..: Návštěva papeže ve Staré Boleslavi :..

kraj Středočeský Stará Boleslav — Ve dnech 26.–28.9.2009 navštíví Českou republiku Jeho Svatost papež Benedikt XVI. Při svojí cestě navštíví postupně 3 česká města — Prahu, Brno a Starou Boleslav, přičemž v posledních dvou jmenovaných oslaví mši svatou. Pořadatelé staroboleslavské mše počítají s návštěvností kolem 100 tisíc lidí. Celé město bude proto uzavřeno pro osobní automobilovou dopravu a vzniknou záchytná parkoviště, odkud se poutníci snadno dostanou na místo slavnosti.

Dvojměstí Brandýs nad Labem–Stará Boleslav je sídlem 16 840 obyvatel. Hlavní komunikací je rychlostní silnice R10 a na ní navazující silnice II. a III. třídy. Organizátoři akce se tak jistě oprávněně obávají kolapsu dopravy ve městě, ale i na beztak problematické silnici R10. Přišli proto s návrhem zavedení zvláštních vlaků na tratích 072 (Lysá nad Labem - Ústí nad Labem západ), kde leží ŽST Stará Boleslav, a 074 (Čelákovice - Neratovice), na níž leží ŽST Brandýs nad Labem.

Dle prvotních informací se zástupci Středočeského kraje k možnosti mimořádných vlaků moc nepřiklánějí a dokonce se objevily informace, že případný příspěvek na mimořádnou vlakovou dopravu bude zamítnut. Tento fakt by jistě způsobil dva zásadní problémy. Tím prvním by byl již zmíněný kolaps dopravy na R10 a přilehlých komunikacích, což by mohlo zkomplikovat i dopravu ve východní části Prahy, vzdálené pouhých 10 kilometrů. A druhým zádrhelem by byla přetíženost jednotlivých vlakových spojů na tratích 072 a 074.

Po návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy je návštěva Benedikta XVI. druhou letošní významnou událostí. Případný dopravní kolaps by jistě nevrhl dobré světlo na pořadatelské schopnosti české strany a po letošním, nepříliš vydařeném českém předsednictví EU by to byla další kaňka na české organizátorské pověsti, kterou by přítomná světová média rozšířila do celého světa.

Autor by rád touto krátkou aktualitou chtěl apelovat na představitele Středočeského kraje, aby se zamysleli nad všemi okolnosti tohoto problému. O dalších podrobnostech vás autor bude ještě prostřednictvím magazínu ŽelPage informovat v průběhu dalších příprav papežské návštěvy.

Pozn. autora: údaje o počtu návštěvníků uvedl s odvoláním na šéfa policejní ochranné služby Lubomíra Kvíčalu ve svém víkendovém vydání ze dne 25.7.2009 deník Právo. Počty návštěvníků zveřejněné v Městských listech Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi jsou zastaralé a pochází z doby, kdy se ještě nevyjadřovaly jednotlivé kapituly o počtu svých poutníků.

Zdroj: Městské listy Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi, Právo, vlastní pozorování


Staroboleslavák | 29.7.2009 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu ČR Středočeský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
30.07.2009 (10:02)  
Já si myslím , že nějak na organizaci této akci by se měli podílet všichni (stát,kraj i město) , protože všichni z ní budou mít ve finále prospěch.
Sjede se tam spousta lidí z celé Evropy , kteří budou potřebovat někde spát (přínos pro hotely) , někde jíst (přínos pro restaurace) a v neposlední řadě to přinese vyšší zájem o celé Česko ze strany zahraničí a tím pádem výdělky a daně opět v rozpočtech státu , kraje i obce.

Jinak myslím si , že by to mohly ČD i odjezdit v rámci svého podnikatelského rizika. Jestliže budu přepravovat obrovské davy lidí , dalo by se na tom možná i něco vydělat. Uvítal bych dohodu kraje s ČD , že ČD to odjezdí , akci vyhodnotí a kraj případnou ztrátu doplatí.

Apropo , jestli může jet zvláštní vlak s fanoušky Baníku na Spartu , proč by nemohl jet zvláštní vlak na papeže.

Na druhou stranu chápu , že kraj nic moc ČD platit nechce , protože většina z těchto peněz končí v černé díře...
30.07.2009 (1:00)  
Popravdě, primárně by břemeno financování státní návštěvy měl nést stát, u doprovodných akcí se může podílet i církev. Avšak i Středočeský kraj může počítat s užitkem z dané akce (příliv poutníků ze zahraničí, kteří se mohou vrátit, jako turisti, dále poplatky a daně), a proto by měl umět danou akci využít a ne od ní dávat ruce pryč.

Viděl bych to na osobní snahu hejtmanissima Ratha předvést, jak hájí zájmy většiny bez vyznání. Obávám se však, že tím udělá ostudu celému kraji, tedy i jeho občanům bez vyznání.

Autor je zakladatelem neformální skupiny katolických příznivců železnic (www.signaly.cz/kzu).
29.07.2009 (23:45)  
mates111: je to státní návštěva, papež se na Hradě setká i s prezidentem a dalšími politiky. Papeže pozvali biskupové a následně i prezident už v roce 2005, vloni pak prezident pozvání zopakoval a papež pozvání letos přijal.
Nicméně ty různé doprovodné akce si organizuje církev, takže by si je měla zřejmě i zaplatit, ty avizované zvláštní vlaky a busy atd. zřejmě platit bude. Pokud jsem pochopil, tak začátkem srpna by měla zveřejnit jízdní řády.
http://www.navstevapapeze.cz/mista/stara-boleslav/prakticke-informace-boleslav
registrovaný uživatel sAd 
29.07.2009 (23:10)  
Přikloním se rovněž ke kritikům těchto dotací ze strany kraje. Ve valné většině případů hradí posilové spoje u akcí organizátor a kraje dle mého názoru nikoho nezvaly, tak co jim po tom.
29.07.2009 (22:29)  
No mě osobně by dost zajímalo, kdo papeže do ČR pozval. Především pak, zda to byli čelní představitelé katolické církve nebo nějaký z našich předních státníků. Ať tak či onak si myslím, že zafinancovat tuto návštěvu by měl především stát (církev) a kraj by měl spíše jen pomoci se samotnou organizací.

Proto mě celý nápad, aby se Středočeský kraj (v případě návštěvy Brna JMK) podílel finančně na této návštěvě přijde jako dost špatný vtip... Přece když si pošlu domů kamaráda z USA, tak taky nežádám kraj, aby mě na to finančně přispěl, aby si o mě kamarád nemyslel něco špatného. Prostě a jednoduše, ať to financuje ten, kdo papeže pozval...
registrovaný uživatel Njorloj  mail  
29.07.2009 (21:12)  
2 dedaluis: papez prijede samozrejme na statni navstevu (nikoliv soukromou), tedy organizatorem je stat, potazmo kraj.
registrovaný uživatel nvlik 
29.07.2009 (18:47)  
Kraje jsou prostě idioti.. místo aby přidaly peníze na něco užitečného jak pro stát (pohled na organizaci) tak pro lidi (snadný přístup do města) místo toho cpou peníze do billboardů ve kterých ukazují jak je jejich kraj úžasný..neříkám že to dělá Středočeský kraj ale třeba Jihomoravský to dělá hrozně rád...
29.07.2009 (16:46)  
jistě bude na muj názor spousta lidí načtvaná ale budiž.nevím proč by měl kraj nebo kdokoliv ze státních orgánu přispívat na zvláštní vlaky.pokud o ně bude zájem mel by je zafinancovat organizátor akce.nejsem proti věřícím a mám mezi něma spoustu přátel ale byla u nás spousta akcí kde mimořádné vlaky museli financovat organizátoři a nebo sponzoři.
registrovaný uživatel Bovlk 
29.07.2009 (16:14)  
Zkuste napsat ještě na Českou biskupskou konferenci (ČBK). Ta se jistě také účastní organizace a co vím, tak na různé křesťanské akce byly posílány zvláštní vlaky. Namátkou setkání mládeže v Příbrami, Táboře a Ždáru nad Sázavou, které organizovala Sekce pro mládež ČBK. Čili by na to mohli docela slyšet.
registrovaný uživatel karosa  mail  
29.07.2009 (15:31)  
Četl jsi celý článek? Zřejmě ne, jinak by ses na výsledek neptal...
Osobně si myslím, že výzva autora tohoto příspěvku středočeskému zastupitelstvu se zcela mine účinkem. Jako vždy v podobných případech totiž bude shora všechno perfektně naplánováno a zajištěno, jen s maličkou chybičkou: nikdo z těch, kteří to na tom zastupitelstvu organizačně zajištují, se předem nepřijede do toho Brandýsa a ST. Boleslavi podívat, jak tam vůbec situace vypadá, případně se poradit s místními., jak by se dala situace nejlépe vyřešit. Prostě se podle nějakého mustru sesmolí nějaké organizační pokyny bez ohledu na stav a ty se rozešlou jako závazné všem dole. takže to skončí, jako vždy v takovýchto případech, improvizací místních organizátorů, na kterých to nakonec všechno zůstane. v tom lepším případě(pokud se to aspon trochu bez problémů zvládne) se budou krajští zastupitelé chválit, "jak jsme to tam perfektně zorganizovali", v tom horším( když organizace a doprava skutečně zkolabují) bude vina na těch místních dobrovolnících(protože "my jsme jim to sice určili, jak to mají organizovat, ale oni se tím vůbec neřídili"). To, že ty pokyny shora budou od začátku na dvě věci, už ti na kraji nepřiznají...
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko