..: Pražský magistrát chce místo metra a vlaku na letišti tramvaje :..

Škoda 15T ForCity, foto: Richard Weber Praha — Ambiciózní železniční projekty v okolí Prahy jeden po druhém vymírají. Vedle výrazného seškrtání plánů na ražbu vysokorychlostního tunelu do Berouna se v roce 2009 na vedlejší koleji ocitla také modernizace železničního spojení Praha – Kladno s odbočkou na ruzyňské letiště. Nové vedení hlavního města teď navíc definitivně pohřbilo záměr napojit letiště na prodlouženou linku A pražského metra. Místo toho by cestující na Ruzyni měla vozit tramvaj, míní pražský primátor Bohuslav Svoboda. Od této změny si pražští radní i dopravní podnik slibují především úsporu nákladů a rychlejší dokončení kolejového spojení s letištěm, kam by první tramvaje měly cestující dovézt v letech 2015–2016.

Vizualizace plánované modernizace zastávky Praha-Dejvice, foto: Metroprojekt, a. s. Napojení mezinárodního letiště v Ruzyni na pražskou veřejnou dopravu je dlouhodobým problémem české metropole. Výraznější zlepšení v tomto směru nepřinesla ani přímá autobusová linka AirportExpress, provozovaná Českými drahami z pražského hlavního nádraží, která při třicetiminutovém intervalu často naráží na kapacitní omezení a jejíž jízdní doba mnohdy přesahuje 50 minut. Již od roku 1993 se zde přitom počítalo s vybudováním železniční „rychlodráhy“, která měla spojit pražské Masarykovo nádraží s letištěm v rámci větší modernizace tratě do Kladna. Projekt železnice s maximální rychlostí 80 km/h ovšem ani po patnácti letech příprav nedostal konkrétní podobu, což vedlo k jeho vyškrtnutí ze seznamu priorit ministerstva dopravy v polovině roku 2008. Svůj podíl na tomto rozhodnutí má i radnice Prahy 6, která dlouhodobě trvala na vedení tratě přes Veleslavín a Dejvice pod zemí, případně rovnou prodloužení metra A z Dejvic až po terminály 1 a 2.

Vizualizace plánované zastávky Praha-výstaviště v rámci modernizace tratě Praha-Kladno, foto: Metroprojekt, a. s. Nové vedení hlavního města teď potvrdilo závěr svých předchůdců z roku 2009, že další prodloužení metra A z Motola se městu nevyplatí, a tak společně s pražským dopravním podnikem otevírá novou variantu tramvajové linky, navázané na stávající konečnou Divoká Šárka. Magistrát tento krok zdůvodňuje i nízkou předpokládanou vytížeností metra na letiště. „Kapacita metra na letiště by nebyla využita, lidé by do metra nastoupili na letišti a pak by jeli jen dlouho pod zemí, navíc v oblasti, kde není problém s povrchovou dopravou. Tramvaj se dá navíc lépe časově a intervaliově přizpůsobit potřebám,“ vysvětluje změnu strategie primátor Bohuslav Svoboda. Podle předběžných plánů radních by tramvajová trať na letiště mohla vést nejdříve v roce 2015; dosavadní plány na prodloužení metra do Ruzyně mluvily o roce 2024.

Vizualizace plánované zastávky Letiště (rychlodráha Praha-Kladno), foto: Metroprojekt, a. s. Redukce projektů kolejové dopravy na pražské letiště je překvapivá především v době, kdy Ruzyně odbavuje kolem 12 milionů cestujících ročně a připravuje další expanzi včetně nové přistávací dráhy. Zatímco železniční spojení z Masarykova nádraží by přineslo zkvalitnění dopravy na exponované trase z Kladna, výstavba metra naopak nemusí být nutně podpovrchová, jak dokazují četné příklady ze zahraničí. I na síti samotného pražského metra jsou v současnosti provozované tři nadzemní úseky, stejně jako úseky se sníženou frekvencí spojů. Řešení s prodloužením tramvajové sítě sice slibuje výrazně nižší náklady oproti ostatním drážním variantám, neřeší ale kapacitní problémy stávající autobusové linky 119 a nebude mít ani výraznější dopad na trvání cesty do centra, která si i nadále vyžádá přestup na metro v Dejvicích.

Související odkaz: Projekt rychlodráhy Praha letiště Ruzyně – Kladno

Zdroj: Hospodářské noviny


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 15.1.2011 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 ... 4 5 6 7 8 ... 11      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel acolmiztli  mail  
16.01.2011 (15:24)  
Řeknu Vám zkušenost polocizince - sebe. Před Vánoci tohoto roku jsem se objevil na Ruzyni. Většinou mám zajištěný odvoz rodinou, letos to bohužel nevyšlo a musel jsem se pohybovat sám (900 Kč za taxík domů se mi dát nechtělo) Vesele dorazíl se svým 20 kg kufrem na kolečkách a 10 kg příručním zavazadlem na zastávku 119 směr Dejvická.

K mému údivu místo nízkopodlažního autobusu uzpůsobeného k přepravě cestujících s větším počtem zavazadel dorazila standardní x let stará Karosa. Nadvakrát jsem kufry vynesl a postavil se "kloubu" abych co nejméně překážel, protože bagáž není kam inteligentně umístit.

Skoro deset minut stání na Evropské je zjevně součástí krasojízdy.

Na Dejvické mne čekal naprosto stejný boj se zavazadly dolů a objevil jsem se u vstupu do metra, opět bez jezdích schodů. Je m 25 a nejsem žádná cácorka, ale přiznám se, že sejít schody s těmi kufry a buď s nimi neupadnout nebo je neupustit byla skutečně záležitost mých krajních možností. Nedokážu si představit, jak něco podobného zvládají dámy nebo starší lidé.

Žiju teď v Portu a místní letiště ačkoliv řádově menší než to pražské, má svoji vlastní linku metra (portského ražení). O tom, že VŠECHNY prostředky MHD jsou tady nízkopodlažní, bych se mohl rozepsat ještě obšírněji.

Domnívám se, že pro turistu musí být už jen cesta z letiště do centra stresujícím zážitkem, tedy pokud nepřijel jen s příruční tašk nebo pokud nemá rád adrenalinové sporty.
16.01.2011 (15:14)  
José: A jako náhrada by přijela veselá kráva se třemi 010. Moderně, spolehlivě, rychle, bezpečně. Ale co, japonští turisté by tomu stejně nerozuměli a nějaký podnikavec by od nich ještě vybral jízdné za nostalgickou soupravu.
registrovaný uživatel José 
16.01.2011 (14:57)  
No, koneckonců je dobře že vyhrála kolejová doprava nad silniční. IMHO je výstavba jakékoliv "rychlodráhy" v místních podmínkách sci-fi. Místní dopravce by tomu nasadil korunu svoji vlajkovou lodí regionovou (v té době už podruhé rekonstruovanou s ještě lepším záchodem) a bylo by vymalováno - ne, děkuji. Radši pojedu nízkopodlažní tramvají :)
registrovaný uživatel bugear 
16.01.2011 (14:13)  
@Miroslav Zikmund: Poslední dodávka pro linku C činila 5 vozů vyrobených v roce 2010. Pro zvýšenou potřebu způsobenou dostavbou V.A se počítá s 13 rekonstruovanými soupravami 81-71M dodanými v roce 2010.
@Oto: Jdou různé věci, ale pokud není (a nebude) 35 miliard na současnou podobu, těžko bude 40 miliard na podobu s dalším pětikilometrovým tunelem pod letištěm.
16.01.2011 (12:58)  
ad Juraj Kováč : velmi výstižené ... když před mnoha a mnoha lety zajišťovaly ČSA přepravu cestujících z "kanceláře" v centru (bývala na konci Revoluční ulice, jmenovala se tuším Vltava) svými autobusy, byly upravené pro přepravy zavazadel (kufrů). Část sedadel byla demontována ...

Problém přepravy zavazadel dobře vyřeší železnice. Při konstrukčním řešení sedaček model vozidel "Flirt, Talent", kdy lze zavazadla umístít "pod sedačky" je celkem problém vyřešen.
Nepřehlédněte, že většina zavazadel jsou "dnes" kolečkové kufry (nebo kufr na skládacích "kolečkách"), které se ponechávají i na podlaze, protože je jejich vlastník není buď fyzicky schopen zvednout do úrovně police na zavazadla nebo je ta police plná ...
Všimněte si, že v řadě vlaků stojí tyhle kolečkové kufry v uličce, protože police pro zavazadla v 6 místném oddíle prostě 6 zavazadel "standardních" rozměrů prostě nepojmou a pod sedačku se z hlediska konstrukce nevejdou (typicky kupátkové vozy ČD s teplovzdušným topením), ačkoli dopravce ve svých přepravních podmínkách uvádí, že zavazadla si může cestující uložit v prostoru nad a pod sedadlem, které zaujímá, ale používá vozidel, která to neumožňují > dalším příkladem pseudoluxusní vozidlo Potěmkin.
Ve velkoprostorech mnohé železniční správy nechávají montovat takové typy sedaček, které umožňují umístit zavazadlo do meziopěrkového prostoru (typicky Švýcarsko, ale i rakouský Transalpin [4010] z poloviny 60. let minulého století). Mají to i maďarské Bmpz španělského původu ...

K tomu METRU - já proti metru na LETŠTĚ nejsem. Podívejte se ovšem, jak je metro obsazeno již z Dejvické. A teď se k tomu přidají cestující z prostoru Petřiny, Motol ... a navíc "letištní".

V hlubokém podsklepí archivů by se jistě našel materiál, který "za bolševika" zdůvodnil revokaci rozhodnutí o zrušení trati Praha Dejvice - Praha Bubny.
Ano - pro ty později narozené - existovalo rozhodnutí o zrušení této trati a ukončení buštěhradské dráhy v Dejvicích s tím, že cestující budou z Dejvic pokračovat metrem ze stanice Hradčanská ...
Leč i jinak "všeznající a všeumějící" bolševik (poručíme větru dešti) po nějakém čase dal na dobrozdání dopravních odborníků, že metro není kapacitně schopno zvládnout veškerou přepravu osob z dejvického nádraží do centra ...
Proto bylo revokováno rozhodnutí o zrušení trati ...

Když se v roce 1974 uvádělo metro do provozu, sovětské zabezpečovací zařízení bylo homologováno na následné mezidobí 90 vteřin = propustnost trati 40 vlaků za hodinu.
Je současné metro, resp. použitý typ ZZ schopen této propustnosti ? NEVÍM.
Co však VÍM je, že pražský DP - i kdyby ZZ umožnilo takovou propustnost, tak prostě nemá dostatek vozidel, aby špičkově vyjezdil 90 vteřinový interval (počet vozidel lze zjistit na webu).
Znalci pražského metra - vzpomenete si, že by v souvislosti s prodloužením trasy C do Letňan někdo objednával nové vozy metra ? Já si nějak nemohu vybavit, že by se nějaký nákup uskutečnil.
Myslím, že v současné době by měl pražský DP, resp. jeho vlastník uvažovat o tom, že by si pořídil pro prodlouženou trasu A další vozidla. Nějak ticho po pěšině. Zřejmě se vozy metra považují za rohlíky vyrobitelné "přes noc".
Opět dotaz na znalce - kdyby se pro DP pořídila další vozidla, stačí kapacita stávajících dep ? I kdyby se část vozidel deponovala na odstavných staničních kolejích ...
16.01.2011 (12:13)  
to Voyageur

Podobná varianta je i v Pražském ÚP, končí ovšem u Terminálu Jih a vede kolem navíc nové stanice Ruzyně plánované rychlodráhy.
Nicméně, to měl být jen doplněk železniční ryhlodráhy, tato trasa rozhodně není v žádném ohledu ryhlá... Proti autobusu nic převratného, i když tramvaj považuju za pohodlenější. Kdyby teda 20 let po revoluci byl DP schopen na linku 119 nasadit jen nízkopodlažní busy...
registrovaný uživatel Oto 
16.01.2011 (11:23)  
Bugear: v průjezdném modelu byste buď musel vyrobit úvrať, nebo vyhodit cestující 1,5 km od terminálu

Kdepak, trať může pokračovat tunelem pod runwayemi. Ve světě to není neobvyklé řešení. To by byla linka S5 Praha-Dejvice-Letiště-Kladno.

Co se týká Hostivic, těm by v tom případě musela stačit druhá linka S65 Kladno-Hostivice-Semmering-Praha, doplněná autobusy/tramvajemi směr Dlouhá Míle, kde by byl přestup na S5.
16.01.2011 (10:54)  
Možná, že tramvaj obslouží mimo letiště také Obchodní centrum Šestka a sídliště Na Dědině, které je mezi OC a současnou konečnou Divoká Šárka. A možná, že tramvaj nepovede přímo, ale tak, jak ukazuje obrázek http://trolejbusyvpraze.net/Mapy/tram_letiste.JPG
registrovaný uživatel Busman 
16.01.2011 (7:44)  
Magistrát má jinou koncepci dopravy, na letiště se bude jezdit primárně takhle:

http://dopravni.net/mhd/8818/po-potizich-s-blankou-pripravuje-praha-dalsi-dalnici-pres-brevnov/

:-(
registrovaný uživatel bugear 
16.01.2011 (1:05)  
@mic: V průjezdném modelu byste buď musel vyrobit úvrať, nebo vyhodit cestující 1,5 km od terminálu (+ k tomu to minutí jediného významného mezilehlého cíle). Co by mělo podle vás větvení komplikovat? Já tam žádný problém nevidím.
  1 ... 4 5 6 7 8 ... 11      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko