..: Návštěva papeže ve Staré Boleslavi :..

kraj Středočeský Stará Boleslav — Ve dnech 26.–28.9.2009 navštíví Českou republiku Jeho Svatost papež Benedikt XVI. Při svojí cestě navštíví postupně 3 česká města — Prahu, Brno a Starou Boleslav, přičemž v posledních dvou jmenovaných oslaví mši svatou. Pořadatelé staroboleslavské mše počítají s návštěvností kolem 100 tisíc lidí. Celé město bude proto uzavřeno pro osobní automobilovou dopravu a vzniknou záchytná parkoviště, odkud se poutníci snadno dostanou na místo slavnosti.

Dvojměstí Brandýs nad Labem–Stará Boleslav je sídlem 16 840 obyvatel. Hlavní komunikací je rychlostní silnice R10 a na ní navazující silnice II. a III. třídy. Organizátoři akce se tak jistě oprávněně obávají kolapsu dopravy ve městě, ale i na beztak problematické silnici R10. Přišli proto s návrhem zavedení zvláštních vlaků na tratích 072 (Lysá nad Labem - Ústí nad Labem západ), kde leží ŽST Stará Boleslav, a 074 (Čelákovice - Neratovice), na níž leží ŽST Brandýs nad Labem.

Dle prvotních informací se zástupci Středočeského kraje k možnosti mimořádných vlaků moc nepřiklánějí a dokonce se objevily informace, že případný příspěvek na mimořádnou vlakovou dopravu bude zamítnut. Tento fakt by jistě způsobil dva zásadní problémy. Tím prvním by byl již zmíněný kolaps dopravy na R10 a přilehlých komunikacích, což by mohlo zkomplikovat i dopravu ve východní části Prahy, vzdálené pouhých 10 kilometrů. A druhým zádrhelem by byla přetíženost jednotlivých vlakových spojů na tratích 072 a 074.

Po návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy je návštěva Benedikta XVI. druhou letošní významnou událostí. Případný dopravní kolaps by jistě nevrhl dobré světlo na pořadatelské schopnosti české strany a po letošním, nepříliš vydařeném českém předsednictví EU by to byla další kaňka na české organizátorské pověsti, kterou by přítomná světová média rozšířila do celého světa.

Autor by rád touto krátkou aktualitou chtěl apelovat na představitele Středočeského kraje, aby se zamysleli nad všemi okolnosti tohoto problému. O dalších podrobnostech vás autor bude ještě prostřednictvím magazínu ŽelPage informovat v průběhu dalších příprav papežské návštěvy.

Pozn. autora: údaje o počtu návštěvníků uvedl s odvoláním na šéfa policejní ochranné služby Lubomíra Kvíčalu ve svém víkendovém vydání ze dne 25.7.2009 deník Právo. Počty návštěvníků zveřejněné v Městských listech Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi jsou zastaralé a pochází z doby, kdy se ještě nevyjadřovaly jednotlivé kapituly o počtu svých poutníků.

Zdroj: Městské listy Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi, Právo, vlastní pozorování


Staroboleslavák | 29.7.2009 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu ČR Středočeský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel karosa  mail  
31.07.2009 (15:36)  
Apropo , jestli může jet zvláštní vlak s fanoušky Baníku na Spartu , proč by nemohl jet zvláštní vlak na papeže.
Jenže vlaky těm fanouškům platí kluby, které si je také objednávají a platí. Takže dopravu při návštěvě svatého papá by měl objednat a hlavně zaplatit také(jako v případě fanoušků)ten, kdo ho na návštěvu pozval. a o tom, že přijedou tisíce věřících z celé Evropy, o tom můžem diskutovat.. A pokud přijedou, přijedou ve většině ve zvláštních autobusech, případně vlacích(v což tedy nevěřím ani náhodou) už z domova, takže ti u nás žádnou dopravu potřebovat nebudou.
30.07.2009 (22:43)  
Staroboleslavák: Ale ČR se nerovná Středočeský kraj. Takže pokud by to měl někdo platit, tak ať to platí ČR a ne kraj. Nicméně si myslím, že velká část nákladů na vlaky by se vrátila v jízdném, jenomže tímto směrem asi ČD neuvažují. Přitom by to byla možná lepší reklama ČD než ta, za kterou vydává stovky milionů korun....
30.07.2009 (22:33)  
dadaluis: Papež přijede na pozvání prezidenta ČR..
30.07.2009 (21:56)  
ještě k tomu vlaku pro fanoušky baníku nebo sparty.pokud jsou normální tak mužou jet normálnímy spoji,tolik jich zase není a ta pakáž co dělá bordel at si vyjde dřív a jde pěšky.na ty bych se vy.....
30.07.2009 (21:50)  
díky mates 111,přesně tak jsem to myslel.zatím se nikde neobjevilo že by to byla návštěva na pozvání státních představitelu.tak pokud si jej pozvala církev tak at to zaplatí.stale chtějí samostatnost ale státe zaplať.tak at se konečně vzpamatují a rozhodnou se co chcou.
30.07.2009 (18:28)  
Jasně, proto ten smajlík.
I když musíme si říct upřímně, že návštěva papeže má spíše než k duchovní prožitku blíže k akcím typu koncertu nějaké popstar.
registrovaný uživatel Bovlk 
30.07.2009 (17:30)  
ekoter: Ja myslim, ze Stara Boleslav byla vybrana kvuli symbolickemu vyznamu a protoze je to vyznamne poutni misto.
30.07.2009 (16:56)  
Další problém je, že železniční doprava není pro toto místo moc vhodná, protože lidé pak musí od vlaku jít kolem 3 až 4 km, což není úplně nejlepší.
No a další věc samozřejmě je dělat akci, na kterou mi přijede 100000 lidí, na místě, kde chybí kapacitní VD, ale to asi nebylo moc bráno v úvahu:-)
30.07.2009 (16:46)  
Ad kuchi: Hmmm... tak to dělá 195 Kč za vlkm.
registrovaný uživatel kuchi 
30.07.2009 (12:26)  
s CD se jednalo o vedeni zvlastniho vlaku take v trase Bohumin-Brno-Bohumin. Predpoklad byl ze vlak pojede "natriskany az po strechu" (nebudou se obednavat autobusy). I za natriskany vlak chtely CD 70 000Kc plus jizdne. Tak si rikam, ze pokud se nezaplati ani plny vlak tak je vazne neco spatne (nemam informace jak jednani nakonec dopadly).
Chapu, ze se nekomu nelibi placeni "cirkevnich vyletu" z jeho dani. Na druhou stranu, vercici na papeze pojedou tak jak tak. Pokud vyrazi autobusy/auty tak nekdo bude muset zaplatit policii, mista pro parkovani, budou ucpane silnice atp...
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko