..: Změny sazeb DPH mohou zdražit jízdné ve vlacích :..

Vláda ČR (Nečas, Bárta), foto: Vláda ČR Praha — Včerejší dohoda vládního uskupení zmírnila svůj původní plán letošního zvýšení daně z přidané hodnoty. Přesto dojde v následujících letech k růstu spodní sazby DPH, směřující až k jejímu úplnému zrušení. Nová domluva koalice předpokládá posunutí snížené sazby ze současných 10 na 14 procent od 1. ledna 2012. O rok později pak dojde ke sjednocení daně na úrovni 17,5 %. Vedle některých typů zboží a služeb se tato změna dotkne také vnitrostátních jízdenek, na něž se v současnosti 10% DPH rovněž vztahuje. Naopak mezinárodní jízdenky jsou od DPH osvobozeny na základě výjimky umožněné Směrnicí 2006/112/ES, stejně jako ostatní druhy mezinárodní přepravy osob.

Plánované zvýšení nebude pro hromadnou dopravu v ČR prvním růstem této nepřímé daně v poslední době – v lednu 2010 vzrostla snížená sazba DPH z 9 na 10 %; České dráhy však tuto změnu rozpustily do svých tržeb. Jelikož 17,5% DPH má platit bez výjimek, zůstává otázkou, zda se zdanění nově dočkají i mezinárodní jízdenky. Co se vnitrostátních dokladů týká, „dráhy teprve pracují na analýze dopadů navrhovaných daňových úprav,“ uvedl pro ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Proces změny DPH je zatím ve stádiu koaliční dohody. Finální návrh má vláda projednat v průběhu jara; schválení se pak očekává do konce června tohoto roku.

Zdroj: Vláda ČR, ČTK/Finanční noviny, Zákon o dani z přidané hodnoty


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 11.3.2011 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
14.03.2011 (22:11)  
Zvýšená DPH na knihy je prostě dětinská umanutost ješitů, kteří jsou doslova posedlí bezvýjimkovým stavem.
Podle ekonomů přinese zcela teoreticky (počítáno na dnešní DPH) navíc cca 200 milionů, což je v balíku v řádu desítek miliard částka blížící se NULE.
Ve skutečnosti může být z hlediska "kupeckých" počtů toto zvýšení DPH ztrátové - jednak se sníží prodej knih, dokonce by se nemuselo vybrat ani to, co dnes; když nebude co prodávat, tak se bude u knikupců propouštět, podobně mohou propouštět i zaměstnanci tiskáren nebude-li co tisknout ... Ti propuštění se stanou zákazníky úřadu práce, místo toho aby přinášeli peníze do zdravotní a sociální (důchodové) kasy, budou ty peníze odčerpávat (platí za ně stát) a navíc vyplácení podpory v nezaměstnanosti.
Totéž platí i o lécích. Má-li zvýšená DPH udělat díru cca 10 miliard, pak by nulová daň přinesla do zdravotnictví dalších 10 miliard a byli by platově uspokojeni jak lékaři, tak další zdravotnícký personál.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.03.2011 (19:28)  
Josef Petrák: Nemá. - Od 1.1.2007 platí snížená, 10% sazba DPH na léky a vybrané zdravotní pomůcky. V roce 2007 vláda schválila snížení sazby DPH pro knihy, učebnice a tiskárenské potřeby. Snížená 10% sazba DPH na knihy platí od 1.1.2008.
Zase ty marginálie. :-)
14.03.2011 (19:00)  
Topič) Slovensko nemá jednotnou sazbu DPH? :)

Ad ten první odkaz – nějak nesedí. Jak může mít slovensko 10% DPH, když mají knihy v 20% sazbě a o posazení do znovuvytvořené snížené sazby se teprve jedná?
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.03.2011 (18:56)  
Josef Petrák: Škoda, že ses nepodíval na odkaz v mém předchozím komentáři. Sazby uvedené v tabulce hovoří celkem jasně. Jsou pouze dvě země V EU, které mají sazbu DPH na knihy vyšší než bude v ČR.
Ve zbývajících zemích jsou sazby na knihy na úrovni snížené sazby nebo ještě nižší.
Jednotná sazba DPH je v EU pouze v jediné zemi a to v Dánsku. Zbývající země mají sazby 2 nebo 3.
http://www.finance.cz/zpravy/finance/298099-zvysovani-sazeb-dph-v-eu-pokracuje/
14.03.2011 (17:27)  
topič) A představ si, že existují země, kde DPH (VAT) nemají vůbec, jen to naférovku odvedou vyšší daní z příjmů (Sales Tax). A existují země EU, kde zavedli rovnou DPH, která je vyšší, než budeme mít my a žádné zvýšené degradační účinky to na vzdělanost národa nemělo. Tohle nerozhádáme, ale v současné situaci je to zcela jedno... Jo, a abych nežvanil, já čtečku elektronických knih nemám, přesto jich mám dost zakoupených jak v elektronické, tak v papírové podobě. A to jak skript, tak komerčních. A pokud se knížky zdraží v řádu desetikorun, tak to řešit nebudu. Knihovnu navíc neberu jako nic podřadného. Skoro tu cítím podobný odpor jako k veřejné dopravě. Přitom někdy mi přijde 100x lepší si zajít do knihovny/studovny, než trčet doma.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.03.2011 (17:15)  
Josef Petrák: Myslíš, že by téměř všechny země EU, i ty mnohem bohatší než ČR, měly na knihy sníženou sazbu DPH nebo dokonce nulovou, jen tak zbůhdarma či ze setrvačnosti?
Na internetu najdeš zlomek vydaného a běhat neustále do knihovny také není řešení. Představ si, že jsou domácnosti, kde mají ještě takovou zastaralost jako je knihovna a kde se třeba dětem kupují knížky a čtou se jim. To jsou věci, co? :-)
http://www.citarny.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=2949
14.03.2011 (16:09)  
topič) Podobnou degradaci sleduju i já a to mi je jen tolik, kolik je. Ale to není cenama knížek... Kdo chce, ten si k nim cestu najde. Nebo si je může zdarma stáhnout z internetu, že.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.03.2011 (15:26)  
Oto: Promoval jsem v r.1984. Už tehdy platilo, že student musel znát to co požadoval zkoušející a ne nějaké principy a problematiku. Někdo měl nároky nižší, někdo požadoval znalosti detailní. Nedá se to paušalizovat.
Vlastní zkušenost, kterou jsem zmiňoval, jsem učinil prostřednictvím svého potomka v loňském roce.
Česká populace hloupne a je to do značné míry dáno tím, že málo čte a má pak problémy pochopit psaný text, nemá dostatečnou slovní zásobu, neumí se pořádně vyjadřovat slovně natož písemně.
Moje skorotchyně učí na VŠ bezmála 40 let a tvrdí, že tolik blbců kolik jich nyní přijde ke zkoušce během roku dříve neviděla za 10 let.
Zdražení již beztak nepříliš levných knih nebude určitě přínosem ke vzdělanosti populace. Knihovny to nezachrání.
registrovaný uživatel Oto 
14.03.2011 (10:57)  
Tak to jo, Už jsem klidnej. Studenti si povypůjčují učebnice v městských, obvodních a místních knihovnách na celý rok nebo semestr. Knihovny je mají ve fondu po 50-100ks od každé, takže žádná potíž.
Proč ne? Já jsem na VŠ (FEL ČVUT) chodil, hlavní materiál (pokud byl vůbec papírový) byla skripta. A v univerzitní knihovně bylo o něco méně skript, kolik bylo studentů předmětu.
Někdy se nedostávalo, pak tam bývala ještě starší vydání skript, dala se koupit od starších přes inzerát na nástěnce/internetu, případně se dala koupit za přiměřenou cenu nová.
Možná si na vaší škole dělají profesoři s doporučenou literaturou kšefty, prodávají je draze přes vydavatele, vyžadují nejnovější vydání, a studenti nejsou schopní prodat knihy nižším ročníkům.
Ale nevím, proč by toto mělo zajímat stát.

Příklad z vlastní zkušenosti. Pro první semestr knihy požadované zkoušejícími 1ks/1předmět. Celkem 4ks = cena více jak 3.000 Kč.
U nás byly ke konci studia (když doba pokročila) k většině předmětů zdroje v elektronické podobě. Knihy byly jen doporučené.
U zkoušky má student prokázat znalost principů a problematiky. Na to není potřeba konkrétní drahá publikace.
Pokud má zkoušející nemístné požadavky, máte jako studenti zástupce v akademickém senátu.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.03.2011 (10:16)  
Josef Petrák: Když vidím slovo vyignorovala, tak se jen utvrzuji v tom, že učebnice nejsou marginálie. :-)
PS: Já jsem jen reagoval na Otovo tvrzení, že knihy jsou marginálie. O tom, že by se mělo zvýšení cen za dopravu přejít mlčením jsem nepsal. I když v letech nedávno minulých se vesele zdražovalo aniž by tomu bylo na vině DPH.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko