..: Rychlík Jadran letos do Splitu nevyjede :..

Jadran, Odb.Lučební, foto: Duhy Praha — Jak uvádějí České dráhy (ČD) ve své tiskové zprávě z 26. ledna 2010, s ohledem na to, že zahraniční železnice (tj. slovenské, maďarské a chorvatské) nechtějí v létní sezóně 2010 přispívat na provoz přímého vlaku spojujícího Českou republiku s Chorvatskem, nebude tento spoj zaveden, a to ani jako každodenní, ani jako víkendový spoj; veškeré náklady na vedení vlaku by totiž musely nést pouze ČD. To by znamenalo zvýšení nákladů, neboť při klasickém předávání vlaku mezi jednotlivými správami se jízda vlaku zaplatila i díky cestujícím v Maďarsku, např. mezi městy Györ a Szombathely. Při dosavadní běžné ceně by České dráhy musely spoj dotovat a tyto peníze by chyběly jinde. Případné promítnutí reálných nákladů do ceny jízdenky by pravděpodobně následně odradilo cestující od využití takového vlaku.

Díky vedení tohoto spoje se cestující v létě roku 2009 mohli na spojích IC 570/571 Brněnský drak setkat mimo jiné s chorvatskými vozy. Tento „babylon“ se ale letos konat nebude.

Pokud chcete letos vyrazit na dovolenou k Jaderskému moři a nechcete cestovat po silnici, v nabídce jsou přímé lehátkové vozy do černohorského Baru – na našem území vedené na vlaku EC 344/345 Avala po trase Praha - Kolín - Pardubice - Brno - Břeclav.

Zdroj: České dráhy


miropiro | 2.2.2010 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Foxx  mail  
03.02.2010 (17:02)  
vitab: spíš z planes.cz na airways jsem už hoodně dlouho nebyl... nějak na to nemám nerva :-)
registrovaný uživatel vitab 
03.02.2010 (15:22)  
Semík: Jo, to je možné, že máme každý jiné zkušenosti. Holt jsem se možná trefil do špatného místa na trávení dovolené :-)
Pokud bych tu chtěl ale argumentovat s tím, že jízdenky si za stejnou cenu koupím i týden před odjezdem, tak co last minute zájezdy? Za směšný peníz je v ceně letenka, ubytování i transfér z letiště.
A nejde jen o úsporu času, ale taky o nějaké to pohodlí! Vždyť sedět tři hodiny v letadle, nebo 30 ve vlaku, to už je sakra rozdíl! Z takové dovolené bych se pak musel další týden doma rekreovat. Stejně nepochopitelné pro mě byly a jsou zájezdy do Itálie, Španělska či Řecka Karosou.
S absencí bezpečnostních kontrol u vlaků bych se moc neoháněl. Ono až teroristům dojde, že taková bomba ve vlaku odpálená ještě v tunelu, bude mít také žádoucí děsivý efekt, tak to už taková výhoda nebude (možná má profesní deformace, studuji obor, který se zabývá zajištěním bezpečnosti).
Foxx: jen technická - ten samý Foxx z Airways.cz? :-D
registrovaný uživatel Semík  mail  
03.02.2010 (14:22)  
M: No my jedeme jako rodina, takže těch 15 000,- nám bude chybět dohromady jako rodině. Pokud by ten vlak jel z Břeclavi 10 hodin, tak bude rychlejší než letadlo. A dávat peníze za letenky v lednu, když je můžu zaplatit v červenci a půl roku sněmy disponovat. To samé ubytování s polopenzí přes cestovku. Lednu zaplatím zálohu, dostanu 15% slevu a zbytek doplácím až v červnu.
registrovaný uživatel M 
03.02.2010 (13:12)  
Semik - ano, pokud to beres tak, ze platis cely zajezd ze sveho, tak ano...
Na druhou stranu, ta uvaha mi prijde trosku podivna. Je to totez, jako uvazovat: Bud budeme vsichni spat pod sirakem a jist to, co najdeme nebo budeme mit vsichni AI hotel a bude nas to na tyden stat nejakych 30 tisic, coz je pri tvym platu nejakych 215 prace navic

Ja bych ta cisla postavil trochu jinak - ten rozdil v cenach je asi 15 tisic (v lete bude podle mne jeste min), coz jsou 3 tisic na jednoho. Cestovani bude vlakem delsi o kolik? O 20 hodin? Potom je to 150 (mozna 200) korun za hodinu. A potom teda ma cenu resit, jakou hodnotu ma hodina ve vlaku...
Kdyby do varny jel vlak z Breclavi 10 hodin, tak reknu OK, je to sice o neco pomalejsi, ale o dost levnejsi. Za soucasnych podminek mi to prijde ujety:-)

Co moc neberu jako argument je to s koupenim jizdenky tyden predem. Ne ze by to nebyla pravda, to samozrejme ano, ale pokud jsou tam 4 dospeli, tak asi stejne bude potreba sladit dovolene, takze to stejne bude potreba zaridit dost dlouho predem.

MZ - no, to je duvod jak noha:-) Penezenku, klice a mobil na spravne misto jeste vratit dovedu:-)
registrovaný uživatel Semík  mail  
03.02.2010 (12:46)  
No mně jde o to, že tu jízdenku na vlak si bez problémů koupím týden před odjezdem, což se u letenky říct nedá. Navíc si myslím, že úspora času při použití letadla není odpovídající ceně. Jak říkám absolvoval jsem tu cestu jak letadlem, vlakem a autem, takže můžu srovnávat. Letadlem 2x doba přesunu dům hotel - 14:30 hod ( Praha) - 11:45 hod (Ostrava) Vlak 24:hodin. Autem cesta trvala 29:30 přes Srbsko.
registrovaný uživatel Foxx  mail  
03.02.2010 (12:30)  
Semik: Musím uznat, že navrhovaný spoj za tu cenu je opravdu dobrý, čas přijatelný, bohužel si myslím, že je to spíš vyjímka, než pravidlo. Letenky by se daly i levněji (než 28 000,-), ale pokud vám vlak vyhovuje proč to měnit :-)
Vitab: No s Il86 a Il96 tady neuspěješ. Pro mě by to třeba byl důvod se tam podívat, ale Semika tím neukecáš :-D
MZ: Bezpečnostní kontroly nemá rád nikdo, ale nějak jsem zjistil že jsem schopen ty tři minuty přežít bez psychické újmy..
03.02.2010 (10:53)  
Semík : navíc výhodovu běžného vlaku - tím nemyslím např. ty, co jezdí dírou pod "Kanálem" je, že vás před nástupem do vlaku nikdo neobtěžuje nějakou bezpečnostní prohlídkou, při níž vás nutí vyndat všechno z kapes - a pak si zase dávejte ty propriety do té správné kapsy ... základní důvod, proč nechci letadlo ...
registrovaný uživatel Semík  mail  
03.02.2010 (8:32)  
vitab: Vidím, že máte přesně opačné zkušenosti než já. V hotelu se semnou každý baví jen anglicky. Bydlím na Zlatých Píscích přes ČEDOK. pokud půjdu na co nejnižší cenu za dopravu, CITY STAR Budapešť - Sofia vyjde na 1125,- Sofia - Varna -Sofia na 375,-. Bydlím v Luhačovicích, takže jestli pojedu do Pardubic 206 km, nebo do Budapešti 265km už takový rozdíl není. Netvrdím, že spojení vlakem je nejrychlejší, ale autem se to rychleji ujet nedá a abych byl měsíc v práci, abych vydělal na letenky, to raději budu s rodinou doma. Prostě vlak je pořád nejlepší alternativa. Navíc ležení na lehátku a obskakovaní obsluhou vozu JLV nepovažuji za trmácení.
registrovaný uživatel vitab 
02.02.2010 (23:11)  
Semík: No, každý máme zřejmě jiné představy o dovolené. Já jsem ochoten se 30 hodin trmácet tak možná na Havaj a na Nový Zeland, do Varny bych to neabsolvoval :-)
Ale osobně, kdybych chtěl cestovat do Varny, tak vezmu nějaký zájezd za cca 12 tisíc za osobu, kde je vyřešený ubytování a transfér z letiště. Ale chápu, že člověk, který se tam vrací opakovaně tam může mít vyhlídnuté nějaké levné ubytování, znát se s majitelem, mít ještě lepší cenu atd...
Jinak Bulharsko už nikdy více. Hotel jakž takž slušný (až na nefunkční inzerovaný internet, ale když jsem viděl, jak recepční startuje tu 486tku s Win95, tak mi bylo jasný, že wi-fi tu nepůjde :D. Na komunikaci anglicky jsem rezignoval druhý den. To jsem se spíš domluvil česky, než anglicky.
Spousta mrtvých zvířat na ulicích nebo živých, ale ve strašném stavu.
Na druhou stranu, neskutečně levný alkohol.
No, znám příjemnější místa na světě....
Jo a k té cestě kolem varnského jezera bych si dovolil kontrovat - aproach na dráhu letiště Varna je taky velmi spektakulární. Je tam krásný visutý most. A ten provoz na letišti! Il-86 a Il-96 směr Moskva, to se už na západě moc nevidí :-D
registrovaný uživatel Semík  mail  
02.02.2010 (22:45)  
vitab: Díky, takže když si to shrnu. 4 dospělí a jedno dítě - letecky kolem 28 000,- Vlakem kolem 11 000,- Rozdíl 16 000,- Ušetřím kolem 24 hodin času. Každá ušetřená hodina je za 670,-Kč. Můj plat je kolem 140,- čistého. Pokud poletíme letadlem musím navíc odpracovat 114 hodin. Abych pravdu řekl, už jsem Varnu absolvoval autem,letadlem a vlakem. Autobus riskovat nebudu. No zůstanu u vlaku, přeci jen ta krajina v Transylvánských Alpách a příjezd do Varny kolem Varněnského jezera stojí za to.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko