Praha — Většinový poskytovatel gastronomických služeb ve vlacích Českých drah, společnost JLV, na pondělní tiskové konferenci představila sezónní nabídky pro podzim tohoto roku. Také podzimní menu prezentuje v rámci nabídky Nová gastronomie, na které spolupracuje s Československým svazem kuchařů a šéfkuchařem Jiřím Králem. Vedení společnosti komentovalo také cenovou politiku občerstvení nového osobního dopravce RegioJet. V neposlední řadě došlo ke zveřejnění výsledků tzv. mystery shoppingu, čili testování kvality pomocí fiktivních zákazníků, který pro JLV zajistita externí agentura a jehož úspěšnost se u jednotlivých posádek pohybuje v rozmezí 93 až 97 procent.
Co se týče polévek, během podzimu se v nabídce objeví novinka v podobě krémové zelné polévky se slaninou. Ta byla při degustaci skutečně vynikající. Mezi hlavními jídly v nabídce zůstává svíčková na smetaně, která je v menu jako součást projektu Czech specials, zaměřeném na typická česká jídla. Jak uvedl Jiří Král, v nabídce je zařazena díky velké oblíbenosti u všech skupin cestujících. Dále je v nabídce vepřový závitek plněný klobásou a okurkou, ke kterému jsou jako příloha šťouchané brambory a také zeleninová obloha. Najdeme v ní rovněž dva větší, avšak lehké saláty (i s masem). Ze sladkého se můžeme těšit na domácí, údajně ručně dělané kynuté ovocné knedlíky, nově s tvarohem. Strávník dopředu nebude vědět, jaké ovoce na něj uvnitř čeká, jelikož to se bude měnit v závislosti na konkrétním období. Z dalších dezertů můžeme zmínit například jablkové želé se šlehačkou. Novinky nás čekají i v nápojovém lístku. Tam se objeví nealkoholické svařené víno a ve vlacích SuperCity Pendolino také ovocné džusy Jupík Smoothie ve dvou chutích za cenu 20 korun. Ve vlacích IC RegioJet jsou nabízeny za 15 korun. Ceny ostatních pokrmů bohužel společnost zatím nezveřejnila, je však téměř jasné, že zůstanou na současné úrovni.
Zástupci firmy také reagovali na srovnávání s občerstvením společnosti RegioJet, která jezdí na trase Praha - Havířov, a kde je k dostání občerstvení v řádu desítek korun. Podle JLV však nejde srovnávat croissant, sendvič či dort z mrazáku s kompletními gastronomickými službami JLV, které jsou prý tudíž logicky o poznání dražší. Poměrně vysoké ceny na dálkových mezinárodních spojích jsou prý způsobeny vysokými daněmi a dalšími odvody v zahraničí a také údajnými vysokými náklady na ubytování a stravu zaměstnanců v cizích zemích. Na žádné zlevňování se tedy ze strany JLV těšit nemůžeme. Zásadní změnu tak může přinét až připravovaná gastronomická koncepce Českých drah, kde má být kromě kvality smluvně zakotvena také maximální cena, která by například u hlavního jídla neměla překročit 120 korun.
Zdroje: JLV, RegioJet, ŽelPage
| 4.10.2011 (7:00)
Co mi spíše vadí je přístup personálu (neochota). To zejména, když cestující chce zaplatit v eurech, nebo když jsem chtěl uplatnit slevu z kupónu nebo z sms soutěže, kdy zaměstnanci JLV brblali, že to neznají, nevědí, neumějí,
Další věc jsou velikosti porcí. V poslední době jsem měl v Pendolinu špekové knedlíky nebo řízek ze salátem, a byly to opravdu podprůměrné porce, téměř jako poloviční v leckteré restauraci, a bez jakékoli zeleninové oblohy.
A poslední a nejzásadnější, ještě jednou cena.
Zejména mě vysloveně dráždí ceny ve vlaku EC Praha do Polska. Tento vlak jede velkou část cesty po území ČR a v Polsku nejsou platy a ceny o mnoho vyšší než u nás, proto nechápu, proč zde mají býti ceny dražší než na vlacích EC do Vídně nebo na expresech č.35x do Německa. Slevu Happy hour bych zavedl u vlaků EC do Rakouska a do Německa po celém úseku ČR - tzn. Břeclav - Děčín a to na všech vlacích, i např. EC Smetana, kde tato sleva kupříkladu neplatí vůbec, a to je to nejhorší vůz, co JLV mají (WRm).
Už aby tu byla ta plánovaná gastronomická koncepce ČD a ceny okolo 120 Kč, jak ČD plánují.
;-)
Na JLV mě zaráží, že každý vlak má jiné ceny za jídlo ... to že jídlo stojí caca 350,- je úplně v pohodě oproti konkurenci ze západu, nebo maďarska ... která je ne tak dobrá jako JLV, festovně drahá asi 3-4*, nebo v maďarském provedení jídel snad jde o upálení hosta jejich kořením a cenou za 2 malá česká piva Budweiser Bud po 140Kč = 280Kč.
Co mohu skutečně JLV vytknout že v Jídelním lístku chybí Stroganov.
Jinak mi na JLV přijde, že jdou skutečně cestou kvality a chuti, nikoli kolen 2,5kg, kachen 2,5kg, nebo žeber 1kg ...
PROSTĚ PROMIŇTE MI TEN NÁZEV ... chťový orgasmus ... to nevaří žádná 20letá knedla co vypsdla z učňáku s výčňákem
Skutečně vážně od někoho kdo tam jedl a VŘELE DOPORUČUJE .... teda až na ten chybějící Stroganov
:-)
PS. někdy si ho dejte, teda tam kde ho mají ... je to prostě MŇAMMMM
nebo (ale to fantazíruji) pokud se víno nejen ohřeje, ale převaří, tak se většina alkoholu vypaří...
a právě jsem narážel, že podávání teplých jídel bude vždy dražší, než prodej studených rychlovek
No a kdyz jsme tam prisli, dostali jsme typicke JLV blivajzy typu rozpecene mrazene brambory s masem neurcite chuti za neco pres 200 korun. Pivo tretinka za cenu nehoraznou i pro Nemce... Popisu kavy radsi se zdrzim.
Divim se, ze DB tohle na svem vnitru akceptuji a jeste za to plati KEVy - zakaznictvo to spise odradi. Doufam, ze Jancura ty DB vlaky vyhraje - aspon trapnost soudruhu z JLV vynikne naplno...
Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.
- dopisovatel nebo člen ŽP,
- editor nebo admin ŽP
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.










