..: ČD: Pendolina musí vydělávat a být využity jejich možnosti. :..

Hoštejn 680 České dráhy uvažují o velkých změnách v provozování jednotek řady 680 Pendolino. V současné době jsou tyto jednotky nasazovány výhradně na spoje pod značkou SuperCity, které jako jediné pravidelné spoje v současnosti provozují České dráhy na své vlastní podnikatelské riziko. Na začátku letošního roku ovšem dráhy poprvé přiznaly, že na jejich provozu prodělávají. Kromě nutnosti splácení drahého úvěru jsou totiž také velice drahé pravidelné opravy, které musí jednotky stejně jako všechna ostatní kolejová vozidla podstupovat.

Něco málo z historie

680 Rollout Praha hl.n. 24.6.2003Po rozdělení Československa se na našich tratích začalo projevovat jejich dlouholeté zanedbávání. Stavbu nových koridorů bylo ale třeba politicky zdůvodnit. České dráhy proto stály o moderní vysokorychlostní jednotky, které by přepravovaly cestující z Berlína do Vídně přes Prahu. V roce 1994 vznikl v ateliéru profesora Petra Tučného návrh na vlak Integral s naklápěcí skříní, který se měl hned na první pohled lišit od podobných souprav cizích železničních správ. V červnu roku 1995 bylo na dodávku deseti takovýchto vlaků vypsáno výběrové řízení, ve kterém zvítězilo konsorcium firem ČKD Praha Holding, Moravskoslezská vagonka Studénka, Fiat Ferroviaria a Siemens. Nabídnutá cena 415 mil. Kč za jednotku byla ale nereálná a výroba se dostala do hlubokého skluzu. Návrh firmy Siemens na výrobu jednotek podobných německým ICE-T měl snížit vysoké náklady na vývoj. Další rána přišla v roce 1997, kdy se cena za jednu jednotku zvýšila na 715 mil. Kč. Po krachu ČKD se dráhy rozhodly, aby zakázku převzala výrobu nástupnická firma Fiatu ALSTOM, která za původní cenu nabídla 7 souprav vyrobených podle vlastního vzoru v Itálii. Konkurenční Siemens za tuto sumu nabídl pouze 5 souprav a jakékoliv navýšení ceny dráhy odmítaly. Výsledné jednotky tak vycházejí z řady ETR 470.

Další problém nastal, když po letech zpoždění dodávek jednotek řady 680 definitivně padla možnost zajíždění do Německa, kdy oficiální důvod zamítnutí německou stranou spočíval v nedostatečné kapacitě českých pendolin. Ty by se pak musely zejména pro úsek Drážďany - Berlín zdvojovat. Vzhledem k počtu dodaných jednotek by však nebylo možné původně plánovanou trasu Vídeň - Praha - Drážďany - (Berlín) vyjezdit v rozumných intervalech. České dráhy se tedy nakonec rozhodly vytvořit z nouze ctnost a od prosince 2005 nasadily jednotky řady 680 jako prestižní spoje SuperCity mezi Prahou a Ostravou, kde existovala silná poptávka po kvalitním železničním spojení, za které si byli cestující schopni také řádně zaplatit. Jak se po letech ukazuje, tak ani nasazení na tuto relaci není dostatečně výnosné na to, aby se zaplatily náklady na pořízení jednotek, jejichž možnosti (zejména třísystémovost, naklápění a maximální rychlost přes 200 km/h) nejsou zdaleka využity. Možnost jezdit pod více systémy byla zpočátku využita na vlacích IC/EC zajíždějících do Brna a Břeclavi od prosince 2005 a po schválení pro provoz na Slovensku a Rakousku o rok později také pro zajíždění jako spoje SuperCity do Vídně a Bratislavy. Vzhledem k počtu jednotek, které "zbyly" pro jižní relaci je počet spojů na jižní větvi pouhé tři páry denně a není ani žádným překvapením, že si tyto spoje, kterým navíc mezi Prahou a Brnem zdatně konkurují stejně rychlé ale podstatně levnější autobusy, moc cestujících nezískaly.

České dráhy: Je načase, aby pendolina začala vydělávat

Pendolino, foto: PayusČeské dráhy proto zvažují možnosti, jak zajistit, aby jim jednotky řady 680 začaly přinášet zisk. Jednou ze zvažovaných možností je nasazení na delší vozební ramena, kde by navíc využila své možnosti jezdit rychlostmi přes 200 km/h. Na současné trase do Ostavy mohou využívat maximální rychlosti 160 km/h. Také proto České dráhy zvažují nasadit v budoucnosti na tuto trasu lehčí a provozně levnější jednotky bez naklápění (uvažovaná řada 665), které budou také schopny dosahovat rychlosti 160-200 km/h. Cestování na této relaci by se prodložilo maximálně o 15 minut. Navíc celková jízdní doba se minimálně o tento čas ještě zkrátí po kompletním dokončení koridorů, jako je například průjezd údolím řeky Orlice. Správa železniční dopravní cesty navíc tvrdí, že by byla schopna bez větších investic některé úseky upravit i pro rychlosti 170 až 180 km/h. Ředitel SŽDC Jan Komárek navíc pro magazín E15 dodal: "Rychleji už to nejde, protože bychom museli odstranit všechny přejezdy, a to by vyšlo příliš drahé."

Další z možností je také založení společnosti typu joint venture s jiným partnerem, který by zajistil jejich větší komerční využití a to například na již výše zmíněné nasazování na delší vozební ramena. To především znamená nasazení na přeshraniční spoje (přímo se nabízí například spolupráce mezi ČD a nějakým železničním dopravcem z nějaké země sousedící s ČR. Takový model zde již v minulosti byl u ČD zvažovaného nákupu dálkových jednotek řady 665), nebo také pronájmem pro různé charterové a reklamní jízdy, či půjčováním různým filmovým štábům, jako bylo například natáčení bondovky Casino Royale či film Wanted.

Částečné "vysvobození" možná již v příštím GVD

SC Slovenská StrelaV současné době je již pomalu jisté, že částečné změny se pendolina dočkají již příští rok. V nedávné době proběhla v Ljubljani konference o podobě mezinárodních vlakových spojů v GVD 2009/2010. Z té vyplynulo několik informací. Vlak SC Slovenská Strela by měl od prosince jezdit opět jako klasické EC vezoucí klasické vozy ZSSK. Jednotka 680 by se přesto během dne měla na Slovensko podívat jako EC Slovan, který by měl celoročně jezdit v poloze letošního Jadranu. Podobně by měly skončit spoje SuperCity jedoucí do Vídně, kdy rakouská strana odmítá jednotky řady 680 na vlacích EC například z důvodu nedostatečné kapacity prostor pro odložení zavazadel.

České dráhy tak sice příjdou o spoje jedoucí v prestižní kategorii SuperCity na jižní větvi, na druhou stranu budou jezdit jako klasické IC/EC a tudíž zapadnou do státem dotované kategorie závazku veřejné služby. Toto přeřazení by mohlo bohatě kompenzovat výrazně nižší zájem cestujících o Spoje SuperCity na jižní větvi. Otázkou je, jestli se tohoto v budoucnu nedočkáme i u spojů jedoucích do Ostravy, kdy by byly dráhy naprosto zbaveny rizika z prodělku při provozování těchto jednotek.

ETR610 v unifiku ČD, foto: CjoctavianKomentář autora: Uvidíme jakým směrem se provoz pendolin do budoucna vyvine. V každém případě je jistě chvályhodné, že současné vedení se nebojí otevřeně říct, že současná podoba provozu pendolin má k ideálu daleko a snaží se najít jejich smysluplnější využití a případné nahrazení na trase do Ostravy vhodnějšími jednotkami. Nové jednotky by kromě vhodnějších dispozic pro trasu do Ostravy mohly navíc odstranit největší výtky cestujících vůči jednotkám řady 680, jako je například nedostatek odkládacích prostor, interiér odpovídající době vzniku projektu jednotek řady 680, nebo nemožnost nabídnout Bussines oddíly.

zdroj: E15, ŽM Atlas vozidel 4 - Elektrické jednotky, ilustrační kresba: CJOctavian


JiříK. | 3.3.2009 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 14      Zpráv na stránku:   
05.03.2009 (14:29)  
Railpic: ty mně špatně chápeš, nemá smysl rozpoutávat flame, proto jen krátce:
- co je špatného na tom, že by za ČD v této věci zalobovala vyšší instance? pokud jsou důvodem odmítnutí DB nevyhovující zavazadlové prostory, nevidím důvod, proč by se to alespoň nemohlo zkusit, když už dráhy pendolina beztak jednou vlastní.
- samozřejmě nelze předpokládat, že by 7 pendolin mohlo objezdit VŠECHNY destinace, co jsem vypsal, snažil jsem se hlavně o náčrt MOŽNÝCH variant.
- no a pokud jde tvojí poznámku o dokoupení dalších pendolin, tak ta je z ekonomického hlediska naprosto hrůzná. Pokud se shodneme na tom, že problém není v samotných pendolinech, ale ve způsobu jejich užití ČD, pak cílová úroveň profitability je funkcí tohoto užití. Pokud by se tedy podařilo dosáhnout nějaké požadované úrovně ziskovosti produktu pendolino a bylo by možné předpokládat potenciál pro další ZISKOVÝ růst, proč další jednotky nepořídit? klasické investiční rozhodování.

Ale samozřejmě těžko přikupovat další jednotky při současném způsobu užití - což věřím, i vzhledem k výčtu alternativ, na který jsi reagoval předtím, bylo z mého příspěvku dost zřejmé.
05.03.2009 (12:47)  
ad Railpic: Taky jsem se nad Jirkovým příspěvkem náramně pobavil
05.03.2009 (12:24)  
Jirko, ty jsi super bavič. Už jen tím, jak přitlačíš německou vládu ke zdi. Určitě se jim podlamují kolena :-) Možná se taky zkus seznámit se slovem oběh, pokud tedy nepředokládáš něco jako teleportaci. Ale zas k čemu pak vůbec nějaký vlak? No a představa, že když neuživíme 7 jednotek, tak jich radši ještě pár přikoupíme... Zkus to v šoubysznysu, takových talentů není nikdy dost.
05.03.2009 (10:23)  
Především je podle mého názoru potřeba, aby Pendolino začalo skutečně jezdit na trasách, pro které bylo naprojektováno. Tzn. dálkové, mezinárodní rychlíky. Jak asi může být plné SC v pracovní den brzy odpoledne do OVY? Z bysnysového hlediska nesmysl.
Ano, jsou plné odpolední, večerní a ranní spoje - ty zachovat. Zbytek se nesnažit naplňovat promem&reklamou ale zrušit, namísto toho "táhnout" vytížené spoje z větší dálky, např. Linec/Norimberk/Mnichov - OVA (Varšava/Krakov? - Poláci zájem měli a Slezsko - Varšava mívají zcela vyprodané) či Berlín/Hamburk - Vídeň/Blava/Budapešť. Event. nedostatek strojů řešit dokoupením max. jednotek kusů - pouze při dlouhodobém projektu.

Věta o nespolupráci DB mi přijde šílená, v tom případě bych chlapce z Deutschlandu tlačil ke zdi klidně i na vládní úrovni, je to evidentní zájem vlastníka drah, tj. státu.

ČD (stát) už Pendolíno jednou mají, daňového poplatníka stálo dost peněz, takže je potřeba ho utilizovat. A ne ho poloprázdné točit mezi Prahou a Brnem.
registrovaný uživatel Bpee  mail  
05.03.2009 (10:00)  
Jo, ČD by mohly natřít pár Béček na modrožluto a provozovat je jako SuperCity. 2 vozy soupravě by byly přeznačeny na Áčka. Aby byl dodržen standart SuperCity, tak by se ty přeznačené Áčka lišily barvou koženky (červená, ve zbylé části zelená) a tím, že by k jízdence bylo poskytováno občerstevní a noviny dražší než samotný příplatek... Ztrátu by dorovnal stát.
registrovaný uživatel M 
05.03.2009 (10:00)  
Chikatetsujin - jako SC specialni vlaky jsou, to zas ne ze ne (netvrdim, ze ty zvlastnosti jsou az tak dobre, ze by to melo byt za 200, ale jsou tam) - je to rychlejsi vlak nez vsechny ostatni (opet - neresim, jestli je tomu tak kvuli vatam ostatnich vlaku - proste JE rychlejsi...), mam pocit, ze jako jedinej nabizi nejaky penize zpatky v pripade zpozdeni nebo "spatneho razeni" (i kdyz je pravda, ze se vraci prave jen ta mistenka), mozna jeste neco.
05.03.2009 (9:55)  
Jirka Pospisil: Nově se již plnohodnotné verifikace s nastrojenou jednotkou porovádět nebudou. Bude stačit projekt s rychlostma pro naklápěcí soupravy, měřící vůz svršku, měřící vůz trakčního vedení. Tím dojde ke zjednodušení, zrychlení zavádění těchto rychlostí.
Naklápění časovou úsporu Pha-Ova k 30 minutám nepřináší. Pro jednotky 680 se uvažuje 180km/h na vybraných úsecích, což by také mohlo pomoci reálně i mediálně.
05.03.2009 (9:43)  
Chikatetsujin: Prosím, vysvětlete bod č. 6 provozovateli jednotek 680, aby posilové jednotky nejezdili jako následy. Už jen tento bod nastiňuje jak si ČD uvědomují/využívají potenciál takovýchto jednotek.
Zopakuji, co jsem již napsal - vypustit takovýto text, vyjádření z ČD považuji za hanebný důkaz neschopnosti vedení řídit dopravní firmu. Říct, že to není ideální s provozem 680tek bez nástinu řešení - od čeho tam to vedení je?
05.03.2009 (2:23)  
Dále tu někdo položil otázku "co že je na jednotkách tak výhodného". Mnoho zemí se k jednotkám uchýlilo zcela a nevypadá to, že by to byla brzda provozu a rozvoje - spíše naopak, takže za uvážení rozhodně stojí. Zkusím si z prstu vycucat pár argumentů.

1. Nižší hmota vlaku: jednotka může být poměrně lehké konstrukce (nepočítá se soustavným velkým podélným namáháním), výzbroj je pod vozy ostatní "železo" lokomotivy není potřeba.

2. Distribuovaný pohon - může zajistit vynikající dynamické vlastnosti a vysokou účinnost EDB

3. Možnost redundance - na jednotce mohou být dvoje kompresory, několik pohonů atp, v případě kiksnutí jednoho z nich vlak může bez problémů dorazit do cíle cesty.

4. vyšší aerodynamická čistota pokud se udělají aerodynamická čela, hladké boky a vhodné prostory mezi vozy

5. Mezivozové přechody místo návalků: pohodlný průchod vlakem, ticho v uličkách.

6. Jednotky mohou být extrémně variabilní. Není problém během 5 minutového stání po trase spojit dva vlaky, rozpojení je dokonce dílem okamžiku. (ale mesmí mít duševní choroby a-la 471).

7. I krátká jednotka (dvou-třívozová) se vyplatí, lokomotivou tažený vlak se dvěma vozy je ekonomické harakiri. (souvisí s bodem 1.)

*****
Mezi negativa lze zařadit to, že v případě poruchy na jednom voze se musí odstavit celá jednotka. Každopádně bych však v dnešní době očekával takovou MTBF, že tento parametr nebude mít až tak zásadní váhu.
05.03.2009 (1:53)  
Když odhlédnu od všech ostatních okolností, tak největším problémem je opravdu to, že ČD neumí tyto vlaky naplnit alespoň na 70 - 80 % v průměru. V životě jsem nejel pendolinem, kde by bylo alespoň 50 % míst obsazených (ale samozřejmě vím, že pár naplněných spojů existuje).

První problém je, že SC za 200 Kč místenku vlastně nic moc nenabízí (na pouhou rezervaci místa je to dost přemrštěná cena). Za tuto cenu by vlak měl být nadstardandní úrovně a nebo by cestující měl být na rukou nošen a hýčkán. Kdyby dostal cos malého k zakosnutí a napití jistě by to udělalo mnohem lepší dojem - za to si však cestující musí připlatit ještě daleko více - a co za to má? První třída, na které není nic moc provodtřídního. Budiž, v některé časy je poptávka i za tuto cenu, tak proč si nevydělat, ale ty ostatní...

Základem naplnění nevytížených spojů jsou slevy. Místenka "zadarmo", skupinové slevy, speciální levné nabídky pro firmy, školy a já nevím koho. Prostě zlákat cestující do časů, kde se jim jinak moc cestovat nechce, ale ten vlak jet musí.

Zajímavé také je, že pokud se tu řeší, že v pár spojích by při volném prodeji bez místenky stáli lidi, tak zde je také cosi shnilého, protože jde o evidentní převis poptávky na nabídkou, který dopravce nehodlá využít ani řešit. Ale když ty jednotky nejdou spojit, tak asi smůla.
  1 2 3 4 5 6 ... 14      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko