..: U DB budou moci výši odměn managementu ovlivnit cestující :..

218.445-5 + 218.416-6, Röthenbach (Allgäu) - Hergatz, foto: Josef Petrák Berlín — Platy manažerů jsou záležitost, která většinou vyvolá zájem alespoň části veřejnosti. U Českých drah se oficiálně nikde nedozvíte celkové roční odměny nejvyššího vedení, nenajdete je ani ve výroční zprávě. Pouze když uniknou některé informace, může se veřejnost divit, jak vysoký je plat ombudsmana a jeho odstupné, jak vysoký je základní plat předsedy představenstva, jaké je jeho dostupné v případě ukončení jeho smlouvy a celkový výčet benefitů možná ještě nebyl ani nikde uveden. Na západ od našich hranic se tyto údaje dají dohledat ve výročních zprávách. Takže je možno si najít, že předseda představenstva měl v roce 2010 příjem téměř 3 miliony eur, tři ředitelé koncernu Deutsche Bahn (DB) (pro personalistiku, dopravu a logistiku, a soukromí, právní a firemní bezpečnost) pak téměř 2 milióny eur každý. Pro srovnání: Frank Appel, ředitel Deutsche Post si vydělal 3,954 milionů eur, odměna Petera Löschnera, ředitele Siemensu, byla 8,982 milionů eur a šéf VW Martin Winterkorn si vydělal 9,3 milionu eur. Jenže u Deutsche Bahn by to do budoucna mělo být jinak.

DB představilo nový koncept odměňování ředitelů. Jedna třetina bude stálý smluvní plat. Druhá třetina bude odvislá od plnění finančních cílů společnosti nebo od výsledků daného oboru ředitelů. Poslední třetina bude záviset na spokojenosti cestujících a zaměstnanců.

"Každý člen představenstva od teď pocítí spokojenost zákazníků a spolupracovníků na vlastní peněžence," oznámil šéf DB Rüdiger Grube změnu v určování výše odměn vedení koncernu. A na Silvestra vyrazil do vlaku v roli stevarda.

Pro DB pracuje 300 tisíc zaměstnanců. Všichni pracující v Německu budou na podzim osloveni formou dotazníku. Ti, kteří pracují v zahraničních pobočkách, se budou moci vyjádřit také – mělo by jich být zhruba 75 %. Bude to poprvé, co bude Deutsche Bahn něco takového organizovat. U zákazníků DB budou využity již osvědčené metody: průzkum spokojenosti po telefonu nebo na internetu.

218.421-6 + 218.419-0, Hergatz - Wangen (Allgäu), foto: Tomáš Kubovec U německých společností to nebude novinka, kdy odměny nejvyšších představitelů jsou závislé na spokojenosti zákazníků. S něčím podobným se můžeme setkat u největšího leteckého dopravce Lufthansa a nebo softwarové firmy SAP. Tam ale tato pohyblivá složka není tak vysoká, jak plánují u DB. Na druhou stranu nelze nezmínit fakt, že pouze jedna třetina fixního platu pro manažery není v Německu nic nestandardního. U BMW je fixní plat manažerů jen 19 %, u Daimlera dokonce jen 17 %. Výrazná pohyblivá složka je ale značně závislá na finančních výsledcích jmenovaných společností.

Zatím nejsou stanovena kritéria, podle kterých se bude jedna třetina pohyblivé mzdy vyplácet. Nelze nepřipomenout problémy třeba s nefunkční klimatizací u části spojů DB, na nespokojenosti zákazníků se mohou třeba odrazit i zvyšující se ceny jízdenek (např. cena za Bahn Card 50 se zvyšuje o 10 eur na 240 eur ve druhé třídě a ze 460 na 482 eur v první třídě) .

Je otázkou kdy se i v Česku u společnosti, kde je jediným vlastníkem stát, začnou zveřejňovat odměny vedoucích pracovníků. Již před časem ministr dopravy Dobeš hovořil o tom, že připravuje změny v odměňování vedení ČD. Mělo by skončit i "odklonění" platů přes libereckou účetní a poradenskou firmu Kodap. A jak by asi dopadla jejich výše, kdyby ji mohli ovlivňovat jak samotní zaměstnanci, tak cestující?

Zdroje: ČTK/Finanční noviny, Deutsche Bahn, Welt Online


Vlad Poslat mail autorovi | 28.1.2012 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
04.02.2012 (22:53)  
Manažer=v ČR nejzbytečnější,nejškodlivější "funkce",uměle vytvořená tímto paskvilním,ničemným systémem.Obrovské pravomoce,ještě vyšší platy a odměny,nulová zodpovědnost.Denně se o tom přesvědčuji.Otázka je,kam to až může dojít.Už teď je to daleko za všemi hranicemi.Zejména u firem se státní účastí je to naprosto neúnosné,zrůdné.Jejich platy mnohé firmy posléze zruinují.ZRUŠIT MANAŽERY...max.snížit jim platy min. o 80%.Je to něco,bez čeho se společnost zcela jistě obejde...a zbytek pracujících spoluobčanů,kteří nezastávají manažerské posty, na to nebude muset doplácet.Absolutně nechápu,proč nějaká nula,kterou politická příslušnost,protekce apod.(schválně vynechávám výraz "schopnosti"nebo "společenská prospěšnost"-protože o to v téhle zemi skutečně vůbec nejde)by měla mít 30 násobek průměrné mzdy plus další prebendy...než např.hasič nebo zachranář v sanitce,jehož práce je pro společnost mnohem důležitější.Je ta nula,která si přičichla k moci,skutečně 30x lepší,pracovitější než ten zachranář???Nejhorší na tom je,že tyhle zlodějský pijavice si vytvořily svoje vlastní zákony-na jejich platy se jim nesmí sáhnout,jsou vázány všelijakými paskvilními smlouvami,jejichž tvůrci-prodejní právníci a spol.z toho mají rovněž osobní prospěch-jinak hrozí firmě sankce a pokuty.TOTÁLNÍ ZVRÁCENOST. Kdo to zastaví,ptám se?
31.01.2012 (18:13)  
necht urady k tomu urcene prolezou vsechny jejich polstare, skrine, deky a kamna. ALE OBCAN S TIM NEMA A NEMEL BY MIT NIC SPOLECNEHO - protoze jinak v te chvili z nas vypestujes narod udavacu

Pokud budou daňová přiznání všech lidí na netu, žádní udavači nepřibudou, protože každý nepoměr bude veřejně vidět a nikdo si (v tak obludné míře jako u nás) krást netroufne.

Možná budou nějací závistivci, ale to jsou už teď.
registrovaný uživatel rpet  mail  
30.01.2012 (23:39)  
@ esrever:

clovece, me se ti v posledni dobe normalne libi skladba "protest song" od dana landy - a to zrovna jeho vubec nemusim. ale ty slova, ty bych nechal vytesat do sutru a ten bych nechal postavit vedle sochy sv. vaclava v praze na venclu... ( http://youtu.be/hToRZu7hGdM )

@ Martin Keppert:

Zveřejňování politiků a „normálních občanů“: tu kontroverzi si uvědomuju, ale maminka pana Dvořáka nebo pan Rittig nejsou politici, jen obyčejní občané, přesto by pozornosti unikat neměli. Já si myslím (a v tom se evidentně neshodneme), že pokud občan získal majetek legálně, nemá důvod to tajit.

no vidis. staci, abys prehlidnul jeden podstatny fakt, a uz se v tom svem navrhu valis az po usi:

ne. ani rittig, ani matka ex-reditele dphmp nejsou verejne cinne osoby. a proto ani ja, ani ty a ani nikdo jiny nema a nemel by mit pravo nahlizet do jejich penezenky! jina situace nastane, pokud policie, ci fu reknou "ano, stal se trestny cin" nebo jiny delikt proti zakonum - pak je to vec jina. necht urady k tomu urcene prolezou vsechny jejich polstare, skrine, deky a kamna. ALE OBCAN S TIM NEMA A NEMEL BY MIT NIC SPOLECNEHO - protoze jinak v te chvili z nas vypestujes narod udavacu, presme jak to popsal kolega pred mnou.

btw: rict o rittigovi, ze udelal neco mimo zakon? to mas hochu docela odvahu. on totiz jednal pouze tak, jak mu dovolily nekvalitne udelany zakony tyhle zeme.

takze vubec by bylo fajn, kdybys zacal misto vymysleni slozitych reseni plnit svoji praci obcana zodpovedne: zacni aktivne jednat jako verejne cinna osoba, zacni prosazovat tvoje navrhy. treba se do toho parlamrntu dostanes a budes mit sanci.
registrovaný uživatel Keprt 
30.01.2012 (21:28)  
rpet, esrever: to co se tu snažím popsat (a co se mi líbí, přiznávám) nejsou žádné moje fantazie, ale něco, co jsem zažil a co funguje v Norsku. Norsko je země demokratická, nikdo odtamtud neemigruje, jeho obyvatelé se se svojí zemí dobrovolně velmi silně identifikují. Takže to srovnání s komunismem kulhá na obě nohy.

Jak to fuguje (nejde o moje přestavy, ale o norskou realitu): jak píšete, financové, policajti a spol. mají nástroje, jak diskutované „zlořády“ sledovat. Jak kvalitně tak činní (a není to jen česká specialita), se dozvídáme až se zpozděním z různých medializovaných kauz. Význam zveřejňování přájmů a majetku (jak to vypadá v praxi se můžete podívat zde na příkladu mého kolegy – já už v systému nejsem, je to výdy jen pár let zpět http://skattelister.no/skatt/profil/geir-martin-haarberg-44897461/ (inntekt příjem, formue majetek – z výpočtu majetkových daní, skatt daň) spočívá v tom, že umožňuje sledovat nečekaná zbohatí různých babiček a strýců. Sledovat to nebudu já, ale občané angažující se v konkrétních místních kauzách, novináři (ano, uvědomuju si jejich slabiny) a jejich tlak pošťouchne vyšetřující složky.

Zveřejňování politiků a „normálních občanů“: tu kontroverzi si uvědomuju, ale maminka pana Dvořáka nebo pan Rittig nejsou politici, jen obyčejní občané, přesto by pozornosti unikat neměli. Já si myslím (a v tom se evidentně neshodneme), že pokud občan získal majetek legálně, nemá důvod to tajit. Moje věta „pokud je Matouš soukromá osoba, je jen na vás, jakou cenu si dohodnete nikomu do toho nic není“ nebyla pochopena. Mínil jsem to tak, že ať si dohodnete cokoliv, nikdo vás za to nemůže nijak „popotahovat“. Taky nikde nenavrhuju, aby se zveřejňovali jednotlivé položky vašich příjmů, ale – jak ukazuje link výše – pouze celkový příjem.

V podmínkách ČR (opět se opakuju) ten norský model nevidím reálně, velkou službu by udělala už jen jeho aplikace na volené činitele a státní a krajské/obecní úředníky. Bohužel to taky nevidím reálně, stejně jako ty.

on-line kamery v mém bytě: proč ne. Kdyby je tam měli všichni, tak jako daňové přiznání na netu, za chvíli by to nikoho nebavilo :o) To je samozřejmě ad absurdum. Tady si uvědomuju svůj rozpor „presumpce nevinny“ – nemám doma thajskou otrokyni, teprve až z toho budu podezřelý, může mě kriminálka začít špehovat – a „presumpce vinny“ – mohl bych mít nelegální příjem, proto musím svůj majetek zveřejňovat. Proč to těm Norům a mě nevadí a vám ano, je dáno hodnotovým žebříčkem vytvářeným v každé společnosti po celou dobu jejího utváření. Norové platí daně a chtějí mít ty „společné“ peníze pod kontrolou, vám je přednější soukromí. S tím nic nenaděláme.
30.01.2012 (21:25)  
Rpet: Toto dělení nesnáším. A zvlášť jsem alergický na keci typu, jak se mají ti podnikatelé a živnostníci dobře a to hlavně proto, že si to nakradli nebo ulili před úřady....
Jestli někdo z těch "obyčejných lidí" má pocit, že se mají ti podnikatelé tak dobře, tak proč taky nezačnou podnikat, aby se měli taky tak dobře?
registrovaný uživatel rpet  mail  
30.01.2012 (20:41)  
@ esrever:

a mas tam plusko jak vysity. diky bohu za to, ze se najde clovek, ktery se to neboji rict nahlas.

@ Martin Keppert

asi to tak nevypada, ale v zakladnim principu veci se shoduju s tvym nazorem: verejne cinne osoby, politici, management (od urciteho stupne rizeni) firem se statni ucasti - ti vsichni by meli byt pod tvrdou kontrolou statu, ohledne stavu jejich financi.

jenze i tady narazis: prokazalo se ex-ministrovi kocourkovi odklaneni milionu? ano. stalo se neco? ne. - tedy pokud pominu jeho rezignaci, coz by mel byt minimalni standard. ale jinak - NIC!!!

a nejvetsim prusvihem toho vseho je to, ze nase politicka reprezentace je prolezla prasatama, ktery chtej na politice jen vydelavat penize. tech x jedincu, kteri tam jdou s idealem "slouzit zemi a lidu" se v tom chlive velice rychle ztrati.

myslis si, ze nekdo z tech prasat a zlodeju pujde proti vlastnim lidem (a vlastnimu zisku) v restrikcich korupce??
registrovaný uživatel rpet  mail  
30.01.2012 (20:31)  
@ MZ:

v tom s vami plne souhlasim a dodavam: je to vse o politicke kulture. bohuzel kultivace politicky sceny postupuje velmi pomalu, skoro az vubec. proto je cely sektor statem vlastnenych podniku a organizaci semenistem pro optimalizace, odklonovani, rekultivace... ...penez. kde neexistuje zalobce, nemuze byt soudce. a pokud tuto skutecnost podtrhnete absenci zakona, ktery by jasne avizoval majetkovou i trestni zodpovednost politiku, jsme tam, kde jsme...

v anglii se asi pred dvema lety stala divna vec: jeden podnikatel, ktery vymyslel takovej ten dvoukolej vehykl, co se na nem stoji a ma elektromotorek a jezdi to, byl neskutecne bohaty, v anglii uznavany a respektovany. jednoho dne ho nasli mrtveho pod srazem u reky, i s jeho vytvorem. bylo to divne - porucha toho dvoukola zjistena nebyla, pocasi normalni, v miste takrka nulovy ostatni provoz... co se stalo?? ptala se media. a pak to prislo: v ucetnictvi firmy se nasla stopa vedouci k nejake nadaci, pres kterou zlehka odcerpaval penize z firmy - tak, aby je nemusel zdanovat. jeho deti pozdeji tak nejak priznaly, ze proste neunesl tiho verejneho pohorseni, a tak to radej vyresil po svem...

a to se jednalo o osobu, ktera s politikou nemela nic spolecnyho. ale ztrata moralniho kreditu zanemna v anglii potupu, ktera se s rodinym klanem potahne desetileti...

souhlasim s Martinem Keppertem v tom, ze VSICHNI verejni a politicti cinitele, vcetne tech osob, ktere ridi a nebo se podileji na rizeni firem a organizacich (spolu)vlastnenych statem, by meli jednak zverejnovat sve prijmy bez rozdilu. a dale bych se primlouval k zavedeni zakona o prime trestne-pravni a majetkove ucasti na skodach, jez by takova osoba svym jednanim primo,ci neprimo zapricinila.

jine reseni nevidim.

nebot nizka uroven min. mzdy je v tuto chvili v nasi zemi koncepcne i realne neresitelna...
30.01.2012 (20:25)  
Martin Keppert:
Za Vaši iniciativu Vám určitě mnozí poděkují. Namátkou lupiči, vyděrači a únosci, kterým odpadne práce s typařením.

Soukromé peníze jsou soukromá záležitost. Neexistuje důvod, proč byste do nich měl strkat nos. Instituce povolané zákonem ke kontrole a odhalování protizákonné činnosti mají příslušný přístup už dnes, dost na této situaci.

Jak byste si ostatně představoval přínos? Budete sedět u netu, zkoumat daňová přiznání sousedů a smolit udání na berňák? "Slavný úřade, Franta vodvedle přiznává patnáct tisíc měsíčně, a přitom si letos koupil novýho, jen deset let starýho forda a vydržuje si milenku, tak ho prosím pořádně zkrouhněte, protože určitě má nějaký černý prachy, a taky mi nakopl psa a schovává doma dva Židy...ksakru, ne, to mi sem přeteklo ze vzoru po dědečkovi... podepsán Martin Keppert"?

Konec konců, souhlasil byste s tím, aby ve všech místnostech Vašeho bytu byly nainstalovány webové kamery (pro jistotu s nočním viděním) s online přenosem obrazu na net? Pokud ne, proč? Asi se máte za co stydět...
30.01.2012 (18:58)  
V tuzemském prostředí je v určitých oblastech odměňování skutečně ostudné.
Počíná to tím ostudně nízkým základním platem šéfky sekretaiátu předsedy vlády (či jak se ta funkce jmenuje) takže se TO pak dorovnává odměnami, které provokují veřejnost a olejíček do ohně náležitě přilévají média. Stejně tak je ostudné odměňování ministerských náměstků, kteří jsou odměňováni jinak než ministři. Plat ministra je určen zákonem o "platech ústavních činitelů", bez odměn, zatímco náměstci ministrů berou díky odměnám více.
Jak je možné, že plat ministra dopravy je zlomkem platu šéfa Českých drah s méně než 20 000 zaměstnaci, zatímco v roce 1993 bral šéf Českých drah - v té době se 100 000 zaměstnanci - hrubý plat 100 000 (z toho padlo na daně a sociální a zdravotní pojištění více než 40 %) + pohyblivá složka mzdy ve stejné výši ...

Zdravý rozum nebere, proč se plat ministerského náměstka (a dalších pracovníků podle stupňů řízení > ředitelé, zástupci, vedoucí oddělení, řadoví zaměstnanci) neodvíjí od platu ministra > nikdo nemůže brát více než šéf ministerstva, stejně tak jako šéf ČD, coby akciovky vlastněné státem, by nemohl mít víc ministerský náměstek ...
registrovaný uživatel rpet  mail  
30.01.2012 (17:23)  
@ Martin Keppert:

neni treba te nijak urazet - mas v tom bordel sam.

v puvodnim postu jsi jasne napsal, ze danovy priznani by melo byt verejne u VSECH. a ja oponuju: co je komu do toho, jak si vydelavam penize?? nejsem politik, ale obcan.

ty to vzapeti smotas do tvrzeni, ze
...V případě, že Pepa a Matouš jsou soukromé osoby, tak je čistě na vás, na jaké ceně se dohodnete. Pokud Pepa a Matouš hospodaří s veřejnými prostředky, je transparentnost vašeho vztahu na místě.


takze si utrid myslenky, a pak se vyjadruj na dane tema.

ja nechci nijak dehonestovat tvoje nazory. jen poukazuju na to, ze za prve nemas jasno v tom, co predkladas tomuto foru, a za druhe varuji, ze tech, ktery chteli kontrolovat vsechno, vsechny a vsude jsme v republice meli dost i bez tebe pred ne zrovna davnou dobou. a ty jsi to nezazil - to je snad to jediny, co te omlouva...
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko