČR. Bude to tedy omezené na dosah jedné buňky GSM-R? (což, jestli jsem dobře pochopil, je mnohem víc, než velikost buňky "civilního" GSM)
29.05.2013 (14:10)  
Jiří Kocurek
To tolik žere, že se musí už po třech minutách vypínat?
V době budování systémů (a tvoření příslušných technických podmínek) se na to takhle nahlíželo (to, že máte auto z letošního roku neznamená, že není postavené podle TP vzniklých před 5 lety, to na vysvětlenou, proč je to děláno i na současně budovaných stavbách. Ale už se přemýšlí o změně).
A když si ten příkon (desítky až stovky wattů) pronásobíte třeba půlrokem, co na té koleji hnijí odstavené Wapky, tak už to něco vydá. Řešení jsou navržena, ale musí projít schvalovacím procesem.

Opětovná aktivace "té krabičky", která porovnává kód, proběhne jak?
Jednoduše tak, že se na vstupu nějaký kód objeví.

Takže co třeba se podívat (do metra, pozn. AL), jak mají zabezpečeno projetí stůj.
Doporučuji vám se tam podívat. Smyčka nebo prkno pobité gumopásem se zapečenými smyčkami. Zvlášť gumopásový systém je nevhodný, koukněte se někdy třeba na FR-C, jaká pakárna je prokličkovat tím pásem skrz výhybku. Obávám se, že angličan by byl nepřekonatelný problém...
Naopak šíření signálu na přímou vzdálenost cca 30 cm bez jakýchkoliv překážek je stav zcela ideální.

Vlaky TGV se nikdy se nesrazily.
Pendolína se taky nikdy nesrazila. Je to argument?
Stejně tak se nesrazila vozidla se zapnutým AVV.

Nicméně vyřešili úkol "dostat signál do vozidlového zabezpečovače"
Bohužel způsobem, který na dráze použít nelze.
Způsob, který na dráze použít lze, existuje a je použitý i u nás. Jen je potřeba, aby si drážní rozbíječi prasátek řádně plnili svou funkci...

Uzavřený jeden ventil a nefugoval by dálkový stop. Co dodat.
Že každé bezpečnostní zařízení musí mít způsob, jak ho v případě poruchy vyřadit z činnosti.
Co byste (jako strojvedoucí) dělal v případě, že by se zabzař porouchalo (a tedy trvale otevřelo rychlobrzdný ventil) a nebyla by žádná možnost tuhle díru do HP ničím uzavřít?


Michal Jaroš
Očekával bych jako laik, že po projetí STŮJ bude zabezpečovací zařízení schopno samo ihned neprodleně zastavit vlak, který návěst stůj projel, a to buď prostřednictvím radiového signálu, nebo jakkoliv jinak - přestavení výhybek, vypnutí trakčního vedení.
Já bych zase očekával, že zabzař tomu projetí zabrání. Zastavovat něco aktivním radiovým systémem je už z principu ne-bezpečné. Vypínání trakčního napětí zase blbě působí na motorovou trakci a u té elektrické způsobí pouze spadnutí z výkonu a výpadek HV. Zastavení nezajistí, to zas musíte na fíru.

JOHNz
- SOP z trasy C vyžaduje aby stredom koľaje išiel 10mm hrubý medený kábel, pričom v momente jeho krádeže dozabezpečoval. Uzavreté tunely v metre sa ustrážiť akotak darí, o lukratívnosti tohoto kábla na povrchovej dráhe asi nebude pochýb.
- Matra z trasy A vyžaduje mať vedľa jednej z koľajníc plastový pás, do ktorého sú votkané medené dráty a ktorého meter stojí asi 3 000,- Kč.


Naopak a trochu jinak :-)
Matra je na C
SOP je na A a v koleji je smyčka z jedničky drátu (zbytek je jen izolace, protihořlavé látky a výplň, aby se to dobře uchytávalo a mělo nějaké mechanické vlastnosti)

---
jinak se omlouvám, za redundantní odpovědi, ale i když jsem během čtení novějších příspěvků narazil na odpověď, už se mi nechtělo tu svou smazat :-)
registrovaný uživatel JOHNZ 
29.05.2013 (14:01)  
MaF: Prečo to tam neni som písal v príspevku p. Jarošovi. Za "pár korún" to nebude moc lepšie než GS a keď sa rozhodnem, že do toho vrazím, dostanem sa rýchlo do hladiny takej, že si môžem kúpiť radšej poriadny vlakový zabezpečovač, ktorý toto ošetruje preventívne. A nemusím "honiti bycha" rádiovým signálom keď už aj pri najlepšej konštelácii hviezd a funkčnosti všetkého môže byť neskoro.

GSM-R naopak rieši núdzový dohovor, kedy si môže výpravca/dispečer zapnúť núdzový broadcast a ohlásiť všetkým v dosahu čo sa deje (a "generálny stop" vytvára medzitým hodený padák na ZZ, RBC ruší jeden MA za druhým a mobilky ETCS L2 prakticky okamžite vypúšťajú vzduch - aj keď tiež nemusí hneď, aj ETCS počíta s dočasnými krátkodobými výpadkami signálu, ale na rozdiel od GS hneď ako sa spojenie obnoví).
registrovaný uživatel tarten 
29.05.2013 (13:54)  
Zajímalo by mě, jestli je možné na mašině dostatečně spolehlivě detekovat rozřez výhybky. To by byl dost jasný signál do VZ typu "teď's to vážně podělal a okamžitě stop", nezávislý na nějakých přenosech éterem.
Samovratů přeci zas tak moc není.
registrovaný uživatel tarten 
29.05.2013 (13:47)  
Ahtisaari:
když si ty své body projdete z hlediska autobusáka nebo kamioňáka, uvidíte, že je to ještě o dost horší a o životy jde také. To vás neděsí?

Jinak není potřeba vytahovat hned ETCS, i (částečně proklínaný) MIREL leccos chytí.
registrovaný uživatel MaF 
29.05.2013 (13:34)  
JOHNZ: Díky za trpělivost s námi laiky, Vaše argumenty zní vcelku logicky. Zprvu mě jako ostatní zaskočil ten minimální zájem DIČR o problém s GS v kontrastu s jinými případy. (ZZ DIČR sleduji pravidelně, takže vím, do jakých až neuvěřitelných detailů jsou ochotní jít, úsměvné bylo třeba to vyšetřování dvou zkouřených cyklistů na jednom kole, co vjeli pod motorák a DI pak analyzovala vlastnosti jízdy na kole ve dvou)

Ale fakt je, že jsem se nechal unést a neuvážil jsem fakt, že z pohledu DIČR není GS zabezpečovací zařízení. Lze se tedy na to dívat tak, že GS je něco co máme navíc oproti našim sousedům, ale je to jen bonus, který může, ale nemusí pomoci. Rozšíření pokrytí signálem TRS by určitě prospělo jak funkčnosti GS, tak samotné hlasové komunikaci, nicméně chápu, že to teď asi není priorita.

Co mě ale zaujalo je Vaše tvrzení, že GSM-R, potažmo ETCS se žádnou obdobou GS nepočítají. Nemáte informace, proč tomu tak je? Jde o to, že je jinak definovaná oblast dosahu takového stopu (jedna základnová stanice?) a v té oblasti by toho zastavila moc/málo? A alespoň nějaký adresný stop bude?
29.05.2013 (13:33)  
Ahtisaari:
ad bod 3) Vlak sám zastaví už po prvním neobsloužení živáku.

ad bod 6) Ono to zařve a musí se to obsloužit tím živákem. Ale to je všechno. Když to řve a fíra obsluhuje, tak ho nic nezastaví.

ad bod 7) Proč by to mělo ovlivňovat následující návěstidla? Ovlivní to návěstidla v kolizní cestě (hodně zjednodušeně řečeno).
  1 2 3 4 5 6 ... 11      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko