..: DB možná koupí britskou Arrivu :..

ALEX/Arriva, dvoupatrové vozy, Neumark, 16. 11. 2009, foto: Harald Heinrich Německo — Minulý čtvrtek, 11. března 2010, informovaly Financial Times Deutschland (FT D), že německá Deutsche Bahn (DB AG) zřejmě usiluje o koupi britského konkurenta Arriva. Ta provozuje formou dceřiných společnost dopravu ve dvanácti evropských zemích, včetně českých autobusových dopravců Transcentrum bus Kosmonosy u Mladé Boleslavi (2006), Bosák Bus Dobříš (2007) a Osnado Trutnov (2007), v Německu pak regionální železniční a autobusovou dopravu v Bavorsku či Sasku, ale i v dalších regionech země. Arriva potvrdila, že existuje možná nabídka k její koupi. Její hodnota by mohla dosáhnout až 2 mld. eur. DB se nechce k této otázce jakkoliv vyjadřovat s tím, že fámy z trhu nekomentuje. Vyjednávání o koupi zřejmě začalo již za dob bývalého generálního ředitele koncernu DB Hartmuta Mehdorna. Šéf drah Rüdiger Grube údajně hledá možnost nákupu tohoto podniku již několik měsíců. Konkrétní nabídka by podle FT D mohla být předložena příští týden.

V současnosti nejznámějším projektem této skupiny dopravců v Německu jsou meziregionální vlaky ALEX, které operují mezi Lindau, Obersdorfem, Mnichovem, Regensburgem, ale i Plzní a Prahou. Kromě nich Arriva drží podíl také ve Vogtlandbahn provozujícím spoje kolem Zwickau, Hofu či Berlína. Vlaky VGB ale zajíždí také do Chebu, Mariánských Lázní nebo Karlových Varů. WaldBahn má své působiště mezi Plattlingem, Železnou Rudou a Špičákem, stejně jako v celé oblasti kolem Schwandorfu. Tam navíc jako smluvní dopravce pro DB. Berchtesgadener LandBahn (BLB) pak provozuje regionální vlaky Berchtesgadenem, Freilassingem a Salcburkem. Tyto vlaky vyjely teprve v prosinci 2009 s tím, že původně plánované jednotky Stadler Flirt nebyly včas schváleny německým drážním úřadem EBA a došlo k nasazení náhradních vozidel rozličného původu. Německá Arriva si drží nadpoloviční podíl v další desítce německých dopravních společností. Skupina Arriva působí nejen v Německu, ale i dalších 11 evropských zemích a zaměstnává celkově přes 44 tisíc lidí.

Zdroje: Nürnberger Zeitung, Arriva Deutschland


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 18.3.2010 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Evropa Německo Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
19.03.2010 (10:49)  
Miroslav Zikmund: myslel jsem to jinak, špatně jsem se vyjádřil. Měl jsem na mysli usilování o provozní celky jednoho depa, včetně odkoupení vozidel na dobu, než vybuduje moderní zázemí a dodají nová vozidla. Nešlo mi o starou barabiznu s rotundou :). Tedy odkoupit část ČD včetně licencí, jelikož by výběrová řízení u nás teoreticky budou za 10 let.
19.03.2010 (9:33)  
240.025 : to jako, že by si Arriva (kdokoli jiný) koupil depo ? Co si pod tím představujete.
Koupit si lze leda tak opuštěný "barák", který ČD už nepotřebují ... tak jak skončilo zdické nebo krnovské depo.
Případný dopravce si prostě bude muset postavit "na zelené louce" svoje depo (což platí i pro případ, kdy by si nejen "Žlutý pes" vozidla pronajímal vozidla včetně údržby; v tom případě by to musel udělat pronajímatel).
Na - řekněme třívozovou - nejen žlutou - soupravu dlouhou tak 80 metrů bude potřeba hala dlouhá nejméně 90 metrů - přitom 5 metrů na každém konci není nic moc. Měla by mít tak tři koleje - jedna se zvedáky, dvě s prohlížecí jámou a prohlížecími lávkami. Nějaké jeřáby, sklad náhradních dílů, zázemí pro zaměstnance - no když bude taková stavba široká jen 20 metrů tak to bude zázrak. K tomu je potřeba nějaké zázemí na manipulaci s fekáliem, u motorové trakce zařízení pro doplňování ropných produktů s příslušným zabezpečením, pískové hospodářství ...
No a samozřejmě napojení na koleje. To znamená koupit pozemek, projít EIA, získat stavební povolení ... Řekl bych, že nejobtížnější bude najít ten pozemek a napojit ho na kolejovou síť ...
Zkuste si vybavit - třebas jen ve vašem okolí, kde by byla taková vhodná plocha ... nebo nějaký opuštěný areál napojený na koleje nebo s možností napojení na koleje.

Ono to provozování moderních vláčků nelze dělat "vzor autobus". Vyžaduje trošku odlišné zázemí než ty autobusy (těm stačí jakákoli odstavná plocha, naftu koupíte kdekoli, na údržbu existuje řada autorizovaných servisů). Kolejové vozidlo je ovšem pevně svázáno s kolejnicí. Takže to, k čemu může nejen žlutý bus dojet po svých kamkoli je třeba postavit tam, kam nejen žlutý vláček může dojet po kolejích.

O problematice "provozu kolejových vozidel" a o tom, co je potřeba k takovému podnikání, se lze dočíst v knize, jíž napsal před mnoha lety zesnulý prof. ing. Stanislav Antonický DrSc., který učil na žilinské VŠ a po zániku federace působil na VŠB - Technické universitě v Ostravě.
Je to taková čtivě a srozumitelně napsaná učebnice ...
To co je tam napsáno, platí obecně stále ... a prakticky v celém světě.
registrovaný uživatel PPP 
19.03.2010 (0:40)  
Mirek Hruška:

1) Netvrdím, že případná koupě Arrivy Deutschland dopravcem DB by byla krokem vpřed. Naopak to poškodí volnou soutěž v Bavorsku a může to pro BEG (organizátor bavorské železniční dopravy) znamenat zvýšení nákladů. Mimochodem, uznali by potom zastánci přímého zadání národnímu dopravci, že výběrové řízení obvykle vede k nižší ceně?

2) Je to sice oficiálně zaštiťováno ČD (uznávám svůj omyl, na licenci DB Regio se jezdí německý úsek), ale i ČD jsou nyní tzv. plně dohrazovány, což znamená dorovnání plných nákladů (vč. platu německého strojvedoucího a včetně odpisů vozidla) navýšených o přiměřený zisk (počítaný shodně s ČD) po odečtení tržeb z jízdného (počítáno za český tarif). Takže podmínky jsou zcela srovnatelné. Navíc v minulosti úhradu za tyto výkony počítaly (a účtovaly) ČD zvlášť a již tehdy v plné výši. Předpokládám, že je účtována odděleně i nyní, každopádně loňská úhrada za spoje vozené Waldbahnem byla zcela srovnatelná s letošní úhradou ČD.
A neodpověděl jste na otázku: vy znáte výši úhrad v Německu? Můžete nás s ní (aspoň přibližně) seznámit, ať si uděláme obrázek, jak moc si Němci připlácí na nová vozidla?

A k Vaší otázce, za co ta vozidla nakoupit? No přece za vodpisy, Roubíček, jako to dělaj všichni z celičký mišpóche. A že ty vodpisy nemaj? Tak to si na ně měli šetřit, věděj? Ale když už jsou v tý šlamastice, tak si pučej. Když né vode mě, tak taková Eurofima má prej móc fajnový úroky. Konec hlášení v židovkém dialektu.
18.03.2010 (23:20)  
PPP, Cestující: Zajímavé informace tedy. A jak je to ve skutečnosti? Mezi Špičákem a Železnou Rudou jezdí motorové vozy WaldBahn za stejné ceny jako ČD a proč? Protože dopravcem předmětných vlaků jsou ČD! Stejně tak jako jsou dopravcem všech těch Desir a 612 kolem Chebu, Chomutova, Děčína a Liberce. Odkdy má DB licenci k provozování drážní dopravy v ČR?

Navíc vážený pane, Vy porovnáváte efektivitu provozu. Ale meritem problému je to, za co ty vozidla nakoupit. Chápou Kohn?


Je až s podivem jak se zde vždy obhajuje konkurenční prostředí na kolejích, ale najednou jsou téměř všichni pro.
18.03.2010 (22:04)  
To není dobrá zpráva, konkurence je potřeba i na železnici. Kdyby raději Arriva usilovala alespoň o jedno naše depo...
18.03.2010 (20:38)  
Mirek Hruška: A ono by jim za provozování drážní dopravy v ČR platilo Německo, že by zde mohli být takovéto soupravy provozovány?

Viz PPP. Ještě přidám RegioSprintera Viamontu, který jezdí Karlovy Vary - Mariánské Lázně a pokud se nemýlím, tak dokonce levněji než ČD s 810. Problém asi bude jinde.

ReActor: ČD dřív nebo později stejně někdo koupí, zatim vlastní 100% akcií stát. Tuším ale, že až se ČD stane prosperující společností a zvýší se hodnota akcií , tak to pujde na prodej.

Takže říkáte, že se prodeje bát nemusíme... :D
18.03.2010 (20:22)  
Zajímavé bude - pokud se pánové dohodnou, protože poradci paní kancléřky jim vysvětlí, že se se dohodnout musí - jak to bude s dopravou mezi Rybništěm a Libercem, kterou měla Arriva od prosince zajišťovat.
Formálně sice právní závazky přejdou na kupce, jiná věc, zda kupec bude za "liberecký peníz" ochoten dopravu zajišťovat ... nebo si řekne o "saský peníz" za úsek na německém území ...
Ostatně otazník se vznese i nad pronájmem vozidel Viamontu, zda se "strýček" spokojí s tím, co neteřinka domluvila ...
No i vlaky z Alžbětína na Špičák taky mohou skončit ...
registrovaný uživatel ReActor  mail  
18.03.2010 (20:17)  
bylo by dobré, kdyby DB koupila Arrivu. Místo "konkurence" Arrivy a ČD by byla navázána spolupráce státních podniků. Jsem jedině pro.

KLF: ČD dřív nebo později stejně někdo koupí, zatim vlastní 100% akcií stát. Tuším ale, že až se ČD stane prosperující společností a zvýší se hodnota akcií , tak to pujde na prodej. Stát si možná nechá něco málo přes 50% :-) viz ČEZ
registrovaný uživatel PPP 
18.03.2010 (20:11)  
Mirek Hruška: A to máte něčím podložené nebo je to čirá spekulace? Podle mých informací jezdí spoje Waldbahnu (na licenci DB Regio - viz článek) mezi Špičákem a Železnou Rudou za ceny zcela srovnatelné s cenami ČD (porovnávána úhrada prokazatelné ztráty přepočtená na 1 vlakokilometr). Rovněž lokomotivy firmy Arriva zajíždí do Plzně (na licenci ČD) díky údajně nižším nákladům než mají Brejlovci.Ono bude asi záležet i na efektivitě nakládání s prostředky.
18.03.2010 (19:55)  
KLF: A ono by jim za provozování drážní dopravy v ČR platilo Německo, že by zde mohli být takovéto soupravy provozovány?

DB jsou zvyklé na poněkud jiné platby od státu než ČD a u nás by nepřežili ani měsíc.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko