..: Evropská komise se přestala zabývat stížnostmi RegioJetu vůči ČD :..

Radim Jančura, Student AgencyBrusel/Praha — Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise (EK) se přestala zabývat oběma stížnostmi, které u ní podal Radim Jančura. S touto informací dnes přišly Hospodářské noviny, kterým to přímo potvrdila mluvčí Olga Leszczynska-Varginová. V prvním případě se jednalo o stížnost na převod majetku Českých drah na Správu železniční dopravní cesty v roce 2008. Druhá se pak týkala uzavření dlouhodobých smluv na provozování regionální dopravy, kterou kraje podepsaly s Českými drahami v roce 2009.

Evropská komise: bez podkladů nelze jednat

Evropská komise zastavení řízení oddůvodňuje tím, že Jančura nedodal potřebné podklady, na jejichž základě by se dalo konstatovat, že skutečně došlo k porušení hospodářské soutěže a nedovolené podpoře v případě prodeje majetku Českých drah. Ty navíc argumentují, že se jako akciová společnost řídily pravidly EU pro nakládání s majetkem společnosti. Mluvčí drah Petr Šťáhlavský pro Hospodářské noviny dodává: „Vždy jsme tvrdili, že o žádnou nedovolenou podporu nejde a že náš postup byl plně v souladu s pravidly EU. Pan Jančura neargumentuje správně.“

Jančura: podklady dodáme

Leszczynska-Varginová také dodává: „Přestože komise případ uzavřela, nic nebrání stěžovateli v poskytnutí nových informací. V takovém případě bychom registrovali novou stížnost.“ V tuto eventualitu ostatně také ve žlutém týmu doufají. Tiskový mluvčí Aleš Ondrůj to pro Hospodářské noviny komentoval slovy: „Už jsme komisi kontaktovali a uděláme vše pro to, aby řízení pokračovalo.“

Otázkou zůstává, jestli Jančurův tým skutečně podcenil tvorbu podkladů pro EK, nebo je aktuální vývoj jen předzvěstí dalšího kola posuzování. RegioJetu jde totiž o hodně – možnost ucházet se v dohledné době o stamilionové zakázky krajů pro zajištění regionální dopravy. Stížnost ohledně dlouhodobých smluv s kraji se, mimo jiné, opírala o argument, že podpisem kontraktů došlo k uzavření trhu s regionální železniční dopravou na 10 až 15 let ve všech českých regionech. Stalo se tak navíc pouhé dny před začátkem platnosti nové legislativy, která podobný postup do budoucna vylučuje. ČD a zástupci krajů naopak toto vehementně odmítají s odkazem na fakt, že kraje mají ve smlouvách možnost část výkonů soutěžit již v průběhu trvání stávajících závazků. Dva krajské úřady již v uplynulých měsících záměr vypsat nové tendry projevily, ke konkrétním krokům však zatím ani jeden region nepřistoupil.

ÚOHS - Stejný scénář. Možná.

Žluté stížnosti se neřešily jen v Bruselu, ale také v Brně u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zde si RegioJet, mimo jiné, stěžuje na zneužití dominantního postavení Českých drah na trase z Prahy do Ostravy, kde od si loňského září oba dopravci konkurují. Majitel Student Agency se přitom nezdráhal v médiích vyjádřit, že ÚOHS je v této kauze nečinný, nekoná, a dokonce se v rozhovoru pro server Česká pozice nezdráhal opřít i do předsedy úřadu Petra Rafaje. Samotný antimonopolní úřad pak nazval korupčním hnízdem, což instituce nenechala bez odezvy: nařčení z pasivity odmítá ve svém tiskovém prohlášení s tím, že naopak Jančura je tím, kdo celý proces zdržuje. Svou nestrannost se přitom snaží dokládat staršími rozhodnutími, ve nichž byly firmy Radima Jančury jak na straně poražených, tak i těmi, kdo dosáhl svého, například ve sporu s libereckým dopravním podnikem.

Samotný Petr Rafaj to pak v jiném prohlášení okomentoval slovy: „Přestože Student Agency se zahájení tohoto správního řízení dlouhou dobu domáhala, v současné době s Úřadem v této věci spolupracuje jen velice váhavě. Přitom právě informace, jimiž disponuje, jsou nezbytné pro vyřešení tohoto případu. Postoj Radima Jančury je nepochopitelný, protože je právě v jeho zájmu, aby případné protisoutěžní jednání bylo co nejrychleji ukončeno a případně potrestáno.“

Zdroj: ihned.cz


JiříK. | 4.6.2012 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 11      Zpráv na stránku:   
12.06.2012 (11:59)  
p.Jančura, to by měl být v další vládě ministerským předsedou. V současné garnituře není nikdo schopnější.
12.06.2012 (7:26)  
Ondruch, ekoter, M Ty dodatkové tabulky jsou(byly) také např. na Jižní spojce a souvisí to právě se zmiňovanou konstrukční rychlostí. Podle platných zákonů nesmí na dálnici a silnici pro motorová vozidla vjet vozidla, jejichž konstrukční rychlost je menší než 80 km/h (dříve to bylo 50).
Městské busy tuto rychlost nemají, proto mají vyjímku, viz.ta dodatková tabulka. Jestli to má i nějakou souvislost se stojícími cestujícími netuším.
11.06.2012 (17:22)  
Tak si to pamatuju špatně. Faktem je, že na černym mostě ty dodatkový tabulky už také nejsou, jak jsem se přesvědčil. Nezměnilo se to v nedávné době? Dal bych ruku do ohně za to, že dřív tam byla tabulka s touto výjimkou.
registrovaný uživatel kave 
11.06.2012 (15:50)  
M: Autobusy pro přepravu nejvýše 22 cestujících jsou rozděleny do třídy B (pouze pro sedící cestující) a třídy A (pro přepravu sedících i stojících cestujících). Autobusy pro více než 22 cestujících jsou rozděleny do třídy III (výhradně pro sedící cestující, pro dálkové linky), třídy II (určený pro sedící cestující, avšak umožňující i přepravu stojících, zejména pro meziměstskou dopravu) a třídy I (pro sedící i stojící cestující, především pro MHD). Bezpečnostní pásy na všech sedadlech musí mít autobusy tříd III a B schvalované v České republice od 1. dubna 2004.
Obecně není zakázána přeprava stojících cestujících na dálnicích, dálnice mohou používat i autobusy městského provedení se stojícími cestujícími a v některých případech je po dálnici vedena i linková doprava autobusy městského provedení. Zákaz přepravy stojících cestujících může však být dán podmínkami provozu konkrétního typu vozidla.

Pokud tedy Jančura jezdí po dálnici i s městskými autobusy, mohou pouze v nich být stojící cestující.
11.06.2012 (14:18)  
M: třeba v Praze na vjezdu na městský okruh z Černého mostu se s touto dodatkovou tabulkou myslím dá setkat a v okolí Zličína (myslím) taktéž. Městský autobus, resp. autobus spadající do dané kategorie, jinak na dálnici nesmí. Jednak většina městských autobusů ani nemá konstrukční rychlost vyšší než 80kmh a za druhé to myslím souvisí i s těmi stojícími osobami. Ale to už si nejsem jistý a možná píšu hlouposti.
registrovaný uživatel SYN 
11.06.2012 (12:14)  
§9 (1) Přepravovaná osoba je povinna
a) být za jízdy připoutána na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu


Já nevím jak vy kolegové ale z výrokové logiky, když si toto přečtu, tak je cestující povinnen se připoutat jen když je sedadlo POVINNĚ vybaveno pásem, pokud je pásem vybaveno "dobrovolně" tak taková povinnost (aspoň z tohoto) nevyplývá...
Zda je to podstatný rozdíl či ne nevím.
11.06.2012 (11:57)  
Ad M: Podle mne to je na Barrandovskem moste ze smeru od Smichova a na R4, kdyz se jede do Mnisku, ale budu si to muset osvezit.
registrovaný uživatel M 
11.06.2012 (9:25)  
Tak, nic nebrani jezdit komukoliv (nejen Jancurovi) po dalnici s primestskym autobusem (mozna snad minimalni rychlost vozidla v nekterych pripadech) a stejne tak nic nikomu nebrani jezdit lokalni trate s dalkovym.
Mimochodem, tu tabulku jsem jeste u dalnic nikde nevidel (bez ironie).
11.06.2012 (1:40)  
Ad jonáš: No ale tak to právě není.
11.06.2012 (1:39)  
Ad M: Jde o to, že městský ani příměstský autobus nikdy povinně pásy vybaven nebude. Těmi jsou vybaveny jen vozidla "kategorie M2 a M3 třídy B III" (či co - viz to strašný nařízení), které ale podle mne budou prostě dálkáče.
Jak je to přesně s povolením provozu městských busů na dálnici nevím, ale občas někde bývá u dálnic a rychlostnic tabulka "busům MHD vjezd povolen" (ale tady mě zas napadá, jestli důvod není max. rychlost).
Obecně ale nic nebrání Jančurovi jezdit s příměstským autobusem linku Praha - Brno, ale zase tam nebude mít ten svůj luxus.
  1 2 3 4 5 ... 11      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko