..: RegioJet získal licenci od Drážního Úřadu :..

RegioJet, foto: MG Praha – Dceřiná společnost Student Agency (SA), známého provozovatele "žlutých autobusů", se stává právoplatným konkurentem největšího železničného doprace u nás - Českých drah. Ústy předsedy představenstva RegioJet (RJ), Jana Paroubka: "Získání licence bylo prvním nutným krokem. Jasně jím deklarujeme náš zájem o vstup na železniční dopravní trh." Díky alianci s francouzským dopravcem Keolis tak budou mít ČD co dělat, aby obhájily svou pozici v nadcházejícím výběrovém řízení na přepravce po železnici Jizerských hor, jež vypsal Liberecký kraj. S půldruhým milionem vlakových kilometrů za rok by tak RJ - v případě výhry - dostal dosud největší podíl železniční sítě, spravovaný soukromým dopravcem (tedy jiným než ČD) u nás.

rj2, foto: MG Současná konkurence provozuje své spoje převážně na kratších lokálních tratích, o které ČD nejevily zájem, ať z důvodů nevytíženosti vlaků cestujícími, anebo nevyhovujícího stavu (železnice pod Jeseníky zničené povodněmi). Na poli regionální přepravy po hlavních tratích tedy může jít o pomyslnou první vlaštovku, která donutí ČD k zamyšlení nad současným stavem jejich služeb. RJ totiž deklaruje vyšší cestovní komfort za srovnatelnou, či nižší cenu a přímé srovnání je nejlepší možnost, jak pocítit změnu. Paroubek tedy právem očekává, že podobná výběrová řízení začnou vypisovat i další kraje, čímž dojde k liberalizaci trhu regionální železniční dopravy v celostátním měřítku. Mluvčí ČD Ondřej Kubala dodává: "Tato firma bude jedním z mnoha dalších železničních dopravců na českém trhu. Konkurence je pro nás velmi důležitá." Jako hlavní důvod však uvádí, že kraje konečně uvidí, kolik železniční přeprava skutečně stojí, a tedy kraje budou nuceny uhradit skutečné ztráty v jejím financování, které je dlouhodobě podhodnocené. Za takové peníze prý žádný jiný dopravce jezdit nebude, podotýká Kubala.

Posledním, konkurencí v osobní dopravě stále nedotčeným oborem působnosti ČD jsou tak dálkové spoje. Před dvěma lety se o vpád na ně pokusila společnost RailTrans s produktem RTexpress, který se však ve fázi vývoje zastavil. Student Agency deklarovala své úsilí o stejnou věc před nedávnem, s produktem HighJet. Ten byl však pozastaven z důvodu finanční injekce pro ČD od státu, což SA považovala za definitivní posílení monopolu a odsunula tak aktivity v dálkové drážní dopravě mimo ČR.

Zdroj: iDnes.cz


Martin Grill Poslat mail autorovi | 13.5.2009 (8:38)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 22      Zpráv na stránku:   
15.05.2009 (13:06)  
Když už tady vzponínáte takové případy, tak asi nejvíc mi vyrazilo dech, když jsme s žabotlamem zastavili kdesi v polích nouzovou brzdou a po 15 minutách stání bez vysvětlení situace (člověk by čekal, že jsme asi rozmázli kolejochodce či co) do vozu vešel průvodčí se slovy "jízdenky prosím". Lidi se už ani neptali, koukali s otevřenou pusou. Po 20 minutách vlak pokračoval jakoby nic...
registrovaný uživatel M 
15.05.2009 (12:07)  
Tema: Musi rict nebo se clovek musi zeptat?

Prave se divam na Ano sefe (10) - resi se tam, jestli se cisnik ma zeptat hosta na propecenost steaku. Cisnik rika, ze normalne je medium a JEN pokud host rekne, tak je to jinak. V duchu si rikam, no to je pekna kokotina. No a Pohlreich to potvrdil. Jako ne ze bych bral jeho vsechny komenty, ale tohle je snad kua jasny. A myslim, ze stejnej priklad je ten pruvodci a jonas je ten prijemnej cisnik...
registrovaný uživatel M 
15.05.2009 (11:49)  
tenzor - takze dalsi SMOLAR:-)) Ve svetle nas ostatnich se ted Kovarik jevi ne jako dite stesteny, ale v podstate potencionalni opakovany vyherce prvni ve sportce

karosa - muj nazor je, ze i informace nevim (doplnena omluvou) je lepsi nez informace zadna. Ale mozna jsem "mensinovy volic"...
registrovaný uživatel karosa  mail  
15.05.2009 (9:39)  
tenzor: pokud o příčině zpoždění věděli, tak to je něco jiného. V takovém případě by mělo být samozřejmostí, že projdou soupravu a řeknou to. Ale ne vždy jsou informace po ruce, a říkej lidem, :"nevím, co se děje, proč nejedem". To těm lidem asi nepomůže a budou nas*anější ještě víc.
registrovaný uživatel tenzor 
15.05.2009 (9:29)  
Pri asi 10ti mimoradnostech, ktere jsem za poslednich par let na zeleznici zazil, se NIKDY nestalo, ze by prisel pruvodci nebo kdokoli a rekl, co se deje - s vyjimkou dvou pripadu, kdy bylo nutne nechat cestujici prestoupit do jineho vagonu z technickych duvodu. Jinak odpoved pouze na primy dotaz (zajimave je, ze vetsinou vedeli co se deje, dle karosy zrejme jasnovidci), ale problem je, ze pokud nekde vlak dlouhou dobu stoji, tak pruvodci maji tendenci pro jistotu nekam zalezt a vubec se neukazovat (a to i tehdy, kdyz maji kontrolovat jizdenky hromade cestujicich, kteri pristoupili).
registrovaný uživatel M 
14.05.2009 (23:33)  
karosa - my ale nevinime pruvodciho, ale system, celkovy pristup cele firmy
registrovaný uživatel DJ 
14.05.2009 (20:53)  
Sice to není nijak životně důležitá věc s tím, že průvodčí nikoho neinformoval při tom čekání, ale upřesním, že v tu chvíli uběhlo od té nehody ve stanici už asi 16 hodin a zpoždění tam vznikala po celý den. Ale nemusíme to rozebírat, jistě průvodčí nemá za povinnost projít ten vlak a lidi "uklidnit", že to čekání "v polích" je normální. Ale když by to udělal, tak by se taky nic nestalo.
registrovaný uživatel karosa  mail  
14.05.2009 (20:46)  
KK: ale to co popisujete vy... tak mate pravdu, ze meli CD otom vedet a neco rict
A kde by tu informaci o tom, co se děje třeba o 100km dál, asi tak získali? Ona vlaková četa totiž nemá v popisu práce celou dobu svého výkonu sedět někde u Pc nebo netu a sbírat drby, jako někteří sem přispívající. A to se netýká jen vlaků, ale i busů.Zrovna včera jsem se kolem 14 hod. vrátil ze zájezdu(byl jsem s dětičkami v Zoo), ještě jsem ani nestačil zamést bus, přiletěl dispečer a .. makej, musíš okamžitě linku do Pardubic,už má být půl hodiny pryč. Proč nepřijel, to nevím, nikdo nic nehlásil. A co má potom řidíč nebo ten průvodčí, nebo vlakvévoda lidem říci, když sám nic neví a nikdo mu nic neřekne?
registrovaný uživatel M 
14.05.2009 (19:26)  
cili:
kk je dite stesteny
nebo
dj je smolar
registrovaný uživatel Kakov 
14.05.2009 (18:50)  
DJ: tak stezejni vec nebylo jestli 10-15 minut ;-)
ale to co popisujete vy... tak mate pravdu, ze meli CD otom vedet a neco rict
  1 2 3 4 5 ... 22      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko