..: Více vlaků v Praze a okolí :..

Nové barevné schéma jednotek 471 CityElefant ČD, foto: České dráhy Praha — Společnost ROPID v rámci dne pražské integrované dopravy v úterý 21. září 2010 zveřejnila projednané změny v železniční dopravě pro následující rok. Od nového jízdního řádu přibude v Praze a okolí cca 10 % nových vlaků, které za rok ujedou okolo 0,45 milionu kilometrů. Za tyto služby zaplatí hlavní město Praha ročně Českým drahám navíc 66,4 mil. korun. Jedná se tak o jediný kraj České republiky, kde dojde k nárůstu výkonů i úhrady ztráty. Co se bude konkrétně měnit a bude Pražské Esko konečně dopravním systémem bez jakýchkoliv „ale“?

S7 z Berouna až do Úval

Zásadní změnou bude prodloužení vybraných vlaků (16 párů vlaků po 30 minutách v ranní a odpolední špičce pracovních dnů) linky S7 Beroun – Praha hl.n. (trať 171) přes Nové spojení a nově tříkolejnou trať Libeň – Běchovice do Úval (trať 011), které tak vytvoří první opravdovou průjezdnou linku pražským uzlem. Zároveň budou celou linku každý den obsluhovat výhradně jednotky CityElefant. Ty by ostatně měly téměř vytlačit staré pantografy z provozu. Výjimkou zůstanou některé vlaky linky S4 do Kralup nad Vltavou a dočasně také S9 do Benešova u Prahy, kde budou nové jednotky 471 spolufinancovány prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Třebaže linky S7 a S1 budou do Úval vzájemně proloženy do intervalu 15 minut, tato výhoda bude fungovat jen z a do Prahy–Libně. Odtud se linky opět rozdělí a proto jak hlavní, tak i Masarykovo nádraží budou mít už jen 30 minutový interval obsluhy. Pro cestující, kteří dále v Praze pokračují návaznou MHD to nepředstavuje neřešitelný problém. Ovšem při cestě z Prahy již neplatí, že cestující má k dispozici vlak každých 15 minut. Spíše se jedná o dvě různé linky s intervalem 30 minut, z nichž prodloužení S7 funguje pouze ve špičkách pracovního dne.

V souvislosti s prodloužením linky S7 uvedl ředitel KCOD Praha Alois Kašpar, že pro příští rok tak bude v ranní špičce v podstatě stoprocentně vyčerpána kapacita čerstvě zrekonstruovaného hlavního nádraží a další nárůst počtu vlaků již nebude možný. I takovéto situace jasně ukazují na výhody, které by přinesla stavba Nového spojení II.

Městská linka i o víkendu, prodloužena do Hostivaře

Městská linka S41 si již získala takovou oblibu, že je třeba její kapacitu posílit. Proto budou nasazeny v pracovních dnech staré pantografy v třívozovém provedení. Nově pak bude v provozu i o sobotách a nedělích, kdy v pravidelném hodinovém intervalu bude od Roztok prodloužena z Libně až do Hostivaře. Bude možné využít v Hostivaři přípoje od/do Benešova (ráno a dopoledne tam, později zpět) a také návazností na vybrané dálkové vlaky ve stanici Praha–Libeň, což představuje zejména rychlíky přes Vysočinu (ráno tam, odpoledne zpět) a Ex, IC a EC vlaky od Olomouce (přípoj pouze od nich). Všechny ostatní přestupy je i nadále výhodnější realizovat ve stanici Praha hlavní nádraží.

S65 přes Žvahov zůstává

Praha Smíchov Na Knížecí, foto: Michal Jaroš Fungování linky S65 (provozované po trati 122, tzv. pražském Semmeringu), byť ve dvojnásobných intervalech oproti současnosti, zůstane v pracovní dny zachován. Novinkou bude prodloužení z Prahy–Zličína až do Hostivice, kde bude přípoj od rychlíků z Kladna a Rakovníka ráno a dopoledne na Prahu a odpoledne a večer opačně.

Stanice Praha–Zličín bude přejmenována na Praha–Řepy. Zda se i název konečné tramvají Sídliště Řepy změní na Nádraží Řepy a bude tak definitivně napravena dávná křivda není zatím známo.

Regionovy zde zůstanou nasazeny pravděpodobně jen do konce letošního roku, poté zřejmě nastoupí opět staré osmsetdesítky. Třebaže ani Regionovy nejsou pro tuto trať zdaleka nejvhodnější, z hlediska pohodlí cestujících dojde k razantnímu poklesu kvality cestování. Navíc v kombinaci s neuspokojivým stavem infrastruktury této trati není bohužel reálné ani v hodinovém taktu použití pouze jednoho vozidla a bude i nadále nutné použít vozidla dvě. Tento zdánlivě pro cestujícího nepodstatný detail však s sebou nese neblahý následek. Bude třeba „někde“ křižovat protijedoucí vlaky, a to nikde jinde než ve stanici Praha–Zličín (Praha–Řepy). Bohužel tento fakt v kombinaci s oprávněným požadavkem návaznosti linky S65 na rychlíky v Hostivici (které se zde křižují) znamená, že přípoj může být jedině od rychlíku na S65 nebo z S65 na rychlík, nikoliv však obojí zároveň. Přípoje proto budou zajištěny, jak již bylo výše zmíněno, do cca poledne ve směru do Prahy a poté opačně. To v důsledku znamená i různé časové polohy vlaků v různých částech dne, což zdaleka není a nebude ideální pro orientaci cestujících v jízdním řádu.

Nové vlaky do Vraného nad Vltavou

V odpolední špičce pracovního dne bude odstraněna nutnost přestupu u některých vlaků Praha – Dobříš (linka S80, trať 210). V úseku Praha – Vrané nad Vltavou pojede navíc 6 párů vlaků, čímž dojde ke zkrácení intervalu v tomto úseku v odpolední špičce a večer. Tato poslední trať v Praze, kde vlaky nadále nebudou alespoň rámcově jezdit podle zásad taktového grafikonu, tak nabídne nově v odpolední špičce většinou intervaly „něco přes půl hodiny“, večer pak také nově „něco přes hodinu“. Část vlaků na linkách S8 a S80 bude navíc i v pracovní dny vedena jednotkami řady 814 Regionova.

Plná integrace všude v Praze

Praha-Vršovice: Jízdenky PID jsou vám kdykoliv k dispozici…, foto: Zdeněk MichlPraha-Vršovice: …v automatu umístěném za těmi občerstovacími, foto: Zdeněk Michl Tzv. plná integrace se rozvine na všechny osobní vlaky v Praze. Kromě linky S65, kde funguje od začátku výluky tramvají v Plzeňské, je nově zaintegrována i poslední linka S6 (trať 173) do Prahy–Řeporyjí. Ovšem pozor, tzv. „plná integrace“ je zvlášť definovaný pojem, který znamená pouze uznání jednorázových, předem zakoupených a před nástupem do vlaku řádně označených jízdenek. České dráhy nadále nebudou jednorázové integrované jízdenky prodávat ani na nádražích (pokud tam není automat PID), ani ve vlacích. Za funkci označovaců na nástupištích bude nadále ručit cestující a ve vlacích nadále nebudou platit SMS jízdenky pražského dopravního podniku a tzv. limitované, tedy krátkodobé nepřestupní jízdenky. Rozsah vyjmenovaných rychlíků, ve kterých bude uznáván tarif PID, by měl zůstat beze změn.

Drobné pochybnosti přetrvávají

Logo systému PID, foto: ROPID (www.ropid.cz) Na konferenci dále zaznělo, že po mnoha letech panuje mezi objednatelem a dopravcem shoda o výši úhrad a rozsah dopravy je tak stabilizován. Nezaznělo však téměř nic o Středočeském kraji. Téměř až rodinné vztahy objednatele a takřka výhradního železničního dopravce a přiobjednání dalších vlaků „z ruky“ bez jakéhokoliv náznaku byť jen přípravy tendrování linek do budoucna jsou přesto určitým zklamáním. Přitom toto je bezesporu jednoznačnou příležitostí k razantnímu zlepšení kvality služeb i snížení subvencí při zachování rozsahu dopravy a s ohledem na integrovaný tarif PID nepředstavuje ani pro cestujícího problém. Navíc bychom se mohli po regionovách a cityelefantech snad konečně dočkat skutečně moderních vozidel, jako třeba jsou jednotky Stadler Flirt masivně nasazené v příměstské dopravě v Budapešti, Bombardier Talent2, Alstom Coradia Continental či kteroukoliv jinou novinku představenou na letošním veletrhu InnoTrans 2010 v Berlíně.

Realizované změny pak vypadají spíše jako využití krátkodobých příležitostí, než vyústění mnohaletých příprav, jak byly prezentovány. Dlouhodobě je asi stěží udržitelná technologie křižování vlaků stanici před konečnou (S65) způsobující dvojnásobné požadavky na vozidla, stejně jako neexistence jediné zastávky ani jednoznačného požadavku na ně na údajně tolik připravované spojnici Prahy–Libně s Prahou–Hostivaří (S41) projíždějící kolem stanic MHD Černokostelecká a Depo Hostivař, i s ohledem na nemalou délku pobytu vlaků této linky ve stanici Praha–Libeň. Ostatně ani u dalších projektů, jako jsou zastávky Kačerov, Rajská zahrada, Vyšehrad nebo projekt Nového spojení II a budoucnost Masarykova nádraží není nic nového. Škoda.

Je zřejmé, že se pražské Esko zlepšuje. Přesto existuje stále obrovský potenciál růstu kvality i kvantity jak v oblasti infrastruktury, vozidel i samotného jízdního řádu a tak nezbývá než doufat, že během dalších let se bude situace zlepšovat ještě výrazněji.

Zdroje: Tisková konference a zpráva ROPIDu, Konečný návrh jízdních řádů 2011


Martan , Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 29.9.2010 (10:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu ČR Praha ČR Středočeský


  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   
29.09.2010 (19:45)  
Na Benešov nakonec příští rok jeden ešus bude jezdit, ale jen na půlnočním 2501 a zpět na ranním 2504. Ale situace je to dosti obskurní, jelikož je to něco za něco, místo něj se totiž objeví starý panťák na půlnočním osobáku do Kolína (přes ČB) a ráno zpátky do Prahy (přes Lysou) a dál přímo až do Benešova.
registrovaný uživatel VencaM 
29.09.2010 (19:28)  
K problematice kapacity hlavniho nadrazi pridam zajimave odkazy. Upozornuji, ze nadrazi v Zurichu je hlavove a je ve 2 patrech, mezi kterymi tece reka v tubusu. V.
http://www.youtube.com/watch?v=YPsh3b5lIXE
http://www.youtube.com/watch?v=5FKsQimKetI
29.09.2010 (18:23)  
Frantisek: Dovoluji si zkopírovat část Tvého textu: "Nákladní vlaky do
Uhříněvsi dojíždějí na jiné koleje
než osobní, tam by snad
problém být neměl - rychlík,
náklad a za ním osobní, do
intervalu 15 minut když nejede
rychlík by se náklad měl taky
vejít...".

To už je tak i teď. Ale za cenu toho, že zpozdíš osobak za tím rychlíkem o cca dvě minuty, neboť do Uhří jezdí náklady (kontejnery) šíleně dlouhé, tudíž než se rozjede ze čtvrté na první traťovou(ze sudých do lichých je navíc shazovačka) něco to trvá.
29.09.2010 (18:13)  
K číslování kolejí: 1. je vždy traťová kolej, nalevo od ní ve směru staničení (kilometráže) jsou koleje liché, napravo sudé (říkám to dobře? :)). Na dvoukolejné trati je pak i 2. traťová, zjednodušeně řečeno. Tyto procházejí stanicí zpravidla přímo, na ostatní je třeba odbočit; i když ne vždy to takto platí. V některých stanicích se tímto číslováním řídí i orientace pro cestující, jinde naopak v rámci většího zmatení číslují pro cestující vše od budovy, čímž vzniká dvojí systém; ačkoli cestující se řídí primárně číslem nástupiště, pokud tam je. Kde není, hlásí pro cestující pořadí od staniční budovy (s uvedením této skutečnosti). Myslím, že to má své výhody při řízení provozu a není nutné to měnit. Spíš by se to mělo sjednotit.
29.09.2010 (18:03)  
M: Tak já jako Pražák Nové spojení využívám, ať už při cestách po Praze nebo za ni. Silniční okruh kolem Prahy už ne, a nejen proto, že nepoužívám automobil.

Jinak mi přijde, že spoustu dobrých myšlenek zhatí neochota do čehokoli investovat. Kolik by asi stála aktivace výhyben Žvahov a Stodůlky (či, když už jsme u toho přejmenovávání, lépe Vidoule :)) s dálkovým ovládáním třeba z Jinonic či Řep? Koleje tam prakticky jsou. Raději ovšem vytvoříme těsné nepřípoje, i když na ně spotřebujeme vozidlo navíc (podobný nesmysl se nyní odehrává u většiny spojů Pražského motoráčku v Řepích). Nebo druhá kolej na trati přes Malešice? Raději zazdíme S41, která by právě v pracovních dnech mohla ulevit přetíženému centru. Nákladní vlaky do Uhříněvsi dojíždějí na jiné koleje než osobní, tam by snad problém být neměl, leda že se kříží cesty na dlouhém úseku (co ho zkrátit?) - rychlík, náklad a za (nebo před) ním osobní, do intervalu 15 minut když nejede rychlík by se náklad měl taky vejít...

Kapacita hlavního nádraží - víc průjezdných linek, víc ucelených souprav, kratší prostoje (u linek, které stejně končí jen na protilehlém okraji Prahy, kde tolik zpoždění nenaberou, anebo ho naberou čekáním na přípoj stejně jako na hlavním, to snad není takový problém) a volno je tu. Toto celé mi spíš zavání lobbingem za další "metro" pod Prahou, i když konkurenční boj v rámci železnice také nelze vyloučit. Čtyřkolejka se sice řídí lépe, nicméně úsek Vinohradský tunel - Vyšehrad - Smíchov by bylo možné poměrně snadno ztrojkolejnit, a s tím už se dá pracovat. Na nové metro určitě peníze nebudou, zvlášť když B už je. Nehledě na komplikace se stavbou tunelů pod centrem.
editor nebo admin ŽP Jan Máca  mail  
29.09.2010 (17:59)  
RUR: Je to kvůli místenkování, aby při postupném obsazení měli cestující co největší pohodli. Ale to je trošku off-topic, nemyslíte?
registrovaný uživatel R.U.R.  mail  
29.09.2010 (17:45)  
Trochu OT (navazuje na M):
Netuší někdo, proč jsou tak divně na přeskáčku číslovaná sedadla v osmisedadlových kupé? :-)
registrovaný uživatel M 
29.09.2010 (17:30)  
Ad prazske megalomanske stavby - schvalne "trivia question" - jezdi ted po R1 Prazaci nebo mimoprazsti? Pouzivaji Nove spojeni Prazaci nebo mimoprazsti?
A k tomu oddelemu rozpoctu? Je bohatsi Hongkong nebo Cina? Singapur nebo Malajsie? Tak asi tak...

MZ (nebo kdokoliv) - proc maji ty koleje cisla 12 a (hlavne) 34? Proc nejsou ocislovany proste 1, 2, ... od budovy? Podobny "problem" se teda netyka jenom Prahy. Dekuji:)
29.09.2010 (16:06)  
Zajímavý materiál ...

turista : nemusíte jezdit do Amsterdamu, stačí Vídeň ... např. Mitte nebo Pratestern (svého času taky NORD), "dnes" se čtyřmi kolejemi ...

čunče : Ano ... jenže ještě musí mít přilehlé traťové úseky odpovídající kapacitu (provozní interval směr Smíchov 5 minut).
Propustná kapacita kolejiště HLN je zřejmě v příčinné souvislosti s propustností přilehlých traťových úseků ...

Pro Cargo jsou vhodné koleje číslo 12 (od / do Smíchova / Vršovic) a 34 (od / do Vršovic).
29.09.2010 (15:50)  
Strejcekms) Tak jistě. Až se pochlubí se změnami IDS JMK, můžeme v rámci toho debatovat, které klíčové problémy trápit drážní infrastrukturu Jihomoravského kraje. Nicméně teď bych radši řešil PID a Střední Čechy.
  1 2 3 4 5 ... 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko